Dodaj do ksiązki kucharskiej Piernik

Piernik

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Piernik - składniki:

  • cynamon - 1 łyżeczka
  • woda - 1 szklanka
  • mielone goździki - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczki
  • mielony imbir - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • jajka - 2 sztuki
  • melasa - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka

Piernik - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.
  2. W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.
  3. Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
  4. Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNIK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.

2

W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.

3

Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.

4

Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka z ziemniakow, Pstrąg panierowany w orzechach, Przepis z krem b, Przepis z gotowany boczek, Śledzie, Przepis z sałatka z grzybami mun, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Lasagne drobiowa, Przystawki, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Polędwiczki wieprzowe w marynacie ziołowo-czosnkowej (polskiej) - VIDEO, Pasta witaminowa, Przepis z kurczak miod, Jajka, Przepis z sos do kaszy gryczanej, kurczak musztarda, Włoskie rurki z salami i warzywami, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, FLACZKI !!!, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, przepisy po rosyjsku, Hamburgery z niespodzianką, Placuszki z cukinii, dania z piersi kurczaka z warzywami, Przepis z meksykanskie chili, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Sałatka z pieczoną dynią, kostka bazylia, Karkówka, Przepis z obiad cukinia, Prowansalska tarta, Sałatka Nicejska, Makaron z sosem śmietanowym, Kuskus ze szparagami i kurczakiem, Udka, Przepis z owoce kandyzowane, Kalafior, Polewka alzacka z piwa i mleka, Świt w Barcelonie, ryba w winie, Naleśniki, Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi , Drobiowe kotlety mielone z soczewicą, Przepis z ziemniaki pieczone puree, Przepis z na ciasteczka, kurczak panierowany, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Placki po węgiersku, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Kanapka Caprese z pomidorem , Sos beszamelowy , Przepis z kotlety cielęce, Fajita Iny, Sałatka gyros warstwowa, Zielona kanapka z pastą z awokado i łososiem , nalesniki z dodatkami, ZAPIEKANKA kostka, Schab a’la zrazy z ogórkiem i boczkiem, Bigos, Łosoś z dymką, Pieczona karkówka z sosem cebulowym - VIDEO, Zupy, Zupa kalafiorowa