Dodaj do ksiązki kucharskiej Pączki

Pączki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pączki - składniki:

  • mleko - 500 mililitrów
  • drożdże - 70 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1300 gramów
  • margaryna - 200 gramów
  • torebka cukru waniliowego - 2 sztuki
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 1250 gramów
  • konfitura - 200 gramów

Pączki - Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  3. Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  5. Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  6. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  7. W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  8. Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
Dodaj do książki kucharskiej

PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pączki
    1.W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  • 2
    Pączki
    2.Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  • 3
    Pączki
    3.Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 4
    Pączki
    4.Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  • 5
    Pączki
    5.Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  • 6
    Pączki
    6.Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • 7
    Pączki
    7.W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  • 8
    Pączki
    8.Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
  • 9

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z puszka pomidorów, Jajka faszerowane i smażone, salatka z makaronem chinskim, ser w zalewie, Zapiekane ravioli z ricottą , Quesadillas - VIDEO, czarny kawior, Ryba po grecku, Przepis z obiad z kurczaka i papryki, Pikantny krem jarzynowy, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Parówki w cieście francuskim, Przepis z ser cheddar przepisy, Ryżowe szyszki , Potrawy wigilijne, Przepis z natka, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Zupa grzybowa, Pieczony Kurczak, Grillowana gruszka z żurawiną błotną, Kluski farszem chlebowym, Sałatka ceprese , Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Przepis z żółtka, kurczak z grilla w marynacie, Dania z makaronem, Zapiekanka meksykańska, Zapiekanka makaronowa, łosoś na ostro, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Placuszki z cukinii, Zupa rybacka, Zupa cebulowa, Udka, placki z warzywami, Zupa jarzynowa, Placek po zbójnicku wersja 1, Krupnik, Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Potrawy wielkanocne, danie obiad, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Kluski , Klasyczna szkolna kanapka z kurczakiem , Tortilla górska, Garganelli w kremowym sosie z pepperoni, Lasagne, Sałatka Nicejska, Pierogi, udka z kurczaka bez kości, mieso mielone warzywa, Deser z truskawek na zimno, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Przepis z ser smażony, Pieczony schab z dynią i majerankiem, mieso szynka, Omlet ze świeżymi pomidorami, Przepis z sosy z ananasem, Przepis z sosy z miesem wieprzowy, Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym, Przepis z kurczak dus, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym