Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DANIA TYPU STIR FRY. PYSZNY OBIAD W KILKA MINUT.

    Absolutnymi mistrzami krótkich czasów gotowania są dania z kurczaka z patelni. Także u nas p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, Tłusty czwartek, Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami, Palące się świece, Spaghetti Bolognese, sałatka do wina, sałatka z mieszanką sałat, Sos czosnkowy , Ratatui a’la Gousto, twarde gruszki, Pomidory z czosnkiem, Pieczona karkówka w grzybowym sosie , salatka z jajkiem, Pstrąg, jak przyprawić kurczaka, Duszona baranina z warzywami, Przepis z bazylia, Tatar wołowy, Jadło drwala z wołowiny, Przepis z barszcz ukrainski, Pieczona karkówka z zielonym pieprzem , Dorszowe kokardki , Sałatka gyros z kurczaka, Kasza, Przepis z orzechy w miodzie, skrzydełka z kurczaka, Pierś z kurczaka, Krewetki w ziołach, Ryba po grecku, Quesadillas - VIDEO, Pita z jagnięciną i warzywami, Przepis z filet z kurczaka marynata, Przepis z wołowina pieczona w piekarniku, sos ciemny z piersi kurczaka, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Barszcz biały w chlebie , Leczo, Dipy, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", sosy paprykowe, Omlet wiejski, Spaghetti bolognese extra ziołowe - VIDEO, Przepis z kasz kuskus, Sałatka Gyros, Barszcz, schab smażony, Miłosny naleśnik, zupa warzywa, Przepis z sałatka z kurczakiem selerem naciowym winogronami, przyprawa serowa, Omlet biszkoptowy ze szpinakiem, Przepis z knorr przyprawy do ryb, Tortilla, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Zupa krem z dyni - VIDEO, Risotto, Przepis z sałatki na przyjęcia, Sałatka ziemniaczana z majonezem, Pulpety w sosie pieczarkowo - serowym - VIDEO, Seler naciowy z sosem pomidorowym, Naleśniki chińskie - VIDEO, Tortilla - VIDEO, Kotlety, Łopatka duszona w kapuście