Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pieczeń cielęca - składniki:

  • cielęcina bez kości - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 150 gramów
  • słonina - 100 gramów
  • śmietana - 3 łyżki
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • groszek konserwowy - 1 szklanka
  • kalafior - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • papryka - 1 szczypta

Pieczeń cielęca - Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
  5. Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  6. Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
  7. Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ CIELĘCA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Placki ziemniaczane, Przepis z obiad z cukinia, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, desery w pucharkach, Ryba po grecku, Klasyczny włoski sos pomidorowy , Kurczak po tajsku z curry, Pieczone udka z boczkiem, Zupa krem z dyni - VIDEO, gotowe kuchnie, Przepis z mieso z piekarnika, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Przepis z kuchnia włoska makarony, Sałatka z ogórków, zupa czosnkowa z serem, Bażant po staropolsku, Gulasz, Przepis z łatwe i szybkie zupy, Zupa grzybowa, Bobotie czyli afrykańska zapiekanka , Indyk, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Dania z makaronem, sałatki z łososiem, Ryba po grecku, Pierniczki serduszka, Spaghetti a la carbonara, Sałatka w pięć minut, Przepis z makaron do, Fondue serowe , Gołąbki, Przepis z zapiekanka knorr, Przepis z zapiekanka z pieczarkami i makaronem, Gulasz z łopatki, bardzo lekki , Risotto, Przepis z sałatka z fetą, Sałatka z krewetek i paluszków krabowych, Przepis z przystawki na grilla, Dania z ryżem, Pieczone udka z boczkiem, Kiełbasa po zbójnicku z oscypkiem, pomidory z jajkami, Gulasz, Polędwiczki wieprzowe, Ziołowe risotto z grzybami, Przepis z udka z kurczaka pieczone w piekarniku, Udka, Rzepa ze śmietaną, Przepis z zupa koperkowa z ziemniakami, Przepis z roladki z piersi z kurczaka, Zupa z opieniek, Warzywa, Zupa ogórkowa - VIDEO, polędwiczka, Grzanki w czosnku , Zupa z dyni, Sałatka z kapusty pekińskiej i winogron, Zupa kalafiorowa, Przepis z mięso ze szpinakiem, Sałatka z porów, Zupa z soczewicy, Przepis z zapiekanki z piersią kurczaka, Przepis z zapiekanka ryżowa