Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Pasztet drobiowy - składniki:

  • pierś z indyka - 0.5 kilograma
  • udka z kurczaka - 0.75 kilograma
  • wątróbka drobiowa - 0.3 kilograma
  • boczek bez kości - 0.5 sztuki
  • włoszczyzna bez kapusty - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 0.5 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • olej słonecznikowy - 5 łyżek
  • jajka - 8 sztuk

Pasztet drobiowy - Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).
  2. Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .
  3. Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .
  4. Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.
  5. Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.
  6. Dodać jajka .
  7. Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .
  8. Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .
  9. Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET DROBIOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).

2

Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .

3

Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .

4

Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.

5

Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.

6

Dodać jajka .

7

Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .

8

Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .

9

Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .

  • 10
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ DROBIOWO-WOŁOWY KNORR

    Rosół drobiowo-wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Bigos, Zupa jarzynowa, Przepis z przyprawa do kurczaka duszonego, Przepis z gotowany por, Przepis z zupa na kości, Spaghetti , Gofry z rukolą i łososiem wędzonym , Faszerowane ptasie gniazdka, Krewetki z awokado i grejpfrutem, JAJA W SOSIE TATARSKIM Z SAŁATĄ RZYMSKĄ, Musaka, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Przepis z zmielona, Śledzie, Meksykańska sałatka z szynką, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z kuchnia kanadyjska, Zapiekanki, Placki ziemniaczane, Wegetariański sos włoski , Przepis z sos grzybowy z prawdziwków, Przepis z poledwiczki wieprzowe medaliony, Sałatka z ananasa i żółtego sera, Ciasto na pizze, Przepis z ryby kuchnia, Babka majonezowa, Rulony śledziowe z kaparami, placki z serem żółtym, Kebab, Bigos - VIDEO, Lekka sałatka z cebulką i cytrusami, Klasyczna zupa cebulowa, Polędwiczki, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , rumsztyki, Surówka z kapusty kwaszonej z marchwią, Przepis z mięso w warzywach, Dania z ryżem, Sałatka z mięsem krabowym i awokado - VIDEO, Przepis z kotlet z ryby, Sałatka z mniszka, Zupa tajska z kurczakiem, kaski kurczaka, Kapusta z grochem, Karp w miodowym sosie, Tortilla, Zupa z dyni, Ryba w warzywach, Przepis z jajko kurczak, Przepis z gulasz węgierski, Truskawki miodowe, Przystawki, przepis na sos spaghetti z pomidorów, Proste kotleciki z jajka, Zupa gulaszowa, Przepis z krem z g, piers z indyka, Przepis z zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami, Babka majonezowa, Sałatka słodko kwaśna z makaronem sojowym , gotowane mieso, Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym, Sos włoski do spaghetti