Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

sałatka owocowa, Przepis z ryż z wo, zupa z kukurydzy, Obiad, kurczak sos sojowy, Przepis z sałatka por, Ryba po grecku, Pilaw z kurczaka, leniwe pierogi, Przepis z makarony z udkiem z kurczaka, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Pyzy z mięsem, Papryka, Tortilla, Omlet z makaronu na ostro, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Polędwiczki wieprzowe, Orecchiette z kalafiorem, Karp, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Makaron linguine z orzechowy pesto, kanapki przystawki, Sos wiedeński, Mix sałat z truskawkami i serem, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Szybki obiad, Kremowe penne z kurczakiem, boczkiem i warzywami, Bigos domowy, Lasagne, Pasztet z piersi indyka, Złociste paluszki z kurczaka, Efektowne koreczki, Udka, salatka z rucola, Warzywa, Makaron w sosie a grzybami, Szparagi z krewetkami, placki ziemniaczane po niemiecku, Brokuły, Pizza z papryką i pomidorami, Przepis z krewetkami, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Tortilla - VIDEO, Pulpety w sosie pomidorowym, puszka kukurydzy konserwowej, Smaczny karp z bakaliami, sałatka rukolą, Orientalne warzywa stir-fry, Kurczak zapiekany z ananasem , Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Lody z owocami i bezową kruszonką, Lasagne z owocami morza, kostka kurczak, Dzika gęś pieczona po kurpiowsku, Żeberka - VIDEO, Przepis z bakłażań, przepisy marynaty, Pasztet, ziemniaki z cebulka, Przepis z sos do kotletow schabowych, Zupa cebulowa, Przepis z cukier kostki, Kurczak, Przepis z paste