Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona gęś

Pieczona gęś

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.

Pieczona gęś - składniki:

  • gęś - 3 kilogramy
  • Bulionetka wołowa Knorr
  • czerstwe bułki - 5 sztuk
  • boczek - 150 gramów
  • cebule - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 200 gramów
  • namoczone, obrane migdały - 200 gramów
  • biały pieprz - 1 łyżka
  • sól - 2 szczypty
  • cukier - 3 łyżeczki
  • masło - 3 łyżki
  • smalec - 50 gramów
  • woda w miarę potrzeb

Pieczona gęś - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar mięsny, bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
  2. Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.
  3. Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
  4. Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
  5. Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
  6. Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA GĘŚ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotuj wywar mięsny, bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.

2

Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.

3

Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.

4

Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.

5

Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

6

Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ciasto latwe, Zupa cebulowa, pieczarek, wołowina po chińsku z warzywami -, Sos beszamelowy , dania z piersią kurczaka, Żeberka, Orientalne sataye z kurczaka z imbirem, szpinak i mozzarella, Przepis z mielone z papryk, Kurczak po cygańsku, zapiekanka z miesem, Ciasto na łazanki , surowy boczek, Proste kotleciki z jajka, Krupnik, Smaczna sałatka śledziowa w pucharkach z jabłek, krewetki na ciepło, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Barszcz biały, Łosoś, Aromatyczna indyjska zupa pomidorowa, Zupa grochowa, RAFAELLO, Tradycyjny kotlet schabowy z ziołową panierką - VIDEO, Grillowany czosnek , Proste kotleciki z jajka, Naleśniki, Risotto z kurczakiem i warzywami, Zupa Julienie, ryba z piekarnika, Pieczeń, Krewetki w kokosowych skorupkach, Sałatka z pieczonym łososiem, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Dynia, Sos śliwkowy, Sałatka grecka, Chrupiący kefir, łosoś w śmietanie z koperkiem, Spaghetti , Kanapka do szkoły z pieczonym indykiem, Przepis z obiad drób, Kawa z wiśniami i lodami Czekoladowa Wiśnia Carte d'Or, Kurczak z imbirem i limonką, Zupa szczawiowa, Zzieleniałe pomidorki cherry , Przepis z mielony z cebula, Dania z makaronem, Przepis z fasola w sosie, Schab w pięciu smakach, zupa pomidorowa z makaronem, ser ze szpinakiem, Pyszne Pierniczki, Przepis z majeranku, Sos St. Vincent I, Risotto, zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Zrazy zawijane z kaszą gryczaną i serem kozim, Kawior grzybowy, Cukinia po meksykańsku, Przepis z makaron tagliatelle z kurczakiem, zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem