Dodaj do ksiązki kucharskiej Piernik

Piernik

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Piernik - składniki:

  • cynamon - 1 łyżeczka
  • woda - 1 szklanka
  • mielone goździki - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczki
  • mielony imbir - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • jajka - 2 sztuki
  • melasa - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka

Piernik - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.
  2. W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.
  3. Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
  4. Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNIK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.

2

W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.

3

Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.

4

Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: