Dodaj do ksiązki kucharskiej Pączki

Pączki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pączki - składniki:

  • mleko - 500 mililitrów
  • drożdże - 70 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1300 gramów
  • margaryna - 200 gramów
  • torebka cukru waniliowego - 2 sztuki
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 1250 gramów
  • konfitura - 200 gramów

Pączki - Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  3. Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  5. Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  6. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  7. W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  8. Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
Dodaj do książki kucharskiej

PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pączki
    1.W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  • 2
    Pączki
    2.Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  • 3
    Pączki
    3.Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 4
    Pączki
    4.Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  • 5
    Pączki
    5.Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  • 6
    Pączki
    6.Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • 7
    Pączki
    7.W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  • 8
    Pączki
    8.Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
  • 9

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ziemniaki pieczone z ziołami, Kalafior, Zupa cebulowa, Śledzie panierowane, Spaghetti , kapusta do golonki, Pierś z kurczaka pieczona, kostka do makaronu knorr, Atun a la riojana - tuńczyk w pomidorach, Przepis z z pieczarek, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym, Świąteczny makowiec babuni, Ciasto bez pieczenia - Mały kawałek nieba…, Barszcz, Przepis z Kurczak marynata, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Banica ze szpinakiem, Jajka, Makaron, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Pierogi z jagodami, Warzywa, Omlet indyjski, Kurczak curry z ananasem, Sos czosnkowy na wódce, Tuńczyk z chrzanem, sałatki hiszpańskie, Przepis z zupa z kapusty białej -, Zupa grzybowa, Przepis z na miodzie, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, plastry łososia, Omlet z brokułami, Smażony makaron po seczuańsku , Karp w galarecie, Bigos domowy, Tortilla, zupa gulaszowa po wegiersku, cieple, Kotlety, Buraczki z wiśniami, ryż na zimno, Przepis z dania grillowe, Mazurek, sos smietanowy ze szpinakiem, Makaron z pieczoną kaczką, Wędzony łosoś i krewetki w sosie chrzanowym, Sałatka grecka z fetą, Potrawy wigilijne, sałatka z winogron, pieczarki faszerowane z grilla, majonez Knorr, pierś z kurczaka obiad, Sałatka do obiadu, sałatka szpinak, Nadziewane makaronowe muszelki, Zupa grochowa, Chilli Con Carne - VIDEO, ryż - obiad, Przepis z sos makaron, Pomidory z rzeżuchą, Surówka z kapusty pekińskiej, Sałatka ziemniaczano-śledziowa