Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona gęś

Pieczona gęś

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.

Pieczona gęś - składniki:

  • gęś - 3 kilogramy
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
  • czerstwe bułki - 5 sztuk
  • boczek - 150 gramów
  • cebule - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 200 gramów
  • namoczone, obrane migdały - 200 gramów
  • biały pieprz - 1 łyżka
  • sól - 2 szczypty
  • cukier - 3 łyżeczki
  • masło - 3 łyżki
  • smalec - 50 gramów
  • woda w miarę potrzeb

Pieczona gęś - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar mięsny, bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
  2. Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.
  3. Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
  4. Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
  5. Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
  6. Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA GĘŚ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotuj wywar mięsny, bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.

2

Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.

3

Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.

4

Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.

5

Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

6

Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zrazy wieprzowe nadziewane, duszone z warzywami, Spaghetti , Sałatka gyros z kurczaka, Zupa z dyni, Zapiekane parówki , Placki owsiane z warzywami, Sałatki z kurczakiem, Spaghetti z krewetkami na ostro, Parówki w cieście serowym, Przepis z kurczak ry ananas, Przepis z puszka knorr, Żeberka w marynacie klasycznej - VIDEO, schab knorr, Przepis z latwe ciasta na biszkopcie, Dania z makaronem, Pieczeń, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z zapiekanka z warzyw, Kotlety mielone doprawiane musztardą, Spaghetti alla carbonara 2, Kasza, Szybki obiad, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Pikantne sakiewki, Duszone żeberka z pieczarkami, Leczo z cukinii, Pierogi leniwe granatowe, Tosty z jajkiem i pieczarkami, Homar au naturel, Gulasz, Góralska jajecznica, Musaka, Potrawy wielkanocne, Zapiekanka makaronowa z dynią i porem, Karp po żydowsku, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Gyros, Tortilla, Przepis z grzyby ze smietana, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Przepis z przepis na baranine, sałatka warstwowa z ananasem, Przepis z bananowe, Bigos - VIDEO, Zupa tajska z kurczakiem, Przepis z Cebula lub czosnek, makaron zielony, kurczak pieczony z piwem, Schab w pięciu smakach, sałatka z ogórków konserwowa, Szaszłyki z wieprzowiny, Ryż gotowany po chińsku, Przepis z z groszkiem ptysiowym, Carbonara, boze narodzenie, bulionetka wołowa knorr, Przepis z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem feta, Mięso drobiowe mielone, Przepisy świąteczne, pasztety z jajkami, Brokuły, Przepis z sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi, Przepis z golabki z ryby