Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK RADZIĆ SOBIE Z KUCHENNYMI PORAŻKAMI, ABY PORAŻKAMI BYĆ PRZESTAŁY?

    Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. Ta zasada obowiązuje także w kuchni. Dotyczy nas ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

pierogi ze szpinakiem i serem -, Karp, sos z oliw, Grzybowa pod pokrywką, Barszcz czerwony z łazankami , Tagliatelle z rozmarynem, szynka naczynie żaroodporne, Przepis z kuchnia przystawki, Mini naleśniki na imprezę, Lekka zupa pomidorowa, Kalmary z groszkiem, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Spaghetti a la carbonara, Tort tropikalny, Przepis z oliwka przepisy, pasztet z piersi kurczaka, Potrawka z kurczaka, Risotto z kurczakiem i warzywami, Pomidorowy sos do pizzy, ryż z kurczakiem, mielonego, Przepis z sałatka z kurczakiem i jogurtem naturalnym, Pomidorowy krem z bazylią i chrupiącą kanapką z szynką parmeńską, Przepis z duszony kurczak w sosie własnym, Papryka, Ryba po grecku, Szybka Paella, Mielone, Orientalne sataye z kurczaka z imbirem, Zupa grzybowa, Włoskie roladki z kurczakiem i szpinakiem, Ryba po grecku, Kocia lasagne , Przepis z zupa z kurczakiem, polska zupa, Przepis z mieso w ciescie, Chińska zupa rybna, Kotlety, Brokuły, Wieprzowina z winem, Zupa cebulowa z kulkami mięsnymi i serkiem topionym, Przepis z kuchnia włoska sałatki, Sałatka z cielęciny, Przekąski, Pałki Cygana, Chińskie sajgonki, Sałatki z makaronem, Kanapka z kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami, zapiekanka makaron pieczarki, ryba z ziołami, Zupa z dyni, Przepis z ser pleśniowy, Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami , Kurczak, Zupa pomidorowa, makaron z mięsem mielonym i warzywami, Karp w szarym sosie, Pasztet z kaczki, Risotto, sałatki na przystawke, Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów, Mafijna zapiekanka , Przepis z posiekanego, Śliwkowe gałuszki