Dodaj do ksiązki kucharskiej Mięciutki karczek pieczony

Mięciutki karczek pieczony

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Izabella Kulińska

Mięciutki karczek pieczony - składniki:

  • karkówka wieprzowa bez kości, w jednym kawałku, chuda - 1500 gramów
  • olej roślinny - 5 łyżek
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki

Mięciutki karczek pieczony - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.
  3. Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej

MIĘCIUTKI KARCZEK PIECZONY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.

2

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.

3

Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ZASMAŻKA BŁYSKAWICZNA JASNA KNORR

    Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sernik ze śmietany, lekkie go, Przepis z golonka w kiszonej kapuście, Golonka, sałatka z tunczykiem i makaronem, Gołąbki bez zawijania z ziołami, Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, Przepis z owoce morza, liśc laurowy, Przepis z łatwe gołąbki, Zapiekanka z ziemniakow, Kolorowe szaszłyki , sałatka z pora i jajek, Pikantna sałatka, Sałatka jogurtowa z winogronami , składniki do spaghetti, Spaghetti Bolognese, Pierogi, Przepis z mielone z jajek, spaghetti z sosem knorr, Leśne fileciki z okonia z grzybami, Ryż, kuchnia niemiecka, Przepis z Chińskie desery, Spaghetti z tuńczykiem, Antipasti , Meksykańskie kąski, Potrawka z kurczaka, Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką, Polędwiczki, Sałatka oliwki z pieczarkami i szynką, Zapiekanka makaronowa z boczkiem, Potrawy wielkanocne, Krewetki w warzywach, Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim , przepis na marchewke do obiadu, Karp w galarecie, Przepis z deser ciasta, marchewka w sosie, Sałatka Gyros, Gulasz z królika , Zapiekane cykorie, Przepis z deser z owocow, Placki po węgiersku, Przepis z kurczak w salatce, Sałatka z brokułami - VIDEO , Gulasz po węgiersku - VIDEO, Przepis z ryby grill, Paszteciki z kapustą i grzybami, Zupa pomidorowa, Pieczeń wołowa z sosem, Bigos - VIDEO, Gyros z kurczakiem, ciasta z owocami, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Kalafior, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Szybka jesienna zupa z klopsikami, makaron muszle, Kocia lasagne , Ciasto na pizze, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Stroganoff z kiełbasy, Przepisy świąteczne