Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: laleczka20

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki:

  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • olej - 1 łyżka
  • kapusta kiszona - 700 gramów
  • grzyby suszone - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki

Pierogi z kapustą i grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy 2szklanki wody, kładziemy grzyby i 1 łyżkę masła . Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka dodajemy bulion cielęcy Knorr
  2. Następnie przesmażamy , ugotowaną kapustę i grzyby. Dodajemy nieco pieprzu.
  3. Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.
  4. Teraz robimy ciasto:) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Za pomocą szklanki wykrawamy w placku okrągłe placuszki.
  6. Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą widelca ugniatamy końce Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.
  7. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.Po wypłynięciu odcedzamy a następnie podsmażamy na patelni
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy 2szklanki wody, kładziemy grzyby i 1 łyżkę masła . Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka dodajemy bulion cielęcy Knorr

2

Następnie przesmażamy , ugotowaną kapustę i grzyby. Dodajemy nieco pieprzu.

3

Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.

4

Teraz robimy ciasto:) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.

5

Za pomocą szklanki wykrawamy w placku okrągłe placuszki.

6

Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą widelca ugniatamy końce Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.

7

W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.Po wypłynięciu odcedzamy a następnie podsmażamy na patelni

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION CIELĘCY KNORR

    Bulion cielęcy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Grillowany pstrąg , Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, sałatki ryżowe, Deser z lodami "Grzybek", Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, Spaghetti a la carbonara, zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Przepis z farsz do naleśników, Salsa, kurczak curry z makaronem, Wyśmienita Obatdza, ROZGRZEWAJĄCA POMIDOROWA, Przepis z zupa brokułowa -, Przystawki, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Żurek aromatyzowany rozmarynem, Szpinak, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zupa krem, Zapiekanki, Makaron z sardynkami i pomidorami, Naleśniki z soczewicą, Szaszłyki z kurczaka na grilla , Szaszłyki z boczkiem na grilla , Przepis z sałatki z sałaty lodowej -, Przepis z kotlet de V, Golonka, soczewica przepisy, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Meksykański kebab w orientalnej odsłonie, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z mięso mielone wołowe, Placki serowe, sałatka z fileta z kurczaka, Kaczka, Przepis z świeży tuńczyk, Hiszpański omlet, Chop Suey, Tłusty czwartek, Przepis z zapiekanki warzywne, Przepis z sałatka do wina, salatki makaronowe, Kremowa zupa z dyni, Przepis z kasz kuskus, Zupa mięsna ziołowa, Wykwintne placki, Eintopf z Hanoweru, Przepis z zapiekanka ziemniaki, Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem, Zupa grochowa, Sałatka Gyros, Warzywa, zapiekanki z ziemniaków, Placki po węgiersku, Placek po zbójnicku wersja 1, Lodowy deser dla dzieci "Baranek", Zupa brokułowa, Lody truskawkowe z wafelkami "Motyl", Piankowe szaszłyki w galaretce, Drożdżowe bułeczki, Gyros z kurczakiem, Karp, Przepis z sałatka z pekińskiej -, Pikantne roladki z kurczaka ze śliwką i oscypkiem