Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • masło - 4 łyżki
  • biała cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 gramów
  • filet z dorsza - 1 sztuka
  • kapusta kiszona - 200 gramów
  • olej - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 10 gramów
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając.* Dopraw do smaku.
  2. Wystudź.
  3. Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba.
  6. Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy ok. 10 cm. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temp. 170°C. * Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI DROŻDŻOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ I DORSZEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając.* Dopraw do smaku.

2

Wystudź.

3

Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba.

6

Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy ok. 10 cm. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temp. 170°C. * Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

śliwka suszona, Jajka, Brokuły, sos z serków topionych na zapiekanki, Rolada ziemniaczana, Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi, Kotleciki z kurczaka z szałwią i szynką - VIDEO, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Grillowane roladki z kurczaka a la Saltimbocca, puszki czerwonej fasoli, Pierogi, Żeberka z bakłażanem i czosnkiem, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z obiad na szybko z ryżu, masy do ciast, Smażone warzywa, Przepis z sałatka szefa kuchni knorr, Polędwiczka z grzybami, Kalafior, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Bulion z lanymi kluseczkami, Makaron w sosie pomidorowym z ziołami , Przepis z schab bez kości, Makaron sojowy z warzywami, sosy do omleta, Przepis z przystawki na grilla, Przepis z woda z cytryną, Kokardki w sosie pomidorowym z pietruszką, Przepis z zapiekanka z tuńczykiem i makaronem, Naleśniki, Szaszłyki z kurczaka z kiełbasą , Bigos, Barszcz biały w chlebie , Żebra po kasselsku, Barszcz biały w chlebie , Sałatka Nicejska, marynata do filety kurczaka z grilla, Chińskie sajgonki, Smaczna zupa kalafiorowa, Zupa cebulowa, obiad -mięsa, Paszteciki w cieście filo, warzywne lub z pieczarkami, Pstrąg, obiad z spagetti, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Sos majonezowy, Szybki obiad, Gołąbki, sałatka na grilla z pomidorów, Sałatka z kapusty pekińskiej , Cordon blue z ziarnem słonecznika , Przepis z kaczka w sosie słodko kwaśnym, Kaczka, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Kofty z sosem jogurtowym , Przepis z MAKARON ZAPIEKANY PO WŁOSKU, ryba po kaszubsku, Aloo kofta , Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką , Przepis z pstrag pieczony, Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą, zwykły sos, Przepis z sałatka z kurczakiem sałatą lodową, Mielone