Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • masło - 4 łyżki
  • biała cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 gramów
  • filet z dorsza - 1 sztuka
  • kapusta kiszona - 200 gramów
  • olej - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 10 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • woda w miarę potrzeb

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.
  2. Wystudź.
  3. Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  6. Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI DROŻDŻOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ I DORSZEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.

2

Wystudź.

3

Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

6

Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z obiad z pstragiem, Zupa z soczewicy, kielbasa i co, Rolada ziemniaczana, Włoska grzybowa Lasagne, Ryba po grecku, Dorsz z salsą mango , Sałatka z awokado, pomarańczy i selera, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Ziemniaki, Przepis z pierś z kurczaka pieczarki pomidory, Chińszczyzna z kalafiorem, Ryba w koszulce, Warzywa w pięciu smakach , Gołąbki, Bolognese w greckim stylu, Sałatka francuska, Pstrąg, Przepis z Ziele angielskie, makaron zapiekany z serem i warzywami, Przepis z sosy ze smietana, Makaron z sosem śmietanowym, Salsa, sos pomidorowy do ryb, przepisy na salatke z warzywami, pomidory z jajkami, Babka witaminowa, Lasagne, Pstrąg w ziołach, Bakłażan z gorczycą, Spaghetti a la carbonara, Zapiekanka meksykańska, Przepis z zupa z fasolka, Spaghetti z tuńczykiem, Lekka zupa pomidorowa, Przepis z liść laurowy, Przepis z knorr przyprawy do makaronu, Sałatki, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, ziemniak z czosnkiem, Jajka, Korki z jajek na pomidorach, Zielone Pesto bazyliowe, Sos dzień dobry, Kapusta z grochem, Przepis z Ryba smazone, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z salatka z makaronu, Przepis z obiad drugie danie, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Zbójnickie zrazy, Karkówka, sałatka z makaronem i pieczarkami, Kurczaki, Włoska sałatka z mozzarellą , Ryż smażony z warzywami, domowe obiady, Sałatka kebab - VIDEO, Pasztet, Przepis z co bez mi, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Kocia lasagne , Jajka na bekonie, Przepis z Jogurt naturalny