Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: garlic

Pasztet staropolski - składniki:

  • surowy boczek - 300 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ścinki wieprzowiny - 400 gramów
  • wątroba wieprzowa - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • bulion warzywny
  • jajka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • śmietana - 1 szklanka
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • olej

Pasztet staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  2. Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  5. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  6. Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  7. Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ryby w sosie przepisy, Przepis z kurczak ca, szaszlyki z piekarnika, Kluseczki kładzione ziemniaczane , Przepis z kurczak z makaronem, Kotlet de volaille - VIDEO, Zapiekanka z ziemniakow, Żurek, obiad dla dzieci, Bigos - VIDEO, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, soczewica zielona, Zupa kalafiorowa, Tłusty czwartek, Karczek z surówką z kapusty pekińskiej, pierś ze szpinakiem, Dania z makaronem, Sałatka kebab - VIDEO, Gęś faszerowana jabłkami, pieczone mięso wieprzowe, Kurczakowy ślimak, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Nachos - VIDEO, makaron na obiad, Tęczowa sałatka , Risotto z kurczakiem i warzywami, Sałatka z brokułami i jajkiem, ryba zapiekana w piekarniku, szybki i łatwy obiad, Przekąski, Gulasz, Sałatka brokułowa z serem feta, farsz do naleśników, Przepis z sos do placków ziemniaczanych, Zupa szpinakowo cukiniowa, Placki po węgiersku, Kalafior, Tacos, Placki owsiane z warzywami, Jajka, Gulasz, Tortilla z brokułami, Cielęcina a la marengo, Placki ziemniaczane, Kotlety, krewetki koktajlowe, Proste kotleciki z jajka, Przepis z sałatki z ryżem, Kulki ryżowe z tuńczykiem , Duszony kurczak z warzywami z patelni, Przepis z kotlety do hamburgerów przepis, Karczek z surówką z kapusty pekińskiej, sałatka z cukinia -, Smaczne łazanki z kapustą, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Placki ziemniaczane, Żeberka w słodko-kwaśnym sosie, Pierś z kurczaka na szybko, Smażony kurczak w sosie sojowym, kuchnia włoska przystawki, Sałatka z kuskus z dynią i daktylami , makaron po włosku, Sałatki z makaronem, Szybka karpatka