Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pieczeń cielęca - składniki:

  • cielęcina bez kości - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 150 gramów
  • słonina - 100 gramów
  • śmietana - 3 łyżki
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • groszek konserwowy - 1 szklanka
  • kalafior - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • papryka - 1 szczypta

Pieczeń cielęca - Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
  5. Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  6. Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
  7. Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ CIELĘCA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka grecka z fetą, Gulasz, mięso mielone z indyka, Przepis z czosnek gotowany w oliwie, Przepis z cukinia mięso mielone, Dip oliwkowy, Pierogi leniwe na parze, Wkręcajace świdry makaronowe , Kaczka, Przepis z obiad z ziemniaków gotowanych, Zupa cebulowa, Canelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem , Warzywa, Schab z migdałami, Sałatka gyros z kurczaka, Zupa mleczna słowiańska, Krupnik, Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym, schab z ziemniakami, kapusta z koperkiem, ryba gotowana w mleku, Pieczony mus czekoladowy z lodami , Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Zupa pieczarkowa, Warzywna sałatka z ciecierzycą , greckie, ruskie pierogi farsz, Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, fajne przepisy, pieczywo tostowe, kurczak salatka, Bigos, Łosoś, Zupa krem z dyni - VIDEO, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Zupa z soczewicy, Placek po węgiersku - VIDEO, Kasza, Przepis z kotlet jajeczny, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, mięso wołowe bez kości, Przepis z marchewka zupa, Gulasz po polsku - VIDEO, RYŻ Z PIERSI, Sałatka z marynowanych pieczarek, Jesienna biesiada, Dania z ryżem, Tarta z truskawkami, Przepis z łosoś dzwonki, Barszcz ze smażonych buraków, Chiński z ananasem , Gulasz, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Potrawy wielkanocne, Chrupiące pikantne orzechy, Tiramisu, Cytryna, Przepis z rozgrzewające zupy, smażony makaron z kurczakiem i warzywami, Zupa krem z buraków , Leczo, Zupa szczawiowa, Schab pieczony z grzybami i szpinakiem, Brownies - ciasteczka prosto z Ameryki