Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Pasztet drobiowy - składniki:

  • pierś z indyka - 0.5 kilograma
  • udka z kurczaka - 0.75 kilograma
  • wątróbka drobiowa - 0.3 kilograma
  • boczek bez kości - 0.5 sztuki
  • włoszczyzna bez kapusty - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 0.5 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • olej słonecznikowy - 5 łyżek
  • jajka - 8 sztuk

Pasztet drobiowy - Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).
  2. Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .
  3. Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .
  4. Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.
  5. Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.
  6. Dodać jajka .
  7. Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .
  8. Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .
  9. Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET DROBIOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).

2

Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .

3

Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .

4

Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.

5

Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.

6

Dodać jajka .

7

Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .

8

Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .

9

Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .

  • 10
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ DROBIOWO-WOŁOWY KNORR

    Rosół drobiowo-wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Placek po zbójnicku wersja 1, Sos czosnkowy na wódce, roladki ze szpinakiem, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Naleśniki z pieczarkami i mięsem mielonym, sos do potrawki z kurczaka, Sałatka z wątróbki i cytrusów, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, salatka z papryki, Sałatki z makaronem, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Makaron ryżowy z mięsem, Kremowa zupa z dyni, Lekka zupa pomidorowa, Przepis z knorr pl przepisy, Brokuły, Bolognese w greckim stylu, Sałatka z selerem i ananasem, Zupa mięsna, Kanapka z pastą serową blue i truskawkami , Kosmiczne ślimaki, Przepis z co z pieczarek, domowa, Tajska zupa, Kaczka, Przepis z mieso z pieczarkami, Surówka obiadowa z zielonej sałaty, jabłka i słonecznika, Leczo z cukinii, Placki, Potrawka ziemniaczano-pomidorowa, ja cukinia, pieczeń w sosie, knorr przyprawa mini, Pasta serowa do chleba, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Potrawy wielkanocne, żeberka pieczone -, Warzywa, Kurczęta nadziewane migdałami, Papryka, Udka, Barszcz biały, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Leczo, mieso z jajkiem, Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej , Przepis z zapiekanka z parowkami, Szafranowy makaron z krewetkami, Wielowarzywna surówka na zimę, Włoska kanapka pomidorowa , Leczo - VIDEO , Przepis z jaja smietana, Kanapki a’la pizza, Przepis z przystawki mięsne, Zupa grzybowa, Przepis z sałatka z makaronem i kurczakiem i ananasem, Przepis z zupa na wołowinie, Pikantna zupa serowa z pomidorami, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, sos pomidorowy knorr, kurczak z jajkiem, przyprawy do golonki