Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • masło - 4 łyżki
  • biała cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 gramów
  • filet z dorsza - 1 sztuka
  • kapusta kiszona - 200 gramów
  • olej - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 10 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • woda w miarę potrzeb

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.
  2. Wystudź.
  3. Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  6. Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI DROŻDŻOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ I DORSZEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.

2

Wystudź.

3

Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

6

Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z soczewicą, niskokaloryczne sałatki, Kosmiczne ślimaki, Przepis z na obiad makarony, Apetyczne koreczki karnawałowe, Sos włoski do spaghetti, Sałatka kebab - VIDEO, Półmisek z kurczakiem Tao-Tao, Sosy, krewetki smazone, Naleśniki ze szpinakiem, Potrawka z kurczaka, Botwinka , Przepis z faszerowana papryka serem, Zupa cebulowa, Kalafiorowa z młodych warzyw, Pikantna marynata do karkówki, Sos czosnkowy na wódce, Pieczarki faszerowane mięsem z serem, Łososiowe skrzaty, Przepis z żeberka pieczone -, Przepis z obiad w pół godziny, zupa serowa z serków topionych -, Potrawy wielkanocne, Przepis z zupa na zeberkach, SPAGETTI, mieso z piekarnika, KABACZEK - NOWE WYDANIE, Sałatka z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami, Naleśnik nadziewany mięsem z warzywami, smażona pierś z kurczaka, Przepis z surówka kapusta pekińska, grill mieso, Kanapki z twarożkiem, miodem i figą , plastry łososia, Faszerowana papryka mięsna - VIDEO, Karp w galarecie, Pieczeń, Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka, Ogórkowe, pikantne łódeczki, fileciki anchois, Barszcz, Papryka, obiad bezmiesne, Szybki gulasz z papryką - VIDEO, Przepis z zupa z kapusty, Pierogi z jagodami, Homar grillowany , Kotlety, Rulony śledziowe z ziołową nutką, Przepis z sałatka makaron kokardki, Sałatka z porów, Zupa grochowa, Przepis z zurek z biala kielbasa -, Kocia lasagne , Naleśniki, Ryż, Kanapka z grillowanym kurczakiem, Przepis z sos z karkówki, Ciasto na pizze, Przepis z kurczak curry z warzywami, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Zupa ogórkowa