Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne - składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • miód - 20 dekagramów
  • miód sztuczny - 20 dekagramów
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • margaryna - 24 dekagramy
  • jaja - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna - 2 opakowania

Pierniczki korzenne - Sposób przygotowania:

  1. Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  3. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI KORZENNE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Wafle czekoladowe, Salsa, Horta stamnagathi- pełna witamin, dietetyczna przekąska, Antrykot À la bourgeoise, Żurek, Kapusta z grochem, Kosmiczne ślimaki, Quesadillas - VIDEO, Przepis z farsz do pasztecików z miesem, Zupa grzybowa, Risotto, Rozgrzewająca zupa z soczewicy, sos do zapiekanki, Przepis z lekkie danie, Spaghetti w pomidorowym sosie z chorizo i anchovies, Przepis z pieczone mieso z krolika, Przepis z ciasto bez masy, gotowanych pieczarek, Kurczak czosnkowo cebulowy, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Przepis z czas pieczenia, Przepis z kurczak z warzywami na patelnie, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z drob piersi z kurczaka, przepis na sos spaghetti z pomidorów, Przepis z salatka z makaronem i łososiem, Zupa brokułowa, Sos serowy z serka topionego, Ciasto na pierogi, Zrazy po Śląsku, Przepis z ryby kuchnia, przepisy polska kuchnia, Brazylijska sałatka ziemniaczana, Curry z ziemniaków i fasolki szparagowej, Surówka z pora, Przepis z slodka kapusta, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Pikantna fasolka z chorizo , Śledź w occie, Przepis z sałatka ze schabem, Ryż zapiekany z serem i pieczarkami, Fava, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Zupa z dyni, Makaron ze szparagami, poledwiczki wieprzowe medaliony, Sos madera, Sos korzenny z nutą pomarańczy, Krupnik, Tortilla, TAPAS: Pomidorowa salsa, fix knorr zapiekanki, potrawy z woka, Zapiekanki, Kurczak, Sos włoski do spaghetti, Tradycyjny kotlet schabowy z ziołową panierką - VIDEO, Przepis z ciasta francuskiego, Kalmary w pomidorach, Przepis z zupa zalewajka, Placki ziemniaczane z sałatą, Śledzie, Sos czosnkowy , Sos beszamelowy