Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - składniki:

  • wołowina - 2 kilogramy
  • Bulion grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • duże cebule - 5 sztuk
  • pieczarki - 10 dekagramów
  • mąka - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa
  • woda - 0.5 litra
  • sól do smaku

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
  3. Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.
  6. Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.
  7. Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ WOŁOWA W SOSIE Z PIECZARKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

2

Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.

3

Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.

4

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.

5

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.

6

Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.

7

Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION GRZYBOWY KNORR

    Bulion grzybowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka grecka z fetą, Lasagne, Seler naciowy otulony cebulkowym omletem, Zapiekane brokuły z kalafiorem w sosie serowym, Ostra cieciorka z papryką i boczniakami, Przepis z krewetki w piwie, Niemiecka sałatka jarzynowa, Makaron, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, majonez Knorr, Jajka na sałacie, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Jajka, Omlet z cukinią, pomidorami i owczym serem, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Zupa ogórkowa - VIDEO, Owocowa sałatka z serem żółtym, Słodkie naleśniki z cynamonem, Przepis z kurczaka z warzywami, Zapiekanka z ziemniakow, Gulasz, Przepis z surowki do obiadu, Polędwiczki, sałatka szpinak, Sałatka Gyros, Przystawki, Zupa cebulowa, Placek po zbójnicku wersja 2 , Gulasz po polsku - VIDEO, Kalafior, Przepis z kurczak pod r, Placki ziemniaczane, Sos czosnkowy na wódce, łopatka, Leczo - VIDEO , Przepis z obiad francuski, Zupa ryżowa z jajkiem, kurczak w pięciu smakach przepis, Kotlecik pod pierzynką , Przepis z sosy z kurczaka, Spaghetti z suszonymi pomidorami , Naleśniki z czekoladą i orzechami, przyprawy do cielęciny, Papryka, Przepis z Ryby w sosie pomidorowym, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Przepis z dania główne bezmięsne, Przepis z sałatki hiszpańskie, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Przepis z obiad z frytkami, Przepis z naturalna przyprawa, Przepis z makaron na obiad, Zapiekana wołowina, Pierogi z jagodami, plastry łososia, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, boze n, Kremowa zupa z dyni, na miodzie, Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, Przepis karnawałowy: Nudle z polędwicą i warzywami, Risotto, Ryż smażony z warzywami, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą