Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pieczeń cielęca - składniki:

  • cielęcina bez kości - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 150 gramów
  • słonina - 100 gramów
  • śmietana - 3 łyżki
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • groszek konserwowy - 1 szklanka
  • kalafior - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • papryka - 1 szczypta

Pieczeń cielęca - Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
  5. Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  6. Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
  7. Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ CIELĘCA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Wytworny koktajl z awokado, sosy do golabkow, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Pasztet, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską , Zupa grochowa z imbirem, Tajska zupa, przystawki z krewetek, Przystawki, Zapiekanka makaronowa, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Kutia, kurczak mleko kokosowe, Duszone warzywa, Przyprawy do żeberek Knorr, Śledzie w śmietanie, Kanapka "Pomidolove", Duszony kurczak z warzywami -VIDEO, Sałatki z makaronem, Makaron, Zapiekanka makaronowa, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Salsa – sos do chipsów nachos, Zapiekanka z kaszy z owocami, Przepis z zapiekanki z warzywami, Mazurek, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Makaron po chińsku, Spaghetti Bolognese, Cebulowe kotleciki, Gulasz po polsku - VIDEO, Chińskie sajgonki, Przepis z pieczony schab plastry -, Roladki z kurczaka z szynką i serem, pieczarki na smietanie, Przepis z omlety z jajek -, Naleśniki, zupa z świeżych ogórków, Sos czosnkowy , Piersi kurczęcia ze szparagami, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Śmietanowa papryka, sałatka z kalarepa, farsz do roladek z kurczaka, lyzki oliwy z oliwek, Przepis z makaron z ser, Przepis z kurczak z piekarnika przepisy, Zupa grochowa, Quesadillas - VIDEO, Przepis z szynka bez kosci, Gulasz, Zupa krem, Przepis z sałatka z g, Przepis z stopione masło, Sos czosnkowy na wódce, Zupa ogórkowa, kuchnia polska zdjęcia, Zupa kalafiorowa, Kotlety, Kluski , sosy do makaronow, pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym, Gulasz cygański