Dodaj do ksiązki kucharskiej Pad Thai

Pad Thai

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pad Thai - składniki:

  • makaron ryżowy wstążki - 1 opakowanie
  • cukier brązowy - 2 łyżeczki
  • papryka chili - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • kafir suszony liście - 2 sztuki
  • sos rybny - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • czosnek - 3 sztuki
  • cebula dymka - 0.5 pęczka
  • Tofu - 0.5 opakowania
  • jajko - 2 sztuki
  • duże mrożone krewetki - 1 opakowanie
  • kiełki soi - 1 opakowanie
  • limonka - 1 sztuka
  • olej

Pad Thai - Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmróź a makron zalej wrzątkiem i wrzuć do niego liście kafiru oraz przyprawy. Odcedź po siedmiu minutach.
  2. Skrój drobno czosnek i cebulę ze szczypiorem, a tofu i chili pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej patelnie z kilkoma łyżkami oleju i włóż na nią cebulę, chili, krewetki, cukier, czosnek, tofu oraz kiełki. Smaż wszystko przez 10 minut nie przestając mieszać.
  4. Dodaj makaron, podsmaż i jeszcze raz wymieszaj.
  5. Na inną patelnię wbij jajka i mieszaj dopóki się nie zetną.
  6. Jajka wymieszaj z pozostałymi składnikami, posyp kolendrą, przypraw sosami oraz sokiem i skórką otartą z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej

PAD THAI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Krewetki rozmróź a makron zalej wrzątkiem i wrzuć do niego liście kafiru oraz przyprawy. Odcedź po siedmiu minutach.

2

Skrój drobno czosnek i cebulę ze szczypiorem, a tofu i chili pokrój w kostkę.

3

Rozgrzej patelnie z kilkoma łyżkami oleju i włóż na nią cebulę, chili, krewetki, cukier, czosnek, tofu oraz kiełki. Smaż wszystko przez 10 minut nie przestając mieszać.

4

Dodaj makaron, podsmaż i jeszcze raz wymieszaj.

5

Na inną patelnię wbij jajka i mieszaj dopóki się nie zetną.

6

Jajka wymieszaj z pozostałymi składnikami, posyp kolendrą, przypraw sosami oraz sokiem i skórką otartą z limonki.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Łosoś po japońsku z wasabi , Quesadillas - VIDEO, Indyk, Tagine z kurczakiem i warzywami, pierś z kurczaka z kurkami, watrobka z kurczaka, Makaron z wędzonym łososiem, Przepis z sałatka ze świeżych ogórków, Przepis z mieso mielone zapiekane, Przepis z kuchnia włoskie, Kotlety, Żeberka - VIDEO, Risotto z kurczakiem i warzywami, Cannelloni z warzywami, Pierś z kurczaka, Makaronowa patelnia , Pieczona karkówka z ziołowym crustem , Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , kurczak piers, Rosół, Sałatka z kapusty pekińskiej , surowy boczek faszerowany, Tłusty czwartek, Sałatka warzywna z tuńczykiem, makaron z t, Enchiladas z chilli con carne, Kanapka "Miodzio" , Enchiladas z chilli con carne, sałatka brokułowa z makaronem, sałatka z rukolą i pomidorkami, Ryba po grecku, szaszlyki z piekarnika, Przepis z zupa z mrożonych warzyw, Zapiekanka praska, Risotto, Przepis z sos winegre, Jajka, Pstrąg, Krewetki saganaki, Barszcz, Sałatka z kurczakiem i ryżem, sałatka z kapustą pekińską i z rzodkiewka, Gyros z kurczakiem, obiad z ryżem, Krokiety z kartofli z suszonymi owocami, Kotlety schabowe po staropolsku, Bigos domowy, Zupa z dyni, Pyszna Soljanka, ser sałatkowy, Pierogi z jagodami, Pieczony klops, Bigos, Przepis z ryba cytryna, Faszerowana kalarepa w sosie, Pikantne skrzydełka z serowym dipem, Pieczony klops, Świąteczny makowiec babuni, smalec ze skwarkami, Kotlety mielone z zieloną papryką, dipy do kurczaka, Pikantne krewetki, pierś z kurczaka z groszkiem, Żurek