Dodaj do ksiązki kucharskiej Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 6 osób łatwe Autor: Kulinarne przygody Gatity

Mus truskawkowy z bitą śmietaną - składniki:

  • truskawki - 500 gramów
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • śmietanka 30% - 200 gramów

Mus truskawkowy z bitą śmietaną - Sposób przygotowania:

  1. Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.
  2. Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)
Dodaj do książki kucharskiej

MUS TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.

2

Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka rodzinna, Quesadillas - VIDEO, Przekąski, Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, Przepis z ser gouda, Sosy, Przepis z zupa z kurczaka, pieczenie mięs, na szynke, Kotlety, Pommes frittes, Krupnik, Pierś z kurczaka faszerowana kremowym szpinakiem z mozzarellą , Karp, mięso z łopatki wieprzowej, Zawijaski z łososiem, Zupa cebulowa, Ryż smażony z warzywami, Francuskie rożki z owocami morza, pesto knorr, Pasta z fety z orzechami, Ryż smażony z warzywami, Zupa tajska z kurczakiem, Leczo - VIDEO , Sałatki z kurczakiem, Przepis z jajko gotowane w wodzie z octem, Przepis z ciasto nalesnikowe słodkie, Krem z kurek z oscypkiem i grzankami , Sos owocowy, Przepis z czosnkowy sos, Egzotyczna wołowina z chilli, Brokuły, Blok zebra, Hiszpański tapas: Mini tortilla, Zupa pomidorowa, Karkówka, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Polędwiczki wieprzowe, Risotto z kurczakiem dla dzieci, Przepis z kurczak z porem i majonezem, ocet balsamiczny marynata, warzywny obiad, bomba malinowa, Pikantne sakiewki, Przepis z rolada w jajku, Zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami, leniwe, obiad gotowany, Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Zapiekany Pan Kartofel, Miks sałatkowy z brzoskwiniami i mięsem kaczki, Dania z ryżem, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z kotlet pl -, Jajeczka w parmeńskim uścisku, Pieczony rostbef z sosem z papryki, Przepis z sałatka z łososiem i sałatą lodową, Przepis z kebab wołowy, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z sosy z śmietany, Rosół, Sałatki z makaronem, Zapiekanka z brukselką, pieczone żeberka