Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: garlic

Pasztet staropolski - składniki:

  • surowy boczek - 300 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ścinki wieprzowiny - 400 gramów
  • wątroba wieprzowa - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • bulion warzywny
  • jajka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • śmietana - 1 szklanka
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • olej

Pasztet staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  2. Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  5. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  6. Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  7. Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pieczarki nadziewane wołowiną i szałwią, farsz do pasztecików z miesem, pulpety z mięsa mielonego gotowane, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Sałatki z makaronem, Przepis z sałatka ze świeżego ogórka, mielone wieprzowe, knorr pl video, Sałatowe małe co nieco, Cytrusy w sosie śmietankowym, Przepis z deser włoski, Sałatka z dynią w curry, Żurek na gęsto, z białą kiełbasą, Zapiekanka Gyros , Banoffee pie - ciasto z masą bananową, Przepis z ryż z warzywami do obiadu, Wigilijna czarna kapusta ., Przepis z sosy ziołowe, Kruche babeczki z owocami, Sałatka z brokułów i gruszek w jogurcie, Przepis z obiad SER BIAŁY, Przepis z smażony ser pleśniowy, Karp w galarecie, Rosół z kurczaka z makaronem , Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Ogórek, kurczak piers, Karp, Dipy, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Barszcz biały, Risotto, Dip pieczarkowy, Pstrąg, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Ziemniaki zapiekane w ziołach, ziemniaki obiad, Sałatka Gyros, Wywar z grzybów, Ciasto na pizze, Naleśniki, Kosmiczne ślimaki, Przepis z dzieci, ryba sosem, Ceviche - krewetkowa sałatka, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, sałatka z pomidorami SUSZONYMI, Spaghetti z sosem pomidorowym i indykiem, Zapiekanka makaronowa, Zupa grzybowa, Sos włoski do spaghetti, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Zupa kalafiorowa, Fettuccine Alfredo II, Przepis z leczo z papryki czerwonej, Przepis z Pierś kurczaka, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Pikantny gulasz , Przepis z filet z kurczaka smazony z cebula papryka, spaghetii, Polędwiczki wieprzowe, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Łosoś limonkowo-czosnkowy, smażone kawalki piersi z kurczaka