Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona gęś

Pieczona gęś

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.

Pieczona gęś - składniki:

  • gęś - 3 kilogramy
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
  • czerstwe bułki - 5 sztuk
  • boczek - 150 gramów
  • cebule - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 200 gramów
  • namoczone, obrane migdały - 200 gramów
  • biały pieprz - 1 łyżka
  • sól - 2 szczypty
  • cukier - 3 łyżeczki
  • masło - 3 łyżki
  • smalec - 50 gramów
  • woda w miarę potrzeb

Pieczona gęś - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar mięsny, bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
  2. Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.
  3. Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
  4. Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
  5. Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
  6. Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA GĘŚ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotuj wywar mięsny, bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.

2

Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.

3

Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.

4

Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.

5

Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

6

Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gulasz, Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą, rogaliki francuskie, Przepis z gotowane mięso mielone, Ratatui a’la Gousto, Ryż, Przepis z szklanka miodu, Przepis z pomidory m, Śledzie w śmietanie, Przepis z NA FASOLE, Łosoś w sosie cytrynowym, Wigilijny kompot z suszonych owoców, salatka z bialej kapusty, Lasagne, Zielone szparagi w sosie francuskim, SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET, Zupa z pieczonego bakłażana, Sałatka z owczym serem, Przepis z płatki, Przepis z wykwintne zupy, Sos zielony do potraw z grilla, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Przepis z hiszpanskie, przepisy na rybę, Leczo - VIDEO , Sałatka warzywna z tuńczykiem, kiszone rydze, Dynia, Deser lodowy z rurkami waflowymi "Jeżozwierz", Gulasz po polsku - VIDEO, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Makaron kolanka z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i z parmezanem, czarna po, sos to pizzy, Zupa z dyni, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Ziemniaki, zupa-krem brokułowa, Przepis z pierś z kurczaka obiad, Spaghetti , Gofry ze szpinakiem na ostro , Pierścienie kalmarów marynowane w sosie z oliwy, świeżych ziół i octu winnego, Ciasto na pierogi, Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki, JAJA W SOSIE TATARSKIM Z SAŁATĄ RZYMSKĄ, Kurczak, Babka majonezowa, Sałatka Gyros, Potrawka z kurczaka, Przepis z krabowa salatka, zupa z białej rzodkwi, Carbonara, Zupa grzybowa, Zupa ogórkowa - VIDEO, Makaron z serem, Przepis z placki z miodem przekładane kaszą manną, ryba z maslem, Kluski , Łosoś po królewsku, Mielone, Barszcz, np zupy, JAJA W SOSIE TATARSKIM Z SAŁATĄ RZYMSKĄ, Sałatka z zielonej fasolki i pomidorów