Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: laleczka20

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki:

  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • olej - 1 łyżka
  • kapusta kiszona - 700 gramów
  • grzyby suszone - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki

Pierogi z kapustą i grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy 2szklanki wody, kładziemy grzyby i 1 łyżkę masła . Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka dodajemy bulion cielęcy Knorr
  2. Następnie przesmażamy , ugotowaną kapustę i grzyby. Dodajemy nieco pieprzu.
  3. Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.
  4. Teraz robimy ciasto:) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Za pomocą szklanki wykrawamy w placku okrągłe placuszki.
  6. Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą widelca ugniatamy końce Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.
  7. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.Po wypłynięciu odcedzamy a następnie podsmażamy na patelni
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy 2szklanki wody, kładziemy grzyby i 1 łyżkę masła . Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka dodajemy bulion cielęcy Knorr

2

Następnie przesmażamy , ugotowaną kapustę i grzyby. Dodajemy nieco pieprzu.

3

Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.

4

Teraz robimy ciasto:) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.

5

Za pomocą szklanki wykrawamy w placku okrągłe placuszki.

6

Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą widelca ugniatamy końce Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.

7

W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.Po wypłynięciu odcedzamy a następnie podsmażamy na patelni

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION CIELĘCY KNORR

    Bulion cielęcy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Leczo, Papryka, Spaghetti Bolognese, Wykwintna pomidorowa zapiekanka z mięsem indyczym, Szaszłyki z indyka z avocado, Karkówka z grilla, Przepis z zup a krem, Zupa grzybowa, Zupa cebulowa, Sos pietruszkowy, Risotto, Zupa jarzynowa, Przepis z sos ostry do salatek, zupa cebulowa zapiekanka, kiszonym, ryz smazony z warzywami po chinsku, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Przepis z meksykańskie, Przepis z pałki z kurczaka na ostro, Indyk, Sałatka Gyros, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Przepis z dzieci, Schab pieczony z brzoskwinią, sałatka japońska, pomysł na pieczeń, Sałatka z porów, Chińskie sajgonki, makarony na ostro, Przepis z makaron gotowanie, szpinak z serem w ciescie francuskim, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Przepis z sosy koperkow, Przepis z pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, Kurczak w cieście ziemniaczanym , Przepis z boczek z gr, Sałatka makaronowa, MAKARON PENNE ZE SZPINAKIEM, Sos czosnkowy , Kociołek domowy, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Sałatka drobiowa z ananasem, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Ropa vieja, Pierś z kurczaka, Przepis z sos z oliw, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, przepis kuchni w, Tłusty czwartek, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Ryba po grecku, papryka pomidory ryż, Dania z ryżem, Przepis z sosy z miesa wolowego, Zupa pomidorowa, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Wstążki z kurczakiem i papryką , Polędwiczki wieprzowe w marynacie ziołowo-czosnkowej (polskiej) - VIDEO, Fasolka szparagowa z boczkiem , Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Chleb piwny - Beerbread, Naleśniki