Dodaj do ksiązki kucharskiej Pad Thai

Pad Thai

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pad Thai - składniki:

  • makaron ryżowy wstążki - 1 opakowanie
  • cukier brązowy - 2 łyżeczki
  • papryka chili - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • kafir suszony liście - 2 sztuki
  • sos rybny - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • czosnek - 3 sztuki
  • cebula dymka - 0.5 pęczka
  • Tofu - 0.5 opakowania
  • jajko - 2 sztuki
  • duże mrożone krewetki - 1 opakowanie
  • kiełki soi - 1 opakowanie
  • limonka - 1 sztuka
  • olej

Pad Thai - Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmróź a makron zalej wrzątkiem i wrzuć do niego liście kafiru oraz przyprawy. Odcedź po siedmiu minutach.
  2. Skrój drobno czosnek i cebulę ze szczypiorem, a tofu i chili pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej patelnie z kilkoma łyżkami oleju i włóż na nią cebulę, chili, krewetki, cukier, czosnek, tofu oraz kiełki. Smaż wszystko przez 10 minut nie przestając mieszać.
  4. Dodaj makaron, podsmaż i jeszcze raz wymieszaj.
  5. Na inną patelnię wbij jajka i mieszaj dopóki się nie zetną.
  6. Jajka wymieszaj z pozostałymi składnikami, posyp kolendrą, przypraw sosami oraz sokiem i skórką otartą z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej

PAD THAI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Krewetki rozmróź a makron zalej wrzątkiem i wrzuć do niego liście kafiru oraz przyprawy. Odcedź po siedmiu minutach.

2

Skrój drobno czosnek i cebulę ze szczypiorem, a tofu i chili pokrój w kostkę.

3

Rozgrzej patelnie z kilkoma łyżkami oleju i włóż na nią cebulę, chili, krewetki, cukier, czosnek, tofu oraz kiełki. Smaż wszystko przez 10 minut nie przestając mieszać.

4

Dodaj makaron, podsmaż i jeszcze raz wymieszaj.

5

Na inną patelnię wbij jajka i mieszaj dopóki się nie zetną.

6

Jajka wymieszaj z pozostałymi składnikami, posyp kolendrą, przypraw sosami oraz sokiem i skórką otartą z limonki.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Podstawowa marynata grillowa do mięsa, Sałatki z makaronem, Łosoś ze szpinakiem w cieście, Przepis z smażone kawalki piersi z kurczaka, Orzechowo-czekoladowe trufle z lodów Carte d'Or, ryba z cukinia, Schab w pięciu smakach, Kanapki z pastą z makreli, Przepis z roszponka salata, Przepis z przyprawy do cielęciny, Salsa pomidorowo – ananasowa, Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Placuszki z cukinii, Polędwiczki wieprzowe w ananasie, Zupy, Carbonara, Sałatka z sosem musztardowym, Jajka w pomidorach, Tortilla - VIDEO, Przepis z zupa z pora, marchewka tarta, Zajebiste pizza, Przepis z sałatka z szynką i ogórkiem konserwowym, bomba malinowa, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, piersi z, Kaczka, Zupa kalafiorowa, Jajka w pomidorach, boze n, Żeberka - VIDEO, Kotlety z selera, Żeberka, Królewski tort, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Kosmiczne ślimaki, Grzyby w białym winie, Ziemniaki, Warzywa, pierś z kurczaka, Przystawki, Zupa meksykańska z kukurydzą, Przepis z obiad ryby, pieczone skrzydełka w miodzie -, Przepis z pierogi z serem, kulebiak z mięsem, pieczona ryba w marynacie, Przepis z kuchnia niemiecka, Przepis z sosy z kurczaka, MIĘSO MIELONE PIECZARKI, Sos beszamelowy , sałatka z mozzarella, Ryba po grecku, Lody ananasowe z wafelkami "Lodowy wiatrak", Nudle knorr, Sałatka z owoców morza, Szynka pieczona z glazurą, Sos słodko-kwaśny, Zupa grzybowa, Sałatka marchwiowa z jogurtem, Gulasz, Placuszki z cukinii, Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym.