Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - składniki:

  • wołowina - 2 kilogramy
  • Bulion grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • duże cebule - 5 sztuk
  • pieczarki - 10 dekagramów
  • mąka - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa
  • woda - 0.5 litra
  • sól do smaku

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami - Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
  3. Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.
  6. Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.
  7. Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZEŃ WOŁOWA W SOSIE Z PIECZARKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pokrój cebulę w 0,5 centymetrowe plastry i obłóż nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

2

Usuń cebulę z mięsa i odłóż ją na talerzyk. Mięso oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.

3

Przełóż mięso do brytfanny. Dopraw solą oraz pieprzem.

4

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej bulion do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odłożoną wcześniej cebulę.

5

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso około 1,5 godziny (do momentu gdy będzie miękkie), podlewając co jakiś czas sosem spod mięsa.

6

Pokrój pieczarki na cienkie plastry i podsmaż je na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj pod koniec smażenia mąkę i smaż jeszcze 1 minutę.

7

Wlej sos spod pieczeni i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut, aby sos zgęstniał. Następnie wyjmij pieczeń na półmisek, pokrój w plastry i podawaj polaną sosem z pieczarkami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION GRZYBOWY KNORR

    Bulion grzybowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lekkie Gazpacho, Marchewkowy chłodnik z nutą imbiru, Sałatka Gyros, majonez do sosu, Pierś z kurczaka, zapiekanka ryżowa, Przepis z czosnek z pomidorami, Kuskus z kurczakiem gyros, Szybki chłodnik z buraczków, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, kuchnia ryba, Pieczeń, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, Sos po mieszczańsku, Pieczony dorsz, pieczarki zi, Tłusty czwartek, Sos cebulowy, zapiekanka knorr, Ziemniaki, Pomidorowy sos do pizzy, gotowe kuchnie, Przepis z makaron smażony, Gyros z kurczakiem, zupa czosnkowa z serem, Polędwiczki, Przepis z mieso z piekarnika, Leczo z cukinii, naleśniki z mięsem mielonym, Mięsne krokiety ze szpinakiem, Zupa brokułowa, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Pikantna zupa pomidorowa, sałatka z cykorią i pomidorami, sałatka z granatem, Sałatka gyros z kurczaka, Sałatka z makaronem i pomidorami, Szpinak, Ryba, Przepis z ciasto francuskie z kurczakiem, Faszerowana cebula, Przepis z biały ser, Placuszki ryżowe z warzywami, Sałatka z zielonej fasolki z pomidorami i serem feta, po prostu gotuj, jablko, Schab pieczony, Rolada "niedzielna", ciastka z dziurką, Kurczak na ostro z kurkumą, Zupa grzybowa, Warzywa, knorr przyprawy do makaronu, Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Pomidory po prowansalsku, Lody czekoladowe z biszkoptami "Bóbr", Przepis z przystawki mięsne, Jajka, Rosół, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Pstrąg, kurczak w woreczku, Sałatka meksykańska z kurczakiem