Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: garlic

Pasztet staropolski - składniki:

  • surowy boczek - 300 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ścinki wieprzowiny - 400 gramów
  • wątroba wieprzowa - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • bulion warzywny
  • jajka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • śmietana - 1 szklanka
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • olej

Pasztet staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  2. Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  5. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  6. Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  7. Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Naleśniki doskonałe, Przepis z makaron z bo, mieso wieprzowe, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Zapiekanki, Przepis z miekkie mieso, Kebab, TAPAS: Bakłażany z grilla, Ryż z ananasem, Przepis z makaron ar, Musaka, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Przepis z łatwe dania z kurczaka, Sałatki, Zapiekanka meksykańska, sos do spagetti, Mini kanapki na imprezę, Karp w galarecie, Przepis z przepisy latwe, fix mielone, Makaron na ostro z kurczakiem i serem feta, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Pierogi z jagodami, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z grzanka, Grzanki z polędwiczkami, Tortilla 5 smaków, Krupnik, Sałatka gyros warstwowa, Salsa, Kapuśniak staropolski , pomidory z farszem, Barszcz, sos dla dzieci, Zupa pieczarkowa, Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką, Przepis z sos do schabu, Zupa kalafiorowa, Zupa cebulowa, Polędwiczki, Ośmiornica duszona w winie, Przepis z zupa z porow, sałatka z fasolką szparagową, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Tortilla 5 smaków, Aromatyczne szaszłyki karnawałowe, Sałatka z tuńczykiem i cebulą, latwe surowki, Galaretka kawowa ze śmietaną, Naleśniki doskonałe, Potrawka z kurczaka, Mielone jarzynką, Kapuśniak staropolski , kasza do obiadu, Przepis z mies, Zapiekanka z boczniaków, Burrito z kurczakiem i serem cheddar , obiad z jajkiem, Przepis z kuchni polska, Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach, Zupa pomidorowa, Przepis z przepisy po angielsku, Ryba