Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIE WARZYWA. NIEWYCZERPANE BOGACTWO

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placki z suszoną żurawiną i bananem , Makaronowa zapiekanka z curry, Przepis z sosy do makaronu, spaghetti bezmięsne, Krem brokułowy, Ryż, Koktajl owocowy, Kanapka dla dzieci "Biedronka", Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, gotowe, Placek po zbójnicku wersja 1, Melon w sosie miętowym, Papryka, Sałatka z brokułami i jajkiem, drob piersi z kurczaka, Sałatka szefa z chorizo i pestkami dyni, Zupa paprykowa po hiszpańsku, Sałatki z kurczakiem, Przepis z strogonow wołowy, Tapas z papryką i tuńczykiem, Podpłomyki, Ciasto marchewkowe, Jajka w galarecie, Sos biały, Jajka, Przepis z tuńczyk, Przepis z sałatka z jogurtem naturalnym, Spaghetti z tuńczykiem, sos do jajek, Ryba po grecku, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem , Przepis z na sos, Pieczona golonka z warzywami , Przepis z farsz do sajgonek, ogórki z papryka, Szybki obiad, zapiekanki ryzowe, Zupa krem serowo-cukiniowa, Pierś z kurczaka pieczona, Zupa kalafiorowa, Kanapka dla dzieci "Sowa", Zupa jarzynowa, Zupa krem z dyni - VIDEO, Przepis z zapiekanki z makaronem przepisy, Polędwiczki, Pierogi, salatki knorr, Zupa krem, stek z mięsa mielonego, sos do miesa z kurczaka, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , Przepis z farsz do pasztecików, Przepis z sposob na knorr, Makaron, Krupnik, Pierś z kurczaka pieczona, polędwiczki w sosie grzybowym, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Barszcz z jabłkami, ciasteczka razowe z płatkami owsianymi, Egzotyczna sałatka, Świderki w sosie z dyni, desery ciasto