Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet z królika

Pasztet z królika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pasztet z królika - składniki:

  • królik - 1 sztuka
  • boczek - 300 gramów
  • wątróbka drobiowa - 300 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • pieprz czarny - 3 ziarna
  • gałązka rozmarynu - 1 sztuka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia - 1 łyżka
  • woda - 700 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki

Pasztet z królika - Sposób przygotowania:

  1. Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
  3. Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.
  4. Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
  5. Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  6. Formę do pieczenia (keksówkę) natłuść i posyp tartą bułką. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET Z KRÓLIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pasztet z królika
    1.Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • 2
    Pasztet z królika
    2.W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
  • 3
    Pasztet z królika
    3.Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.
  • 4
    Pasztet z królika
    4.Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
  • 5
    Pasztet z królika
    5.Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • 6
    Pasztet z królika
    6.Formę do pieczenia (keksówkę) natłuść i posyp tartą bułką. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DROBIOWA KNORR

    Bulionetka drobiowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Potrawy wielkanocne, Przepis z piersi z kurczaka pieczone -, piers z indyka, Pierś z kurczaka, Placek po zbójnicku wersja 1, Pomidorowy krem z bazylią i chrupiącą kanapką z szynką parmeńską, Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem, Przepis z przystawki z łososia wędzonego, Kalafior, Zupa pieczarkowa, Ciasto cebulowe z pyszną polewą, Przepis z knorr przepisy, Sos beszamelowy , Polędwiczka z grzybami, Zapiekanka z ryżu i pieczarek, Potrawka z kurczaka z kolorową papryką, Sałatka gyros warstwowa, Malinowy tort, Sałatka grecka, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Przepis z risotto z kurczakiem i warzywami, Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta, Przepis z kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, Placki, makaron z warzywami po włosku, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Pierożki z mięsem do rosołu, Przepis z mieso mielone, Przepis z lasagne z mięsem mielonym, szybkie przystawki, Przepis z lekki obiad, Jajka, Wyśmienite serowe paluszki, Zupa gulaszowa, ryż z kurczakiem, Przystawki, Pływająca wyspa kawowa, Pieczona jagnięcina z gruszką , Krewetki na zielono, Zupa cebulowa, Ziemniaczane placki z cukinią, Karp w galarecie, Kluski , Krewetki na gorąco z makaronem, Ogórek, kurczak curry z ryżem, Pulpety w sosie pieczarkowym, Ryba zapiekana w sosie koperkowym , Kutia, Pomidorowy krem z bazylią i chrupiącą kanapką z szynką parmeńską, NA FASOLE, Sos beszamelowy , Przepis z sosy do makaronów włoskie, Świąteczna sałatka ziemniaczana , Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z makaron z tuńczykiem i czosnkiem, krewetki mrożone, Szpinak, Korczak Generała Tso, Żeberka z ananasem, Zupa makaronowa z kurczakiem i porem, naleśniki z farszem -, Przepis z farsz do naleśników, Sos korzenny z nutą pomarańczy