Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Pieczone warzywa - składniki:

  • ziemniaki - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • płynny miód - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sos:
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól morska - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • parmezan - 10 dekagramów
  • cebula czerwona - 3 sztuki
  • pomidory - 4 sztuki
  • cukinia - 2 sztuki
  • papryka żółta - 2 sztuki
  • skórka z cytryny - 1 łyżka

Pieczone warzywa - Sposób przygotowania:

  1. Czerwone cebule obierz i pokrój w ćwiartki, ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki, cukinie i papryki w plastry, pomidory na połowy.
  2. Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku przez około 40 min.
  3. Oliwę wymieszaj z miodem, octem, sokiem z cytryny i skórką.
  4. Sosem polej warzywa i posyp je startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONE WARZYWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Czerwone cebule obierz i pokrój w ćwiartki, ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki, cukinie i papryki w plastry, pomidory na połowy.

2

Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku przez około 40 min.

3

Oliwę wymieszaj z miodem, octem, sokiem z cytryny i skórką.

4

Sosem polej warzywa i posyp je startym parmezanem.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z szpinak z patelni, Kanapki z twarożkiem pełne warzyw , Placki po węgiersku, Zuccini sott’olio, Zielona kanapka z pastą z bobu oraz serem feta , Szpinak, kielbasa z warzywami, sałatka z kiwi, Smażona ryba z warzywami, Pomidorowy sos do pizzy, Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem, Lody Carte d’Or z ciepłą czekoladą, Gorące rynki ., Pasta z soczewicy i bazylii, Cukinia na parze w sosie toskańskim, Zupa pieczarkowa, Chłodnik litewski tradycyjny z botwiną, makarony z sosami, Kaczka, FLACZKI !!!, piers z kurczak, salatki z kurczaka -, Gorące rynki ., Kofta z sosem pomidorowym, Zupa musztardowa, Sałatka gyros z kurczaka, Zupa krem z dyni - VIDEO, sałatka z jajkami i żółtym serem, sosy do mięs pieczonych, Zapiekane kanapki z szynką i serem , kukurydzy z puszki, Quesadillas - VIDEO, Zupa gulaszowa dla najmłodszych, Dróbki gęsie z brukwią, Zupa pieczarkowa, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Przepis z obiad szynka wieprzowa, Przepis z drób gotowany, Makaron z trzema serami, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Dania z makaronem, Przepis z przystawki ciasto francuskie, Ryba po grecku, Leczo z cukinii, Obiad, Placki, Przekąski, Przepis z nalesniki z miesem i warzywami, Zupa pieczarkowa, Przepis z sałatki z makaronem i szynka, Sos beszamelowy , Rolada ziemniaczana, czerwonych, Kasza, Przepis z zupa ni, Przepis z oleju, naleśniki z farszem z kurczaka, Przepis z sałatka z makaronem i kurczakiem i ananasem, Bigos, Zupa z dyni , Salami mitzu z kozim serem, Przepis z gotowane piersi z kurczaka, Karp w galarecie, Serca z ciasta francuskiego z orzeszkami piniowym i parmezanem