Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - składniki:

  • wołowina - 2 kilogramy
  • Bulion grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • duże cebule - 5 sztuk
  • pieczarki - 10 dekagramów
  • mąka - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa
  • woda - 0.5 litra
  • sól do smaku

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
  3. Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.
  6. Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.
  7. Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ WOŁOWA W SOSIE Z PIECZARKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

2

Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.

3

Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.

4

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.

5

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.

6

Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.

7

Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION GRZYBOWY KNORR

    Bulion grzybowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa curry z dyni, Przepis z polędwiczki wieprzowe smazone, Babeczki z suszonymi owocami, zapiekanki z ziemniaków, Sałatki z kurczakiem, Pikantne nadziewane papryczki, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Pierożki ravioli z mięsnym farszem, Duszone warzywa, Przepis z warzywa na pateln, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Przepis z grubo, Papryka, Gyros z kurczakiem, Golonka, Amerykańska zapiekanka makaronowa - VIDEO, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z cebula duża, Przepis z ciasto na deser, Pstrąg, placki z maki, Brokuły, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Pierś z kurczaka, Kapusta z grochem, Sznycelki z oliwkami, Leczo - VIDEO , Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Zupa gulaszowa, przyprawa do grzanek, Przepis z Jogurt naturalny, Fantazyjne koreczki na pumperniklu, mielone wolowe, Sałatka z brokułami - VIDEO , Śledź letni z borowikami, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Potrawka z kurczaka, Tyrolska wodzianka, Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki, Kosmiczne ślimaki, Ciasteczka z dżemem, Żurek, Pierogi leniwe, Obiad, Przepis z kuchnia uk, ryż do obiadu, Meksykańska ośmiornica, Przepis z krewetki koktajlowe smazone, Szybkie ciasto z truskawkami, krewetki z warzywami, Kalafior, FLACZKI !!!, Przepis z kurczak ugotowany, łosoś knorr, Gulasz, Tłusty czwartek, schab pieczony w piekarniku, Zapiekanka Gyros , Wigilijna czarna kapusta ., pizza pieróg, makarony kurczakiem, Przepis z filety z ryby na obiad