Dodaj do ksiązki kucharskiej Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 3 osób łatwe Autor: natalina4

Mus czekoladowy - składniki:

  • gorzka czekolada - 250 gramów
  • likieru Cointreau - 20 gramów
  • mleko - 4 łyżki
  • masło - 20 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • drobnego cukru - 40 gramów
  • zimna śmietana 36% - 125 mililitrów
  • maliny - 100 gramów

Mus czekoladowy - Sposób przygotowania:

  1. Kawałki czekolady rozpuść w kapieli wodnrj razem z likierem i mlekiem . gdy masa będzie gładka . dodaj masło i zmiksuj całość . Żółtka oddziel od białek . Białka z cukrem ubij na sztywną pianę , żółtka utrzyj . Następnie dodaj żółtka i połowę piany z białek do masy czekoladowej . Ubij kremówkę i polącz ją z musem . Pod koniec całość delikatnie wymieszaj z resztą piany z białek .
  2. Gotowy mus przełóż do małych miseczek . Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki . Serwuj udekorowane świeżymi malinami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej

MUS CZEKOLADOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kawałki czekolady rozpuść w kapieli wodnrj razem z likierem i mlekiem . gdy masa będzie gładka . dodaj masło i zmiksuj całość . Żółtka oddziel od białek . Białka z cukrem ubij na sztywną pianę , żółtka utrzyj . Następnie dodaj żółtka i połowę piany z białek do masy czekoladowej . Ubij kremówkę i polącz ją z musem . Pod koniec całość delikatnie wymieszaj z resztą piany z białek .

2

Gotowy mus przełóż do małych miseczek . Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki . Serwuj udekorowane świeżymi malinami i listkami mięty.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z mięso mielone wieprzowe, Przepis z mięso mielone wołowe, Krem brokułowy, Pieczony kurczak BBQ z piwem, Kapusta z grochem, Przepis z SER MOZZARELLA Z POMIDORAMI, Kaczka, Zupa jarzynowa, Pieczona karkówka z zielonym pieprzem , Placki ziemniaczane, Przepis z sałatki z paluszków krabowych, zupy kremowe, Mleko orzechowe, Zapiekanka z makaronem II, Krem z sera twarogowego, Sałatka Viva Italia, Musaka, Przepis z naleśniki bez mleka -, Salsa, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, Kasza jaglana na mleko kokosowym, sosy do skrzydełek z kurczaka, Włoskie spaghetti bolognese pachnące ziołami , Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą, Przepis z zupa z mrożonego szpinaku, Potrawy wielkanocne, Barszcz z jabłkiem, Pasztet, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Krupnik, zupa na wołowinie, piers patelnia, Sałatka makaronowa z szynką z kurczaka, Leczo, Przepis z placki z maki, Przepis z sosy knorr do makaronów, Sałatka śledziowa z burakami, Pyszny chlebek bananowy, Przepis z kotlet de V, Jajeczne świnki na lodowym wypasie, Sałatka Cezar - VIDEO, Zapiekanka z mięsem, Szybki obiad, Przepis z czerwona fasola, Zapiekanka rodzinna, Grillowane roladki z kurczaka a la Saltimbocca, Przepis z ryba w piekarniku, Gulasz, Pierogi z jagodami, Bigos - VIDEO, Rolada ziemniaczana, Bajaderka z Poznania, Przepis z sałatka wloska z makaronem penne, Gołąbki, Świderki z chorizo, suszonymi pomidorami i papryką, sałatka z kiełkami rzodkiewki, Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem, Lodowy deser dla dzieci "Baranek", Placki ziemniaczane, POLSKI ZUPY, Meksykański kebab w orientalnej odsłonie, Cobb salad, Kasza, poledwiczki wieprzowe