Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki:

  • majeranek - 10 gramów
  • pieprz
  • masło - 2 łyżki
  • ciasto:
  • mąka - 1 kilogram
  • olej - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda

Pierogi z kapustą i grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
  2. Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  3. Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.
  4. Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).
  6. Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi.
  7. Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.

2

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.

3

Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.

4

Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.

5

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).

6

Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi.

7

Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przystawki, Przyprawy w mini kostkach, Sos śmietanowo-chrzanowy z jajami i musztardą, Zupa pomidorowa, ser cukier, Sos czosnkowy , Grecka cielęcinka, Sałatka grecka, makaron zapiekany w piekarniku, roladki ze schabu, ugotowani pl krewetki, pierś z kurczaka w przyprawach, Pieczony kurczak, obiad mieso wieprzowe, Sałatka z owoców egzotycznych z sosem curry, SŁODKA BOMBKA :), Kebab w kajzerce, Sos beszamelowy , Rolada ziemniaczana, Banany z mleczkiem kokosowym, Przepis z mieso smażone, Zapiekanka po rzymsku, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , l kefiru, Papryka, Chińskie sajgonki, Hiszpańskie krokiety z łososiem, świeży szpinak sałatka, sałatka z cukinia -, Przepis z só i pieprz, kurczak ze serem, Dania z ryżem, Zupa pomidorowa, Mielone, Sos huzarski I, sałatka z szparagami, Wieprzowina duszona w piwie, Makaron z sosem śmietanowym, Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy, Przepis z makaron sos ser, Sałatka z prawdziwków, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, kotlety mielonego, Krupnik, Kraby z chili i trawą cytrynową, Befsztyk w winie, np deser, Wigilijna czarna kapusta ., Zupa cebulowa, Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado, Jajka, Zupa grzybowa kremowa, Zapiekanki, Szpinak, Karkówka, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym, Ryba słodko kwaśna , Przepis z chilli sos, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Sałatka z kapusty pekińskiej , tofu z warzywami, marchwie