Dodaj do ksiązki kucharskiej Piernik

Piernik

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Piernik - składniki:

  • cynamon - 1 łyżeczka
  • woda - 1 szklanka
  • mielone goździki - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczki
  • mielony imbir - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • jajka - 2 sztuki
  • melasa - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka

Piernik - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.
  2. W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.
  3. Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
  4. Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNIK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.

2

W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.

3

Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.

4

Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE DANIA MIĘSNE. WOŁOWINA Z CIEMNYM PIWEM.

    Pamiętam z dzieciństwa sobotnie wizyty z ojcem u lokalnego rzeźnika. Tata i rzeźnik oddawali...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gołąbki z pęczakiem, Zapiekanka z makaronu - VIDEO, Gyros z kurczakiem, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Żeberka, Pasztet, Zupa pomidorowa na winie, Krupnik, Przepis z salatki z pomidorow, Sałatka z wędzonym pstrągiem, Przepis z sznycel cielecy, KABACZEK - NOWE WYDANIE, Sałatka Cezar - VIDEO, Sałatka do obiadu, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, sałatka z kurczakiem i gruszką, Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu, Kremowe brokuły z kalafiorem, czosnkiem i ziołami , Tłusty czwartek, Lazanie z indykiem i warzywami, Spaghetti a la carbonara, Przepis z kotlet pieczarki, kurczak z rozna, Marynowane buraczki z rozmarynem, Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry, Przepis z ogórek cebula, Przepis z przepisy kuchni litewskiej, Zupa krem, ze smażonym kurczakiem, Kotlet de volaille - VIDEO, kebab szaszłyk, Gofry po włosku , salatki z pory, Kurczak w złocistej przyprawie , Kapusta z grochem, Zupa pieczarkowa, Naleśniki, piersi w warzywach, Zapiekanka z pieczarkami, Przepis z Losos grillowany, Kurczak w czerwonej paście curry, papryka obiad, Mazurek, Przepis z sosy do tortilli, Przepis z stek z warzywami, Sałatka Gyros, Przepis z kurczak z kostką rosołową i oliwą, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Schab, Pizza grzybowa, Sałatki, Penne z mięsem i zieloną fasolką, Sałatka Nicejska, Ryba, Aromatyczny filet z łososia, sałatka z brokułami i sosem czosnkowym, Przepis z tarta warzywna, Zupy, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Kurczak gotowane, Skrzydełka na ryżu, Przepis z udka z kurczaka z grzybami, Sałatka grecka z fetą, Sałatka z pora