Dodaj do ksiązki kucharskiej Mięciutki karczek pieczony

Mięciutki karczek pieczony

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Izabella Kulińska

Mięciutki karczek pieczony - składniki:

  • karkówka wieprzowa bez kości, w jednym kawałku, chuda - 1500 gramów
  • olej roślinny - 5 łyżek
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki

Mięciutki karczek pieczony - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.
  3. Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej

MIĘCIUTKI KARCZEK PIECZONY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.

2

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.

3

Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ZASMAŻKA BŁYSKAWICZNA JASNA KNORR

    Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placki z Rabarbarem, Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym, Przepis z zapiekanka z mozarella, Zupa pomidorowa, Kurczak miodem, Sałatka z dynią w curry, Sałatka grecka z fetą, Przepis z piecze w sosie, Zupa krem cappuccino pomidorowe z cytrusami, Szybki obiad, Tortilla - VIDEO, Zupa krem, Szpinak, Deser z lodami "Latarnia morska", Przepis z szpinak z serem w ciescie francuskim, sos czosnkowy bez majonezu, porcja rosołowa, Zupa jarzynowa, Ziemniaki Bolognese, pierś z indyka z warzywami, Przepis z marynata do kaczki -, Pieczeń z dzika po staropolsku, Żurek, Makaron z sosem pomidorowym z tuńczykiem , Sałatka z brokułami - VIDEO , Wielkanocne ciasteczka ., Bigos, Spaghetti a la marinara, Chińskie sajgonki, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Proste kotleciki z jajka, Przepis z marchewka w sosie, Kotlety mielone z roszponką, Botwinka, Przepis z Pó jogurtu, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Sałatka z brokułami i jajkiem, Przepis z mięsa smażone, ryz z warzywami, Sałatka grecka, Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem, makaron w warzywach, Przepis z spaghetti carbonara knorr, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, pasztet z jajek, Kotlety, Grillowane kasztany, Pad Thai, Przepis z co na obiad z ryba, Sałatki, Gołąbki, Barszcz, Sałatka grecka, sól do smaku, zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami, sos grecki przepis, Kosmiczne ślimaki, Kluski zacierkowe, Wołowina w marynacie klasycznej , Przepis z kuchnia tv gotowanie, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Placki ziemniaczane, Przepis z kuchnia francuska zupy