Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pieczeń cielęca - składniki:

  • cielęcina bez kości - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 150 gramów
  • słonina - 100 gramów
  • śmietana - 3 łyżki
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • groszek konserwowy - 1 szklanka
  • kalafior - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • papryka - 1 szczypta

Pieczeń cielęca - Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
  5. Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  6. Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
  7. Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ CIELĘCA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka gyros warstwowa, Potrawka z kurczaka, Ogórek, drób w sosie, Melon z szynką, Enchiladas z chilli con carne, Warzywne curry z ryżem, pieczone mięso na obiad przepisy -, Obiad, Sałatka ze smażonym schabem , Wegetariański sos włoski , Gulasz po polsku - VIDEO, Carbonara, Pasztet domowy tradycyjny, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Kurczęta z rydzami, cebula kurczak, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Leczo, Sznycle na jarzynce kalarepkowej , Łosoś z rusztu z sosem czosnkowym, Przepis z sos do zapiekanek, obiad ze szpinakiem, Faszerowane parówki, Zupy, Zupa grzybowa, Przepis z obiad gotowany, Sos spaghetti z tuńczykiem, Gyros, Przepis z suszone pomidory z makaronem, świeży szpinak sałatka, Kurczak marynata, Spaghetti w kremowym sosie, Przepis z ser mozzarella, Koktajl owocowy, Indyk, filet z kurczaka, Pieczeń Reńska z grzybami, Salsa, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z sałatka z selera naciowego i jajek, Enchiladas z chilli con carne, Kokosowa zupa, surówki na grilla, Przepis z łosoś sałatkowy, Zupa kalafiorowa, Łosoś herbaciany z syropem klonowym, Kotlety, czerwona soczewica, Przekąska z roladek z szynki, Kanapka z grillowaną wołowiną , "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Chrupki z serkiem , Przepis z zupa na boczku, Przepis z PO GRECKU, Kebab, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Noworoczne ciasto, Schab w pięciu smakach, pieczona ryba z warzywami, Kebab w kajzerce, Zupa brokułowa, Pasta z twarogu