Dodaj do ksiązki kucharskiej Piernik

Piernik

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Piernik - składniki:

  • cynamon - 1 łyżeczka
  • woda - 1 szklanka
  • mielone goździki - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczki
  • mielony imbir - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • jajka - 2 sztuki
  • melasa - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka

Piernik - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.
  2. W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.
  3. Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
  4. Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNIK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.

2

W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.

3

Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.

4

Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KANAPKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

    Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan pani...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gyros, Zapiekanka po rzymsku, Ryby- sola, pieczarki zi, Tłusty czwartek, Dania z ryżem, Dania z makaronem, Przepis z kostki do makaronu knorr, Lasagne drobiowa, Żurek, Kurczak w liściach bananowca, Karp, kurczak curry z makaronem, Kurczak z cukinią w sosie serowym, Przepis z miski knorr, Przepis z papryka nadziewana serem feta, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Chłopski kociołek, Włoska sałatka z cieciorką, Marchewki i oliwki w oliwie, Mielone, Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie, Lekka zupa pomidorowa, Zupa brokułowa, Sałatki z makaronem, sznycle z kurczaka, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Zapiekanki, Steki z karkówki z leśnymi grzybami, Przepis z soczewica zielona, Kanapka z grillowanymi warzywami doskonała na drugie śniadanie, Spaghetti a la carbonara, Przepis z zielona dynia, Rukola z kurczakiem w sosie z gorgonzolą, Przepis z obiad z kasza, duszone ziemniaki, Wyjątkowe jajka z majonezem, Zupa z Pokrzyw, Cielęcina w przyprawach, lekka kuchnia przepisy, Spaghetti z tuńczykiem, Łosoś, Sałatka z białej kapusty z orzechami i rodzynkami, Rolada ziemniaczana, Przepis z np ryby, Zupy, Rulony śledziowe z kaparami, Spaghetti pomodoro, Brukselka podana z wątróbką z tymiankiem, Pieczeń, makarony i serem, Farfalle z pieczarkami i szynką, sałatki Greckie, Krem kardynalski, Proste kotleciki z jajka, ser i makaron, Przepis z ciepłe przystawki, Musaka, Przepis z żeberka z piekarnika, Lekka zupa pomidorowa, Przepis z makaron z warzywami, Śledź „pod szubą”, Chleb serowy, sałatki z makaronem ryżowym