Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: garlic

Pasztet staropolski - składniki:

  • surowy boczek - 300 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ścinki wieprzowiny - 400 gramów
  • wątroba wieprzowa - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • bulion warzywny
  • jajka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • śmietana - 1 szklanka
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • olej

Pasztet staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  2. Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  5. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  6. Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  7. Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przekąski, Pasta sojowa z twarogiem, Diabelsko szybkie spaghetti, Krokiety ziemniaczane jajkami, Placki, Przepis z pierś z kurczaka w jajku i mące, Brazylijska sałatka ziemniaczana, Przepis z obiad szynka wieprzowa, Pieczeń, Sos czosnkowy , Sos marsala, Przepis z ziemniaki pieczone w piekarniku w folii aluminiowej, Sałatki z makaronem, Zupa krem, Gulasz cielęcy, piers z kurczaka suszone pomidory, Zupa mięsna ziołowa, Ser z grilla, Przepis z zupa grecka, Przepis z ryż z sosem curry, Zapiekanka po rzymsku, rosoly, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, makarony z pomidorami, Przepis z ryż curry, Soudzoukakia – kiełbaski jagnięce, Kapusta z grochem na sposób beskidzki, Gulasz po węgiersku na winie , Przepis z mięso i kasza gryczana, Letnia sałatka z soczystym kurczakiem i cytrusami, co na obiad przepisy, Gulasz, Smażona fasolka szparagowa z ziemniakami i pomidorami, Zapiekanka makaronowa, Udka, Zupa ogórkowa, Przepis z marchew ugotowana, Surówka z młodej kapusty z pomidorami , Kanapki na imprezę z szynką, Przepis z obiad z sznycla z indyka, Kuskus z kurczakiem gyros, Spaghetti z tuńczykiem, Amerykański chleb, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty , Kolorowa zupa dyniowa, Przepis z piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, Aromatyczne krewetki, makaron zapiekany z serem i jajkiem, Sos czosnkowy na wódce, Kluski , Przepis z piersi z kurczaka z jo, Kebab w kajzerce, Babeczki z mięsem, Szybki obiad, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Przepis z obiad bezmiesne, Przepis z zapiekanka z pieczarkami i ziemniakami, obiad pl, Kotlety, kotlety do hamburgerów przepis, Ciasto na pizze, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Gyros po polsku