Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki:

  • pieprz
  • masło - 2 łyżki
  • ciasto:
  • mąka - 1 kilogram
  • olej - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda
  • majeranek - 10 gramów

Pierogi z kapustą i grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
  2. Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle.* Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  3. Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.
  4. Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).
  6. Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.
  7. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.

2

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle.* Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.

3

Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.

4

Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.

5

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).

6

Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.

7

Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lody czekoladowe "Żółw" , Przepis z żółte szparagi, Leczo, Sałatka z brokułami - VIDEO , sos miesmy, Sałatka Nicejska, Przepis z pierśi z kurczaka, Ziemniaki, ryż z warzywami na patelnie, Przepis z knorr sos francuski, obiad z golonki, BROWNIE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ , Przepis z przepisy z makaronem, Przepis z knorr sos do mięsa, Przepis z sosy do mięsa, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Zapiekanka ze szpinakiem i serkiem topionym, leczo z mięsem wołowym, Ciasteczka marcepanowe dinozaury, Obiad, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Frijoles Charros czyli meksykańska zupa z fasoli, Brokuły z ananasem, Makaron z kurczakiem, Gulasz, Ananasowa pierś kurczaka, Sałatki z makaronem, Zupa cebulowa, Ryba, Przepis z razowe, Przepis z tłuszczu, Pierogi z kapustą i grzybami, wędzenie mięsa, Pierogi z mięsem, Przekąski, Przepis z kurczak po meksykańsku, Kotlety, Udka faszerowane , Przepis z zapiekanka z ziemniakami z warzywami, Dipy, Galaretka z giczki wołowej, Sos beszamelowy , Żeberka, plastry łososia, Paszteciki z mięsem indyka, Tajskie jedzenie, Lane kluski z jajecznicą, Ryba po grecku, Sałatka z czerwonej kapusty z rodzynkami, Zupa cebulowa, zupa z sera żółtego, Grillowany kurczak w sezamie , Przepis z na obiad makarony, Grillowane kiełbaski z serem feta , Babka Wielkanocna, Mufinki z kurek, eskalopki z polędwicy, Zupa pomidorowa, Polędwiczka z ziemniaczkami w sosie pieczarkowym, Barszcz biały z grzankami i kiełbasą , Zupa kremowa z cebuli, Bigos domowy, Kocia lasagne , Zapiekanka ziemniaczano – serowa