Dodaj do ksiązki kucharskiej Pączki

Pączki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pączki - składniki:

  • mleko - 500 mililitrów
  • drożdże - 70 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1300 gramów
  • margaryna - 200 gramów
  • torebka cukru waniliowego - 2 sztuki
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 1250 gramów
  • konfitura - 200 gramów

Pączki - Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  3. Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  5. Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  6. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  7. W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  8. Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
Dodaj do książki kucharskiej

PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pączki
    1.W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  • 2
    Pączki
    2.Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  • 3
    Pączki
    3.Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 4
    Pączki
    4.Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  • 5
    Pączki
    5.Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  • 6
    Pączki
    6.Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • 7
    Pączki
    7.W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  • 8
    Pączki
    8.Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
  • 9

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba po grecku, chłodnik z kefiru, zupa ziemniaczana krem, Przepis z duszona marchew, Zapiekanka rodzinna, Przepis z przepisy z ziemniakow, Zupa cebulowa, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Mysia sałatka - VIDEO , Lemoniada z arbuza, Pierś z kurczaka, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z ciasto do pi, Przepis z pierś z kurczaka z parmezanem, Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem, Przystawki, latwy placek, przyprawa do wołowiny knorr, Zupa cebulowa, Zupa pomidorowa krem, letni obiad, Kurczak w liściach bananowca, Zupa cebulowa, Kanapka wrap z warzywami, Kanapka wrap z warzywami, Pieczona golonka w ciemnym piwie , Spaghetti w pomidorowym sosie z chorizo i anchovies, Karkówka, przepisy na sałatka, pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, Bigos - VIDEO, Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem, Papryka, Sos czosnkowy z chilli, Przepis z makaron grzybami, sos z łopatki, Karp w szarym sosie, Diabelsko szybkie spaghetti, Krokiety ziemniaczano szpinakowe z serem feta, Sałatka grecka, Przepis z fusion, Kotlet de volaille - VIDEO, Sałatka gyros z kurczaka, Indyk w sosie pieczarkowym, makaron zapiekany z sosem śmietanowym, Zupa pietruszkowa z ziemniakami, Kasza, Sałatka z brokułami i jajkiem, Kurczak, Przepis z kurczak w calosci, Krupnik po Gdańsku, Zrazy podhalańskie po makowsku , Przekąski, Filety z łososia I, sos curry KURCZAK, Przepis z piers smazona, lody z owocami, Sałatka z serem camembert , Sałatka Gyros, Żeberka, Sałatki z makaronem, Bigos staropolski, Przepis z WEGIERSKA ZUPA GULASZOWA, Sos z pieczarek i kiełbasy