Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Pasztet drobiowy - składniki:

  • pierś z indyka - 0.5 kilograma
  • udka z kurczaka - 0.75 kilograma
  • wątróbka drobiowa - 0.3 kilograma
  • boczek bez kości - 0.5 sztuki
  • włoszczyzna bez kapusty - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 0.5 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • olej słonecznikowy - 5 łyżek
  • jajka - 8 sztuk

Pasztet drobiowy - Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).
  2. Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .
  3. Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .
  4. Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.
  5. Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.
  6. Dodać jajka .
  7. Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .
  8. Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .
  9. Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET DROBIOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).

2

Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .

3

Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .

4

Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.

5

Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.

6

Dodać jajka .

7

Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .

8

Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .

9

Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .

  • 10
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WOŁOWY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z knorr fix spaghetti, Karkówka, Zapiekanka z kurczakiem, mozarellą i pomidorami, Ryba po grecku, Zupa pomidorowa, Przystawki, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Pstrąg, Sałatka grecka z fetą, Dania z makaronem, Sałatka z porów, Naleśniki z kaszą gryczaną, Salsa, barszcz biały z białą kiełbasą, Pasta z sardynkami, Przepis z czosnek kurczak, Ryba, Zupa gulaszowa z marchewka i papryką , Kremowe brokuły z kalafiorem , Drobiowy strogonow z plackami ziemniaczanymi, surówka, Sandacz w Rieslingu, Ślimaki z masłem ziołowym, Galaretkowe witrażyki, Zupa brokułowa, Pieczone udka z boczkiem, Paluszki z makiem, Dobra sałatka z pieczarkami , Przepis z obiad z wołowiny, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Udka, Zupa z cukinii z twarogiem, świeża bazylia, Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami, Przepis z obiad z kielbasy, Gulasz po polsku - VIDEO, Zupa pieczarkowa, Przepis z lekkie zupy, Przepis z sos z piwem, Polędwiczki, FLACZKI !!!, Przepis z kielbasa z warzywami, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym, makaron spaghetti z warzywami, Przepis z farsz do roladek z kurczaka, Pieczone udka z boczkiem, Przepis z piersi z g, Przepis z zapiekanka z mielonym, Sałatka z tuńczykiem, Karp w galarecie, Przepis z piers z kurczaka dla dzieci, Zupa ogórkowa, Półmisek z kurczakiem Tao-Tao, gulasz z pieczarek, Przepis z ogorki z czosnkiem, Bigos domowy, Przepis z sałatki z krewetek, Sałatka z ryżem i papryką, Mielone, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Przepis z kotlet de vo, Przepis z karkówka pieczona z pieczarkami