Dodaj do ksiązki kucharskiej Omlet biszkoptowy z konfiturą

Omlet biszkoptowy z konfiturą

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Omlet biszkoptowy z konfiturą - składniki:

  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 3 łyżki
  • konfitura - 2 łyżki
  • owoce - 2 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki

Omlet biszkoptowy z konfiturą - Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj. Przełóż do piany i delikatnie połącz obie masy.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wylej masę omletową. Smaż na wolnym ogniu.
  4. Patelnię odstaw z ognia, przykryj dużym talerzem i przytrzymując odwróć tak, by omlet pozostał na talerzu.
  5. Patelnię postaw na gaz, włóż pozostałą łyżkę masła, zsuń omlet z talerza i dosmaż. Gotowy omlet wyłóż na talerz.
  6. Posmaruj konfiturą i zroluj delikatnie. Przekrój na pół. Posyp owocami i cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej

OMLET BISZKOPTOWY Z KONFITURĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.

2

Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj. Przełóż do piany i delikatnie połącz obie masy.

3

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wylej masę omletową. Smaż na wolnym ogniu.

4

Patelnię odstaw z ognia, przykryj dużym talerzem i przytrzymując odwróć tak, by omlet pozostał na talerzu.

5

Patelnię postaw na gaz, włóż pozostałą łyżkę masła, zsuń omlet z talerza i dosmaż. Gotowy omlet wyłóż na talerz.

6

Posmaruj konfiturą i zroluj delikatnie. Przekrój na pół. Posyp owocami i cukrem pudrem.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Faszerowane szpinakiem pomidory , Zupa pomidorowa, Pierogi, Lazania z zielonego ziarna, Przepis z przepisy z ryba, TAPAS: Marynowana papryka, Sałatki z kurczakiem, Sos włoski do spaghetti, Makaron, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Barszcz postny czerwony, Naleśniki chińskie - VIDEO, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Przepis z ryz z ryba, Zupa z soczewicy, OMLET Z OTRĘBAMI - PYSZNE ŚNIADANKO !!!, Lekka zupa pomidorowa, zupa o, Gołąbki z pieczoną kaczką, Pyzy z mięsem i warzywami, Krokiety z niespodzianką, Kluski twarogowe, Zupa szczawiowa, kuchnia angielska, Babka majonezowa, sos czerwona cebula, Szpinakowa kanapka :), Placki ziemniaczane, Przepis z rolada wieprzowa, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Spaghetti , Kurczak w sosie borowikowofigowym , zapiekanka ze szpinakiem, Pasztet, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Obiad, Przepis z kurczak z warzywami, Proste kotleciki z jajka, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z salatka niskokaloryczna, Przepis z zapiekanka z makaronem i pomidorami, Przepis z makarony włoskie, sałatka do mięsa pieczonego, Spaghetti bolognese na ostro, Gofry po włosku , Risotto z bekonem i zielonym groszkiem, Zupa krem, hummus, sosy do mięs, Zupa pieczarkowa, Przepis z jaja w mi, Makaron z pieczoną kaczką, tatar z mięsa wołowego, Kebab, Leśna zupa grzybowa, Przepis z cienki, Pomidorowy sos do pizzy, Fussili po prowansalsku, Żurek w chlebie, chińskie danie, Sos potrawkowy, Przepis z sos gnocchi, obiad z ryżem -, sosy do zapiekania