Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z latwa, Przepis z jogurt gr, Przepis z szybki obiad z kurczaka, Przepis z salatki z salata, zupa warzywna z ziemniakami, Lekka zupa pomidorowa, Dip czosnkowy, Szaszłyki z salami, Kapusta z grochem, Schab w pięciu smakach, Sos pomidorowy do pizzy, Przepis z kapusta włoska, Zapiekanki, Zupa jarzynowa, Wigilijna czarna kapusta ., Kanapki z twarożkiem pełne warzyw , Zupa z ciecierzycą, Gyros, Karp, Jajka, salatka cezar, Przepis z kuchnia hiszpanska, Chrupiące kanapki z łososiem , Risotto, np ciasta, Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą, Zupa cebulowa, Duszone warzywa, Żeberka - VIDEO, Przepis z gulasz z piersi kurczaka, Przepis z kurczak ud, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Kanapka Caprese z pomidorem , Sałatka grecka, Szybki obiad, Przepis z knorr kurczak w ziolach, Kalafior w sosie śmietanowo-serowym, bezy, Kutia, Sosy, pieczona jagnięcina -, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Knedle z bułki, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, obiad mięso z ryżem, Potrawy wigilijne, Zupa koperkowa, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Francuski sos do przekąsek, Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem , Przystawki, sosy do jajek, Pieczone kulki mięsne, Soczyste i chrupiące udka pieczone, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Zupa grochowa, obiad s, Pierś z kurczaka pieczona, Tarta z papryką, al dente, sałatki z kukurydza, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Przepis z sos sojowy, Serowy omlet