Dodaj do ksiązki kucharskiej Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 3 osób łatwe Autor: natalina4

Mus czekoladowy - składniki:

  • gorzka czekolada - 250 gramów
  • likieru Cointreau - 20 gramów
  • mleko - 4 łyżki
  • masło - 20 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • drobnego cukru - 40 gramów
  • zimna śmietana 36% - 125 mililitrów
  • maliny - 100 gramów

Mus czekoladowy - Sposób przygotowania:

  1. Kawałki czekolady rozpuść w kapieli wodnrj razem z likierem i mlekiem . gdy masa będzie gładka . dodaj masło i zmiksuj całość . Żółtka oddziel od białek . Białka z cukrem ubij na sztywną pianę , żółtka utrzyj . Następnie dodaj żółtka i połowę piany z białek do masy czekoladowej . Ubij kremówkę i polącz ją z musem . Pod koniec całość delikatnie wymieszaj z resztą piany z białek .
  2. Gotowy mus przełóż do małych miseczek . Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki . Serwuj udekorowane świeżymi malinami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej

MUS CZEKOLADOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kawałki czekolady rozpuść w kapieli wodnrj razem z likierem i mlekiem . gdy masa będzie gładka . dodaj masło i zmiksuj całość . Żółtka oddziel od białek . Białka z cukrem ubij na sztywną pianę , żółtka utrzyj . Następnie dodaj żółtka i połowę piany z białek do masy czekoladowej . Ubij kremówkę i polącz ją z musem . Pod koniec całość delikatnie wymieszaj z resztą piany z białek .

2

Gotowy mus przełóż do małych miseczek . Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki . Serwuj udekorowane świeżymi malinami i listkami mięty.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

schab z żurawinami, Przystawki, Sałatka z mielonką wieprzową, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Zupa grzybowa, Przepis z kurczak w ziołach i śmietanie, Fussili po prowansalsku, Włoska grzybowa Lasagne, Zupa krem, pieczenie z mięsa, Zupa borowikowa Knorr z suszonymi borowikami, Makaron 4 sery , Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Leczo z cukinii, Przepis z leniwe, Przepis z Gotowane skrzydełka kurczaka, sałatka z pieczarek i jajek, Ryż, Przepis z mielone ze schabu, Surówka witaminowa, Pomidorowy sos do pizzy, Gołąbki, Kalafior z winegretem ze świeżymi ziołami, Przepis z sałatki z gruszkami i kurczakiem, mięsa w winie, ogórki po holendersku, Karkówka, Udka w piwnym sosie, Makaron z sosem śmietanowym, Spaghetti z Amatrice, Żeberka - VIDEO, makaron śmietana ser boczek, Ryba, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Sałatka kuskus z soczystym kurczakiem i papryką - VIDEO, kuskus z curry z warzywami i kurczakiem, Gyros, Roladki schabowe z szynką i kurkami , Kutia, Przepis z filet z curry, Wołowina nadziewana, pomidory mąka, Przepis z sosy do sałatki, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Przepis z dip c, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, mięso mielone w piekarniku, Sałatki z makaronem, Placki po węgiersku, Pyzy z ziemniakami i twarogiem , Kebab, Sosy, Szpinak, surimi sałatka, Spaghetti Bolognese, Sałatka owocow z kurczakiem, Risotto z kurczakiem i warzywami, kurczak z warzywami w sosie sojowym, piersi z kurczaka pieczone w piekarniku, Zupa z boczkiem i kiełkami, jajka w sosie szczypiorkowym, Kremowa zupa z dyni, Zupa z rzepy