Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne - składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • miód - 20 dekagramów
  • miód sztuczny - 20 dekagramów
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • margaryna - 24 dekagramy
  • jaja - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna - 2 opakowania

Pierniczki korzenne - Sposób przygotowania:

  1. Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  3. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI KORZENNE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kebab w kajzerce, Gulasz, Sos czosnkowy na wódce, Placuszki z cukinii, Zupa szczawiowa, Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza, Łosoś, Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Przepis z gotowanie fasolki szparagowej, Zupa dyniowa z orzechami, Przepis z zapiekane papryki, JABLKAMI, sos do ryby z warzywami, Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami , Ryż smażony z warzywami, Krewetkowe szaleństwo w bułeczce, Pieczona łopatka wieprzowa , Tortilla 5 smaków, np pomidorowa, Przepis z sałatki z kapusty białej, Przepis z makarony pomidorami, Gulasz, Salsa, Zapiekanka makaronowa, Sałatki z kurczakiem, Makaron, gruby, czerwona cebula sos, Zapiekanka z „ niczego’’, Przepis z kurczak z serem mo, Zupa z dyni, Sos włoski do spaghetti, sałatki z sosem, obiad kurczak indyjski, Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem , Tosty z serem, gruszką i orzechami, Wstążki z kurczakiem i papryką , Zupa z jabłkami , dania z makaronem i kurczakiem, Tortilla 5 smaków, Placki, Przepis z posiekanej natki, Zupa kalafiorowa, Roladki z kurczaka z szynką i serem , pora na cebulę, Gyros, Indyk, Naleśniki doskonałe, Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Przepis z kotlety bezmiesne, Ciasto w 5 minut, Łazanki z sosem tuńczykowym, Tłusty czwartek, Lody waniliowe na karmelizowanym ananasie, kurczak z bananem, sos sł, przyprawa j, Żeberka - VIDEO, Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Zupa ogórkowa, Meksykańska czarna fasola, Przepis z owoce i warzywa, Bigos