Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona gęś

Pieczona gęś

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pieczona gęś - składniki:

  • gęś - 3 kilogramy
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
  • czerstwe bułki - 5 sztuk
  • boczek - 150 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 200 gramów
  • namoczone, obrane migdały - 200 gramów
  • biały pieprz - 1 łyżka
  • sól - 2 szczypty
  • cukier - 3 łyżeczki
  • masło - 3 łyżki
  • smalec - 50 gramów

Pieczona gęś - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar mięsny, Bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 l wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
  2. Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebulę. Cukier podsmaż na maśle,* podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.
  3. Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebule. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
  4. Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
  5. Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
  6. Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć. Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA GĘŚ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotuj wywar mięsny, Bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 l wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.

2

Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebulę. Cukier podsmaż na maśle,* podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.

3

Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebule. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.

4

Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.

5

Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

6

Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć. Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka meksykańska z kurczakiem, sałatki z makaronem tortellini, piersi z, spagetti po włosku, Zupa pieczarkowa, majonez Knorr, Pierogi z kapustą i grzybami, Zupa ze świeżych ogórków, Ryba, Kostka sojowa w sosie, Łosoś a la carbonara , surówka do karkówki knorr, Schab, Przepis z przepisy na przystawki hiszpanskie, Calzonne z ogórkami kiszonymi, Zapiekana Peperonata z mięsem mielonym, Penne z owocami morza, Przepis z schab środkowy pieczony, Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym , mieso boczek, Kotlety, Kotlet de volaille - VIDEO, Pasztet, Tradycyjny schab ze śliwką, Brownie, Przepis z zapiekanka warzywa, Przepis z gruba, Pomidorowe ragout z wołowego ogona, Sałatka grecka, Przepis z piers z kurczaka z serami, przepisy z ciastem francuskim, Przepis z sosy do mięsa, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Zupa Pietruszkowa, Placuszki z kurczaka, Przepis z piersi z kurczaka z kuskusem, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Pierogi z jagodami, Przepis z krewetki z czosnkiem z natką pietruszki na ostro, Koktajl owocowy, Sałatka gyros z kurczaka, Żurek, Kasza, Marynowana pierś na szpinaku, Jesienna zupa z kasztanów, Warzywne sticksy z ziołowym dipem, co z ryżu, Zupa ogórkowa, Przepis z sałatki hiszpańskie, Ciasto na pierogi, Kebab z grilla , Sos czosnkowy , boze n, Warzywa, Indyk, Kanapka dla dzieci "Serduszko", Łosoś, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Kanapka z grillowaną wołowiną , pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , filety z kurczaka, Chłodnik jogurtowy, Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem