Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Pasztet drobiowy - składniki:

  • pierś z indyka - 0.5 kilograma
  • udka z kurczaka - 0.75 kilograma
  • wątróbka drobiowa - 0.3 kilograma
  • boczek bez kości - 0.5 sztuki
  • włoszczyzna bez kapusty - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 0.5 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • olej słonecznikowy - 5 łyżek
  • jajka - 8 sztuk

Pasztet drobiowy - Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).
  2. Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .
  3. Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .
  4. Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.
  5. Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.
  6. Dodać jajka .
  7. Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .
  8. Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .
  9. Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET DROBIOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).

2

Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .

3

Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .

4

Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.

5

Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.

6

Dodać jajka .

7

Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .

8

Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .

9

Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .

  • 10
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ DROBIOWO-WOŁOWY KNORR

    Rosół drobiowo-wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Leczo z kurczakiem, Chłodna sałatka, Przepis z majonez -Knorr, Warzywne curry z ryżem, Placek po zbójnicku wersja 1, Zawijane kanapki na każdą imprezę, Placek po zbójnicku wersja 1, sernik z serkow homogenizowanych pieczony, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, krewetki po, przyprawa do kurczaka pikantna, Sałatka grecka, karkowka w grzybach, pieczarki mięso mielone, kiszenie cebuli, Lodowy pucharek melonowy z sorbetem truskawkowym, Polędwiczki, Pierś z kurczaka pieczona, Przepisy świąteczne, Przepis z makaron jajeczny z kurczakiem, kotlet z ja, Zupa krem, Zapiekanki, Gulasz drobiowy z pieczarkami, Sałatka Cezar - VIDEO, Przepis z kuchnia meksykańska tortilla, Zupa pomidorowa, Kaczka z jabłkami i żurawiną , Przepis z przepis na omlet, Chrupki z serkiem , fasola ja, Marynowane grzyby na 1,5 kg grzybów leśnych, mielony z cebula, Pasztet, Żurek, Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami, Deser z lodami "Sowa", Zupa cebulowa, Pory au gratin, kurczak z ryzem, Kocia lasagne , sałatka z szynką parmeńska i oliwkami, Zapiekanka ziemniaczano - jaglana, Wołowina z orzechami nerkowca, Przepis z makaron z kurczakiem i chilli, makarony z czosnkiem, domowa bulionetka, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Włoskie crostini z twarożkiem i oliwkami , Sos czosnkowy , Leczo, Naleśniki chińskie - VIDEO, Karp w galarecie, Zupa pieczarkowa, zielony pieprz w zalewie, Sałatka makaroniada, Pasztet z cielęciny, Sałatka z szynką i serem, Warzywa, Kanapka warzywna , Botwina z ziemniakami, Przepis z ratatuj z mięsem mielonym, Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami , Przepis z lazania z mięsem mielonym