Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki:

  • pieprz
  • masło - 2 łyżki
  • ciasto:
  • mąka - 1 kilogram
  • olej - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda
  • majeranek - 10 gramów

Pierogi z kapustą i grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
  2. Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle.* Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  3. Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.
  4. Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).
  6. Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.
  7. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.

2

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle.* Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.

3

Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.

4

Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.

5

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).

6

Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.

7

Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    CODZIENNIE INNE DANIE OBIADOWE? JAK NAJBARDZIEJ. PROSTE PRZEPISY NA ULUBIONE DANIA.

    Szybkie dania można przygotować także na bazie mięsa mielonego. Począwszy od znanych nam dos...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Śledzie z cebulą w oliwie z oliwek, Sałatka grecka, Lekka zupa pomidorowa, Potrawka grzybowa z fasolką, posiekany szczypiorek, Grillowane kiełbaski z serem feta , Mleko bananowe, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Zupa krem z dyni - VIDEO, sałatka sos sałatkowy włoski, Przepis z gotowanie okrasa pl, Przekąski, Przepis z zapiekanka z ciastem francuskim, Sałatka Hawajska Knorr, Szpinak, Zupy, sałatka z ry, sałatka szefa kuchni knorr, Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem, Kotlety jagnięce z chrupiącym chrustem, Banalna sałatka buraczkowa, Polędwiczka z grzybami, Pikantne piersi z pomidorami i mozzarellą, Marchewka w, Udka, Makaron w sosie pieczarkowo-serowym, Przepis z zapiekany kalafior z mięsem mielonym, Kanapka "McRela", Przepis z smazony schab, Gulasz, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, smażony makarony z kurczakiem, przepisy na przystawki hiszpanskie, Mielone, Zupa krem z dyni - VIDEO, Ryba po grecku, Kurczak z włoskim chrustem, Ziemniaki, Kosmiczne ślimaki, Makaron, Hiszpański tapas: Marynowane pieczarki, Soczysty kurczak z grilla z cebulką , Sałatka kebab - VIDEO, Ryż, coś do piekarnika, Lasagne, Przepis z śledzie z kapustą, Soczysty kurczak w czosnku i ziołach z boczkiem, Lody Malaga w pieczonym jabłku, Ciasto na pizze, Tartinki z łososiem, kurczak z mozzarella, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Salsa, Przepis z ostry sos do kebaba przepis, sałatka z mozarella, Żeberka z chilli, Faszerowane jajka, Przepis z jablka, makaronu, Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami, makarony z serem żó, Karp w jarzynach, Krem z pieczonych buraków, dyni i marchwi