Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

naleśniki z farszem z kurczaka, Kotlety, Przepis z oleju, Przepis z ugotowani desery, Sałatki z kurczakiem, Jesienna biesiada, Zupa pieczarkowa, Pomidorowy sos do pizzy, Sos śmietanowo-jajeczny z koprem i musztardą, czerwonej fasoli, Fasolowo-pikantny sos do ryżu, szpinak z patelni, Rosyjska sałatka jarzynowa, Potrawka z kurczaka w sosie pieczarkowym, Gęsie uda w ciemnym sosie, Meksykańskie nachos z chilli con carne, Chrupiące pikantne orzechy, Papryka, sałatka z kiwi, Kotlety jagnięce z szałwią i rozmarynem, Indyk, Przepis z zupa ni, Zupa grochowa, Przepis z tarta ciasto francuskie, Dipy, Kuba , Bigos - VIDEO, Wytworny koktajl z awokado, Ryż z grzybami, karczochami i mątwą, Chińskie sajgonki, Penne z tuńczykiem i pomidorami , Sałatka z kurczakiem i ryżem, sałatki z makaronem i szynka, Zupa krem z dyni - VIDEO, Jesienna biesiada, Przepis z salatki z kurczaka -, mielone smażone, Zupa szczawiowa, Pieczarki faszerowane, Polędwiczki, Bukiet sałat , Przepis z gotowane piersi z kurczaka, Wykwintna sałatka śledziowa z majonezem , losos z grilla w folii, Przepis z placek po węgiersku z kurczakiem, Przepis z sos mielone, Pieczeń, sałatka z kalafiorem i sosem czosnkowym, Roladki z polędwicy wieprzowej, Koktajl bananowy, Przepis z mieszanka chińska, Pałeczki kurczaka w panierce sezamowej, Penne z sosem pieczarkowym, Przepis z sosy do ryz, Kotlet de volaille - VIDEO, Zupa meksykańska z fasolą, Polędwiczki wieprzowe, Makaron, przystawki ciasto francuskie, Mielone, Przystawki, Żurek, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z sałatka z pora i jajek -