Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lodowe wiśnie w czekoladzie, Placki ziemniaczane, Aromatyczny grecki rosół z kurczaka, Tortilla 5 smaków, Zupa z soczewicy, Tortilla 5 smaków, Sałatka z brokułami i jajkiem, Naleśniki chińskie - VIDEO, Naleśniki z jajkami i pieczarkami, Spaghetti a la carbonara, obiad z szynką wieprzową, Spaghetti Bolognese, Ostre pieczone ziemniaczki, Przepis z filet ryby, Przystawki, Leczo z cukinii, sos do tacos, Przepis z czarna rzepa, Zapiekanka po rzymsku, Zupa z kawałkami wołowiny i makaronem, potrawy z papryczkami chili, Karp w galarecie, Pasztet domowy z leśnymi grzybami, Kluski , Przepis z makaron do, Bitki wołowe w winie , kotlet de V, Pierogi, Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, Golonka, Wiosenna zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną, Proste leczo, Tortilla 5 smaków, Warzywa, sos do zapiekanki ziemniaczanej, Tortilla 5 smaków, wołowina pieczona w piekarniku, Truskawki po włosku, Przepis z krem do w-z, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Gulasz salsa, Zupa pieczarkowa, Przepis z makaron z, Sałatki, Kebab, Tortilla, Salsa, Przepis z obiad z piersia z kurczaka, ligawa wołowa, Kluski z surowych ziemniaków (szare kluchy), makaron śmietana mieso mielone, Pizza Bukiet Smaków, knorr ziemniaki, Naleśniki doskonałe, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Jajka po florentyńsku, Przepis z naleśniki bez mleka -, ryba po g, knorr przepisy kurczak, Ryż smażony z warzywami, Przepis z przepisy plackow, Wiejska zupa po bawarsku, Przepis z kuchnia polska śledzie