Dodaj do ksiązki kucharskiej Pączki

Pączki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pączki - składniki:

  • mleko - 500 mililitrów
  • drożdże - 70 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1300 gramów
  • margaryna - 200 gramów
  • torebka cukru waniliowego - 2 sztuki
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 1250 gramów
  • konfitura - 200 gramów

Pączki - Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  3. Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  5. Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  6. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  7. W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  8. Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
Dodaj do książki kucharskiej

PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pączki
    1.W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  • 2
    Pączki
    2.Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  • 3
    Pączki
    3.Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 4
    Pączki
    4.Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  • 5
    Pączki
    5.Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  • 6
    Pączki
    6.Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • 7
    Pączki
    7.W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  • 8
    Pączki
    8.Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
  • 9

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kapusta kiszona zasmażana, Potrawka z kurczaka, szybki i łatwy obiad, makaron po włosku, gotowe kuchnie, Sos beszamelowy , Śledzie w sosie tzatziki, Przepis z kotlety do hamburgerów przepis, Kaczka pieczona z jabłkami, Zupa cebulowa, Przepis z obiad dla dzieci, Zupa grochowa, Lekka sałatka koperkowa z cytrusami , Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Sałatki z kurczakiem, Przepis z PO GRECKU, Omlet wegetariański, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Bogracz wyśmienity, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Lasagne drobiowa, Sałatka z fasolki , Pstrąg duszony w ziołach, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Przepis z co z pieczarek, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z ryby w sosie przepisy, ryba zapiekana w piekarniku, Przepis z kurczak z makaronem, Sałatka z tuńczykiem, Śledzie, Jajka rzeżuchowce, Przepis z farsz do naleśników, Starowiejska legumina, Mięso w porach, Pierś z kurczaka, Kremowe tagliatelle z brokułami i kurczakiem, Przepis z kuchnia włoska przystawki, sałatki z ryżem, Zupa krem, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, Ogórek, Risotto z wołowiną i pieczarkami, sałatka z cukinia -, naturalna przyprawa, Przepis z szaszlyki z piekarnika, Pstrąg, Zupa z pieca, Pieczone udka z porami, Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem, makaron na obiad, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, soczewica zielona, sos do placków ziemniaczanych, Kremowe penne z kurczakiem, boczkiem i warzywami, Udka, Indyk, Palące się świece, Sałatka gyros warstwowa, Kurczak, Sałatka Gyros, Solianka mięsna , Polędwiczka z grzybami