Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet z królika

Pasztet z królika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pasztet z królika - składniki:

  • królik - 1 sztuka
  • boczek - 300 gramów
  • wątróbka drobiowa - 300 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • pieprz czarny - 3 ziarna
  • gałązka rozmarynu - 1 sztuka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia - 1 łyżka
  • woda - 700 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki

Pasztet z królika - Sposób przygotowania:

  1. Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
  3. Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.
  4. Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
  5. Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  6. Formę do pieczenia (keksówkę) natłuść i posyp tartą bułką. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET Z KRÓLIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pasztet z królika
    1.Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • 2
    Pasztet z królika
    2.W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
  • 3
    Pasztet z królika
    3.Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.
  • 4
    Pasztet z królika
    4.Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
  • 5
    Pasztet z królika
    5.Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • 6
    Pasztet z królika
    6.Formę do pieczenia (keksówkę) natłuść i posyp tartą bułką. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DROBIOWA KNORR

    Bulionetka drobiowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

pierś z kurczaka obiad, Makaron z pieczonym kurczakiem i pistacjami, Zapiekanki, Tarta szpinakowa włoska, Jesienna biesiada, Przepis z pieczarki faszerowane z grilla, Szybkie curry warzywne, Placuszki z cukinii, tortilla po meksykańsku, obiad ryby, sos do kaczki, Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym , Zupa ogórkowa - VIDEO, Pierś z kurczaka, Zupa cebulowa, Przepis z soki z owoców, ciasta na, Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej, Sałatka szefowej, Pizza z papryką i pomidorami, Pstrąg, Pomidorowe kanapeczki, Bolońska łódź podwodna, Zupa grzybowa a la flaczki, sałatki hiszpańskie, Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem, Spaghetti z owocami morza, Przepis z ryba w piekarniku, Tortilla - VIDEO, Przepis z knorr z patelni, Przepis z przystawki z łososia wędzonego, Wiosenna zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną, Spaghetti z tuńczykiem, Pasztet, Grillowany karmazyn z masłem ziołowym, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z makarony z, g knorr przepis na, Potrawy wielkanocne, Chińskie sajgonki, piersi z, Zupa z dyni, Przepis z na miodzie, ryż z kurczakiem, Ryż z warzywami po chińsku, Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami, desery na s, Sałatka drobiowo owocowa , Jajeczka w parmeńskim uścisku, Przekąski, Karkówka, Karp, Przepis z gruba, Ciasto na pizze, Cannelloni w zielonym sosie, Zupa cebulowa, Kanapka z szynką, papryką i ogórkiem konserwowym, Indyk pieczony z farszem, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, grube, Sałatki z kurczakiem, Przepis z naleśniki z warzywami i serem, Pierogi z kapustą i grzybami, Krupnik