Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - składniki:

  • wołowina - 2 kilogramy
  • Bulion grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • duże cebule - 5 sztuk
  • pieczarki - 10 dekagramów
  • mąka - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa
  • woda - 0.5 litra
  • sól do smaku

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
  3. Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.
  6. Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.
  7. Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ WOŁOWA W SOSIE Z PIECZARKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

2

Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.

3

Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.

4

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.

5

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.

6

Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.

7

Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION GRZYBOWY KNORR

    Bulion grzybowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Krewetki ze szpinakiem, Makaron na szybko, Kremowa zupa z dyni, Przepis z co na obiad z kurczaka, Spaghetti Bolognese, Przepis z zapiekanki makaronowe, Kurczak z pieca, Przepis z szaszlyki-grill, omlety z jajek, Szybki obiad, Paluszki z kurczaka na ostro, Pasta z makreli z twarożkiem , Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , ryż - obiad, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , makarony włoskie, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , sos śmietanowy do mięsa, Jesienna zupa z kasztanów, biały ser, obiad wegetariański, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Zupa krem, Przepis z sałatki do wędliny, sałatka z łososiem i sałatą lodową, Kapusta z grochem, Tortilla, Sos włoski do spaghetti, Przepis z pieczone skrzydełka z kurczaka -, Sos mornay, Kluski z serkiem homogenizowanym, Maślany makaron z mięsem mielonym, Gulasz, Tłusty czwartek, Smaczny karp pieczony z jabłkami, Makaron, Warzywa w cytrynowej marynacie, kuchnia tv gotowanie, obiad ze szpinakiem, Kotlety mielone z roszponką, Przystawki, Sałatka z pepperoni i batatami, Sosy, Zapiekanki, Kotlety, Sałatka z kiełkami rzodkiewki, grillowaną cukinią i suszoną szynką, Placki ziemniaczane, obiad z sznycla z indyka, paluszki surimi, Krem brokułowy, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, jajka z patelni, Grzybowa potrawka, Naleśniki chińskie - VIDEO, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z pierś z kurczaka w przyprawach, Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Przepis z makaron po włosku, Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, Spaghetti z tuńczykiem, Pieczarki czosnkowe, Zupa z makaronem ryżowym, Kalmary w cieście