Dodaj do ksiązki kucharskiej Mielone kotleciki nadziewane pieczarkami

Mielone kotleciki nadziewane pieczarkami

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: unimen

Mielone kotleciki nadziewane pieczarkami - składniki:

  • mięso mielone - 400 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka
  • śmietana - 125 mililitrów
  • pieczarki - 250 gramów
  • olej (do smażenia) - 1 litr
  • sól , pieprz czarny mielony , pieprz ziolowy do smaku - 1 szczypta
  • mąka - 1 szklanka
  • bułka tarta - 1 szklanka

Mielone kotleciki nadziewane pieczarkami - Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę wymieszać z tartą bułką. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Dodać mielone mięso, jajko, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Masę mięsną w razie potrzeby doprawić do smaku.
  2. Oczyszczone grzyby obłożyć masą mięsną, uformować kotleciki i panierować w mące, wymieszanym jajku i tartej bułce, po czym odstawić na chwilę.
  3. Kotleciki włożyć do około 2 cm warstwy oleju lub innego rozgrzanego tłuszczu tak, by luźno pływały jeden obok drugiego i usmażyć na złoty kolor. Można też przyrządzać we frytkownicy, mielone kotleciki są wtedy soczyste, mają złotą, chrupiącą skórkę i smakują wyśmienicie.
Dodaj do książki kucharskiej

MIELONE KOTLECIKI NADZIEWANE PIECZARKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Śmietanę wymieszać z tartą bułką. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Dodać mielone mięso, jajko, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Masę mięsną w razie potrzeby doprawić do smaku.

2

Oczyszczone grzyby obłożyć masą mięsną, uformować kotleciki i panierować w mące, wymieszanym jajku i tartej bułce, po czym odstawić na chwilę.

3

Kotleciki włożyć do około 2 cm warstwy oleju lub innego rozgrzanego tłuszczu tak, by luźno pływały jeden obok drugiego i usmażyć na złoty kolor. Można też przyrządzać we frytkownicy, mielone kotleciki są wtedy soczyste, mają złotą, chrupiącą skórkę i smakują wyśmienicie.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Orientalne sataye z kurczaka z imbirem, Żurek, Zrazy zawijane z kaszą gryczaną i serem kozim, Przepis z Smażone jajko, Ciasto na pierogi, Przepis z gołąbki bez mięsa, Przepis z pieczony kurczak w warzywach, Faworki z indyka, Wyśmienite śledzie w cieście, Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku, Śledzie, Bigos domowy, Jajka, Sos beszamelowy , Mięsne krokiety ze szpinakiem, smażona dynia, Śródziemnomorskie kieszonki , biala, Sałatka kebab - VIDEO, Sałatka Gyros, Sos musztardowy, Leczo z cukinii, salatki na grill, Zupa krem, Kurczak z włoskim chrustem, Dania z makaronem, Przepis z fix spaghetti knorr, Przepis z sałatka z kurczakiem selerem naciowym winogronami, Barszcz z owocami jagodowymi, kremy, Przepis z ser w ziolach, Spaghetti a la carbonara, Włoska sałatka z ziemniakami i zieloną fasolką, Przepis z filety z dorsza, kurczak latwy, Krupnik, Przepis z makaron i sos, Ryż, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z obiad jednogarnkowe, Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem, Pulpeciki w sosie pietruszkowym, Przepis z cukinia zawijana, Ciasto na pierogi, Ciasto na pizze, Spaghetti a la carbonara, Frytki ziołowe, Klopsiki rybne z miruny w sosie pomidorowo-śmietankowym, Przystawki, Przepis z co z ryżu, Zupa cebulowa, Przepis z obiad z fileta z kurczaka, Przepis z zupy kremowe, Placek po zbójnicku wersja 1, pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami, Indyk, Kanapki pita, Śliwki z boczkiem, Potrawy wielkanocne, Deser dla dzieci "Pingwinek", Kotlety rybne z łososia, Pożywna zupa z warzyw, Tortilla z boczkiem, przystawki z ciasta francuskiego