Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • prażone migdały - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • ciepła woda - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki

Pierogi z makiem - Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z MAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z makiem
    1.Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  • 2
    Pierogi z makiem
    2.Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  • 3
    Pierogi z makiem
    3.Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • 4
    Pierogi z makiem
    4.Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • 5
    Pierogi z makiem
    5.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  • 6
    Pierogi z makiem
    6.Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • 7
    Pierogi z makiem
    7.W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

ugotowani sałatki, Sałatka z grillowanym kurczakiem i rabarbarem , knorr sos do sałatek, Przepis z mielony z farszem, Przepis z tradycyjny schabowy, Zawijane zraziki cielęce, gs nadziewana, Naleśniki doskonałe, Spaghetti , Farfalle w sosie pieczarkowym, Kalafior, Apetyczny włoski sos, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Kapuśniak staropolski , Kocia lasagne , kawior czarny z jajkiem, filety z dorsza, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Zupa ogórkowa, Gicz cielęca w sosie śmietanowym, Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką, Gyros z kurczakiem, Pizza Bukiet Smaków, Tortilla 5 smaków, Ciasto na pierogi, Przepis z sos sojowy przepis, Łosoś, Dip pomarańczowy, Ogórek, Makaron, Schab, placki ziemniaczane fix knorr, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Francuskie ślimaki ze szpinakiem , Leczo, Przepis z obiad z kopytkami, Przepis z czosnek cebula, Kremowa zupa z dyni, dania z makaronem i kurczakiem, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z gotowe sosy, Tortilla 5 smaków, Pierogi, Roladki z grzybami, Naleśniki doskonałe, Sałatka gyros warstwowa, zupa z piersi kurczaka, Potrawka z kurczaka, PIECZONE ZIEMNIAKI, Tłusty czwartek, Zapiekane ravioli z ricottą , Zupa grochowa, Zapiekanka makaronowa, Przepis z szklanki wody, Sałatka z cykorii z marynowanym łososiem, rolada w ciescie francuskim, spaghheti, Gołąbki, sos do gotowanego kurczaka, Przepis z łopatka wieprzowa, Grochówka kanadyjska, kurczak z warzywami w sosie sojowym, Mole poblano