Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Pasztet drobiowy - składniki:

  • pierś z indyka - 0.5 kilograma
  • udka z kurczaka - 0.75 kilograma
  • wątróbka drobiowa - 0.3 kilograma
  • boczek bez kości - 0.5 sztuki
  • włoszczyzna bez kapusty - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 0.5 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • olej słonecznikowy - 5 łyżek
  • jajka - 8 sztuk

Pasztet drobiowy - Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).
  2. Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .
  3. Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .
  4. Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.
  5. Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.
  6. Dodać jajka .
  7. Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .
  8. Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .
  9. Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET DROBIOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).

2

Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .

3

Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .

4

Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.

5

Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.

6

Dodać jajka .

7

Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .

8

Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .

9

Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .

  • 10
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WOŁOWY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

czernina z kaczki, Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem, Sałatka z kapusty pekińskiej , polskie naleśniki, filet drobiowy, Aromatyczna czosnkowa Ciabatta, Zupa gulaszowa, Przepis z zupy przepisy knorr, Przepis z pasta do kanapek, Szaszłyki z kurczaka z ananasem, Sos cebulowy z suszonymi pomidorami, Przepis z tajskie zupy, Przepis z najlepsza sałatka na świecie, Sałatka Nicejska, Naleśniki, pieczone ziemniaki w talarkach, Spaghetti , Elegancka sałatka z melonem, rolada bo, Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw, pieczona karkówka w piekarniku, Makaron ze szpinakiem i parmezanem, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Kluski , Ostra potrawka z cukinii, Przepis z ryba pomidory, Regaty na sałacie, Łosoś w pomidorowym sosie , Przepis z tortellini z serem, Łazanki z kapustą i kiełbasą, przepisy po angielsku, ryba smażona z warzywami, ryż na patelni, Lasagne drobiowa, Żeberka, Krupnik, Zapiekanka po rzymsku, Chłodnik ogórkowy, Przepis z salatka z pomidorow i ogorkow, Chilli con carne z chlebkiem pita, Przepis z pierś w piwie, Mini naleśniki na imprezę, Sos marsala, Pstrąg z ziemniaczaną łuską, Ciasto na pizze, Pomidorowy krem z bazylią i chrupiącą kanapką z szynką parmeńską, Bigos - VIDEO, ryba na obiad przepisy, Pasta śledziowa z boczkiem, Placki, Spaghetti z pepperoni, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Kebab, Spaghetti a la carbonara, smazone pieczarki z cebula, Placuszki z cukinii, Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni, Dania z makaronem, Przepis z spaghetti bolognese warzywami, Polędwiczki, Przekąski, Sosy, Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku, Bułka nadziewana pieczarkami