Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne - składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • miód - 20 dekagramów
  • miód sztuczny - 20 dekagramów
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • margaryna - 24 dekagramy
  • jaja - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna - 2 opakowania

Pierniczki korzenne - Sposób przygotowania:

  1. Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  3. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI KORZENNE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Szpinak, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Marynowane filety, Meksykańskie naleśniki na ostro, Bogracz z kluseczkami, Oponki, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Wisienki koktajlowe, marynata do pieczenia schabu, Ryba, Przepis z obiad z piersi z kurczaka, sałatka z ka, Złociste paluszki z kurczaka, Przepis z kanapki na ciepło, Szczupak z rodzynkami, Leczo - VIDEO , Zapiekane świderki z kiełbasą , Barszcz, Pierś z kurczaka, Ziemniaki, Włoska sałatka z cieciorką, Piure z awokado, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami , spagetti bolognese z warzywami, Chińskie sajgonki, Leczo - VIDEO , Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem, Przepis z przepisy na im, Przepis z szparagi zapiekane z serem, Buraczkowe kopytka , Przepis z farsz z natki pietruszki, Przepis z mięso w słoikach przepis, Przepis z przepisy na ciepło, Gruszki z gorgonzolą, zupa z zielonej soczewicy, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Zupa cebulowa, Przepis z sałatki z krewetek, Szopska sałatka, Budyń puszysty, Pieczeń wołowa z sosem, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z grill kurczak, Delikatne leniwe z maślanką , Żeberka, szynka pieczona na soli, Żurek, Makaron, Placki, placki ziemniaczane fix knorr, Gulasz po polsku - VIDEO, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, sałatka z kurczakiem i imbirem, Sałatka z marchewki gotowanej , Barszcz biały, kokosowych, ciasto sernik, soczewica do mięsa, Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami , Zupa kalafiorowa, Pasta z tuńczykiem