Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - składniki:

  • wołowina - 2 kilogramy
  • Bulion grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • duże cebule - 5 sztuk
  • pieczarki - 10 dekagramów
  • mąka - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa
  • woda - 0.5 litra
  • sól do smaku

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
  3. Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.
  6. Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.
  7. Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ WOŁOWA W SOSIE Z PIECZARKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

2

Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.

3

Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.

4

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.

5

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.

6

Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.

7

Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION GRZYBOWY KNORR

    Bulion grzybowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z brokułami i jajkiem, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Przepis z kuchnia polska placki, Przepis z makarony cannelloni, farsz do mięsa wieprzowego, Przepis z zapiekanka prowansalska, Zapiekanka Gyros , Deser lodowy "Czekoladowy obłęd", Sałatka z kurczakiem i ryżem, Jajka, Ciasto na pierogi, Przepis z duża cebula, kurczak ze szpinakiem i pieczarkami, Łosoś, Zupa mleczna z ryżem, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Sałatki z kurczakiem, Barszcz, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Zapiekanka z ziemniakow, Zapiekanka ziemniaczana z curry, Zupa ogórkowa, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Noworoczne ciasto, Bigos domowy, BUŁKA Z JAJEM :), Ravioli z warzywami, Przepis z Polska zupa pomidorowa, Przepis z knorr z czosnkiem, Curry pomidorowo – ziemniaczane, Chiński kurczak z pieczarkami, sałatka z kurczakiem z makaronem chińskim, Przepis z zupa z białej fasoli, Przepis z indyk w warzywach, Sardynki z grilla, Przepis z sałata cezar, Spaghetti z tuńczykiem, pierś z kurczaka zapiekana z warzywami, SŁODKA BOMBKA :), Smażone przegrzebki z churrizo , Przekąska z grillowanego indyka, Sałatka grecka, Grochówka, Zupa pomidorowa, ser szynka, Kieszonki z kurczaka z pomidorami i mozarellą, Sos czosnkowy na wódce, Słodkie pierożki z jagodami, Spaghetti , Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Sałatka grecka, Dania z makaronem, Filet z indyka z kukurydzą, Sałatka warzywna z tuńczykiem, SŁODKA BOMBKA :), Sos czosnkowy , Przepis z kawałki kurczaka w ciescie, Siekane kotlety z kurczaka, Zapiekanki, Ziemniaki, Przepis z ryba z piekarnika, Przepis z ciasta francuskie, kiszone liscie kapusty