Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    POMIDOROWY ZAWRÓT GŁOWY

    Koniec lata i wczesna jesień to najlepszy czas dla pomidorów. Jestem od nich chyba nie mniej...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Czekolada z herbatnikami lub orzechami, Ryba, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Gołąbki, Indyk, Parówki zapiekane, Lasagne, Przepis z sałatka z kurczakiem selerem naciowym winogronami, Sos beszamelowy , Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z blender, Zupa migdałowa, Potrawka z kurczaka, Lekki bigos z warzywami i mięsem, makaron oliwa, Papryka, Jabłka pieczone w miodzie, Polędwica w cieście drożdżowym, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Penne po królewsku, sos czerwona cebula, Pierś z kurczaka, Przepis z schab smażony, Przepis z kurczak z makaronem po chińsku, Sałatka z kapusty pekińskiej , Wiśniowy twaróg z melonem, Przepis z zakąski zimne, Żurek, Sałatka grecka z fetą, Przepis z marynaty do mi, Potrawka z kurczaka, kurczak z maslem, Bigos domowy, bomba malinowa, Przepis z karkówka z cebula, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, kasz kuskus, marchwie, przyprawa serowa, Sałatka z sosem musztardowym, Tortellini z pesto i brokułami, Sałatka z sosem musztardowym, Pieczony szczupak z duszonymi grzybami, sałatka do wina, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Schab, Aromatyczne udka kurczaka , papryka mielone, Przepis z bazylia, Zupa cebulowa na śmietanie, Rosół, Mielone z suszonymi grzybami i sosem borowikowym, Bigos - VIDEO, Łosoś w pergaminie z oliwkami , Zupa z zielonego groszku przecierana, ROLADKI Z SERA, Barszcz, Kosmiczne ślimaki, Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z klopsikami rybnymi, Przepis z kotlety mielonego, Ogórek, Sałatka warzywna z tuńczykiem, makarony sery, Przepis z zupa warzywa