Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne - składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • miód - 20 dekagramów
  • miód sztuczny - 20 dekagramów
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • margaryna - 24 dekagramy
  • jaja - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna - 2 opakowania

Pierniczki korzenne - Sposób przygotowania:

  1. Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  3. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI KORZENNE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tarta ziemniaczana z boczkiem, Kremowa zupa marchewkowa , przepisy zu, Przepis z ryba sola z piekarnika, Neapolitańskie spaghetti z krewetkami, Kutia, Sałatka z kapusty pekińskiej , Przystawki, Sos włoski do spaghetti, szynka pomidory, Sałatka orientalna z fasolką szparagową, pieczarki faszerowane mięsem mielonym, Ryba, Kebab w kajzerce, Tagiatelle z wędzonym kurczakiem, Surówka z kapusty pekińskiej, Ciasto na pizze, Sałatka ziemniaczana z majonezem, Sałatki z kurczakiem, Przepis z risotto z mięsem i warzywami, Przekąski, Przepis z DANIA Z SOCZEWICY, Przepis z soczewica przepisy, Przepis z kurczak z brokułami, rosol kuchnia polska, Szaszłyki śledziowo-warzywne, Przepis z sałatka indyjska, Przepis z suszone pomidory z makaronem, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, Zapiekanka ziemniaczana, Gołąbki, Polędwica z włoskim nadzieniem, Karp w galarecie, Spagetti z tyńczykiem, Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką, Ryba po grecku, Zupa wielkanocna z chrzanem , Przepis z smażony makaron po chińsku z piersią z kurczaka, sałatka z kolorowym makaronem, Sałatka z avocado i mięsa krabów - VIDEO, szybkie przystawki, Diabelskie pulpeciki – przepis dla dzieci, Przepis z duszona cebula, Kremowa zupa z dyni, obiad pieczone udka z kurczaka, obiad z z kurczaka, Zupa cebulowa, Sarnina w sosie, Spaghetti , Sałatka gyros warstwowa, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, zapiekanki z pieczarkami w naczyniu zaroodpornym, Bakłażan z bazylią, Sos Czosnkowy, Kutia, Frytki z sosem Aioli , Halibut pieczony z warzywami, Kutia, Pierś z kurczaka, Zupa pomidorowa, Kurczak, ser parmezan, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z ostre zupy