Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Pieczone warzywa - składniki:

  • ziemniaki - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • płynny miód - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sos:
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól morska - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • parmezan - 10 dekagramów
  • cebula czerwona - 3 sztuki
  • pomidory - 4 sztuki
  • cukinia - 2 sztuki
  • papryka żółta - 2 sztuki
  • skórka z cytryny - 1 łyżka

Pieczone warzywa - Sposób przygotowania:

  1. Czerwone cebule obierz i pokrój w ćwiartki, ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki, cukinie i papryki w plastry, pomidory na połowy.
  2. Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku przez około 40 min.
  3. Oliwę wymieszaj z miodem, octem, sokiem z cytryny i skórką.
  4. Sosem polej warzywa i posyp je startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONE WARZYWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Czerwone cebule obierz i pokrój w ćwiartki, ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki, cukinie i papryki w plastry, pomidory na połowy.

2

Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem. Zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku przez około 40 min.

3

Oliwę wymieszaj z miodem, octem, sokiem z cytryny i skórką.

4

Sosem polej warzywa i posyp je startym parmezanem.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kofta z sosem neapolitańskim, Przepis z pulpety w zupie, Pieczona koźlina, Receptura na ryż i marynatę do ryżu, Przepis z omlet z mlekiem, Paella z krewetkami, Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami, Rosół, drób makaron, Fasolka szparagowa zapiekana pod beszamelem, Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką, Przepis z szaszłyki drobiowe z piekarnika, Fritos Meksicanos, Ryba po grecku, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Zupa pieczarkowa, mieso we warzywach, Potrawy wielkanocne, Przepis z baklazan z piersią kurczaka, Przepis z kasza na s, Gołąbki, Sałatka z brokułami - VIDEO , Dynia, Spaghetti z tuńczykiem, Pieczony indyk, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Zapiekana papryka z serem haloumi, Sos z jabłek, Przepis z indyk mielony, Sałatka dla Dzieci - Tęcza, mielona wieprzowina, pizza sos, Przepis z sos slodko, sałatka z mieszanka sałat, sos so miesa, Zupa z soczewicy, Sałatka gyros warstwowa, Rama, szaszłyki z mięsa mielonego z grilla, deser z owocow, Zapiekanka pizzowa, Przepis z czarna, Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym , Fasolka szparagowa zapiekana pod beszamelem, Indyjskie Gazpacho, Ryba smażona w warzywach, Przepis z kotlet z jajka, sos koperkowo grzybowy, Wątróbka drobiowa z warzywnymi dodatkami, Przystawki, Sałatka gyros z kurczaka, Imprezowe kanapki z krewetkami, sos na miodzie, Pstrąg, Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara", Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Kasza, Indyk, Przepis z fix danie chińskie, Ryż smażony z warzywami, Indyjskie Gazpacho, Chińskie sajgonki, Lasagne, Zupa krem