Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE DANIA MIĘSNE. WOŁOWINA Z CIEMNYM PIWEM.

    Pamiętam z dzieciństwa sobotnie wizyty z ojcem u lokalnego rzeźnika. Tata i rzeźnik oddawali...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pizza makaronowa z patelni, Naleśniki, Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami, co gotuje na obiad, Żurek z pieczarkami, szynka w galarecie, Pierniczki korzenne, Leczo z cukinii, Przepis z golabki w słoiku, Zapiekanka makaronowa, przyprawa knorr delikat, Dipy, Gołąbki, Kebab w kajzerce, Żeberka z kapusta i ziemniaczkami, soku z owoców, Żeberka z kapusta i ziemniaczkami, mięso mielone ryż, filet z ryby na obiad, zapiekanka z makaronem i kiełbasą, Zapiekanka z pieczarkami, Przepis z świeży szpinak, Makarony z sosem z serkow topionych, Zupa cebulowa, Przepis z schab z jajkiem, Risotto z kurczakiem i warzywami, Kotlety, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Dania z makaronem, Przepis z obiad z kapusty, Ryba po grecku, Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą, Meksykańskie skrzydełka z warzywami, sos do pieczeni, Wołowe kuleczki , Chłopskie śniadanie po Śląsku, Przepis z kurczak ze śmietaną, Przepis z gotowana kapusta, Kebab, Ciasto na pierogi, Leczo, Indycze pulpety z chińskim smaczkiem, Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem, Boczek z grilla, Tortilla, Pudding po Tajsku, Placki z cukinii, Łosoś, Sałatka z tuńczykiem, zioLa prowansalskie, Zupa krem z kurek z szynką, Papryka, Tłusty czwartek, Pomidorowy sos do pizzy, kurczak w sosie jogurtowym, Warzywa, Bulionowe ziemniaki z mięsem i kluseczkami, Przepis z sałatka z brokulami, Przepis z zapiekanki NIEMIECKIE, Zupa pieczarkowa, KABACZEK - NOWE WYDANIE, sałatka z szynką i serem żółtym, Sos korniszonowy