Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Pieczone warzywa - składniki:

  • ziemniaki - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • płynny miód - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sos:
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól morska - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • parmezan - 10 dekagramów
  • cebula czerwona - 3 sztuki
  • pomidory - 4 sztuki
  • cukinia - 2 sztuki
  • papryka żółta - 2 sztuki
  • skórka z cytryny - 1 łyżka

Pieczone warzywa - Sposób przygotowania:

  1. Czerwone cebule obierz i pokrój w ćwiartki, ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki, cukinie i papryki w plastry, pomidory na połowy.
  2. Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku przez około 40 min.
  3. Oliwę wymieszaj z miodem, octem, sokiem z cytryny i skórką.
  4. Sosem polej warzywa i posyp je startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONE WARZYWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Czerwone cebule obierz i pokrój w ćwiartki, ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki, cukinie i papryki w plastry, pomidory na połowy.

2

Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku przez około 40 min.

3

Oliwę wymieszaj z miodem, octem, sokiem z cytryny i skórką.

4

Sosem polej warzywa i posyp je startym parmezanem.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Sałatka Cezar - VIDEO, Zapiekana na złoto musaka, Sos beszamelowy , Przystawki, Ryba, Kebab z mięsa i bakłażana, Przepis z polskie obiady, Karczek pieczony z żurawiną , zupa cebula, Krem lodowy z migdałami, do spaghetti, Brokuły, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Wege spaghetti, Przepis z zdrowe gotowanie przepisy, kotlety wa, Gyros, Przepis z koperku, sałatka z makrela wędzoną, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , latwa, Papryka, Dipy, Ryba w koszulce, Potrawka z kurczaka, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Kremowa zupa kalafiorawa z curry, Oryginalna zapiekanka z bananami, cebula smazona, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Przepis z risotto z warzywami i kurczakiem, ziemniaki w plasterkach, Przepis z co do ziemniak, Kremowa zupa kalafiorawa z curry, Kurczak z mango , Potrawka z kurczaka z kukurydzą, Cepeliny śledziowe, Przepis z przekąski na grilla, Pieczone młode ziemniaki , Zupa jarzynowa, Jajecznica z ogórkiem po chińsku, Makaron Puttanesca, Popovers, Przepis z sos pieczeniowy jasny, Polędwiczki wieprzowe, sałatka z selera naciowego i pomarańczy, pierś z kurczaka przepisy na obiad -, Karp, Indyk, Wyśmienita czosnkowa cukinia, Placuszki z cukinii, Ratatui a’la Gousto, Gulasz, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z mieso na s, Przepis z pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym, Przepis z sałatka z tuńczyka z kapusta pekińska, Ogórek, Sałatka z brokułami i jajkiem, Makaron, potrawy z mięsa, Indyjska zupa z soczewicy