Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos czosnkowy , Pierogi, Ryż smażony z warzywami, Ziemniaki bolognese, Przepis z ryż curry, Kurczak curry z jogurtem, Zapiekanka rodzinna, Zupa grzybowa kremowa, Kaczka w maladze, Pielmienie - małe pierożki, Ratatui a’la Gousto, Sałatka Cezar - VIDEO, Przepis z obiad pl, Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym, Sałatki, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Zapiekany Pan Kartofel, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Włoska sałatka z pomidorów, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, obiad bezmiesne, Ryba z tajskim sosem, obiad z sznycla z indyka, Przepis z ryż z sosem curry, Szpinakowe naleśniki z sosem pomidorowym i mozzarellą, makarony z pomidorami, Pierogi z kapustą i grzybami, Schab z makaronem sojowym, Krem owocowy, Przepis z mięso ze szparagami, kotlety do hamburgerów przepis, Pasta z makreli z rzodkiewką na pumperniklu , Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z ziemniaki ugotowane, Przepis z zapiekanka z pieczarkami i ziemniakami, Zupa ogórkowa, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, sałatka z sałatą rzymską, Gołąbki, Przepis z makaron zapiekany z serem i jajkiem, obiad szynka wieprzowa, Pomidorowa zupa krem z makaronem , Leczo z cukinii, Brokuły, Zupa z soczewicy, Gyros, Zupa dyniowa z pieczarkami, co na obiad przepisy, Zupa cebulowa, Wątróbka z jabłkami, Zupa grzybowa, zupa grecka, Przepis z piers z kurczaka suszone pomidory, Przepis z rosoly, Ziołowy kurczak nadziewany ricottą i szpinakiem, ziemniaki pieczone w piekarniku w folii aluminiowej, Neapolitańskie spaghetti z krewetkami, Zupa kalafiorowa, piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, Ryba po grecku, nie ca, Klopsy po bałkańsku, Kurczak z makaronem ryżowym, Diabelskie pulpeciki – przepis dla dzieci