Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 4 osób łatwe Autor: najsmaczniejsze

Pieczone ziemniaki - składniki:

  • małe ziemniaki (12-14 sztuk) - 400 gramów
  • plastry boczku wędzonego - 12 sztuk
  • boczek wędzony - 50 gramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • rozmaryn - 1 łyżka
  • ostra papryka mielona - 1 szczypta
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula - kostka - 1 sztuka

Pieczone ziemniaki - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, ugotować na półmiękko i odcedzić.
  2. Paprykę umyć i pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić na grube cząstki.
  3. Część ziemniaczków zawinąć w plasterkach boczku i nadziać na krótkie wykałaczki, uzupełnić cząstkami cebuli i papryki.
  4. Surowy boczek pokroić w małe plasterki i nadziewać na wykałaczki z ziemniakiem (boczek, ziemniak, boczek).
  5. Wszystkie szaszłyki obsypać rozmarynem i ostrą papryką.
  6. Szaszłyki skropić oliwą i grillować przez kilka minut ze wszystkich stron.
  7. Szaszłyki można też upiec na patelni grillowej albo w piekarniku na opcji grill z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONE ZIEMNIAKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obrać, ugotować na półmiękko i odcedzić.

2

Paprykę umyć i pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić na grube cząstki.

3

Część ziemniaczków zawinąć w plasterkach boczku i nadziać na krótkie wykałaczki, uzupełnić cząstkami cebuli i papryki.

4

Surowy boczek pokroić w małe plasterki i nadziewać na wykałaczki z ziemniakiem (boczek, ziemniak, boczek).

5

Wszystkie szaszłyki obsypać rozmarynem i ostrą papryką.

6

Szaszłyki skropić oliwą i grillować przez kilka minut ze wszystkich stron.

7

Szaszłyki można też upiec na patelni grillowej albo w piekarniku na opcji grill z termoobiegiem.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: