Dodaj do ksiązki kucharskiej Mięciutki karczek pieczony

Mięciutki karczek pieczony

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Izabella Kulińska

Mięciutki karczek pieczony - składniki:

  • karkówka wieprzowa bez kości, w jednym kawałku, chuda - 1500 gramów
  • olej roślinny - 5 łyżek
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki

Mięciutki karczek pieczony - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.
  3. Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej

MIĘCIUTKI KARCZEK PIECZONY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.

2

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.

3

Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ZASMAŻKA BŁYSKAWICZNA JASNA KNORR

    Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dania z ryżem, Potrawy wielkanocne, Kaczka, Salsa, Ryż z jabłkiem, Chleb z ziarnami, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, ser szynka, Polędwiczki grillowane z tymiankiem, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Karkówka, sałata lodowa i kurczakiem, Pomidorowy sos do pizzy, Dorsz z salsą mango , ser ze szpinakiem, Wytworny koktajl z awokado, Panierowana ryba z sosem tatarskim , Bawarski krem z sosem owocowym, bakłażan z mięsem mielonym, Zapiekane naleśniki po bolońsku, Chleb wiejski grillowany, sałatka z selera w słoiku, Grillowane żeberka BBQ, sos do szaszlykow, Sałatka grecka, Przepis z kurczak w sosie w, Zupa pomidorowa, Barszcz, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, zupa pomidorowa koncentrat pomidorowy, Wigilijna zupa grzybowa, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, mieso mielone w sloikach, Tarta szpinakowa włoska, Przepis z smietana, Żurek, Chrupiące kanapki z łososiem , Kanapka dla dzieci "Serduszko", Przepis z kotlet wieprzowy, Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej, Przepis z duża cebula, Zupa jarzynowa, Przepis z sałatka sałata lodowa, Przepis z ryż z groszkiem, Przepis z pomidory, Chińska zupa cytrynowa - VIDEO, Sałatka grecka, Gulasz po polsku - VIDEO, Sos agrestowy I, Przepis z co do kotletów mielonych, Schab, Kurczak w stylu hawajskim, Makaron, Czerwone curry z krewetkami i mango, Gulasz po polsku - VIDEO, Tortilla - VIDEO, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z kulki ryzowe, zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, gulasz z łopatki wieprzowej z cebulą, kurczak ze szpinakiem i pieczarkami, Tortilla - VIDEO, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Labskaus