Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne - składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • miód - 20 dekagramów
  • miód sztuczny - 20 dekagramów
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • margaryna - 24 dekagramy
  • jaja - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna - 2 opakowania

Pierniczki korzenne - Sposób przygotowania:

  1. Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  3. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI KORZENNE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z piersi z g, Pyzy z mięsem, Makaron, zupa na boczku, sałatka z serem francuskim, Przepis z bazylia, Przepis z salatka rosyjska, Kasza, sałatka z selera naciowego i jajek, Przepis z rude, Zupa pak choi, sałatka makaron słonecznik, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Bigos, Potrawka z kurczaka, Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek, Sałatka z fasolką szparagową i chorizo, Placuszki z cukinii, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Schab pieczony, por majonez, Chrupiące placki ziemniaczane , Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Aromatyczna tarta z fetą, Spaghetti , Zapiekanka z ziemniakow, Sałatki, sos śmietanowo pomidorowy, Zupa grzybowa, Odświeżająca papaja z lodami waniliowymi, Gyros, Przepis z ryż z kurczakiem i groszkiem, Salsa, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, hiszpanskie, Galaretkowe witrażyki, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Pastę alle Zucchine, Quesadillas - VIDEO, sos serowo śmietanowy, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Polędwiczki wieprzowe w ananasie, Curry z tofu , szynka naczynie żaroodporne, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Zapiekanka z pieczarkami, Pomidorowy sos do pizzy, Potrawy wielkanocne, Przepis z ser feta zapiekany, Żurek, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Delikatny schab, papryka pieczarki cebula pierś z kurczaka, obiad z wolowina, Kanapka z szynką parmeńską "Foczka", Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem, Krupnik, Przepis z pierś kurczaka w miodzie i orzechach, Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym, Przepis z ciasta a s, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, miesa na zimno, Zupa z soczewicy