Dodaj do ksiązki kucharskiej Pad Thai

Pad Thai

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pad Thai - składniki:

  • makaron ryżowy wstążki - 1 opakowanie
  • cukier brązowy - 2 łyżeczki
  • papryka chili - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • kafir suszony liście - 2 sztuki
  • sos rybny - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • czosnek - 3 sztuki
  • cebula dymka - 0.5 pęczka
  • Tofu - 0.5 opakowania
  • jajko - 2 sztuki
  • duże mrożone krewetki - 1 opakowanie
  • kiełki soi - 1 opakowanie
  • limonka - 1 sztuka
  • olej

Pad Thai - Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmróź a makron zalej wrzątkiem i wrzuć do niego liście kafiru oraz przyprawy. Odcedź po siedmiu minutach.
  2. Skrój drobno czosnek i cebulę ze szczypiorem, a tofu i chili pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej patelnie z kilkoma łyżkami oleju i włóż na nią cebulę, chili, krewetki, cukier, czosnek, tofu oraz kiełki. Smaż wszystko przez 10 minut nie przestając mieszać.
  4. Dodaj makaron, podsmaż i jeszcze raz wymieszaj.
  5. Na inną patelnię wbij jajka i mieszaj dopóki się nie zetną.
  6. Jajka wymieszaj z pozostałymi składnikami, posyp kolendrą, przypraw sosami oraz sokiem i skórką otartą z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej

PAD THAI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Krewetki rozmróź a makron zalej wrzątkiem i wrzuć do niego liście kafiru oraz przyprawy. Odcedź po siedmiu minutach.

2

Skrój drobno czosnek i cebulę ze szczypiorem, a tofu i chili pokrój w kostkę.

3

Rozgrzej patelnie z kilkoma łyżkami oleju i włóż na nią cebulę, chili, krewetki, cukier, czosnek, tofu oraz kiełki. Smaż wszystko przez 10 minut nie przestając mieszać.

4

Dodaj makaron, podsmaż i jeszcze raz wymieszaj.

5

Na inną patelnię wbij jajka i mieszaj dopóki się nie zetną.

6

Jajka wymieszaj z pozostałymi składnikami, posyp kolendrą, przypraw sosami oraz sokiem i skórką otartą z limonki.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gołąbki, Pierś indyka duszona w pomarańczach, Sałatka Gyros, ciasto jo-jo, Placki z białym serem i siemieniem lnianym, Przepis z zapiekanki z ryżem, Przepis z grill f, Przepis z kapusta pekińska sałatka, Zupa ogórkowa - VIDEO, kurczak z r, Kanapka dla dzieci "Order za odwagę!", Solianka mięsna , Spaghetti Toscana ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami, Łosoś, Przepis z placek węgierski - -, Gyros z cebulą i oliwkami, Warzywa w curry z jogurtem, sos do pulpetow, pstrag smazony na patelni, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Ratatouille, czyli lato na talerzu, Chilli Con Carne - VIDEO, Kalafior, Szaszłyk z wątróbek, Soczysty kurczak z patelni na ostro - VIDEO, obiad z ciasta francuskiego, sałatki z sałat, Kofta z sosem paprykowo-ziołowym, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, kuchnia polska mi, pierś w kurczaka, roladki schabowe, Dynia, Sałatka grecka, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Ryba, Przepis z Seler, Ryba po grecku, Meksykańskie chilli con carne, Ptysiowe zajączki, żeberka po amerykańsku, paluszki surimi, Musaka, Przepis z przepis na mieso do hamburgerów, Zupa brokułowa, Ryż smażony z warzywami, Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką , Masa do wafli III, Zupa z brokułów i warzyw , Lasagne z sosem bolognese , Sałatka z arbuzem, niebieskim serem i migdałami, Udziec indyczy faszerowany, Lasagne, Kurczak w sosie miodowym z chilli i ananasem, Ciasto na pizze, Ogórek, Zupa grochowa, Ziemniaki, kuchnia tv gotowanie, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, Zeberka z Miodem, ser żółty, Sałatka z kurczakiem i ryżem