Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pieczeń cielęca - składniki:

  • cielęcina bez kości - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 150 gramów
  • słonina - 100 gramów
  • śmietana - 3 łyżki
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • groszek konserwowy - 1 szklanka
  • kalafior - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • papryka - 1 szczypta

Pieczeń cielęca - Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
  5. Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  6. Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
  7. Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ CIELĘCA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

mięso w warzywach, Przepis z mieso na kebaba przepis, Azjatycki gulasz wieprzowy, Żurek, Risotto ze szpinakiem i wątróbką, krem z g, Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem , Zawijaski z łososiem, przyprawa do kurczaka duszonego, Zupa pieczarkowa, Magiritsa – zupa z pomidorów, Zupa ogórkowa - VIDEO, Barszcz biały, Przepis z rumsztyki, Szpinak, piers z indyka, Zapiekanka z ziemniaków i prawdziwków, dipy do miesa, Udka w piwnym sosie, Włoski deser z lodami tiramisu, Zupa kalafiorowa, Sałatka z sosem musztardowym, Placki ziemniaczane, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z poledwiczki wieprzowe medaliony, Przepis z gotowany por, Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem, Krupnik, Udka kurczaka z czosnkiem, Przepis z pieczone mieso z krolika, Sandacz po tajsku, Pierś z kurczaka, Przepis z szaszłyki z kurczaka w piekarniku -, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Przepis z jajko kurczak, Papryka faszerowana rybą i krewetkami, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, gotowane mieso, Królewski tort, Zapiekanka po rzymsku, sałatka ze schabem, Rolada ziemniaczana, Zapiekanka z ziemniakow, Kurczak na mleku kokosowym z warzywami, Sałatka Gyros, Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami, Kotleciki panierowane w płatkach owsianych, pomidory w puszce, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Sałatka meksykańska z kurczakiem, Ryba z tajskim sosem, kotlet z ryby, Przepis z przepis na sos spaghetti z pomidorów, Zupa grzybowa, Bigos, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami, Sałatka Nicejska, zupa na kości, Przepis z zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami, Łosoś z koprem włoskim i pomidorami , Papryka, Przepis z Ciasta ti, Musaka, hummus