Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • masło - 4 łyżki
  • biała cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 gramów
  • filet z dorsza - 1 sztuka
  • kapusta kiszona - 200 gramów
  • olej - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 10 gramów
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając.* Dopraw do smaku.
  2. Wystudź.
  3. Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba.
  6. Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy ok. 10 cm. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temp. 170°C. * Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI DROŻDŻOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ I DORSZEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając.* Dopraw do smaku.

2

Wystudź.

3

Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba.

6

Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy ok. 10 cm. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temp. 170°C. * Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żurek, Polędwiczki, Zupa jarzynowa a la minestrone, Przepis z paella z kurczaka, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Kotlet de volaille - VIDEO, Zupa z małży i pomidorów, Przepis z zapiekanki warzywne, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z makaron wloski, Przepis z mieso boczek, Kurczak w mulligatawny, zupa z młodych buraczków, Dania z ryżem, Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Zupa kalafiorowa, Schab w pięciu smakach, wieprzowina po seczuańsku, Przepis z Sałatka z owoców, Sałatka z buraków ćwikłowych z zalewy octowej , Przepis z roszponka salata, Przepis z Kostka do, Lekka surówka obiadowa , Wiosenny kurczak z warzywami , Wątróbki drobiowe z warzywami, Risotto, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, posiekany szczypiorek, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Chrupiące kanapki z łososiem , Przepis z zapiekanka kurczak, Przystawki, Sałatka kebab - VIDEO, Kapusta nadziewana w sosie pomidorowym, Kawalerska zapiekanka z makaronem, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, Przepis z Kurczak marynata, Sałatka porowa, Spaghetti , bezmięsne z ziemniakami, Enchiladas z chilli con carne, Żeberka, Zupa pomidorowa, Zupa jarzynowa, Przepis z cienki, Przepis z potrawka z piersi kurczaka, Przekąski, Przepis z łopatka, Zupa szczawiowa, Cebulowe bomby z kaszanką, Jesienna zupa z kasztanów, Filety z karmazyna na pikantnie, Pasztet, Sałatka kebab - VIDEO, ryż z kurczakiem, Kebab z grilla , ostry sos do kebaba przepis, zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, Pierś z kurczaka, Pulpety w sosie pomidorowym, sosy z gotowanego mięsa, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Meksykańska sałatka z boczkiem, Tortowe ciastla