Dodaj do ksiązki kucharskiej Mięciutki karczek pieczony

Mięciutki karczek pieczony

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Izabella Kulińska

Mięciutki karczek pieczony - składniki:

  • karkówka wieprzowa bez kości, w jednym kawałku, chuda - 1500 gramów
  • olej roślinny - 5 łyżek
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki

Mięciutki karczek pieczony - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.
  3. Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej

MIĘCIUTKI KARCZEK PIECZONY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.

2

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.

3

Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ZASMAŻKA BŁYSKAWICZNA JASNA KNORR

    Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z obiad drób, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Placuszki z jabłkiem i bananem, Szybki gulasz z papryką - VIDEO, makaron tagliatelle z kurczakiem, Gofry po włosku , Sałatka gyros warstwowa, wołowina po chińsku z warzywami -, Smażone oliwki, Calzonne serowe, Zupa z cukinii, marchwi i mleka kokosowego, ser szynka, Kotlety, mielony z cebula, Śledzie, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Sałatka Cezar - VIDEO, Mazurek, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, ser ze szpinakiem, Gulasz wołowy po węgiersku -, Placki po węgiersku, Dynia, zupa pomidorowa z makaronem, Chłodnik litewski tradycyjny z botwiną, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z piers patelnia, Przepis z sałatka z kurczakiem z makaronem chińskim, Przepis z ryba z piekarnika, zapiekanka z brokułami i kurczakiem, Sałatka Cezar - VIDEO, Placki, zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Przepis z knorr z czosnkiem, Pieczona karkówka, Przepis z zapiekanka z miesem, ciasto latwe, Hiszpański omlet z mulami, Udka, Przepis z duża cebula, Kasza, Podpłomyki z cieciorki, kurczak r, Sałatka grecka z fetą, Placki po węgiersku, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Kalafior, Kebab, Salsa, Przystawki, Wyśmienite pierogi z kapustą i grzybami, Barszcz, Babka, Świderki w sosie z dyni, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Smażone kostki z tuńczyka w sezamie z konserwową papryką piquillo, Coleslaw z kminkiem, Przepis z kapusta kiszona gotowana, Domowe wrapy, ciasta francuskie, Indyk pieczony po hiszpańsku, Krem pomidorowy z kluskami lanymi, Makaron z serem, Nalesniki z mięsem mielonym