Dodaj do ksiązki kucharskiej Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 6 osób łatwe Autor: Kulinarne przygody Gatity

Mus truskawkowy z bitą śmietaną - składniki:

  • truskawki - 500 gramów
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • śmietanka 30% - 200 gramów

Mus truskawkowy z bitą śmietaną - Sposób przygotowania:

  1. Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.
  2. Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)
Dodaj do książki kucharskiej

MUS TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.

2

Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK RADZIĆ SOBIE Z KUCHENNYMI PORAŻKAMI, ABY PORAŻKAMI BYĆ PRZESTAŁY?

    Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. Ta zasada obowiązuje także w kuchni. Dotyczy nas ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryż zapiekany z serem i pieczarkami, Papryka, Przepis z salatka z ananasem, Barszcz biały, sos curry do kurczaka, Chińskie sajgonki, Zupa grzybowa, Warzywa w maślanym sosie, Polędwiczki wieprzowe, schab makaron, Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią, Smażona ryba z warzywami, Deser smakosza, sałatka z szparagami, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Pasztet z królika z ziołami i słoniną, Pieczona karkówka z grzybowym aromatem, Sałatka z kurczakiem i ryżem, pierś z kurczaka w ciescie, Carbonara, Zupa ogórkowa - VIDEO, Sos beszamelowy , Winny sos, Wigilijna kapusta z grzybami i grochem, Dynia, makarony sosy, Spaghetti , Pierożki z miodem i orzechami, Przekąski, Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem, Zielone gazpacho, Zupa kalafiorowa, Eintopf z kapustą, Przepis z nugetsy przepis, Mielone, Sałatka Gyros, Sałatka śledziowa, Przepis z sałatki obiadowe, Sos cebulowy, Przepis z kurczak przepisy przepis, danie na obiad z szynki, sałatka z fasolka, Sałatka gyros warstwowa, Zupa krem z dyni - VIDEO, Przepis z przepisy z miesa, Lussi, leczo z mięsem wołowym, Placki ziemniaczane, surówka, Sałatka gyros warstwowa, Przepis z kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym, Zapiekanka Gyros , Przepis z Przystawki kabanosy, mieso z piekarnika, danie z szynki, Pieczarki duszone w białym winie, świąteczny obiad, bułka z pieczarkami, Zupa gulaszowa, Przystawki, Bulion rybny, Przepis z Cebula lub czosnek, Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami, Zupa pomidorowa klasyczna