Dodaj do ksiązki kucharskiej Mięciutki karczek pieczony

Mięciutki karczek pieczony

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Izabella Kulińska

Mięciutki karczek pieczony - składniki:

  • karkówka wieprzowa bez kości, w jednym kawałku, chuda - 1500 gramów
  • olej roślinny - 5 łyżek
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki

Mięciutki karczek pieczony - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.
  3. Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej

MIĘCIUTKI KARCZEK PIECZONY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.

2

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.

3

Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ZASMAŻKA BŁYSKAWICZNA JASNA KNORR

    Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z saladka z makaronem, Przepis z ryz z tunczykiem, Wrapp z kurczaka w pszennej tortilli , Karp, Kurczak po hiszpańsku, Ryż, Kapusta pekińska z ogórkiem, Szybka sałatka grecka, zupa węgierska przepis, Gulasz, Tosty na jajku, Żeberka, smażony tunczyk, Sałatka grecka z fetą, potrawka z kurczaka z marchewką i pietruszką, np kurczak pieczony, Chińskie sajgonki, Krem brokułowy, Zupa jarzynowa z jagłami , Sałatka gyros z kurczaka, Gyros, sosy z karkowki, Lekka zupa pomidorowa, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, zupa z dyni i ziemniaków, karkówka w ciemnym piwie, Przepis z knorr przyprawy, Zupa grzybowa, Babeczki z cukinii, Krem brokułowy, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z sos fix, Przepis z sosy z mięsa wieprzowego, Kremowa zupa marchewkowa , Leczo, Ryba w sosie curry, Makaron rigatoni z pieczarkami i chorizo, Przepis z kuchnia meksykańska knorr, Przepis z Kuchnia indyjska, mięso na obiad, Przepis z tuńczyk z puszki, ryż knorr, Sernik ze śmietany, Lane ciasto, Spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami, Przepis z co na obiad z ryba, Wątróbka z drobiu na tostach, Pomidorowe kopytka z brokułami , Higos en moscatel, Zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami, Kalafior, Placuszki z cukinii, Kurczak tandoori, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, sos gu, Zielony ryż, Ryba po grecku, Obiad, Wrapp z kurczaka w pszennej tortilli , Ananasy z naszej klasy, rybne kotlety mielone, Carbonara, Placek po zbójnicku wersja 1, Potrawy wielkanocne