Dodaj do ksiązki kucharskiej Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 3 osób łatwe Autor: natalina4

Mus czekoladowy - składniki:

  • gorzka czekolada - 250 gramów
  • likieru Cointreau - 20 gramów
  • mleko - 4 łyżki
  • masło - 20 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • drobnego cukru - 40 gramów
  • zimna śmietana 36% - 125 mililitrów
  • maliny - 100 gramów

Mus czekoladowy - Sposób przygotowania:

  1. Kawałki czekolady rozpuść w kapieli wodnrj razem z likierem i mlekiem . gdy masa będzie gładka . dodaj masło i zmiksuj całość . Żółtka oddziel od białek . Białka z cukrem ubij na sztywną pianę , żółtka utrzyj . Następnie dodaj żółtka i połowę piany z białek do masy czekoladowej . Ubij kremówkę i polącz ją z musem . Pod koniec całość delikatnie wymieszaj z resztą piany z białek .
  2. Gotowy mus przełóż do małych miseczek . Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki . Serwuj udekorowane świeżymi malinami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej

MUS CZEKOLADOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kawałki czekolady rozpuść w kapieli wodnrj razem z likierem i mlekiem . gdy masa będzie gładka . dodaj masło i zmiksuj całość . Żółtka oddziel od białek . Białka z cukrem ubij na sztywną pianę , żółtka utrzyj . Następnie dodaj żółtka i połowę piany z białek do masy czekoladowej . Ubij kremówkę i polącz ją z musem . Pod koniec całość delikatnie wymieszaj z resztą piany z białek .

2

Gotowy mus przełóż do małych miseczek . Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki . Serwuj udekorowane świeżymi malinami i listkami mięty.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Barszcz biały, fasola w sosie, zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Przepis z łosoś w śmietanie z koperkiem, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Faszerowana papryka po meksykańsku , zapiekanka z miesem, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Obiad, Makaronowe gniazda z groszkiem, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Sałatka grecka, Przepis z Polska zupa pomidorowa, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Przepis z wołowina po chińsku z warzywami -, mielony z cebula, zapiekanka ziemniak, Przepis z sum smazony, Żeberka z dzika duszone I, Tortilla, Ciasto na pierogi, Risotto z botwinką , Gyros, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, mielone z papryk, Śledzie, Kebab w kajzerce, Pikantna zapiekanka z papryką i mielonym mięsem, naleśniki z mięsem i sosem czosnkowym, jajka bez jajek, Sałatka Cezar - VIDEO, Zapiekanka ze słodkich ziemniaków z brokułami, Zupa kalafiorowa, Przepis z krewetki na ciepło, Tajska zupa, Sałatka z bakłażanów, makaron tagliatelle z kurczakiem, Tajska zupa, Sałatka z awokado, pomarańczy i selera, Zapiekanka z ziemniakow, Barszcz, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Kosmiczne ślimaki, Zapiekanka meksykańska, Pierogi z mięsem, Przepis z gulasz do kopytek, Zapiekanka z kurczaka i szparagów, Pikantna zielona salsa, Przepis z kuchnia polska placki, Krem brokułowy, Przepis z sałatka z zielonego ogórka, ser żółty faszerowany pieczarkami, Wyśmienity szpinak, Masło ze śledzi , Paszteciki z jarzynami, Ogórek, Biała kiełbasa z rozmarynem, Schab, Przepis z pieczarek, Polędwiczki, Spaghetti Bolognese, Polędwiczka z grzybami, Sosy