Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pieczeń cielęca - składniki:

  • cielęcina bez kości - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 150 gramów
  • słonina - 100 gramów
  • śmietana - 3 łyżki
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • groszek konserwowy - 1 szklanka
  • kalafior - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • papryka - 1 szczypta

Pieczeń cielęca - Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
  5. Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  6. Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
  7. Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ CIELĘCA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Śledź z jabłkiem i malinami, Smaczna sałatka śledziowa w pucharkach z jabłek, Żeberka z musztardą, kukurydza kurczak, kotlet j, Zupa pieczarkowa, Duszone warzywa, Rolada ziemniaczana, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Kotleciki z piersi kurczaka i kolorowe sałaty , Przepis z jak pokroi czosnek, Słodko-kwaśne pieczone kurczaki, Sos czosnkowy z chilli, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Ziemniaczana sałatka z curry, Zupa szczawiowa, Przepis z jajka majonez, Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, Warzywa, Sos beszamelowy , Wrapy z krewetkami , Salsa, Makowiec, Żeberka - VIDEO, kurczak nadziewany miesem mielonym, Musaka, Ryba, Smażone warzywa w tempurze , zapiekanka z mozzarellą, Przepis z czarna rzepa, kurczak z ryzem, Zapiekana cukinia z ryżem i sosem beszamelowym, Przepis z żółta fasolka szparagowa, Przepis z filet z kurczaka duszony, Przepis z piecze z kurczaka, Zupy, Zapiekanki, Klopsiki w sosie pomidorowym, Wigilijna kapusta z grzybami i grochem, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Bigos, zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, Zupa gulaszowa, Przepis z kurczak-piers, Przepis z gotowane piersi z kurczaka, Kalafior, Pieczeń, Szynka z rusztu, marchewka smazona, Przepis z kiszone rydze, Cytrynowe ciasto na podwieczorek, Mix sałat z truskawkami i serem, Sałatka z porów, Przepis z makaron ze szpinakiem kurczakiem i serkiem topionym, Sałatka makaronowa z tuńczykiem, Przepis z piers z kurczaka ws sosie, Orientalna karkówka , Dipy, Pasztet, Ryba po grecku, Sałatka z kapusty pekińskiej , Przepis z dorsz w piekarniku, Karp, Carbonara