Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pierogi z kaszą gryczaną - składniki:

  • ciasto:
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • kasza gryczana - 150 gramów
  • ser tłusty - 300 gramów
  • nadzienie:
  • masło - 1 łyżka
  • woda - 0.5 szklanki
  • mleko - 0.5 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 500 gramów
  • pieprz - 1 szczypta

Pierogi z kaszą gryczaną - Sposób przygotowania:

  1. Rozgotuj kaszę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle*.
  3. Do cebuli dodaj ser biały, kaszę, mąkę, pieprz oraz sól i wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Z mąki, mleka, wody, jajka i masła zagnieć ciasto.
  5. Następnie je rozwałkuj, powycinaj kółka.
  6. Na każdym kółku kładź farsz i zalepiaj pierogi.
  7. Wrzuć na wrzątek i gotuj przez 10 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Rozgotuj kaszę.

2

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle*.

3

Do cebuli dodaj ser biały, kaszę, mąkę, pieprz oraz sól i wymieszaj na jednolitą masę.

4

Z mąki, mleka, wody, jajka i masła zagnieć ciasto.

5

Następnie je rozwałkuj, powycinaj kółka.

6

Na każdym kółku kładź farsz i zalepiaj pierogi.

7

Wrzuć na wrzątek i gotuj przez 10 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Bucatini picante, Spaghetti Bolognese, zapiekanka ziemniaki, Sałatka z tuńczykiem, Salsa, Barszcz biały, Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową , do smaku, Bigos, Zupa gulaszowa, Przepis z warzywa na ciepło, majonez sos, Indyjska zupa z curry, Przepis z sos do ciasta francuskiego, Zupa warzywna z kalafiorem, Magiritsa – zupa z pomidorów, Słodkie bawarskie naleśniki, Ogórek, Gulasz, Przepis z risotto z kurczakiem, czosnkowa sa, Hiszpańska sałatka ryżowa, Ciasteczka migdałowe, Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną, sola z piekarnika, Kugel, Kanapka dla dzieci "Biedronka", Placki ziemniaczane, gotowane jajka, Świderki z cukinią, Dipy, Sałatka Gyros, Zapiekane naleśniki po bolońsku, Chińskie sajgonki, Kluski , Przepis z desery na s, Przepis z mieso warzywa, Zupa Harira z ciecierzycą, Przepisy świąteczne, TAPAS: Wątroba z oregano, Zawijane kanapki na każdą imprezę, sosy z smietana, Quesadillas - VIDEO, Przepis z gulasz angielski, Przepis z fasolka, Grissini, Przepis z ciasta na, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z czerwona i żó, Przepis z kapuśniak z białej kapusty -, Sos hinduski uniwersalny, Przepis z sałatka z tuńczyka -, zapiekankę ziemniaczaną, Zapiekane naleśniki po bolońsku, Zupa szparagowa, Sałatka Gyros, Zapiekanka z ziemniakow, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Placki ziemniaczane, Zupa kukurydziana, Przepis z sos na grilla, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sałatki z makaronem