Dodaj do ksiązki kucharskiej Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 6 osób łatwe Autor: Kulinarne przygody Gatity

Mus truskawkowy z bitą śmietaną - składniki:

  • truskawki - 500 gramów
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • śmietanka 30% - 200 gramów

Mus truskawkowy z bitą śmietaną - Sposób przygotowania:

  1. Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.
  2. Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)
Dodaj do książki kucharskiej

MUS TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.

2

Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ziemniaki zapiekane w ziołach, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, makarony sery, Przepis z krem b, Smażone gałki lodów waniliowych, Pulpety ryżowe, Przepis z roladki z kurczaka ze szpinakiem, Ryż, Masło ziołowo-serowe, Przepis z makarony z warzywami, Zapiekane jajka, Krem berliński, Krem brokułowy, Placki pomorskie z nadzieniem rybnym, Placki ziemniaczane, Przepis z obiad na s, Leczo z cukinii, Bakłażany nadziewane , Jajka faszerowane i smażone, Ziołowe risotto z grzybami, makaron chiński z kurczakiem, Placki, Tortilla - VIDEO, Sałatka gyros warstwowa, Łosoś, Proste kotleciki z jajka, surowy boczek, makarony czosnek, Nudle z patelni - gulasz, Chińskie sajgonki, Żeberka, Kebab, pomidory z jajkami, Przepis z przepis na kurczaka w całości, farsz do miesa, Polędwica w cieście kruchym, Sałatka Nicejska, Przepis z świeży tuńczyk, Pieczeń z dzika po rusku, Pieczony udziec jagnięcy, Przepis z obiad biały ser, Sola w cieście , zalewa do ryby w occie, Ciasto na pizze, Potrawy wigilijne, Zupa z soczewicy, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, obiad wegetarianski, Przepis z farsz do kurczaka, Brokuły, Zapiekanka z kaszy kukurydzianej, Leczo, Przepis z sałatki bezmięsne, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Przepis z gotowana papryka, Grillowany łosoś z papryką, zapiekanki z piersi z kurczaka, Pieczone pulpety z jajkiem w sosie grzybowym, Przepis z świeża mięta, Sałatka Gyros, mini kostki knorra, Krupnik, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Owocowo-ziołowa sałatka serowa