Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pierogi z kaszą gryczaną - składniki:

  • ciasto:
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • kasza gryczana - 150 gramów
  • ser tłusty - 300 gramów
  • nadzienie:
  • masło - 1 łyżka
  • woda - 0.5 szklanki
  • mleko - 0.5 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 500 gramów
  • pieprz - 1 szczypta

Pierogi z kaszą gryczaną - Sposób przygotowania:

  1. Rozgotuj kaszę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle*.
  3. Do cebuli dodaj ser biały, kaszę, mąkę, pieprz oraz sól i wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Z mąki, mleka, wody, jajka i masła zagnieć ciasto.
  5. Następnie je rozwałkuj, powycinaj kółka.
  6. Na każdym kółku kładź farsz i zalepiaj pierogi.
  7. Wrzuć na wrzątek i gotuj przez 10 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Rozgotuj kaszę.

2

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle*.

3

Do cebuli dodaj ser biały, kaszę, mąkę, pieprz oraz sól i wymieszaj na jednolitą masę.

4

Z mąki, mleka, wody, jajka i masła zagnieć ciasto.

5

Następnie je rozwałkuj, powycinaj kółka.

6

Na każdym kółku kładź farsz i zalepiaj pierogi.

7

Wrzuć na wrzątek i gotuj przez 10 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Obiad, Duszona jagnięcina z winem w rozmarynie, bazylia, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, boczek na obiad, Placki, Indyk, Kotlety po kaszubsku , Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Przepis z filet z kurczaka marynata, Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi, papryka mielone, marchwie, Zupa ogórkowa, sałatki z jajek i groszku, Zupa cebulowa francuska, orzechy w miodzie, Przekąski, FLACZKI !!!, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Domowy hamburger, Sałatka z kapusty pekińskiej , Lasagne drobiowa, Zupa z dyni, blender, sałatka do wina, Przepis z kalafior z sosem czosnkowym, Zapiekanka makaronowa, Potrawy wielkanocne, Mufinki malinowo-krówkowe, Naleśniki z serem i rodzynkami, Sos tatarski, knorr przyprawy do ryb, Rogaliki z dżemem i budyniem , sosy paprykowe, Przepis z kasz kuskus, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Kapusta z grochem, Sos beszamelowy , Przepis z poledwiczki wieprzowe po chińsku, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Zapiekanka Gyros , Samosy, Pierogi, Przepis z groszek konserwowy, Przepis z sałatka z kurczakiem selerem naciowym winogronami, Zapiekane kanapki z szynką i serem , Kotlety po kaszubsku , kotlety mielonego, zakąski zimne, Zupa z botwinką, Pasztet, obiad szynka, Zupa szczawiowa, Żurek, Zupa warzywna na wędzonym boczku, Wykwintne niemieckie fondue, Kotlety ziemniaczane z sosem , Gdański gulasz cielęcy , Sałatka z ryżem i tuńczykiem, soczyste zeberka z cola, Dipy, Pierogi z kapustą i grzybami, Zupa cebulowa "pod pierzynką"