Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona łopatka wieprzowa

Pieczona łopatka wieprzowa

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pieczona łopatka wieprzowa - składniki:

  • łopatka wieprzowa - 1.5 kilogramów
  • Przyprawa do mięs Knorr
  • słonina - 6 plastrów
  • czerstwe bułki - 2 sztuki
  • mleko - 200 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • świeży rozmaryn - 1 pęczek
  • świeży tymianek - 1 pęczek
  • majeranek - 30 gramów
  • sznur do związania mięsa

Pieczona łopatka wieprzowa - Sposób przygotowania:

  1. Rozłóż mięso płasko na desce. Okrój dookoła tak, aby powstał równy kształt kawałków. Mięso wyrównaj z wierzchu nożem, aby było „płaskie”. Posyp obficie Przyprawą do mięs Knorr. Namocz w mleku bułkę. Posiekaj zioła: tymianek i rozmaryn.
  2. Zmiel wszystkie resztki mięsa w maszynce. Dodaj majeranek, posiekany tymianek oraz rozmaryn, namoczoną bułkę i jajko. Całość energicznie wymieszaj.
  3. Ułóż na wierzchu mięsa farsz, całość zroluj i zwiń, obwiąż dobrze sznurkiem.
  4. Oprósz roladę Przyprawą do mięs Knorr. Obłóż plastrami słoniny. Wstaw do brytfanny, podlej wodą i piecz w rozgrzanym do 160ºC piekarniku przez 60 minut.
  5. Podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pieczona łopatka wieprzowa
    1.Rozłóż mięso płasko na desce. Okrój dookoła tak, aby powstał równy kształt kawałków. Mięso wyrównaj z wierzchu nożem, aby było „płaskie”. Posyp obficie Przyprawą do mięs Knorr. Namocz w mleku bułkę. Posiekaj zioła: tymianek i rozmaryn.
  • 2
    Pieczona łopatka wieprzowa
    2.Zmiel wszystkie resztki mięsa w maszynce. Dodaj majeranek, posiekany tymianek oraz rozmaryn, namoczoną bułkę i jajko. Całość energicznie wymieszaj.
  • 3
    Pieczona łopatka wieprzowa
    3.Ułóż na wierzchu mięsa farsz, całość zroluj i zwiń, obwiąż dobrze sznurkiem.
  • 4
    Pieczona łopatka wieprzowa
    4.Oprósz roladę Przyprawą do mięs Knorr. Obłóż plastrami słoniny. Wstaw do brytfanny, podlej wodą i piecz w rozgrzanym do 160ºC piekarniku przez 60 minut.
  • 5
    Pieczona łopatka wieprzowa
    5.Podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: