Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z poledwiczki wieprzowe, Kremowa zupa pomidorowa z naleśnikowym makaronem, Zupa grochowa, Przepis z mielony, Sznycel cielęcy w ziemniakach, Smaczny chłodnik z marchewki na letnie dni, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, pierogi z mięsem farsz, Zupa krem z pieczonej papryki, Cappuccino pieczarkowe z puree ziemniaczanym i chipsami z szynki i pora, Proste kotleciki z jajka, Zapiekanka ziemniaczana z mielonym, Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, Lasagne, Wątróbka z jabłkami, Przepis z risotto z kurczakiem i warzywami, Ryżowe szyszki , Przepis z makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Kapusta z grochem, Pieczeń, Śledzie, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, risotto z kurczakiem, potrawka z kurczaka z ryżem -, Zupa pomidorowa, Sos śledziowy, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Chińskie sajgonki, soczewica czerwona, Gulasz, Żeberka, Spaghetti Bolognese, Przepis z obiad z fileta z kurczaka, Obiad, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, WARZYWA NA PATELNIĘ, Przepis z ryż z warzywami na patelnie, Przepis z zapiekanki z ziemniaków, Przepis z zupa brokułowa -, Gyros, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Piersi z kurczaka z rukolą i kozim serem – VIDEO, przepis na zapiekanke z piekarnika, Sałatka ze szparagami i truskawkami, Potrawy wielkanocne, Przepis z sałatki z sałaty lodowej -, mięso mielone wołowe, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, obiad z mięsem mielonym, zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Fasolka szparagowa klasycznie, Gulasz po polsku - VIDEO, Naleśniki, Przepis z sałatki z ryżem, Salsa, Chorizzo-burgery, Zupa krem, dania główne ze schabu, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Delikatny schab, Pasta szprotkowa, Zapiekanka z pieczarkami, Dynia