Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Pieczone warzywa - składniki:

  • ziemniaki - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • płynny miód - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sos:
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól morska - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • parmezan - 10 dekagramów
  • cebula czerwona - 3 sztuki
  • pomidory - 4 sztuki
  • cukinia - 2 sztuki
  • papryka żółta - 2 sztuki
  • skórka z cytryny - 1 łyżka

Pieczone warzywa - Sposób przygotowania:

  1. Czerwone cebule obierz i pokrój w ćwiartki, ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki, cukinie i papryki w plastry, pomidory na połowy.
  2. Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku przez około 40 min.
  3. Oliwę wymieszaj z miodem, octem, sokiem z cytryny i skórką.
  4. Sosem polej warzywa i posyp je startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONE WARZYWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Czerwone cebule obierz i pokrój w ćwiartki, ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki, cukinie i papryki w plastry, pomidory na połowy.

2

Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku przez około 40 min.

3

Oliwę wymieszaj z miodem, octem, sokiem z cytryny i skórką.

4

Sosem polej warzywa i posyp je startym parmezanem.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

przepisy marynaty, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Ziemniaki, Śledzie, Zapiekane risotto z kiełbasą, Gulasz po polsku - VIDEO, Jesienna zupa z kaszą, Bawarski kąsek, Wigilijne kluski z makiem, Pory z mięsem mielonym, bakłażań, Pierś z kurczaka, Pieczony łosoś w miodowo-musztardowej marynacie, puszka kukurydzy konserwowej, kanapki przystawki, Sałatka grecka, Przepis z sałatka rukolą, Pieczona golonka w ciemnym piwie , Przepis z kurczak sos sojowy, Kasza, Włoska sałatka z cieciorką, placki ziemniaczane po niemiecku, Sałatka gyros warstwowa, Zaściankowy chłodnik, Udka, Przepis z sałatka por, Makaron, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Schab w aromatycznej marynacie, makarony z udkiem z kurczaka, Przepis z kostka kurczak, Pierś z kurczaka pieczona, Cztery sery z kurczakiem, zupa z kukurydzy, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Stroganoff z kiełbasy, Ziemniaczany hiszpański omlet, cukier kostki, Przepis z sos do kotletow schabowych, Szczupak w jarzynach po polsku, Spaghetti a la carbonara, salatka z rucola, Zupa brokułowa, Sałatki z makaronem, Szpinak, Przepis z krewetkami, Szczupak faszerowany, jabłka zawijane w ciasto, Risotto z wołowiną i pieczarkami, Przepis z Makaron w sosie a grzybami, sałatka owocowa, Quesadillas - VIDEO, Zupa rybna po królewsku, ryż z wo, Sałatka z tortellini, Przepis z paste, ziemniaki z cebulka, Sałatka z rukolą, gruszkami i orzechami, Ryba po grecku, Muffiny kukurydziane, Sałatka Gyros, Leczo, Makaron w sosie serowo - śmietanowym , Lasagne