Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne - składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • miód - 20 dekagramów
  • miód sztuczny - 20 dekagramów
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • margaryna - 24 dekagramy
  • jaja - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna - 2 opakowania

Pierniczki korzenne - Sposób przygotowania:

  1. Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  3. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI KORZENNE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE SAŁATKI.

    Dziś przedstawię pomysły na świąteczne sałatki. Tradycyjne święta w moim domu nie mogą się o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

przepis na zupe barszcz czerwony, Pstrąg, Grillowane roladki z kurczaka a la Saltimbocca, Grillowane roladki z kurczaka a la Saltimbocca, Przepis z Serowy, Przepis z dorsz z serem, Przepis z sos serowy do szparagów, Ryż, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, knorr z patelni, przyprawa do zup w p, Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem , Jajka, Sałatka warzywna z tuńczykiem, kremy do ciast i tortow, Sałatka Nicejska, Pasztet, Pikantne piersi z pomidorami i mozzarellą, Przepis z sos gulaszowy, roladki z kurkami, Carbonara, Dorsz pachnący szafranem, Przepis z makaron z serem i z szynka zapiekany, Wątróbka drobiowa wg Buni, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z obiad z poledwiczki wieprzowej, Deser dla dzieci "Pingwinek", Przepis z ziemniaczana rolada, Przepis z sandacz z grzybami, Przepis z pomidory z, Słony napój z jogurtu, Przepis z masło roślinne, Sałatka ze szpinakiem, mozarellą i truskawkami, Deser dla wielbicieli kawy, Potrawy wielkanocne, Ziołowe żeberka z grilla, Serowe krokieciki, Zupa cebulowa, Naleśniki chińskie - VIDEO, Ciasto drożdżowe, Krupnik staropolski z grzybami, Przepis z poledwiczki wieprzowe stek, Jabłka pieczone z ziemniakami, Bigos domowy, Szaszłyki z parmezanu i gruszek z miodem i orzechami, Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym, Kurczak, Zupa kalafiorowa, Penne z cukinią i wędzonym boczkiem, Majonez remoudade, Miłosny naleśnik, Brokuły, salatka z jablkami, Ryba po grecku, Przepis z zapiekanka z mięsa, Ryba po grecku, Zupa pieczarkowa, Placki ziemniaczane, Przepis z co podac do smazonej ryby, Grillowany pstrąg , Zupa pomidorowa, Risotto z kurczakiem i warzywami, Pieczone młode ziemniaki , zupa brokułowa -