Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: garlic

Pasztet staropolski - składniki:

  • surowy boczek - 300 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ścinki wieprzowiny - 400 gramów
  • wątroba wieprzowa - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • bulion warzywny
  • jajka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • śmietana - 1 szklanka
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • olej

Pasztet staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  2. Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  5. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  6. Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  7. Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa mleczna z zacierkami, Karp w galarecie, Polędwiczki wieprzowe, Naleśniki, Spaghetti a la carbonara, zupa z pomidorów, Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, kolorowa za, Przepis z makaron po am, Przepis z drób makaron, Sałatka jarzynowa, masa waniliowa, Klasyczna zupa pomidorowa, Żeberka w przyprawie do żeberek, Makaron z sosem śmietanowym, Przepis z sos czerwone, Kebab, Przepis z przepis na sałatkę cezar, Sałatka Cezar - VIDEO, Zupa pieczarkowa, Zupa grochowa, Risotto z kurczakiem i warzywami, Krewetki z kurkumą, Zupa z soczewicy, Fajita Iny, Gulasz, spaghetti bez makaronu, Risotto z groszkiem i szynką, Zupa szczawiowa, Hiszpańska czekolada na gorąco, Brokuły, Grillowany kurczak na ostro, Truskawki z gorzką czekoladą, Pieczony schab z dynią i majerankiem, sałatka z selera bialego, Indyk, Sos śmietanowo – musztardowy , Kotlet de volaille - VIDEO, Zupa jarzynowa z buraczkami, kotlety z kurczaka sos, Przepis z sos śmietanowo-pomidorowy, Karp, mandarynka, makaron z sosem se, Ziemniaki, Roladki schabowe z szynką i warzywami, Przepis z co można zrobić z białego sera, obiad z grochem, Spaghetti Bolognese, Placki ziemniaczane, Przepis z przyprawa kebab, Pieczony schab z dynią i majerankiem, jajka śmietana, rosół z indyka, jajka w sosie szczypiorkowym, Wyśmienite ceviche, Gulasz po węgiersku - VIDEO, kiełbasa, piersi naczynie żaroodporne, Wiejska sałatka z fetą Horiatiki, Schab, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Ryba po grecku, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem