Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona szynka w pomidorowym cieście

Pieczona szynka w pomidorowym cieście

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Pieczona szynka w pomidorowym cieście - składniki:

  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów
  • sos:
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • oregano - 2 łyżeczki
  • woda - 30 mililitrów

Pieczona szynka w pomidorowym cieście - Sposób przygotowania:

  1. Szynkę umyj, oczyść z błon, natrzyj posiekanym czosnkiem, pieprzem, majerankiem i Delikatem Knorr. Pozostaw w chłodnym miejscu na około 6 godzin.
  2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron – ostudź.
  3. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
  4. Ciasto podsyp mąką, rozwałkuj na centymetrowej grubości placek. Zawiń w niego szynkę. Ciasto ponakłuwaj, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 120 minut.(Piekarnik powinien być nastawiony na pieczenie od dołu).
  5. W tym czasie przygotuj sos do pieczeni mieszając go z 300 ml wody, dodaj 2 łyżki miodu. Całość zagotuj. Szynkę podawaj z zasmażaną kapusta i polaną sosem miodowym.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA SZYNKA W POMIDOROWYM CIEŚCIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szynkę umyj, oczyść z błon, natrzyj posiekanym czosnkiem, pieprzem, majerankiem i Delikatem Knorr. Pozostaw w chłodnym miejscu na około 6 godzin.

2

Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron – ostudź.

3

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

4

Ciasto podsyp mąką, rozwałkuj na centymetrowej grubości placek. Zawiń w niego szynkę. Ciasto ponakłuwaj, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 120 minut.(Piekarnik powinien być nastawiony na pieczenie od dołu).

5

W tym czasie przygotuj sos do pieczeni mieszając go z 300 ml wody, dodaj 2 łyżki miodu. Całość zagotuj. Szynkę podawaj z zasmażaną kapusta i polaną sosem miodowym.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: