Dodaj do ksiązki kucharskiej Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 6 osób łatwe Autor: Kulinarne przygody Gatity

Mus truskawkowy z bitą śmietaną - składniki:

  • truskawki - 500 gramów
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • śmietanka 30% - 200 gramów

Mus truskawkowy z bitą śmietaną - Sposób przygotowania:

  1. Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.
  2. Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)
Dodaj do książki kucharskiej

MUS TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.

2

Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

salatka nz kurczakiem, Nadziewane awokado, kostka drobiowa, Zupy, Zupa z dyni, Haładziec, Karp, Kąski drobiowe w sezamie, Pomidorowy sos do pizzy, Potrawka z kurczaka, Naleśniki, Makaron torttelini grzybowy, Przepis z mielone z jajkami, stek z ro, Sałatka Gyros, Ogórek, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Dipy, Koreczki owocowe , ZIELONA ZUPA WITAMINOWA, jak przyprawic kurczaka, Kotlety, WARZYWA NA PATELNIĘ, Chapati z twarogiem, sos z pieczarek do ziemniaków, Zupa krem, marchewka z groszkiem z bułką tartą, Kosmiczne ślimaki, góra lo, Makaron, Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami, klopsiki wieprzowe, Schab duszony z marchewką, Przepis z zapiekanka z rybą i ryżem, ki ze szpinakiem, Zupa brokułowa, Grecka sałatka z bakłażanem, Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów, Indyk, Burger w bułce z nudli, SŁODKA BOMBKA :), Kurczak z kulkami ryżowymi, Sałatka kebab - VIDEO, filety kurczaka, Pierś z kurczaka pieczona, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Sałatka Nicejska, Przepis z biała kiełbasa surowa, Jaskiniowe pizzerinki - pajęczynki, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Quesadillas - VIDEO, Zupa jarzynowa, Przepis z ogórki gruntowe, Gdański gulasz cielęcy , Lekka zupa pomidorowa, Zupa pomidorowa, Pieczeń, Przepis z szybkie i proste przystawki, Przepis z skladniki na marynate, na grill, Przepis z kurczak seler, Razowe naleśniki z grilla ze szparagami, sałatka z szynka i serem zoltym, sznycel z jajkiem