Dodaj do ksiązki kucharskiej Pączki

Pączki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pączki - składniki:

  • mleko - 500 mililitrów
  • drożdże - 70 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1300 gramów
  • margaryna - 200 gramów
  • torebka cukru waniliowego - 2 sztuki
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 1250 gramów
  • konfitura - 2 sztuki

Pączki - Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentacje.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę maki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  3. Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli tworzymy po środku dziurę, do której nakładamy konfiturę zaklejamy otwór ściskając ciasto ze sobą.
  5. Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  6. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  7. W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180*C. Smażymy paczki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub aż uzyskają złocistawo-brązową barwę
  8. Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
Dodaj do książki kucharskiej

PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pączki
    1.W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentacje.
  • 2
    Pączki
    2.Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę maki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  • 3
    Pączki
    3.Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 4
    Pączki
    4.Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli tworzymy po środku dziurę, do której nakładamy konfiturę zaklejamy otwór ściskając ciasto ze sobą.
  • 5
    Pączki
    5.Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  • 6
    Pączki
    6.Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • 7
    Pączki
    7.W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180*C. Smażymy paczki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub aż uzyskają złocistawo-brązową barwę
  • 8
    Pączki
    8.Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
  • 9

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ogórek, Pasta pikantna z cielęciny, Śledzie, Kurczak, Zapiekane świderki z kiełbasą , Przepis z kurczak w pięciu smakach przepis, Przepis z sałatka z penne, Tarta z cukinią, Pasta z białego sera z oliwkami i suszonymi pomidorami, Szaszłyki z boczkiem i warzywami (z grilla), Zupy, Jajka z kalafiorem na gorąco, desery ciasto, Roladki drobiowe z papryką i grillowanymi warzywami , Zupa cebulowa, Bigos - VIDEO, Sałatka warzywno- owocowa, Jogurtowe ślimaczki ziołowe, Naleśniki chińskie - VIDEO, Ziemniaki, Karp w galarecie, Kanapki dla dzieci "Szachownica", Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Zupa paprykowa z pulpetami - VIDEO , Przepis z kurczak Z PIEKARNIKA, na potraw, Chrupki z serkiem , Dania z makaronem, Pierś z kurczaka, Polędwica faszerowana, Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, Przepis z leczo z cukinii z kielbasa, naleśniki bez mleka -, Warzywa, Obiad, Spaghetti Bolognese, Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką , bezmięsne z ziemniakami, Sałatka z tuńczykiem, Kanapka włoska , Zupa paprykowa ze śmietaną, Przepis z Obiad ryż z warzywami, Zupa cebulowa, Przepis z gotowany kurczak, Przepis z łosoś filet, Zupa z soczewicy, zupa z kapusty białej -, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przepis z papryki czerwone, Zapiekanki, TAPAS: Jajka na pomidorach z oliwkami, Tagine z kurczakiem i warzywami, Bajaderka z Poznania, Przepis z na placki, Przepis z pstrag na winie, z brokuła, Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków, Przepis z ryż w sosie słodko kwasnym, Kurczak w potrawce jabłkowej, sos sojowy przepis, Przepis z leczo z mięsem wołowym, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Zupa szczawiowa, Tajskie jedzenie