Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: laleczka20

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki:

  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • olej - 1 łyżka
  • kapusta kiszona - 700 gramów
  • grzyby suszone - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki

Pierogi z kapustą i grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy 2szklanki wody, kładziemy grzyby i 1 łyżkę masła . Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka dodajemy bulion cielęcy Knorr
  2. Następnie przesmażamy , ugotowaną kapustę i grzyby. Dodajemy nieco pieprzu.
  3. Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.
  4. Teraz robimy ciasto:) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Za pomocą szklanki wykrawamy w placku okrągłe placuszki.
  6. Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą widelca ugniatamy końce Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.
  7. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.Po wypłynięciu odcedzamy a następnie podsmażamy na patelni
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy 2szklanki wody, kładziemy grzyby i 1 łyżkę masła . Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka dodajemy bulion cielęcy Knorr

2

Następnie przesmażamy , ugotowaną kapustę i grzyby. Dodajemy nieco pieprzu.

3

Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.

4

Teraz robimy ciasto:) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.

5

Za pomocą szklanki wykrawamy w placku okrągłe placuszki.

6

Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą widelca ugniatamy końce Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.

7

W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.Po wypłynięciu odcedzamy a następnie podsmażamy na patelni

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION CIELĘCY KNORR

    Bulion cielęcy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatki, Przepis z obiad miesny, kuchnia tv pl ketchup, Sałatka grecka z fetą, sałatka miodowo - musztardowa, Makaron z szynką i winogronami, Przepis z mieso mielone warzywa, Warzywna zielona zupa z pieczoną kanapką, zupa rybna z glow, Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną, Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku, Dorsz w szafranie, Świąteczna sałatka ziemniaczana , Ryba po grecku, Sałatka Gyros, Zapiekanki, Potrawy wielkanocne, Sałatka Cezar - VIDEO, Sos czosnkowy , Carbonara, Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami, Przepis z roladki z szynki i sera, Przepis z sałatka z tortellini i szynką, Przepis z kiełbasa biała surowa, Brazylijskie krokiety z kurczaka, dobra kuchnia, Mięsne krokiety ze szpinakiem, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, mieso zapiekane z warzywami, Sałatka z "torebkowym" kurczakiem, Przepis z dania glowne-risotto, zupa szparagowa knorr, Faszerowane papryki , Sosy, zupy z kaszy jęczmiennej, Zupa ogórkowa, Mielone figurki na listku sałaty, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła, Sałatka z brokułami - VIDEO , ryba wedzona, sosy do gulaszu, Barszcz biały, Sos marsala, fix knorr spaghetti, ryba z ziemniakami, Gulasz, Grillowane warzywa z makaronem i tapenade, Przepis z grzybów, Zupa pomidorowa, jajko ser, Placki ziemniaczane, Kura po podlasku, Zapiekanka ze szczupaka z plastrami ziemniaków, Warzywa na patelnię z krewetkami, piersi w musztardzie, Sałatka Cezar - VIDEO, Tagliatelle ze szparagami, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Dania z makaronem, Zapiekanka rodzinna, Zupa fasolowa, sałatki pomidorowe, Brownies - ciasteczka prosto z Ameryki