Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pieczeń cielęca - składniki:

  • cielęcina bez kości - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 150 gramów
  • słonina - 100 gramów
  • śmietana - 3 łyżki
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • groszek konserwowy - 1 szklanka
  • kalafior - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • papryka - 1 szczypta

Pieczeń cielęca - Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
  5. Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  6. Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
  7. Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ CIELĘCA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Risotto z wołowiną i pieczarkami, Przepis z obiad z szynki wieprzowej, Przepis z sałatka z porem, Przepis z ryba zapiekana w piekarniku, Sałatka Gyros, Przepis z obiad warzywny, Zupa jarzynowa zielona, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Farfalle z serem i szpinakiem , Piersi z kurczaka w cieście francuskim, majonez - do sosu, Carbonara, Zapiekane cykorie, Pieczeń wołowa z sosem, Śledzie, ciasto sh, Przepis z makaron na obiad, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Ryba po grecku, Przepis z sos do placków ziemniaczanych, zupa serowa z serków topionych -, Ogórek, Danie z kukurydzy i mięsa mielonego, Pizza z papryką i pomidorami, Zimowa surówka , Przepis z szybki i łatwy obiad, Karkówka w marynacie pikantnej (węgierskiej), kurczak z makaronem, Sałatka z rukolą, gruszkami i orzechami, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Zupa pomidorowa, Warzywa, Ciasto ot tak, Rolada ziemniaczana, szaszlyki z piekarnika, Zupa ogórkowa - VIDEO, Kanapki dla dzieci "Sezamkowe", Przepis z PO GRECKU, Potrawy wigilijne, Przepis z makaron po włosku, Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian, Pierogi z mięsem, Przepis z majonez Knorr, Serowy dip do tacos, Gyros, Brokuły, Pieczona ryba w pomidorach, Dania z makaronem, Przepis z farsz do naleśników, Przekąski, sos curry do kurczaka, Gyros z kurczakiem, Przepis z pierś ze szpinakiem, Risotto, Rosyjska sałatka jarzynowa, Gołąbki Mocy Świątecznej, kotlety do hamburgerów przepis, Zupa cebulowa, Zupa krem z buraków , Sałatka kolorowa na sposób francuski, Placek po zbójnicku wersja 1, Kapusta pekińska słodko-kwaśna, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Naleśniki à la buritos