Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: garlic

Pasztet staropolski - składniki:

  • surowy boczek - 300 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ścinki wieprzowiny - 400 gramów
  • wątroba wieprzowa - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • bulion warzywny
  • jajka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • śmietana - 1 szklanka
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • olej

Pasztet staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  2. Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  5. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  6. Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  7. Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekane nachos z serem, Świderki w sosie z dyni, Quesadillas - VIDEO, Barszcz biały, Łosoś w marynacie pomarańczowej , Sałatka z porów, Przepis z marynaty do mi, sos pieczarkowy knorr, Lasagne, Przepis z sera białego, Pierś z Kostką rosołową z kury, Galareta z nóżek wieprzowych z orientalną nutą, Kanapka z grillowaną wołowiną , Wyśmienite risotto, Jabłka pod pierzynką, Pieczeń, Szafranowe risotto z kurczakiem, Przepis z ziołowy, Przepis z gotowana kapusta kiszona, Grillowane warzywa, sałatka awokado, Tatar z wędzonego łososia, Przepis z makaron z, Papryka z czerwoną kapustą, Proste kotleciki z jajka, RY Z PIERSI, Placuszki z cukinii, Świderki w sosie z dyni, Gołąbki, Indyk, Ciasto na pierogi, Zupa pomidorowa, nalesniki z cukinia, Przepis z sos do tortellini, Przepis z dania z miesa gotowanego, Spaghetti , na obiad makarony, Krem brokułowy, Letnia zapiekanka z kalarepkami, Kotlety, Kluski śląskie z sosem grzybowym - VIDEO, Makaron, Kuchnia polska sos, Placuszki z cukinii, Warzywne curry z ryżem, sałatka z pora i jajek, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Śledź po cygańsku, Smażone jajko, Ryż z chińskim sosem, makaron duże muszle, knorr sos do sa, Przepis z knorr kolendra, Salsa, Ptysiowe zajączki, skrzydelka z grilla, Sałatki z kurczakiem, gotowane warzywa, Capuczczi, Gulasz po polsku - VIDEO, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Zielony groszek z szynką, Zupa ogórkowa, Żurek