Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona gęś

Pieczona gęś

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.

Pieczona gęś - składniki:

  • gęś - 3 kilogramy
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
  • czerstwe bułki - 5 sztuk
  • boczek - 150 gramów
  • cebule - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 200 gramów
  • namoczone, obrane migdały - 200 gramów
  • biały pieprz - 1 łyżka
  • sól - 2 szczypty
  • cukier - 3 łyżeczki
  • masło - 3 łyżki
  • smalec - 50 gramów
  • woda w miarę potrzeb

Pieczona gęś - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar mięsny, bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
  2. Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.
  3. Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
  4. Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
  5. Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
  6. Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA GĘŚ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotuj wywar mięsny, bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.

2

Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.

3

Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.

4

Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.

5

Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

6

Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka makaronowa, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Obiad z kapusty kiszonej, gotowana ryba, Canellapple, Wegetariański sos włoski , Kanapka z grillowanym kurczakiem, KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI, Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem, Risotto, zupa krem z porów, mielone z jajkami, Lasagne z mięsem i szpinakiem, Ziemniaki zapiekane z serem, Przepis z sos chrzanowy do mięsa, zapiekanki z makaronem przepisy, Baskijski dorsz z warzywami, gotowanych pieczarek, sos do klusek, Kebab, Zupy, FLACZKI !!!, Sos beszamelowy , knorr fix, na sypko, Zupa z soczewicy, Amerykański rarytas, Spaghetti napoli , Bigos - VIDEO, Gulasz, Sałatka grecka z fetą, Przepis z sałatka z fileta z kurczaka, Złociste pałeczki z kurczaka, Omlet z kapustą pekińską i czarnuszką, Przepis z co lekkiego na obiad, Gulasz góralski z kiszoną kapustą, Kaczka z owocami, sałatka z jajkami, Słodka zapiekanka z kurczakiem, mieso boczek, Mielone, ryba mielona, Sos czosnkowy , Bigos, Bliny z łososiem, Sałatka z kapusty pekińskiej , FLACZKI !!!, knorr przepisy pl, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Przepis z ryż z patelni, gulasz z kurczaka z pieczarkami, Sałatka Cezar - VIDEO, Przepis z makaron z piersią z kurczaka, Jajka, Zapiekanki, Polędwiczki wieprzowe, sałatka awokado z rukola, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Wegetariański sos włoski , Zupa jarzynowa, Zupa pijacka, Tortilla, Polędwiczka z grzybami, Żurek z chrzanem