Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: garlic

Pasztet staropolski - składniki:

  • surowy boczek - 300 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ścinki wieprzowiny - 400 gramów
  • wątroba wieprzowa - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • bulion warzywny
  • jajka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • śmietana - 1 szklanka
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • olej

Pasztet staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  2. Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  5. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  6. Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  7. Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sok pomidorowy, Polędwiczki wieprzowe, Kalafior, Przepis z mieso z jajkiem, Zupa kalafiorowa, sałatki z ryżem, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Potrawka z kurczaka, Barszcz biały, sałatka z fileta z kurczaka, Moczka śląska, Przepis z obiad po wlosku, Sos beszamelowy , Sałatki, Sałatka z brokułami - VIDEO , Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Futbolki, czyli kulki mięsne - VIDEO, Zapiekanka z ziemniakow, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, Zapiekanka rodzinna, Lasagne, Pad Thai, Spiralki serowe, obiad dla dzieci, Przepis z ryba zapiekana w piekarniku, Przepis z farsz do naleśników, Przepis z pieczarki zi, Zapiekanka z truskawek, Zupa serowa z kurkami i ryżem, co z pieczarek, Kapusta biała na gęsto, Przepis z PO GRECKU, sos do placków ziemniaczanych, Żurek, Wiosenny sos ze szczypiorkiem, Ryż smażony z warzywami, Zapiekanka Gyros , placek po zbójnicku przepis, Przepis z gotowe kuchnie, Nadziewany pstrąg, Kasza, Przepis z gotowanie ziemniaków, drób kurczak, Faszerowane cukinie , Polędwiczki wieprzowe, Delikatna karkówka w sezamowej marynacie, Włoska sałatka z cieciorką, Prażuchy na wieprzowinie, Barszcz, Wykwintna sałatka śledziowa z majonezem , Przepis z ryby w sosie przepisy, Gulasz, Przepis z naleśniki z mięsem mielonym, Makaron, Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem, Ciasto z fasoli mung, Marchewka z groszkiem, Zupa pieczarkowa, Zupa krem, kurczak z makaronem, Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem, Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami, Czarne kluski z mięsem, kapusta wi