Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki:

  • pieprz
  • masło - 2 łyżki
  • ciasto:
  • mąka - 1 kilogram
  • olej - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda
  • majeranek - 10 gramów

Pierogi z kapustą i grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
  2. Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle.* Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  3. Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.
  4. Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).
  6. Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.
  7. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.

2

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle.* Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.

3

Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.

4

Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.

5

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).

6

Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.

7

Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

rolada w ciescie francuskim, naleśniki z mielonym, ze szpinakiem i kurczakiem, Sos senatorski, tradycyjny schabowy, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Zupa grzybowa, Kanapka dla dzieci "Order za odwagę!", salatka z pomidora, Obiad, Przepis z orzechowy, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, sałatka z makaronem suszone pomidory słonecznik kurczak, sos z szalotek, Sałatka z brokułami - VIDEO , BABKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI, makaron fix napoli, Sos „Aida”, Przepis z filety z dorsza, Wyborna bagietka czosnkowa, Ziemniaczki w sosie czosnkowym, Faszerowane brzoskwinie, Zupa ogórkowa, Potrawy wigilijne, Surówka z kapusty i pomidorów, Pasztet drobiowy, Kotlet de volaille - VIDEO, Szpinak, Łosoś po japońsku z wasabi , Leczo - VIDEO , Pieczeń, gotowanie kaszy jęczmiennej, Szybka włoska sałatka, Smażony kurczak z kukurydzą i curry , Sos czosnkowy na wódce, Przepis z mieso ze śliwką, marynaty do mięsa, Makaron, Dakos - chrupiąca przekąska, sos do gotowanego kurczaka, Zapiekane świderki z kiełbasą , Surówka z buraków i chrzanu, poledwiczki wieprzowe, Sałatka grecka, kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, Przepis z gs nadziewana, Pomidorowy sos do pizzy, Potrawy wielkanocne, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, Panierowana ryba z sosem tatarskim , Dania z makaronem, Przepis z zupa czosnkowa z serem, Zupa drobiowa z melonem, Pierś z kurczaka, Tortilla - VIDEO, Polędwiczki, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Risotto, makaron z mięsem mielonym i pieczarkami, Ryba, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Przepis z pieczarki nadziewane mięsem mielonym -, Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Roladki z porem