Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczony boczek

Pieczony boczek

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Pieczony boczek - składniki:

  • Chudy surowy boczek ze skórką - 600 gramów
  • jabłka - 2 sztuki
  • miód - 2 łyżki
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 2 łyżeczki

Pieczony boczek - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj osusz skórę ponacinaj kształtując na powierzchni małe rąby.
  2. Jabłka obierz pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni. Obierkami obłóż boczek podczas pieczenia.
  3. Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie posiekane wcześniej zioła pomieszaj z miodem i octem natrzyj tym dokładnie mięso. Tak zamarynowane pozostaw jak najdłużej się da.
  4. Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180*C – mięso piecz około 80 minut w połowie pieczenia podlej je szklanką wody.
  5. Po upieczeniu mięso przełóż na bok, a z blaszki dokładnie zbierz powstały płyn przelej go do garnuszka uzupełnij sosem pieczeniowym jasnym Knorr rozmieszanym w 200 ml zimnej wody. Całość zagotuj dodaj obsmażone jabłka.
  6. Z upieczonego boczku wykrój właściwy kawałek podawaj go z sosem z jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONY BOCZEK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pieczony boczek
    1.Mięso umyj osusz skórę ponacinaj kształtując na powierzchni małe rąby.
  • 2
    Pieczony boczek
    2.Jabłka obierz pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni. Obierkami obłóż boczek podczas pieczenia.
  • 3
    Pieczony boczek
    3.Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie posiekane wcześniej zioła pomieszaj z miodem i octem natrzyj tym dokładnie mięso. Tak zamarynowane pozostaw jak najdłużej się da.
  • 4
    Pieczony boczek
    4.Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180*C – mięso piecz około 80 minut w połowie pieczenia podlej je szklanką wody.
  • 5
    Pieczony boczek
    5.Po upieczeniu mięso przełóż na bok, a z blaszki dokładnie zbierz powstały płyn przelej go do garnuszka uzupełnij sosem pieczeniowym jasnym Knorr rozmieszanym w 200 ml zimnej wody. Całość zagotuj dodaj obsmażone jabłka.
  • 6
    Pieczony boczek
    6.Z upieczonego boczku wykrój właściwy kawałek podawaj go z sosem z jabłkami.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Spaghetti Napoli z kulkami mozzarelli, Sos beszamelowy , Gyros z kurczakiem, Zupa ziemniaczano - pieczarkowa z boczniakami , Kurczak pieczony na butelce, Quesadillas - VIDEO, Leczo, Sałatka Gyros, Przepis z ziemniaki z czosnkiem, Przepis z po prostu gotuj, Przepis z soczewica zielona, Kurczak w liściach bananowca, Przepis z sałatka z jajkami i żółtym serem, Makaron z pieczarkami i szpinakiem, ze schabu, pieczen ze schabu, ryż arborio do risotto, Ryż, Salsa, Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Gyros, Gulasz po polsku - VIDEO, Dynia, Bitki wołowe z kapustą, Bigos domowy, krewetki w piwie, Schab w pięciu smakach, Pasta z szałwią, Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą, Sosy, Przepis z bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, Przepis z pieczone mięso wieprzowe, Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw", Dorsz w sosie musztardowym, Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą, Lody czekoladowe "Żółw" , Przepis z Pieprz w kulkach, Grecka zapiekanka ziemniaczana, Lasagne drobiowa, Zupa cebulowa, Przepis z zapiekanka z tartych ziemniaków, sosy winegret, Lodowe trio "Klaun", Kotlet de volaille - VIDEO, kuchnia w, Pizza Vezuvio , Przepis z makarony z ziolami, Przystawki, Polędwiczki wieprzowe w marynacie ziołowo-czosnkowej (polskiej), Przepis z zapiekanka bezmięsna, roztrzepane jajka, kruche, Kebab, Zapiekanka a’la lasagne , Kasza, Przepis z salatki z kurczaka, Spaghetti a la carbonara, Wiejskie pirogi z mięsem i ziemniakami, Przepis z porcja rosołowa z kurczaka, Kapusta z grochem, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Delikatny indyk w maladze, Chatney z mango przyprawiony imbirem i chilli