Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Pasztet drobiowy - składniki:

  • pierś z indyka - 0.5 kilograma
  • udka z kurczaka - 0.75 kilograma
  • wątróbka drobiowa - 0.3 kilograma
  • boczek bez kości - 0.5 sztuki
  • włoszczyzna bez kapusty - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 0.5 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • olej słonecznikowy - 5 łyżek
  • jajka - 8 sztuk

Pasztet drobiowy - Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).
  2. Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .
  3. Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .
  4. Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.
  5. Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.
  6. Dodać jajka .
  7. Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .
  8. Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .
  9. Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET DROBIOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).

2

Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .

3

Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .

4

Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.

5

Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.

6

Dodać jajka .

7

Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .

8

Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .

9

Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .

  • 10
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ DROBIOWO-WOŁOWY KNORR

    Rosół drobiowo-wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z lisc laurowy, Golonka, Przepisy świąteczne, Ryba w sosie paprykowym, Przepis z sałatki z makaronem ryżowym, Lodowe spaghetti , Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Sałatka z buraczkami i malinami , Karp w galarecie, knorr piers z kurczaka, Gulasz drobiowy z pieczarkami, Przepis z mizeria z ogorka ze smietana -, Kremowa zupa kalafiorawa z curry, Przepis z biała fasola z puszki, Zapiekanki, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, zapiekanka ziemniaczana z miesem mielonym, zapiekanka z cukinia i miesem mielonym, Ziemniaki, Przepis z co na obiad knorr, ryż na zimno, Przepis z chłodnik z botwiną, Kanapka "Nakryj kurczaka", Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Zupa fasolowa na kiełbasie , Przepis z ryby warzywa, Przepis z łatwe sałatki warzywne -, Sałatka z torttelini z jajkiem, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Przepis z danie z dt, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, Schabowe Roladki z Pieczarkami, duszona cebula, sałatka włoska z mozzarellą, Deser agrestowy, Przepis z ugotowani -przepisy, Zupy, Kurczak czosnkowy z grzybami Mun, Sos kurkowy, mięso zapiekane, Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami , Łosoś a la carbonara, żółwiki, Pikantne kopytka, bleblelbel, Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem , Polędwiczki, Proste kotleciki z jajka, Kaczka, Staropolski żurek z borowikami , Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Przepis z obiad z ryby, Dania z ryżem, Zapiekanka rodzinna, Placki po węgiersku, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z salatka z makaronu, Żeberka - VIDEO, Przepis z domowe obiady, Lasagne, Pierś z kurczaka pieczona, Sałatki z kurczakiem