Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • masło - 4 łyżki
  • biała cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 gramów
  • filet z dorsza - 1 sztuka
  • kapusta kiszona - 200 gramów
  • olej - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 10 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • woda w miarę potrzeb

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.
  2. Wystudź.
  3. Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  6. Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI DROŻDŻOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ I DORSZEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dopraw do smaku.

2

Wystudź.

3

Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

6

Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temperaturze 170°C.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pasztet domowy z indyka, Ciasto na pizze, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Makaron z sosem śmietanowym, Przepis z piers z kurczaka ze szpinakiem, Przepis z obiad piers kurczak, Sałatka grecka z fetą, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Tarta gruszkowa, Łosoś, Lody waniliowe, Tłusty czwartek, Przepis z żeberka pieczone -, Makaron, Warzywa na ciepło z kapusty włoskiej z mięsem, Przepis z sałatki z ryżu, Jagnięce szaszłyki, Chiński kurczak z pieczarkami, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Schab w pięciu smakach, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Spaghetti a la carbonara, Zupa grzybowa, Przepis z makaron z pesto z bazylia, Zupa z soczewicy, Pierogi leniwe, Sos włoski do spaghetti, makaron z tuńczykiem i pomidorami, Przepis z PAPRYKA CUKINIA POMIDORY, Zupy, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Przepis z sos domowy, Przepis z obiad szynka wieprzowa, Placuszki z cukinii, Risotto, Przepis z sałatka z sosem winegret, Przepis z latwy, kuchnia t, Szaszłyki wyściełane sałatką warzywną, Spaghetti , Zupa pomidorowa, Zupa szczawiowa, Ciasto na pierogi, Smażone rydze z koperkiem, Sałatka cebulowo-winogronowa, Sos rosyjski II, Placki, francuska z, Sos „Aida”, Ryż smażony z warzywami, zapiekanka z parowkami, Grochówka na wędzonce , makaron z miesem i warzywami, Przepis z pieczenie mięsa wieprzowego, Barszcz biały z chrzanową chmurką, Sielawy smażone z miodem i żurawinami , Przepis z kurczak duszony w warzywach, pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami, Pstrąg, Przepis z kurczak w sosie pomidorach, krokiety z pieczarkami i jajkiem, Zupa krem