Dodaj do ksiązki kucharskiej Pączki

Pączki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pączki - składniki:

  • mleko - 500 mililitrów
  • drożdże - 70 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1300 gramów
  • margaryna - 200 gramów
  • torebka cukru waniliowego - 2 sztuki
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 1250 gramów
  • konfitura - 2 sztuki

Pączki - Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentacje.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę maki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  3. Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli tworzymy po środku dziurę, do której nakładamy konfiturę zaklejamy otwór ściskając ciasto ze sobą.
  5. Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  6. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  7. W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180*C. Smażymy paczki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub aż uzyskają złocistawo-brązową barwę
  8. Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
Dodaj do książki kucharskiej

PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pączki
    1.W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentacje.
  • 2
    Pączki
    2.Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę maki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  • 3
    Pączki
    3.Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 4
    Pączki
    4.Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli tworzymy po środku dziurę, do której nakładamy konfiturę zaklejamy otwór ściskając ciasto ze sobą.
  • 5
    Pączki
    5.Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  • 6
    Pączki
    6.Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • 7
    Pączki
    7.W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180*C. Smażymy paczki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub aż uzyskają złocistawo-brązową barwę
  • 8
    Pączki
    8.Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
  • 9

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

MARYNATA NA STEK, Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego, Rybne babeczki, Przepis z zapiekanka z ma, Przepis z Udka kurczaka w miodzie, Gulasz wieprzowy ze śmietanką, Przepis z pstrag smazony na patelni, grill wo, Sałatka grecka z fetą, Zajebiste pizza, Przepis z salatka przepisy, Ratatouille, czyli lato na talerzu, Zupa z boczniaków, Zupy, ocet balsamiczny marynata, Polędwiczka z grzybami, łosos, Krewetki w migdałach, Krupnik grzybowy, Zupa pieczarkowa, Dall z pomidorem, obiad pl, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Domowe coś z niczego , Sałatka z kiełkami lucerny i z oliwkami, Dipy, Amur pieczony w folii, Przepis z kurczak i mi, sałatka z fasolka, schab na ostro, Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem, Fasola po andaluzujsku, Kluski , Krem brokułowy, Gulasz po polsku - VIDEO, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Zapiekanki, Przepis z sos pieczarkowy do ryżu, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Ciasto na pierogi, Przepis z knorr zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Kasza, Zupa pomidorowa, makaron z warzyw, Pomidor zapiekanka, Krewetki z ryżem, sałatka ze słonecznikiem i szynką, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Ciasto na pizze, Karp w galarecie, Przepis z ciasto na bliny, Przepis z zapiekanka z rybą i brokułami, Zielona sałatka z winogronami , Spaghetti , Dynia, Wrapp z kurczaka w pszennej tortilli , Ogórek, Fajne kanapki z łososiem i warzywami “Warzywny ogród”, Sałatka arbuzowa ze słonecznikiem , Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese , Przepis z poledwiczki wieprzowe marynowane, Tortilla, Makaron z owocami morza , Sałatka z orzo, kurczakiem i prażonym słonecznikiem