Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE SAŁATKI.

    Dziś przedstawię pomysły na świąteczne sałatki. Tradycyjne święta w moim domu nie mogą się o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Karp, Morszczuk w panierce orzechowej, Potrawy wigilijne, Przepis z sałatka z jajkami, sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem i warzywami, ziemniaki w winie, Przepis z zapiekanki W, Przepis z makaron z piersią z kurczaka, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Pierś z kurczaka, Grillowane roladki z kurczaka a la Saltimbocca, Przepis z sałatka z fileta z kurczaka, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, sałata z sosem, Sałatka grecka, Sałatka z ziemniaków z marynowaną papryką , Czekoladowe dinozaury, Sosy, Ryż, Zapiekanka z kabaczka, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z grill kurczak, Grillowane kiełbaski z serem feta , Neapolitańskie spaghetti z pomidorami i szpinakiem, Krokiety z kapustą i borowikami, Śledzie, mięsa po włosku, Chłodnik litewski z rukolą, Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe, sałatka makaron kokardki, Klopsik z pietruszką, Zupy, Przepis z papryka pomidor, Schab, Przepis z kuskus na cieplo, Zupa ogórkowa - VIDEO, Lody kokosowe "Tropikalne wyspy", Bhaji, pierś z kurczaka w folii z piekarnika, Sałatki, Sos włoski do spaghetti, Masło orzechowe, Kieszonki pita z kurczakiem i niebieskim serem, Zupa rybacka, soczewica do mięsa, PO GRECKU, Pierś wędzona z rukolą, Sos beszamelowy , Przepis z mięsa od szynki duszone, Ziemniaczane rosti z rozmarynem , smażona pierś z kurczaka, Kurczak z pomidorem i cytrusami, Zapiekanka Gyros , Tortilla, Przepis z sałatka z łososiem i kapusta pekińska, Udka, Pikantny ryż, Tzatziki, Pieczeń, Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku , Leczo - VIDEO , Schab w pięciu smakach, kostka Knorr bulion z oliwą z oliwek i ziołami, Przepis z sałatka z serem feta i suszonymi pomidorami