Dodaj do ksiązki kucharskiej Pączki

Pączki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pączki - składniki:

  • mleko - 500 mililitrów
  • drożdże - 70 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1300 gramów
  • margaryna - 200 gramów
  • torebka cukru waniliowego - 2 sztuki
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 1250 gramów
  • konfitura - 2 sztuki

Pączki - Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentacje.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę maki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  3. Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli tworzymy po środku dziurę, do której nakładamy konfiturę zaklejamy otwór ściskając ciasto ze sobą.
  5. Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  6. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  7. W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180*C. Smażymy paczki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub aż uzyskają złocistawo-brązową barwę
  8. Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
Dodaj do książki kucharskiej

PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pączki
    1.W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentacje.
  • 2
    Pączki
    2.Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę maki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  • 3
    Pączki
    3.Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 4
    Pączki
    4.Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli tworzymy po środku dziurę, do której nakładamy konfiturę zaklejamy otwór ściskając ciasto ze sobą.
  • 5
    Pączki
    5.Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  • 6
    Pączki
    6.Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • 7
    Pączki
    7.W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180*C. Smażymy paczki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub aż uzyskają złocistawo-brązową barwę
  • 8
    Pączki
    8.Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
  • 9

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa grochowa, Przepis z sos do zapiekanki ziemniaczanej, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, smaczny p, Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym, do ziemniakow, marynata do pieczenia schabu, Sałatka z porów, zapiekanka z makaronu i ziemniaków, Zapiekanka z brokułów, Sałatka Nicejska, Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką, kotlet de V, Sosy, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , Tortilla - VIDEO, Przepis z obiad gotowany, obiad kurczak w sosie i ziemniakami, obiad chiński, Naleśniki z mięsem nadzieniem, Sałatka Nicejska, Sos z borówek, marynowany imbir, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Tłusty czwartek, Kocia lasagne , Przepis z kurczak curry z ryżem, Spaghetti z zielonym pieprzem i wołowiną, przystawki na grilla, Przepis z kuchnia polska ryby, Mielone, Przepis z pieczona ryba z warzywami, Sałatka ryżowa z wędliną, Gołąbki, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z obiad z piersia z kurczaka, Sos czosnkowy , Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, filet z kurczaka, Przepis z bulionetka, obiad ze szpinakiem, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Sos majonezowy z kaparami, Soczyste amerykańskie burgery, Pierogi, sosy do przekąsek, Makaron, Świąteczna sałatka buraczkowa, Dania z ryżem, Zupa jarzynowa z indykiem, Kanapka z grillowaną wołowiną , Przepis z makaron ser żółty papryka czosnek, Zupa gulaszowa, Grecka na szybko, Grochówka , Shoarma z kurczakiem, curry i serem Feta, Tarta porowa, Tortilla - VIDEO, Żurek, Sałatki z makaronem, Faszerowane brzoskwinie, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Śledzie