Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne - składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • miód - 20 dekagramów
  • miód sztuczny - 20 dekagramów
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • margaryna - 24 dekagramy
  • jaja - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna - 2 opakowania

Pierniczki korzenne - Sposób przygotowania:

  1. Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  3. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI KORZENNE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

bezmięsne grill, Sałatka Gyros, Placki ziemniaczane, Sałatka Gyros, Potrawy wielkanocne, Zupa szczawiowa, Polędwiczki z octem balsamicznym i miodem - VIDEO, knor pl, Gulasz po węgiersku - VIDEO, pieczarki faszerowane z grilla, Przepis z Ryby w sosie pomidorowym, Mizeria z jogurtem, Przepis z sałatka szpinak, Przepis z piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, majonez Knorr, ziemniaki pieczone z ziołami, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Śledzie, Przepis z majonez jajko, Kurki z gorgonzolą, Brokuły, sałatki z serem i jajkiem, Kapusta ala punjabi , Sałatka z tuńczykiem, sos makaron, ryż - obiad, Zupa grochowa, Kurczak marynata, z pieczarek, Polędwiczki, surowki do obiadu, Sambal z chili kokosu, Sos śmietanowo – musztardowy , Kotlety z fasoli z masłem czosnkowym, Placki ziemniaczane z cukinią , Domowe wrapy, kostka do makaronu knorr, Krem z dyni i młodej marchewki, Deser smakosza, Pierogi, Przepis z pierś z kurczaka obiad, Kapusta z grochem, Łopatka z warzywami , Dynia, Placek po zbójnicku pachnący tymiankiem, sos smietanowy ze szpinakiem, Galaretka z owocami, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Sałatka grecka z fetą, Cepeliny grzybowe, Placki ziemniaczane, Karp w galarecie, Chleb pumpernikiel z truskawkami, Przepis z mieso na wielkanocny obiad, Polędwiczki z octem balsamicznym i miodem - VIDEO, Kebab, cieple, Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry, Gulasz z kiełbasy, Zupa kalafiorowa, Zupa gulaszowa, Pierogi z jagodami, Pierogi z mięsem, Bakłażany nadziewane serem