Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet z królika

Pasztet z królika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pasztet z królika - składniki:

  • królik - 1 sztuka
  • boczek - 300 gramów
  • wątróbka drobiowa - 300 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • pieprz czarny - 3 ziarna
  • gałązka rozmarynu - 1 sztuka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia - 1 łyżka
  • woda - 700 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki

Pasztet z królika - Sposób przygotowania:

  1. Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
  3. Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.
  4. Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
  5. Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  6. Formę do pieczenia (keksówkę) natłuść i posyp tartą bułką. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET Z KRÓLIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pasztet z królika
    1.Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • 2
    Pasztet z królika
    2.W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
  • 3
    Pasztet z królika
    3.Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.
  • 4
    Pasztet z królika
    4.Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
  • 5
    Pasztet z królika
    5.Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • 6
    Pasztet z królika
    6.Formę do pieczenia (keksówkę) natłuść i posyp tartą bułką. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DROBIOWA KNORR

    Bulionetka drobiowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żeberka, Przepis z marchewka zupa, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Ciasto na pierogi, łosoś dzwonki, Pieczeń wołowa z sosem, WARZYWA NA PATELNIĘ, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Przepis z pieczywo tostowe, ryba gotowana w mleku, Ciasto na pierogi, greckie, Przepis z schab z ziemniakami, czosnek gotowany w oliwie, Zupa brokułowa, Przepis z ruskie pierogi farsz, Chrupiące pikantne orzechy, "Ruchanki" a' la Staśkowiak, kapusta z koperkiem, Sos pomidorowy z krewetkami i makaronem, Krupnik, Bakłażan w jogurcie, rozgrzewające zupy, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, Zapiekanka z ziemniakow, Kurczęta z rydzami, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Zupa warzywna z kalafiorem, Zapiekane ziemniaki z bobem, RYŻ Z PIERSI, Pieczarki nadziewane wołowiną i szałwią, Sałatka Cezar - VIDEO, Krupnik, Mango chutney II, Papryka, Lasagne, Pizza z papryką i pomidorami, pączki błyskawiczne, Zupa cebulowa, cukinia mięso mielone, Placek po zbójnicku wersja 1, Dynia, Przepis z fajne przepisy, obiad z ziemniaków gotowanych, kotlet jajeczny, Przepisy świąteczne, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z smażony makaron z kurczakiem i warzywami, Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi i słodkimsosem chilli, Tortilla, Camembert na przekąskę, Kanapka z soczystym kurczakiem , Śniadaniowe kiełbaski z puree ziemniaczano-marchewkowym, Przepis z kurczak salatka, Pstrąg, Gołąbki, Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami , Przepis z Cytryna, Mieszanina, mięso wołowe bez kości, Indyk, Pierś z kurczaka pieczona, mięso mielone z indyka, Sos grzybowy