Dodaj do ksiązki kucharskiej Pad Thai

Pad Thai

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pad Thai - składniki:

  • makaron ryżowy wstążki - 1 opakowanie
  • cukier brązowy - 2 łyżeczki
  • papryka chili - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • kafir suszony liście - 2 sztuki
  • sos rybny - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • czosnek - 3 sztuki
  • cebula dymka - 0.5 pęczka
  • Tofu - 0.5 opakowania
  • jajko - 2 sztuki
  • duże mrożone krewetki - 1 opakowanie
  • kiełki soi - 1 opakowanie
  • limonka - 1 sztuka
  • olej

Pad Thai - Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmróź a makron zalej wrzątkiem i wrzuć do niego liście kafiru oraz przyprawy. Odcedź po siedmiu minutach.
  2. Skrój drobno czosnek i cebulę ze szczypiorem, a tofu i chili pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej patelnie z kilkoma łyżkami oleju i włóż na nią cebulę, chili, krewetki, cukier, czosnek, tofu oraz kiełki. Smaż wszystko przez 10 minut nie przestając mieszać.
  4. Dodaj makaron, podsmaż i jeszcze raz wymieszaj.
  5. Na inną patelnię wbij jajka i mieszaj dopóki się nie zetną.
  6. Jajka wymieszaj z pozostałymi składnikami, posyp kolendrą, przypraw sosami oraz sokiem i skórką otartą z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej

PAD THAI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Krewetki rozmróź a makron zalej wrzątkiem i wrzuć do niego liście kafiru oraz przyprawy. Odcedź po siedmiu minutach.

2

Skrój drobno czosnek i cebulę ze szczypiorem, a tofu i chili pokrój w kostkę.

3

Rozgrzej patelnie z kilkoma łyżkami oleju i włóż na nią cebulę, chili, krewetki, cukier, czosnek, tofu oraz kiełki. Smaż wszystko przez 10 minut nie przestając mieszać.

4

Dodaj makaron, podsmaż i jeszcze raz wymieszaj.

5

Na inną patelnię wbij jajka i mieszaj dopóki się nie zetną.

6

Jajka wymieszaj z pozostałymi składnikami, posyp kolendrą, przypraw sosami oraz sokiem i skórką otartą z limonki.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dorada po burgundzku, Delikatny schab, Sałatka z serem, marchewką i winogronami , Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Łatwe gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym, Zapiekanki, Duszone żebra z cebulą , Przepis z pieczony kurczak w piekarniku z pieczarkami, Lasagne, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Zrazy zawijane , Placki po węgiersku, Pieczarki zapiekane, Ryba, Sałatka z kurczakiem i ryżem, ryz cytrynowy, Przepis z obiad boże narodzenie, Przepis z sos pomidor, Barszcz biały, Malpuas , Mleczna zupa migdałowa, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Sałatka grecka z fetą, kurczak orzechowym, Pierś z kurczaka pieczona, Risotto, skrzydełka w pomidorach, Sałatka Gyros, Makrela w sosie owocowym, Przepis z ryż z warzywami, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Naleśniki, Kluski śląskie, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Przepis z śliwki ciasto, Duszone warzywa, Pierogi, Ogórek, Ogórkowa raita, Banany w mleczku kokosowym po tajsku, Indyk, Śledzie, zielonego ogórka, Sola w sosie z krewetek, Przepis z chińskie dania z ryżem, Musaka, Rolada ziemniaczana, Potrawy wigilijne, Przepis z zupy rybne przepisy, Sałatka porowa, Przepis z sałatka ze sledzia marynowanego, Przepis z sałatki ze świeżych warzyw z mięsem z piersi kurczaka, Przepis z barszcz zielony, Przepis z ryba czarne oliwki, Pierś z kurczaka pieczona, Zupa z dyni, płat łososia wędzonego, krokiety z ziemniaków, seler korzeń, Proste kotleciki z jajka, Danie z kukurydzy i mięsa mielonego, Przepis z makaron nadziewany, Przepis z gołąbki zawijane w liscie kapusty