Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: garlic

Pasztet staropolski - składniki:

  • surowy boczek - 300 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ścinki wieprzowiny - 400 gramów
  • wątroba wieprzowa - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • bulion warzywny
  • jajka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • śmietana - 1 szklanka
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • olej

Pasztet staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  2. Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  5. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  6. Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  7. Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kutia, eskalopki z polędwicy, Tajska zupa, Pierś z kurczaka, zapiekanka z tartych ziemniakow, sosy do pieczeni jasny, Przepis z jajko w sa, Sałatka z kurczakiem i ananasem, łosoś wędzony ze szpinakiem, Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą, Filety z halibuta w pomidorach, Przystawki, Przepis z przepis smazona ryba, Przepis z dania grillowe, Sosy, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Aromatyczna karkówka z patelni, kukurydziane placki tortilla, Przepis z puszyste placki z jablkami, PYSZNE, LEKKIE ŚNIADANIE :), Kotlety, Karkówka, Kanapki z twarożkiem pełne warzyw , Gulasz po węgiersku - VIDEO, Duszone warzywa z cieciorką, Ciasteczka kruche z maszynki, Kapusta z grochem, Zapiekanka rodzinna, Dorsz w sosie pomidorowym, Zupa z kalarepy i rzodkiewek, zupa grochowa z ziemniakami, Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym, Brokuły, piersi z kurczaka z warzywami -, pieczarki pokrojone w ćwiartki, Sajgonki, Pierogi z kapustą i grzybami, Domowe wrapy, zapiekanka z makaronem kurczakiem, Sos włoski do spaghetti, Przepis z chili przyprawa, potrawy bez miesa, Papryka, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Zupa kalafiorowa, Gulasz z pieca , Żeberka, Pasztet, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Placki, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Przepis z przystawka z serami, Przepis z fasolka ja, Przepis z zeberka z cola cola, Sałatka gyros warstwowa, ser domowy, Pieczony serowy mix warzyw , Przepis z obiad pierś z kurczaka, Potrawka z kurczaka po meksykańsku, Kanapka z szynką dojrzewającą i serkiem brie , Zupa z Pawii - zuppa pavese, Placuszki z cukinii, Deser smakosza, Żeberka - VIDEO