Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne - składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • miód - 20 dekagramów
  • miód sztuczny - 20 dekagramów
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • margaryna - 24 dekagramy
  • jaja - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna - 2 opakowania

Pierniczki korzenne - Sposób przygotowania:

  1. Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  3. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI KORZENNE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    CODZIENNIE INNE DANIE OBIADOWE? JAK NAJBARDZIEJ. PROSTE PRZEPISY NA ULUBIONE DANIA.

    Szybkie dania można przygotować także na bazie mięsa mielonego. Począwszy od znanych nam dos...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DANIA TYPU STIR FRY. PYSZNY OBIAD W KILKA MINUT.

    Absolutnymi mistrzami krótkich czasów gotowania są dania z kurczaka z patelni. Także u nas p...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sos do pieczeni jasny knorr, kurczak z ananasem na ostro, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Zupa ogórkowa, Przepis z pierś z kurczaka w folii z piekarnika, Mielone, Aromatyczna zupa pomidorowa, Chłodnik serowy, sos pieczarkow, Przepis z makaron z piersią z kurczaka, Przepis z sałatka z fileta z kurczaka, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Gyros z kurczakiem, Gulasz, Przepis z zapiekanka warzywa, Pudding mango, Obiad z kapusty kiszonej, Soczyste i chrupiące udka pieczone - VIDEO, sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami, Śledzie, Lekka zupa pomidorowa, Czekoladowe dinozaury, Zapiekanka z mięsem, filet z kurczaka z jajkiem, Sałatka indyjski afrodyzjak, Lasagne, Sałatka makaronowa z zielonym groszkiem i orzechami, Pomidorowy sos do pizzy, Kurczak z chilli i kolendrą , Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego, Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe, Przepis z sos sałatkowy cezar, ciasto sh, mieso boczek, zupa z żółtego sera, Chrupiące kurczaki, Kotlet de volaille - VIDEO, Kocia lasagne , Przepis z łatwe gotowanie, smażone piersi kurczaka, Ogórek, Pizza, Sałatka z wędzonym kurczakiem, Pudding ryżowy po tajsku, Przepis z desery na zimno, ryż z patelni, Zupa pieczarkowa, Przepis z Pieczona piers, Ryba po grecku, Szaszłyki z mięs mieszanych, Smażone parówki, Żeberka z chilli, Zupa pomidorowa, Shoarma z kurczakiem, curry i serem Feta, schab wołowy, Karkówka z ziemniakami i cukinią, Schab, Sałatka grecka z fetą, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Gofry z sosem truskawkowym, Pasztet, Spaghetti bolognese - VIDEO, Makaron, Kotlety