Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona gęś

Pieczona gęś

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.

Pieczona gęś - składniki:

  • gęś - 3 kilogramy
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
  • czerstwe bułki - 5 sztuk
  • boczek - 150 gramów
  • cebule - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 200 gramów
  • namoczone, obrane migdały - 200 gramów
  • biały pieprz - 1 łyżka
  • sól - 2 szczypty
  • cukier - 3 łyżeczki
  • masło - 3 łyżki
  • smalec - 50 gramów
  • woda w miarę potrzeb

Pieczona gęś - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar mięsny, bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
  2. Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.
  3. Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
  4. Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
  5. Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
  6. Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA GĘŚ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotuj wywar mięsny, bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.

2

Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.

3

Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.

4

Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.

5

Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

6

Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polędwiczki wieprzowe, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Spaghetti z sosem serowym, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Udka, Salsa, Przepisy świąteczne, pomidory z jajkami, Przepis z salatka z bialej kapusty, pierś z kurczaka obiad, Cukinie pod serową pierzynką, Zupa cebulowa, Przepis z kurczak owocami, Kapusta z grochem, Zupa krem z zielonego ogórka, surówka z kapusta pekińska, kiszone rydze, duszone grzyby, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Spaghetti a la carbonara, szaszlyki z piekarnika, Gyros z kurczakiem, Delikatny schab, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Tortille, Żeberka w sosie :), Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Krem brokułowy, Koktajl z krabów z owczym serem po fryzyjsku, Risotto, Surówka z cukinii, mięso ze szparagami, Jednogarnkowe danie z wołowiną, Naleśniki, Przepis z makarony z majonezem, Smalec dla jaroszy, Lasagne, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Kremowa zupa z dyni, hiszpanskie, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z makarony sałatka, Krem z pieczonej papryki, Sos „retro” I, Mielone, Quiche z zielonym groszkiem, Sos beszamelowy , Przepis z karczek pieczony w piekarniku -, Ryż smażony z warzywami, Przepis z dania dietetyczne, Przepis z latwa zapiekanka, Tortilla, Sałatki, Suflet szpinakowy, indyk smażony, zapiekanka po, Zupa cebulowa, duszona w cebuli, Kotlety mielone doprawiane musztardą, przystawki z łososia wędzonego, Soudzoukakia – kiełbaski jagnięce, majonez - do sosu, Kaczka, Delikatny schab