Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona gęś

Pieczona gęś

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pieczona gęś - składniki:

  • gęś - 3 kilogramy
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
  • czerstwe bułki - 5 sztuk
  • boczek - 150 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 200 gramów
  • namoczone, obrane migdały - 200 gramów
  • biały pieprz - 1 łyżka
  • sól - 2 szczypty
  • cukier - 3 łyżeczki
  • masło - 3 łyżki
  • smalec - 50 gramów

Pieczona gęś - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar mięsny, Bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 l wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
  2. Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebulę. Cukier podsmaż na maśle,* podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.
  3. Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebule. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
  4. Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
  5. Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
  6. Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć. Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA GĘŚ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotuj wywar mięsny, Bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 l wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.

2

Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebulę. Cukier podsmaż na maśle,* podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.

3

Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebule. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.

4

Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.

5

Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

6

Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć. Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kremowa zupa kalafiorawa z curry, Makaron, Ananasowa polewa do deserów, farsz do g, Elegancki sos z wędzonego sera, Salsa, Przepis z zupa kalafiorowa krem -, sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową, Zupa grzybowa, Ogórek, Przepis z ryż do, Kurczak z pieca, Grochówka z ziemniakami i kiełbasą , Gulasz po polsku - VIDEO, Przepis z sałatka z krewetek koktajlowych, Krewetki pachnące pomarańczą, pieczony schab w rękawie, Przepis z Seler, Sałatka Cezar - VIDEO, sałatka z ka, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Placki ziemniaczane, Zupa pieczarkowa, Zapiekanki, Kapusta z grochem, kuchnia pl przepisy, Koperkowe faszerowane gruszki, Sos beszamelowy , Przepis z grill f, Pikantne kotleciki z kurczaka, Ryba po grecku, Zupa ziołowa szpinakowa, Musaka, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Sałatki z makaronem, kurczak curry z ryżem, Krupnik, co z pieczarek, Papryka, Przepis z na zapiekanke, Sałatka arbuzowa ze słonecznikiem , "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu , Karp, Cukinia po tunezyjsku na ostro, Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami, Azjatyckie pałki, Pieczony klops, Słodkie ciasto z cukinią, Spaghetti Bolognese, tortilla po meksykańsku, Chińska zupa cytrynowa - VIDEO, Przepis z zupa z pulpetami, jajka na po, Zapiekanka z parówkami i makaronem, Zapiekanka z kurkami i kiełbasą, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Kocia lasagne , Kluski , marynata do pieczenia schabu, Przepis z po prostu gotuj, sos sojowy ryż, Zapiekanka z kaszy jaglanej, Sałatka orientalna z kapusty pekińskiej