Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pieczeń cielęca - składniki:

  • cielęcina bez kości - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 150 gramów
  • słonina - 100 gramów
  • śmietana - 3 łyżki
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • groszek konserwowy - 1 szklanka
  • kalafior - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • papryka - 1 szczypta

Pieczeń cielęca - Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
  5. Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  6. Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
  7. Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ CIELĘCA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapka z szynką dojrzewającą i serkiem brie , mieso na spagetti, Golonka, Kalafior, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Kutia, makarony z sosem c, Zupy, Chop Suey, ciasto tulipan, Zupa kalafiorowa, kotlety z jajek i pieczarek, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z mięso w sosie, Przepis z schab z sosem ch, Chłodnik mięsny na winie, Parówki w naleśniku, Ogórek, kuchnia indyjska kurczak, ze szpinaku, Kaczka, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Ryż z kurczakiem i suszonymi pomidorami, Jajka w majonezie z koperkiem, sałatka norweska, Przepis z kwas z kapusty kiszonej, Placki, Przepis z sos grzybowy knorr, Carbonara, Pieczone pomarańcze, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Sałatka ziemniaczana , Zupa grzybowa, piersi kurczaka z pesto, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Gołąbki, Przepis z ryż w sosie curry, Pyszne kanapki z pastą curry i kurczakiem , Pieczeń z dzika po myśliwsku, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, kurczak w salatce, Zupa cebulowa, Przepis z gril, Sałatki, obiad pizza, Okoń zapiekany, Przepis z desery czekoladowe, KEKS, Śledź pod pierzynką, Spaghetti a la carbonara, Quesadillas - VIDEO, Klasyczny coleslaw, knorr przyprawy, Boczek na ruszcie, Pierś z kurczaka pieczona, Tłusty czwartek, Pierogi z kapustą i grzybami, Sałatka makaronowa z brokułami , jajka faszerowane z se, Sałatka z brokułami - VIDEO , Przepis z ryba z sosem czosnkowym, Pyszna zupa z kaszą i grzybami