Dodaj do ksiązki kucharskiej Pączki

Pączki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pączki - składniki:

  • mleko - 500 mililitrów
  • drożdże - 70 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1300 gramów
  • margaryna - 200 gramów
  • torebka cukru waniliowego - 2 sztuki
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 1250 gramów
  • konfitura - 2 sztuki

Pączki - Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentacje.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę maki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  3. Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli tworzymy po środku dziurę, do której nakładamy konfiturę zaklejamy otwór ściskając ciasto ze sobą.
  5. Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  6. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  7. W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180*C. Smażymy paczki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub aż uzyskają złocistawo-brązową barwę
  8. Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
Dodaj do książki kucharskiej

PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pączki
    1.W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentacje.
  • 2
    Pączki
    2.Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę maki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  • 3
    Pączki
    3.Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 4
    Pączki
    4.Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli tworzymy po środku dziurę, do której nakładamy konfiturę zaklejamy otwór ściskając ciasto ze sobą.
  • 5
    Pączki
    5.Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  • 6
    Pączki
    6.Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • 7
    Pączki
    7.W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180*C. Smażymy paczki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub aż uzyskają złocistawo-brązową barwę
  • 8
    Pączki
    8.Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
  • 9

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka grecka z fetą, Ratatui a’la Gousto, zapiekanka z makaronem serem, Quesadillas - VIDEO, Pasta z białej fasoli z boczkiem , Makaron, Przepis z dania o, Spaghetti z tuńczykiem, Pieczona cielęcina, Przepis z dania glowne z kurczakiem, Przepis z zupa seler, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Żurek, Sałatka Gyros, Grejpfruty z krabami, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Dania z makaronem, Przepis z smażona pierś z kurczaka, schab pieczony z sosem chrzanowym, Zupa z kolendry i cukinii, Pieczona baranina z ziemniakami, Przepis z żółta przyprawa, Kanapka "Krokodyl", Delikatne staropolskie bitki, Krem z pieczonych pomidorów , Jaja marmurkowe, Potrawka z udźca kurczaka w sosie paprykowo-musztardowym, Salsa, smazona kapusta, Przepis z sałatka z granatem, sałatka z żurawiną, Schabowe z dzika, Kotlet de volaille - VIDEO, dania kuchni rosyjskiej, Spaghetti bolognese po sycylijsku , Grillowany kurczak w sezamie , Przepis z sałatka po meksykańsku, Zupa cebulowa, Kotlety mielone z buraczkami, Polędwiczki, Jajka, Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym, Przepis z jajka olej mąka, Grillowane kiełbaski z serem feta , Zupa jarzynowa, Sos włoski do spaghetti, Przepis z ser żólty, Bigos, Zupa pomidorowa, Sałatka kebab - VIDEO, Golonka, Przepis z sałatka z szynka parmeńską -, Makaron ze śmietaną i cukrem, Przepis z kurczak z warzywami, Spaghetti bolognese po sycylijsku , Dorsz zapiekany z kukurydzą, filet smażony, Schab, desery i ciasta, Francuskie ślimaki ze szpinakiem , Placki ziemniaczane, Przepis z rosol polski, Szaszłyki z mięs mieszanych, kasz kuskus