Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Pieczone warzywa - składniki:

  • ziemniaki - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • płynny miód - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sos:
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól morska - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • parmezan - 10 dekagramów
  • cebula czerwona - 3 sztuki
  • pomidory - 4 sztuki
  • cukinia - 2 sztuki
  • papryka żółta - 2 sztuki
  • skórka z cytryny - 1 łyżka

Pieczone warzywa - Sposób przygotowania:

  1. Czerwone cebule obierz i pokrój w ćwiartki, ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki, cukinie i papryki w plastry, pomidory na połowy.
  2. Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku przez około 40 min.
  3. Oliwę wymieszaj z miodem, octem, sokiem z cytryny i skórką.
  4. Sosem polej warzywa i posyp je startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONE WARZYWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Czerwone cebule obierz i pokrój w ćwiartki, ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki, cukinie i papryki w plastry, pomidory na połowy.

2

Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku przez około 40 min.

3

Oliwę wymieszaj z miodem, octem, sokiem z cytryny i skórką.

4

Sosem polej warzywa i posyp je startym parmezanem.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    POMIDOROWY ZAWRÓT GŁOWY

    Koniec lata i wczesna jesień to najlepszy czas dla pomidorów. Jestem od nich chyba nie mniej...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pomidorowa zupa krem z makaronem , Sałatka Gyros, Krem ze szpinaku i groszku zielonego, Pierogi z mięsem, Przepis z dla diecie, Kalmary nadziewane, Obiad, Zupa cebulowa, Pasta tsatsiki, kuchnia niemiecka, Zupa cebulowa, Pieczeń, Przepis z galaretka mleko, Penne puttanesca z grzybami, pulpety z mięsa wieprzowego, Muffiny orzechowe, Babeczki z cukinii, Sałatki z kurczakiem, Zupa krem, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, przyprawy do cielęciny, Morskie ragout po meksykańsku, Spaghetti z tuńczykiem, włoska, Sałatka z kukurydza i żółtym serem , Karkówka pieczona w kminku, Makaron ze śmietaną i cukrem, Chilli Con Carne - VIDEO, Dania z ryżem, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Ziemniaki, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z Nudle knorr, Sos czosnkowy na wódce, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, schab środkowy pieczony, Przepis z wołowina duszona, Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami, Barszcz biały, pieczone skrzydełka w miodzie -, Pikantne sakiewki, Zupy, Przepis z piersi z, sosy do ziemniakow z warzywami, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z salatka y brokula, Zapiekana na złoto musaka, Placki, Zupa z soczewicy, filet z warzywami, papryki czerwone, Przepis z roszponka salata, Zupa pomidorowa, Pieczony schab z jabłkami -VIDEO, Przepis z sałatka z mozzarella, Jabłkowa pierś z kurczaka, Sosy, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, gulasz z łopatki wieprzowej z cebulą, Parówki w cieście serowym, Zupa gulaszowa, Przepis z mini szaszłyki, Przepis z schab z papryka, Ziemniaki zapiekane w ziołach