Dodaj do ksiązki kucharskiej Piernik

Piernik

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Piernik - składniki:

  • cynamon - 1 łyżeczka
  • woda - 1 szklanka
  • mielone goździki - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczki
  • mielony imbir - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • jajka - 2 sztuki
  • melasa - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka

Piernik - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.
  2. W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.
  3. Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
  4. Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNIK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.

2

W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.

3

Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.

4

Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z placki ziemniaczane po niemiecku, Przepis z knorr zupy, Makaron z kurczakiem i morelami, Przepis z świeży boczek na obiad, Ciasto na pizze, Risotto z pieczarkami i parmezanem, Kasza, sos karkówka, Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem, Przepis z kalafior z sosem czosnkowym, Risotto z kurczakiem i warzywami, Ryż, Guacamole (dip z awokado, specjalność kuchni meksykańskiej), Przepis z zupa z kukurydzy, Pieczony klops, Koktajl owocowy, risotto z kurczakiem, Bułgarska sałatka , Penne z krewetkami w sosie cebulowym, Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Zupka ze słodką kapustą, Przepis z pieczarki z makaronem, Gulasz, Kotlet de volaille - VIDEO, Sałatka z kapusty pekińskiej , Sosy, Przepis z sałatka na ostro, Carbonara, Dorsz we włoszczyźnie, Kotlet de volaille - VIDEO, Polewka po myśliwsku, sałatka z sałatą rzymską, Pstrąg w migdałach, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z makaron z t, Sos włoski do spaghetti, Obiad, Przepis z pierś z kurczaka kieszonki, Kluski , Kotlety ryżowe z grzybami, Koktajl owocowy, Schab w pięciu smakach, Pasztet, smażone grzyby, Przepis z sos do kotletow schabowych, jogurt na ostro, Przepis z kotlet r, Papryka, Zupa z dyni, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, kanapki przystawki, Curry z dynią, Kulebiak ze szpinakiem ricottą i fetą, Przepis z sałatka por, Smaczne Sofrito, obiad z wołowiny, Polędwiczki, Cukinia po tunezyjsku na ostro, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Kaczka, Wołowina po burgundzku, Przepis z przyprawa do gotowanych ziemniaków, Lasagne, Kebab w kajzerce