Dodaj do ksiązki kucharskiej Pączki

Pączki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pączki - składniki:

  • mleko - 500 mililitrów
  • drożdże - 70 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1300 gramów
  • margaryna - 200 gramów
  • torebka cukru waniliowego - 2 sztuki
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 1250 gramów
  • konfitura - 200 gramów

Pączki - Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  3. Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  5. Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  6. Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  7. W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  8. Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
Dodaj do książki kucharskiej

PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pączki
    1.W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.
  • 2
    Pączki
    2.Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczone ciepłe masło, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.
  • 3
    Pączki
    3.Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 4
    Pączki
    4.Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.
  • 5
    Pączki
    5.Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.
  • 6
    Pączki
    6.Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • 7
    Pączki
    7.W garnku rozgrzewamy Plantę do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.
  • 8
    Pączki
    8.Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj - http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow
  • 9

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Szpinak na ostro , Przepis z bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, Meksykański sos do tortilli, Gulasz, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Pomidorowy chłodnik z ogórkami, Melon w sosie miętowym, Zawijasy na słodko, przepisy zu, Przepis z Pieprz w kulkach, Solanka, Przepis z jajko kurczak, Sałatki z kurczakiem, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Chorizo z fasolką i kolendrą, Udka, Przepis z zapiekanka z dyni, Gorące rynki ., Sałatka z brokułami - VIDEO , Papryka faszerowana kurczakiem i kuskusem, Przepis z soczewica zielona, Dynia, Przepis z kuchnia w, Delikatny schab, Łosoś, Przepis z sosy winegret, Cukinia duszona z boczkiem, Ziemniaczane placki z kurczakowym leczo, Orzeźwiające wino, pieczen ze schabu, pieczone mięso wieprzowe, dodatki do obiadu, Sałatka Cezar - VIDEO, Tatar tradycyjny, Ryż smażony z warzywami, Letnia sałatka z truskawkami i serem mozzarella, Placuszki z cukinii, Placki, zapiekanka bezmięsna, Obiad, Przepis z sałatka z jajkami i żółtym serem, zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, makarony z ziolami, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Spaghetti z tuńczykiem, Zapiekanka po rzymsku, Rolada ziemniaczana, Przepis z po prostu gotuj, Przepis z zapiekanka z tartych ziemniaków, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Warzywa, Kapusta z grochem, Spaghetti , Kutia, Przepis z na miodzie, Przepis z ze schabu, Zupa pieczarkowa, Kanapka na bogato, Kaczka, Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą, Zupa pieczarkowa, Przepis z wykwintny obiad