Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z lyzki oliwy z oliwek, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Makaron z sosem śmietanowym, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Spaghetti , Spaghetti Bolognese, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Przepis z kurczak mleko kokosowe, szynka bez kosci, Ciasteczka z powidłami śliwkowymi, Tortilla z wołowiną, Zupa ogórkowa - VIDEO, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Risotto, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Potrawy wigilijne, Przepis z przystawki z krewetek, Rurki malinowe, Przepis z makaron z ser, Przepis z sałatka z kalarepa, Tagliatelle z tuńczykiem , Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Dynia, pieczony schab plastry -, kuchnia polska zdjęcia, stopione masło, Tagliatelle z wędzonym boczkiem i groszkiem, Leczo, Przyprawy do żeberek Knorr, Sałatka Nicejska, sosy do makaronow, Grzanki z polenty z serem gorgonzola, Sałatka Gyros, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem, Słodkie ciasto z cukinią, Kluski , Tagliatelle z kurkami, Karp w galarecie, Kotlety, Obiad, Sałatka z tuńczykiem, Ogórek, Przepis z pieczarki na smietanie, Ostra wołowina z sosem tabasco, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, sałatka z g, Przepis z zupa z świeżych ogórków, Przepis z farsz do roladek z kurczaka, Rybne burgery , Bigos domowy, omlety z jajek -, Sałatka z porów, Przepis z zapiekanki z warzywami, Przepis z pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym, kurczak z piekarnika przepisy, Sałatka z szynką parmeńską i oliwkami, Placki ziemniaczane, Soczysty kurczak w majonezie , Tortilla, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Przepis z sosy do golabkow, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami