Dodaj do ksiązki kucharskiej Mięciutki karczek pieczony

Mięciutki karczek pieczony

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Izabella Kulińska

Mięciutki karczek pieczony - składniki:

  • karkówka wieprzowa bez kości, w jednym kawałku, chuda - 1500 gramów
  • olej roślinny - 5 łyżek
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki

Mięciutki karczek pieczony - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.
  3. Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej

MIĘCIUTKI KARCZEK PIECZONY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.

2

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.

3

Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ZASMAŻKA BŁYSKAWICZNA JASNA KNORR

    Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Krem brokułowy, sałatka z marchwi, Zupa pieczarkowa, Sałatka z wędzonym pstrągiem, ciasta a s, miesa na zimno, Polędwiczki wieprzowe, Przepis z por majonez, wiosenna surówka na grilla, Placki po węgiersku z kurczakiem, Pierś z Kostką rosołową z kury, Kebab, Przepis z hiszpanskie, obiad z wolowina, Mizeria z jogurtem, Makaron z serem, Pstrąg, Dobre lody śmietankowe w owocami "Egzotyczny miś", Sałatki, Apetyczny włoski sos, Sałatka z kapusty pekińskiej , Zapiekanka z grzybów, Przepis z sałatka makaron słonecznik, Gulasz wołowy z kaszą gryczaną , Pierś z kurczaka pieczona, Zupa pomidorowa, Sos czosnkowy , Przepis z rude, piersi z g, sałatka z selera naciowego i jajek, Przepis z sos śmietanowo pomidorowy, Pierogi leniwe na ostro, papryka pieczarki cebula pierś z kurczaka, Przepis z sos serowo śmietanowy, Indyk, Sos tatarski, Przepis z szynka naczynie żaroodporne, Sos beszamelowy , Naleśniki faszerowane, ser feta zapiekany, Kanapka z pastą serową blue i truskawkami , Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Sałatka z brokułami i jajkiem, salatka rosyjska, Patelnia obfitości, Pierogi z kapustą i grzybami, Obiad, Pasztet strasburski z wątróbek, Kebab z kurczaka, Sałatka grecka, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Żeberka, Farsz z serem i ziołami, Zupa kremowa - zuppa cema di pollo, Brokuły, pierś kurczaka w miodzie i orzechach, Sałatka paprykowo serowa , GRILLOWANY KABACZEK, Gulasz, zupa na boczku, Ciasto na pizze, Przepis z sałatka z serem francuskim, bazylia, Złociste pałeczki z kurczaka