Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: garlic

Pasztet staropolski - składniki:

  • surowy boczek - 300 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ścinki wieprzowiny - 400 gramów
  • wątroba wieprzowa - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • bulion warzywny
  • jajka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • śmietana - 1 szklanka
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • olej

Pasztet staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  2. Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  5. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  6. Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  7. Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE SAŁATKI.

    Dziś przedstawię pomysły na świąteczne sałatki. Tradycyjne święta w moim domu nie mogą się o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Leczo, Zupa grzybowa, Lody czekoladowe "Żółw" , Zupa pieczarkowa z serową wkładką, Klasyczna zupa rybna z małżami, Rolada ziemniaczana, Przepis z ryba cytryna, obiad z ryżem, Zapiekanka brokułowa, Zupa z owoców mieszanych, Przepisy świąteczne, Przepis z pierś z kurczaka z kurkami, Przepis z przepisy na obiad łosoś, Oldskulowa zapiekanka, Pasta z drobiowych wątróbek po żydowsku, Zupa krem z dyni - VIDEO, Farfalle w krainie serów, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, risotto warzywami, Pierogi z jagodami, najlepsze sosy, makaron z t, Placki ziemniaczane, Pikantny mus, Chiński kurczak z pieczarkami, rosół z krewetek, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Zupa kokosowo-bananowa, Grillowane kiełbaski z serem feta , Przepis z pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem, Dania z makaronem, Zupy, Schab, Krem brokułowy, Przepis z ser sałatkowy, pierś z kurczaka w mące, Leczo z cukinii, mintaj pieczony w piekarniku, Zupa krem, Sałatka warzywna z tuńczykiem, surowy boczek faszerowany, Pierś z kurczaka pieczona, Deser z lodami kokosowymi "Wieloryb", przyprawy do kapuśniaka, Przepis z Pieprz i sól, Zupa jarzynowa, sałatka polska, gotowane ziemniaki, Sałatka gyros warstwowa, Tempura panierka, Musaka, Przepis z zrazy przepis, Jagnięcina duszona po chorwacku, Jednogarnkowe danie z wołowiną, Przepis z zapiekanka warzywa ser, Szaszłyki pełne warzyw , Pieczeń, Grillowana karkówka z chilli i kolendrą, Przepis z sałatka z koprem, Befsztyki z wołowiny, Jajka sadzone ze szpinakiem, Kurczak z grilla po indyjsku, Warzywa, Mielone