Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne - składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • miód - 20 dekagramów
  • miód sztuczny - 20 dekagramów
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • margaryna - 24 dekagramy
  • jaja - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna - 2 opakowania

Pierniczki korzenne - Sposób przygotowania:

  1. Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  3. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI KORZENNE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    POMIDOROWY ZAWRÓT GŁOWY

    Koniec lata i wczesna jesień to najlepszy czas dla pomidorów. Jestem od nich chyba nie mniej...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polenta z pesto, Potrawy wielkanocne, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Indyk w sosie pieczarkowym, Pieczeone parówki ze śliwką, Sałatka meksykańska z kurczakiem, dla diecie, piersi z, Łosoś, Przepis z galaretka mleko, Placek po cygańsku wegetariański, Chilli Con Carne - VIDEO, Sałatki z makaronem, Placki owsiane z warzywami, Placek po zbójnicku wersja 1, Przepis z pulpety z mięsa wieprzowego, Tartaletki, Risotto z pieczarkami i parmezanem, Przepis z Nudle knorr, Sos słodko-kwaśny, Przepis z salatka y brokula, Aromatyczna zapiekanka ziołowa, Risotto, Pierś z kurczaka, Potrawka z kurczaka a’la Gyros, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Przepis z roszponka salata, Kurczak, Krewetki na złoto, pieczone skrzydełka w miodzie -, Przepis z filet z warzywami, Pierś z kurczaka z orzeszkami, Ziemniaki, Zupa z soczewicy, Przepis z kuchnia niemiecka, włoska, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Schab, Zupa cebulowa, Makaron, Masełko czosnkowe z awokado, Przepis z mini szaszłyki, Sos słodko-kwaśny, sosy do ziemniakow z warzywami, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach, Przepis z gulasz z łopatki wieprzowej z cebulą, schab z papryka, Przepis z papryki czerwone, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Melitzanosalata- czyli pyszny czosnkowo-bakłażanowy dip do mięs i warzyw, Zapiekanka z kalafiora z ciastem filo , Kluski , sałatka z mozzarella, schab środkowy pieczony, Babka majonezowa, przyprawy do cielęciny, Przepis z wołowina duszona, Sos leningradzki II, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Polędwiczka z grzybami, Cygańskie kiełbaski , Parówki w cieście serowym, Karkówka