Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • masło - 4 łyżki
  • biała cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 gramów
  • filet z dorsza - 1 sztuka
  • kapusta kiszona - 200 gramów
  • olej - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 10 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • woda w miarę potrzeb

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.
  2. Wystudź.
  3. Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  6. Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI DROŻDŻOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ I DORSZEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.

2

Wystudź.

3

Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

6

Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa z dyni, przepisy na salatke z warzywami, Papryka faszerowana rybą i krewetkami, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Zupa grochowa, Sos cebulowy, Placek po zbójnicku wersja 1, Zupa pomidorowa, orzeszki nadziewane, Ryż smażony z warzywami, Letnia rzodkiewka ze śmietaną, Żeberka, Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą, Przepis z zupa z fasolka, sos pomidorowy do ryb, Zapiekanka z ziemniakow, Pałki na ryżu , Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym, Kapusta z grochem, Przepis z domowe obiady, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Sos śmietanowo-chrzanowy z jajami, musztardą i kolendrą, Ogórek, Przepis z karczek, mieso od szynki, Halibut pieczony z winem, Chińskie pierożki Dim Sum, pierś z kurczaka pieczarki pomidory, knorr przyprawy do makaronu, ziemniak z czosnkiem, Loukanika- greckie kiełbaski z dodatkami, Gulasz, boczek ziemniaki, Przepis z obiad z pstragiem, Barszcz biały, Sałatka z zielonej fasolki z pomidorami i serem feta, Pierniki świąteczne, Zupa ogórkowa - VIDEO, kurczak ananas, Imprezowe kanapki z krewetkami, Bogracz z dzika (jelenia, sarny), angielski sos, makaron zapiekany z serem i warzywami, Placki, Lody truskawkowe, Makaron z sosem brokułowym, Ciasto serowe z czerwonymi porzeczkami, Kaczka, Spaghetti z tuńczykiem, Jogurt naturalny, Łosoś a la carbonara, Grillowane kiełbaski z ziemniaczaną pierzynką, Szybka i prosta sałatka z krewetkami, Sos musztardowy, Udka, Zapiekanka Gyros , Przepis z kielbasa i co, por gotowany, Zapiekanki, sosy ze smietana, Polędwiczki wieprzowe, z ryżem, Zupa z bazylii, Potrawy wigilijne