Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczony boczek

Pieczony boczek

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Pieczony boczek - składniki:

  • Chudy surowy boczek ze skórką - 600 gramów
  • jabłka - 2 sztuki
  • miód - 2 łyżki
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 2 łyżeczki

Pieczony boczek - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj osusz skórę ponacinaj kształtując na powierzchni małe rąby.
  2. Jabłka obierz pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni. Obierkami obłóż boczek podczas pieczenia.
  3. Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie posiekane wcześniej zioła pomieszaj z miodem i octem natrzyj tym dokładnie mięso. Tak zamarynowane pozostaw jak najdłużej się da.
  4. Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180*C – mięso piecz około 80 minut w połowie pieczenia podlej je szklanką wody.
  5. Po upieczeniu mięso przełóż na bok, a z blaszki dokładnie zbierz powstały płyn przelej go do garnuszka uzupełnij sosem pieczeniowym jasnym Knorr rozmieszanym w 200 ml zimnej wody. Całość zagotuj dodaj obsmażone jabłka.
  6. Z upieczonego boczku wykrój właściwy kawałek podawaj go z sosem z jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONY BOCZEK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pieczony boczek
    1.Mięso umyj osusz skórę ponacinaj kształtując na powierzchni małe rąby.
  • 2
    Pieczony boczek
    2.Jabłka obierz pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni. Obierkami obłóż boczek podczas pieczenia.
  • 3
    Pieczony boczek
    3.Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie posiekane wcześniej zioła pomieszaj z miodem i octem natrzyj tym dokładnie mięso. Tak zamarynowane pozostaw jak najdłużej się da.
  • 4
    Pieczony boczek
    4.Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180*C – mięso piecz około 80 minut w połowie pieczenia podlej je szklanką wody.
  • 5
    Pieczony boczek
    5.Po upieczeniu mięso przełóż na bok, a z blaszki dokładnie zbierz powstały płyn przelej go do garnuszka uzupełnij sosem pieczeniowym jasnym Knorr rozmieszanym w 200 ml zimnej wody. Całość zagotuj dodaj obsmażone jabłka.
  • 6
    Pieczony boczek
    6.Z upieczonego boczku wykrój właściwy kawałek podawaj go z sosem z jabłkami.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: