Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne - składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • miód - 20 dekagramów
  • miód sztuczny - 20 dekagramów
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • margaryna - 24 dekagramy
  • jaja - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna - 2 opakowania

Pierniczki korzenne - Sposób przygotowania:

  1. Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  3. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI KORZENNE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba po jarosławsku, Przepis z drobny makaron, Kalafior, Przepis z dania główne z wołowiny, Szpinak, farsz z jajek, obiad y piersi z kurczaka, Pierogi z jagodami, Włoska kanapka pomidorowa , Sos beszamelowy , Pieczona jagnięcina z miodem i rozmarynem , Filety z karmazyna na pikantnie, Bananowo- sałatkowy mix, Polędwiczka z grzybami, Pomidorowy sos do pizzy, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Sałatka grecka, Szybka sałatka z oliwkami, schab pl, Sałatka tajska, Przepis z świeży tymianek, Ryba, Gulasz, Ryba w sosie paprykowym, pierś z kurczaka zapiekana z warzywami, Gołębia Zapiekanka, Pasztet, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, kulki ryzowe, Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach , cebula duża, Przepis z papryka pieczarki, Przepis z duszenie pomidorów, Pstrąg, Lasagne, Gyros, Różowe śledzie z cebulą i pomidorami, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Zupa cebulowa, Sernik Niewiedeński, Przystawki, Tajska zupa, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, filet z ryby na obiad, spaghetti z serem, roladki z wołowiny, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z kurczak w calosci, Sałatka grecka, ogórki z, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Krem z kalafiora i zielonego groszku, Przepis z sałatki z kukurydzą przepisy, Zupa pieczarkowa, Przepis z farsz meksykański, Pielmieni – pierożki syberyjskie, Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym , piersi z kurczaka, Sos czosnkowy na wódce, zupa z rybich głów, Smaczne śledzie z żurawinami, Dania z ryżem, Gołąbki z pieczarkami, Sos włoski do spaghetti