Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pieczeń cielęca - składniki:

  • cielęcina bez kości - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 150 gramów
  • słonina - 100 gramów
  • śmietana - 3 łyżki
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • groszek konserwowy - 1 szklanka
  • kalafior - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • papryka - 1 szczypta

Pieczeń cielęca - Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
  5. Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  6. Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
  7. Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ CIELĘCA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Homarzec po chińsku, zapiekanki z ziemniaków, Szybki obiad, TAPAS: Jajka na pomidorach z oliwkami, Przepis z wędzony pstrąg, Zupa brokułowa, Kompot z malin, Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą, Serowy makaron z pomidorkami i cebulką , Ogórek, sałatki z mozzarella, Knedliki ze śliwkami, Barszcz biały, Sałatka z porów, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Zupy, Sałatki z makaronem, Szpinakowe naleśniki z sosem pomidorowym i mozzarellą, Omlet z Kurczakiem i pieczarkami, Przepis z makaron ze szpinakiem i mięsem, Przepis z tuńczyk w puszce, Panga w sosie bazylikowym, Zapiekanka śląska, Przepis z piersi kurczaka z sosem, Kapusta z grochem, Kompot z malin, Jogurt naturalny, hummus, Szarlotka szybka, Zapiekanka Ziemniaczana z gotowanych ziemniaków, Przepis z pizza pieróg, Makaron z ciecierzycą, Ciasto na pizze, Przepis z kurczak z pastą curry, Zapiekany Pan Kartofel, Przepis z krewetki koktajlowe smazone, Zupa brokułowa, Przepis z szklanka ryżu, Kebab w kajzerce, Przepis z sałatka z kurczakiem i zieloną sałatą, Przepis z co podac do smazonej ryby, mięsa w winie, Przepis z cebula duża, Chilli Con Carne - VIDEO, Makaron na ostro z kurczakiem i serem feta, Przepis z pierś z kurczaka w bulce, Pikantne sakiewki, Szynka z tymiankiem po hiszpańsku, Krupnik, Golonka, Karp, Zawijaski z łososiem, Śledzie, Wstążki z sosem pieczarkowym, Przepis z sałatki brokułowe, Sałatka z buraków ćwikłowych z zalewy octowej , Przepis z ryba panga, Żeberka - VIDEO, Gulasz, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Sałatka z kapusty pekińskiej , Sałatka z karmelizowanego pstrąga tęczowego ze szklanym makaronem, Lasagne, Bruschetta