Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • masło - 4 łyżki
  • biała cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 gramów
  • filet z dorsza - 1 sztuka
  • kapusta kiszona - 200 gramów
  • olej - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 10 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • woda w miarę potrzeb

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.
  2. Wystudź.
  3. Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  6. Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI DROŻDŻOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ I DORSZEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.

2

Wystudź.

3

Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

6

Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierś z kurczaka aromatyzowana octem i maggi na trawie cytrynowej, makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Rolada ziemniaczana, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Zupa szczawiowa , Przepisy świąteczne, mięso wieprzowe, Kremowa zupa marchewkowa , Sos beszamelowy , Przepis z NA FASOLE, Zupa pomidorowa, Zupa cebulowa, Przepis z mięso mielone na obiad, Schab, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Babeczki z cukinii, Jajka w sosie słodko-kwaśnym, piers z indyka, farsz do naleśników, Papryka, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Chicken wings czyli smażone skrzydełka kurczaka , Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, gulasz na placek po węgiersku, Pomidorowe risotto, Szybki obiad, Pomidorki faszerowane warzywami z patelni , dania z kurczaka na obiad, zupa na szybko, Zupa ogórkowa, sałatki z mięsem, knorr przepisy, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Przepis z kasza kus-kus, Kotleciki panierowane w płatkach owsianych, Królewski tort, Zupa z dyni, śledzie solone, Podudzia kurczaczka z majerankiem , Zupa grochowa, danie chińskie z kurczakiem i warzywami, Przepis z risotto z kurczakiem i warzywami, salatka cezar, Kosmiczne ślimaki, Pierś z kurczaka, pierś z kurczaka ze szpinakiem, sałatki z ryżem, Pikantne sakiewki, Lody kawowe z mascarpone w likierowej zalewie, rączka gotuje, Placki ziemniaczane, Kutia, Sałatka z kulkami srowymi i rzeżuchą , Parówki z cukinią w płatach lazanii, Gnocchi z ricottą i szpinakiem, Węgorz pieczony na rożnie, Kotleciki mielone z oliwką, lekki obiad, Gulasz, Szpinak, Szparagi z imbirem i z czosnkiem, Placki, Kalafior, Zupa krem z dyni - VIDEO