Dodaj do ksiązki kucharskiej Mielone kotleciki nadziewane pieczarkami

Mielone kotleciki nadziewane pieczarkami

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: unimen

Mielone kotleciki nadziewane pieczarkami - składniki:

  • mięso mielone - 400 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka
  • śmietana - 125 mililitrów
  • pieczarki - 250 gramów
  • olej (do smażenia) - 1 litr
  • sól , pieprz czarny mielony , pieprz ziolowy do smaku - 1 szczypta
  • mąka - 1 szklanka
  • bułka tarta - 1 szklanka

Mielone kotleciki nadziewane pieczarkami - Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę wymieszać z tartą bułką. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Dodać mielone mięso, jajko, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Masę mięsną w razie potrzeby doprawić do smaku.
  2. Oczyszczone grzyby obłożyć masą mięsną, uformować kotleciki i panierować w mące, wymieszanym jajku i tartej bułce, po czym odstawić na chwilę.
  3. Kotleciki włożyć do około 2 cm warstwy oleju lub innego rozgrzanego tłuszczu tak, by luźno pływały jeden obok drugiego i usmażyć na złoty kolor. Można też przyrządzać we frytkownicy, mielone kotleciki są wtedy soczyste, mają złotą, chrupiącą skórkę i smakują wyśmienicie.
Dodaj do książki kucharskiej

MIELONE KOTLECIKI NADZIEWANE PIECZARKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Śmietanę wymieszać z tartą bułką. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Dodać mielone mięso, jajko, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Masę mięsną w razie potrzeby doprawić do smaku.

2

Oczyszczone grzyby obłożyć masą mięsną, uformować kotleciki i panierować w mące, wymieszanym jajku i tartej bułce, po czym odstawić na chwilę.

3

Kotleciki włożyć do około 2 cm warstwy oleju lub innego rozgrzanego tłuszczu tak, by luźno pływały jeden obok drugiego i usmażyć na złoty kolor. Można też przyrządzać we frytkownicy, mielone kotleciki są wtedy soczyste, mają złotą, chrupiącą skórkę i smakują wyśmienicie.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: