Dodaj do ksiązki kucharskiej Medaliony z indyka w sosie pomidorowym

Medaliony z indyka w sosie pomidorowym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - składniki:

  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 3 łyżki
  • starty ser żółty - 100 gramów
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • olej do smażenia - 6 łyżek

Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - Sposób przygotowania:

  1. W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pomidory wraz z sosem i bulionetkę Knorr. Całość zagotuj.
  2. Jajka wymieszaj z 2 łyżkami mąki, startym serem oraz posiekaną natką.
  3. Pierś z indyka pokrój na niewielkie medaliony grubości 1-1,5 cm i oprósz mąką.
  4. Kawałki mięsa zanurzaj w przygotowanym jajku i smaż na patelni wyłożonej natłuszczonym pergaminem na złoty kolor z obu stron.
  5. Przygotowany pomidorowy sos przelej do żaroodpornego naczynia. Na nim ułóż medaliony. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut. Gotowe medaliony podawaj z ziemniaczanym purée lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej

MEDALIONY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Medaliony z indyka w sosie pomidorowym
    1.W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pomidory wraz z sosem i bulionetkę Knorr. Całość zagotuj.
  • 2
    Medaliony z indyka w sosie pomidorowym
    2.Jajka wymieszaj z 2 łyżkami mąki, startym serem oraz posiekaną natką.
  • 3
    Medaliony z indyka w sosie pomidorowym
    3.Pierś z indyka pokrój na niewielkie medaliony grubości 1-1,5 cm i oprósz mąką.
  • 4
    Medaliony z indyka w sosie pomidorowym
    4.Kawałki mięsa zanurzaj w przygotowanym jajku i smaż na patelni wyłożonej natłuszczonym pergaminem na złoty kolor z obu stron.
  • 5
    Medaliony z indyka w sosie pomidorowym
    5.Przygotowany pomidorowy sos przelej do żaroodpornego naczynia. Na nim ułóż medaliony. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut. Gotowe medaliony podawaj z ziemniaczanym purée lub ryżem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DROBIOWA KNORR

    Bulionetka drobiowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: