Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne - składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • miód - 20 dekagramów
  • miód sztuczny - 20 dekagramów
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • margaryna - 24 dekagramy
  • jaja - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna - 2 opakowania

Pierniczki korzenne - Sposób przygotowania:

  1. Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  3. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI KORZENNE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pikantna salsa farmerska, Zupa grzybowa, Leczo, Ryż smażony z warzywami, Potrawka z kurczaka po meksykańsku, Przepis z krokiety z pieczarkami i jajkiem, Przepis z sos domowy, sałatki z ryżu, Zupa cebulowa, makaron z tuńczykiem i pomidorami, Tortilla, Ćwiartki kurczaka pieczone w rękawie , Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Zupa jarzynowa, Spaghetti Bolognese, Śledzie pod pierzynką, Przepis z żeberka pieczone -, Łosoś, Leczo z cukinii, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Halava, Papryka, Naleśniki, Pasztet, obiad szynka wieprzowa, Zapiekanka z młodych warzyw, Galaretkowe witrażyki, Przepis z pieczenie mięsa wieprzowego, Dania z ryżem, kurczak w sosie pomidorach, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Biszkopt z masą pomarańczową, FLACZKI !!!, Sałatka grecka z fetą, francuska z, latwy, kurczak duszony w warzywach, Sałatka z brokułami i jajkiem, Lekka zupa pomidorowa, Dipy, Kofta z włoskim sosem pomidorowym, Rosół z szynki wieprzowej , PAPRYKA CUKINIA POMIDORY, Kurczak, Przepis z makaron z pesto z bazylia, Kurczak z brokułami w sosie , Zupa ogórkowa - VIDEO, Warzywa, Sałata z rokpolem , Indyk, Bigos domowy, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Przepis z makaron z miesem i warzywami, Sos cebulowy do potraw z grilla, Ryba, obiad piers kurczak, Przepis z sałatka z sosem winegret, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Podstawowy przepis na placki tortilla, pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami, kuchnia t, Delikatny schab, piers z kurczaka ze szpinakiem, Przepis z zapiekanka z parowkami