Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • masło - 4 łyżki
  • biała cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 gramów
  • filet z dorsza - 1 sztuka
  • kapusta kiszona - 200 gramów
  • olej - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 10 gramów
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając.* Dopraw do smaku.
  2. Wystudź.
  3. Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba.
  6. Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy ok. 10 cm. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temp. 170°C. * Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI DROŻDŻOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ I DORSZEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając.* Dopraw do smaku.

2

Wystudź.

3

Drożdże utrzyj z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

Filet umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba.

6

Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy ok. 10 cm. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano w temp. 170°C. * Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka Cezar - VIDEO, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, duszona wołowina w sosie, Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną, nadzienia do nalesnikow, Zupy, Elegancki filet w orzechowej panierce, Sałatka z kapusty pekińskiej , sałata lodowa, Faszerowana cukinia , Pyszna sałatka Cezara, Spaghetti z aromatycznymi klopsikami, Golonka, farsz do naleśników, Przepis z przystawki na grilla, Przepis z sałatka z jajkiem i sałatą, Wędzony łosoś z chrzanem i blinami, Sałatka gyros z kurczaka, Kotlety z fasoli z masłem czosnkowym, zupa serowa z serków topionych -, Faszerowane pałki z kurczaka na grillu, Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami, Jajecznica z pomidorami, Sałatka kebab - VIDEO, Przepis z świeży tuńczyk, Pierś z kurczaka, Zupa pieczarkowa, Przepis z marynata do pieczenia schabu, zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, Carbonara, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Ciasto na pierogi, Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim, Przepis z pieczona ryba z warzywami, filet z dorsza, Kapusta z grochem, Ciasto na pierogi, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Sos majonezowy z żółtkiem, Sosy, Pikantny gulasz , Tortilla z brokułami, gotowane piersi z kurczaka, Przepis z kurczak ud, Przepis z makaron chiński, Lasagne, Risotto, Żeberka duszone z kapustą, Pikantne salami, Makaron, Przepis z co z pieczarek, Klopsy w sosie pieczarkowym, Sałatka Cezar - VIDEO, Kanapka dla dzieci "Sowa", Sałatki z makaronem, Tortilla, Przepis z sałatki z mięsem, Przepis z mięso wieprzowe, Przepis z desery na s, sałatki ryżowe, Tartinki z awokado i wędzonym łososiem , Pappardelle z małżami i szynką parmeńską , Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą