Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: garlic

Pasztet staropolski - składniki:

  • surowy boczek - 300 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ścinki wieprzowiny - 400 gramów
  • wątroba wieprzowa - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • bulion warzywny
  • jajka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • śmietana - 1 szklanka
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • olej

Pasztet staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  2. Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  5. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  6. Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  7. Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa gulaszowa, Bulion drobiowy, danie z szynki, Sałatka meksykańska z kurczakiem, kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym, sałatka z szparagami, Przepis z salatka z ananasem, Jesienna biesiada, Placek po zbójnicku wersja 1, Zupa krem z buraków , Przepis z danie na obiad z szynki, Sosy, Krążki cukinii w cieście, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z Przystawki kabanosy, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, Udka, Żeberka - VIDEO, Ogórek, Soczysty kurczak z patelni na rukoli, Cebula lub czosnek, schab makaron, makarony sosy, Ryba w sosie curry, Kotlet de volaille - VIDEO, Sos szparagowy, Grzybowe pierożki w mięsnym sosie, Zupa krem z dyni - VIDEO, Pasta z fasolą i bryndzą, Jajka w sosie koperkowym, przepisy z miesa, Puree z kalafiora, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z bułka z pieczarkami, Gyros, Przepis z leczo z mięsem wołowym, Przepis z nugetsy przepis, Zupa krem z buraków , Ziemniaki zapiekane w ziołach, Śniadaniowe kiełbaski z puree ziemniaczano-marchewkowym, Drożdżowe pyzy z mięsem , Smaczny karp pieczony z jabłkami, Krupnik, Sałatki, Smalec, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przepis z kurczak przepisy przepis, Gulasz, Duszony kurczak z pomidorami, sałatki obiadowe, Żurek, Makaron, sos curry do kurczaka, Wykwintne placki, Rosyjska sałatka jarzynowa, Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem, Przepis z pierś z kurczaka w ciescie, Śledzie, Pomidorowa ze szpinakiem, Ziemniaki, Przepis z mieso z piekarnika, Żeberka, Przepis z sałatka z fasolka, świąteczny obiad