Dodaj do ksiązki kucharskiej Piernik

Piernik

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Piernik - składniki:

  • cynamon - 1 łyżeczka
  • woda - 1 szklanka
  • mielone goździki - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczki
  • mielony imbir - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • jajka - 2 sztuki
  • melasa - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka

Piernik - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.
  2. W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.
  3. Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
  4. Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNIK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.

2

W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.

3

Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.

4

Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placki ziemniaczane, piers z kurczaka w panierce, Kolorowa sałatka z wołowiną, Koktajl owocowy, Przepis z Bulion z oliwą z oliwek z ziołami, sos do pulpetów, ziemniaki z czosnkiem, Przepis z zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem, Gyros, Sałatka z cytrusami, Kremowy makaron z krewetkami i limonką , Przepis z dania z serem feta, Złocisty morszczuk, Taramosalata – pasta z ikry dorsza, Imprezowe mini kanapki klubowe, Przepis z porcja rosołowa z kurczaka, na miodzie, Gulasz, Placek po zbójnicku wersja 1, Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą, Banany pod zimną kołderką, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Zupa z piwa, sos do zapiekanki makaronowej, Zupa jarzynowa, deser galaretka, przepis na sos spaghetti z pomidorów, Gulasz, Placuszki z cukinii, Makaron zapiekany z serem feta i mięsem mielonym, Zupa pieczarkowa, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, przepisy zu, Mielone, zupo pomidorowa, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Kapusta z grochem, Zapiekane pikantne jajka, Lane kluseczki, pierogi ze szpinakiem przepis, Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem , Kebab w kajzerce, Placki, Przepis z kolorowa za, Kebab w kajzerce, Przepis z z groszkiem ptysiowym, Zapiekanka z puree ziemniaczanym, jajka kurczak, Marchew oprószana, Grillowane warzywa z dipem koktajlowym, Makaron Soba , Kasza, Kiełbasa wieprzowa ze śliwkami zawijana w bekonie, kurczak w oliwie, Śledzie, Naleśniki, Zawijane kanapki na każdą imprezę, Placki ziemniaczane, Bigos domowy, Lekka zupa pomidorowa, pieczen ze schabu, Dorsz zapiekany w migdałach, Przepis z po prostu gotuj, Ciasto na pizze