Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Pasztet drobiowy - składniki:

  • pierś z indyka - 0.5 kilograma
  • udka z kurczaka - 0.75 kilograma
  • wątróbka drobiowa - 0.3 kilograma
  • boczek bez kości - 0.5 sztuki
  • włoszczyzna bez kapusty - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 0.5 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • olej słonecznikowy - 5 łyżek
  • jajka - 8 sztuk

Pasztet drobiowy - Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).
  2. Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .
  3. Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .
  4. Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.
  5. Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.
  6. Dodać jajka .
  7. Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .
  8. Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .
  9. Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET DROBIOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).

2

Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .

3

Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .

4

Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.

5

Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.

6

Dodać jajka .

7

Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .

8

Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .

9

Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .

  • 10
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WOŁOWY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

danie na obiad z szynki, Sałatka amerykańska z kurczakiem , Gulasz po węgiersku - VIDEO, Sernik rosa, Przepis z żurawina suszona, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Barszcz, Przepis z obiad z porem, placek słonecznikowy, Przepis z czarna, Przepis z desery na Boże Narodzenie, Zupa gulaszowa, Steki z polędwicy - cacciatore, Golonka, Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grochem, kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym, Przepis z na wieprzowine, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Homary z whisky, Smaczny karp z bakaliami, Przepis z np kluski ziemniaczane, jaja faszerowane mięsem, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Czeskie knedle z boczkiem, zrazy z boczkiem, ostre zupy, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Zapiekanka rodzinna, Bliny na słodko, Pieczeń rybna, Krem brokułowy, pasztety z jajkami, Panierowana ryba z sosem tatarskim , Zapiekanka z serem, Pieczeń, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Zapiekanka paprykowo-pomidorowa z makaronem, Udka, Placki ziemniaczane, kurczak przepisy przepis, Przepis z kuchnia domowa przepisy, Potrawy wigilijne, Placek po zbójnicku wersja 1, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Meksykańskie burittos , Przepis z smażenia, Sałatka z gruszek, Przepis z sos curry do kurczaka, Przepis z kuchnia tv pl chleb, sałatka z kiełkami słonecznika, Spaghetti z tuńczykiem, Pasztet, Przekąski, Makaron z sosem śmietanowym, Papryka, Przepis z puree ziemniaków, Pierś z kurczaka pieczona, Bakłażany zapiekane z szynką, Karp w galarecie, Ziemniaki, Sałatka z tuńczykiem, Kaczka, Łosoś, Naleśniki