Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki:

  • pieprz
  • masło - 2 łyżki
  • ciasto:
  • mąka - 1 kilogram
  • olej - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda
  • majeranek - 10 gramów

Pierogi z kapustą i grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
  2. Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle.* Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  3. Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.
  4. Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).
  6. Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.
  7. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.

2

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle.* Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.

3

Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.

4

Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.

5

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).

6

Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.

7

Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polędwiczki, sosy ze smietana, Pierś z kurczaka pieczona, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Sałatka Nicejska, Przepis z podudzia z kurczaka, Przepis z ugotowani -przepisy, Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami, Zielone kluchy, Przepis z co na obiad knorr, Kotlety drobiowe z dynią, Omlet z kapustą pekińską i czarnuszką, łatwe sałatki warzywne -, Sosy, mizeria z ogorka ze smietana -, Spaghetti bolognese z kurczakiem , Jogurt naturalny, Barszcz biały, Przepis z ryby warzywa, Cukinia po tunezyjsku na ostro, Dania z ryżem, Przepis z zapiekanka ziemniaczana z miesem mielonym, Linguini z cukinią po sycylijsku , Przepis z cebula posiekana, Ryba po grecku, biała fasola z puszki, Kanapka z grillowaną wołowiną , Dorsz po włosku, Dipy, Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym, Placek po zbójnicku wersja 1, Delikatne marynowane kuropatwy, Rolada ziemniaczana, Przepis z obiad z ryby, Sałatka z tuńczykiem, Quesadilla z papryką i chilli , Wołowina po burgundzku, Kutia, Indyk, Quesadilla z papryką i chilli , Sos włoski do spaghetti, Sałatka serowa z pikantnym sosem, Dynia, Łosoś, duszona cebula, Barszcz, Śledź w sosie musztardowym, Zupa Harira z ciecierzycą, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z mięsa smażone, Przepis z knorr przyprawy do makaronu, Ryż, Lasagne drobiowa, kurczak z jajkiem, danie z dt, Sałatki z kurczakiem, Przepis z ryż na zimno, Kurczak po h, Przepis z domowe obiady, Galaretkowe muffinki z bitą smietaną, Duszone ziemniaki po marynarsku, Pasta z szałwią, Owocowy makaron z sosem maltańskim, Wieprzowina z orzeszkami w koszyczkach