Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: garlic

Pasztet staropolski - składniki:

  • surowy boczek - 300 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ścinki wieprzowiny - 400 gramów
  • wątroba wieprzowa - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • bulion warzywny
  • jajka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • śmietana - 1 szklanka
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • olej

Pasztet staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  2. Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  5. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  6. Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  7. Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z zupa mediolańska, Sosy, Przepis z mieso schabowe, Filety w sosie pomidorowym, Ryż smażony z warzywami, Salsa paprykowa, kuchnia polska placki, ziemniaki marchew, Przepis z marynata kurczak, Cukinia duszona z szynką i oliwkami, Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian, Mielone, Ryba po grecku, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Przepis z zapiekanka papryka, Przepis z sałatka z kurczakiem i jogurtem naturalnym, Sałatka z winogronami i orzechami, Królewski tort, Pierogi z kapustą i grzybami, Pierś z kurczaka pieczona, Roszponka z rzodkiewką, Potrawy wigilijne, surówka kapusta pekińska, Tortilla, Placki ziemniaczane, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, kurczaka kostka, Przepis z ciasto francuskie z kurczakiem, Przepis z ziemniaki sos ogórki, przepis na kurczaka w imbirze, Makaron z szynką i zieloną cebulką, kotlet z serem i pieczarkami, makaron z czym, Kocia lasagne , Dipy, Kasza, Przepis z na obiad ciasta, Pikantne sakiewki, Dania z ryżem, Babka majonezowa, Meksykański sos do tortilli, Sałatka arbuzowo- gruszkowa, Pierś z kurczaka pieczona, Przepis z zapiekanka w cieście, Salsa, Przepis z ryba no obiad, polędwiczka w śmietanie, Cynamonowe racuchy ze śliwką , Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z ryż po innemu, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Sałatka coleslaw, Podudzia kurczaka w pikantnej marynacie, Karp, Sos włoski do spaghetti, Przystawki, ziemniaki gotowane z jajkiem, Sałatka Cezar - VIDEO, Zupa z dyni, Pieczeń z dzika po rusku, Makaron zapiekany z brokułem, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, hummus, Cordon bleu z brokułami