Dodaj do ksiązki kucharskiej Pączki

Pączki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pączki - składniki:

  • mleko - 500 mililitrów
  • drożdże - 70 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1300 gramów
  • margaryna - 200 gramów
  • torebka cukru waniliowego - 2 sztuki
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 1250 gramów
  • konfitura - 200 gramów

Pączki - Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  3. Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  5. Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  6. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  7. W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  8. Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
Dodaj do książki kucharskiej

PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pączki
    1.W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  • 2
    Pączki
    2.Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  • 3
    Pączki
    3.Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 4
    Pączki
    4.Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  • 5
    Pączki
    5.Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  • 6
    Pączki
    6.Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • 7
    Pączki
    7.W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  • 8
    Pączki
    8.Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
  • 9

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Grzybowa potrawka, Nuggetsy z kokosem , Sałatka Gyros, Przyprawa pikantna do kurczaka Knorr, Przepis z kuchnia włoska risotto, Pieczony indyk, kurczak pieczony z ryżem, Przepis z zapiekanka z makaronem serem i pomidorami, Polędwiczka z grzybami, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, klopsy mielone gotowane, Faszerowana papryka , Tajska zupa, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Sałatka Gyros, Lasagne, Zupa pomidorowa, Francuskie rogaliki z szynką i serem , oliwa truflowa, WARZYWA NA PATELNIĘ, Kalafior, Pierogi, Karp w galarecie, kurczak w chili, Zupa z boczniaków, Barszcz biały, sos do fondue, Potrawy wigilijne, pieczone ziemniaki ze śmietaną, surówka pekińska, Leczo z cukinii, Kotlety sojowo- twarogowe, Kebab, Wegetariańskie spaghetti, Kremowa zupa z dyni, Przepis z kurczak z kolendrą, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Hamburger po meksykańsku, Ziemniaki, szpinak i pierś kurczaka, Sałatka gyros warstwowa, Frytki po włosku , Zapiekana gęś z jabłkami, Przepis z sałatka rukola, Sałatka Cezar klasyczna, Ziemniaczany indiański totem, faszerowana papryka serem, Cebulowa z serową grzanką, Przekąski, Udka, Przepis z ryba pieczona w mleku, salatka z kurczaka jogurt, Sos beszamelowy , Kanapka z szynką dojrzewającą i serkiem brie , Przepis z makaron gotowanie, salatka z ananasem, Delikatne bitki z papryką , Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, kuchnia wp pl, Sałatka z tuńczykiem, Sałatka Cezar - VIDEO, Zupa gulaszowa, Śledzie, Przepis z obiad s, Przepis z potrawy z warzyw