Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki:

  • majeranek - 10 gramów
  • pieprz
  • masło - 2 łyżki
  • ciasto:
  • mąka - 1 kilogram
  • olej - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda

Pierogi z kapustą i grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
  2. Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  3. Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.
  4. Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).
  6. Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi.
  7. Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.

2

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.

3

Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.

4

Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.

5

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).

6

Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi.

7

Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Krem brokułowy, Ruloniki wołowe z musztardą, Przekąski, Ciasto na pizze, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , leczo z cukinii z kielbasa, gruba, kurczak w pięciu smakach przepis, Obiad ryż z warzywami, Pieczona jagnięcina z miodem i rozmarynem , Kostki paniru w sosie pomidorowym, Parówki w cieście drożdżowy, Schab, Przepis z zupa z kapusty białej -, Półmisek z kurczakiem Tao-Tao, kotlety mielone przepisy, posiekanej natki, z grilla elektrycznego ziemniaki, Klopsiki niekoniecznie mięsne, Potrawy wielkanocne, Przepis z mieso na wielkanocny obiad, Ryba po grecku, Zupa ogórkowa, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z sos sojowy przepis, Przepis z Seler, Lemoniada ogórkowa, Kurczak w paście curry, Befsztyki z wołowiny, Medaliony z indyka z oscypkiem i żurawiną, Przepis z na potraw, Zapiekanka po rzymsku, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Placuszki z cukinii, Placki ziemniaczane z marchewką, na placki, Makaron ze szpinakiem i bazylią, Przepis z fasola czerwona z puszki, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Grecki chleb z oliwkami, Sałatka z brokułami - VIDEO , Paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych , Indyk, naleśniki bez mleka -, Golonka, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Dipy, Gyros, Diabelskie pulpeciki – przepis dla dzieci, Kremowa zupa marchewkowa , Pasta z kurczakiem i cukinią, Przepis z bezmięsne z ziemniakami, filet kurczaka, desery ciasto, gotowanie okrasa pl, Kutia, Pierogi z jagodami, Pieczona karkówka, Zupa grochowa, Zupa krem z zielonego ogórka, Przepis z sos knorra, Ogórek, Zupa krem z kalafiora