Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • prażone migdały - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • ciepła woda - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki

Pierogi z makiem - Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj ok. 70 min na małym ogniu.
  2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj ok. 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z MAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z makiem
    1.Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj ok. 70 min na małym ogniu.
  • 2
    Pierogi z makiem
    2.Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  • 3
    Pierogi z makiem
    3.Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • 4
    Pierogi z makiem
    4.Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • 5
    Pierogi z makiem
    5.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  • 6
    Pierogi z makiem
    6.Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • 7
    Pierogi z makiem
    7.W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj ok. 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    CODZIENNIE INNE DANIE OBIADOWE? JAK NAJBARDZIEJ. PROSTE PRZEPISY NA ULUBIONE DANIA.

    Szybkie dania można przygotować także na bazie mięsa mielonego. Począwszy od znanych nam dos...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa ogórkowa - VIDEO, Ciasto na pierogi, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i świderkami, Koktajl lodowy z miętą i truskawkami , Zupa mleczna waniliowa, suszonych moreli, Przepis z deser ciasta, Pomidorowa, Chińskie desery, Tortilla, schab z sosem ch, Zupa cebulowa, Zupa grzybowa, Koktajl z lodami owocowymi, Przepis z spaghetti z sosem knorr, Risotto, Karp w galarecie, Zupa cebulowa z tostami, Pierogi z dynią i orzechami, salatka z krewetek i o, Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, Quiche , Sałatka gyros warstwowa, Ratatui a’la Gousto, Piersi indycze w ziołach, Ciasto z kaszanką, Kasza jaglana na mleko kokosowym, Szpinak, Sałatka serowa z zielonym makaronem, Coda alla vaccinara – wołowe ogony duszone w pomidorach, sałatka z tunczykiem i makaronem, Makaron po tajsku , Łosoś, Przepis z sałatka z jabłka, Ciasteczka orzechowe, liśc laurowy, Salsa, Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe, Zapiekanka serowa z dynią, Przepis z knorr sos do rolad, roladki z farszem, Gołąbki, Pierogi z kapustą i grzybami, krewetki na sałatce, Gofry, przyprawy cykoria, zupy krem p, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Gyros, Przepis z zupa z mięsem mielonym i pomidorami, KRUCHE CIASTECZKA , Sałatka warzywna z tuńczykiem, Świąteczny sos mole, Przepis z zapiekane z serem pomidory, Kebab, Pikantne roladki z kurczaka ze śliwką i oscypkiem, Kutia, Przepis z przepis na marchewke do obiadu, Karkówka, Przepis z owoce morza, Tradycyjna paella, Sałatka kebab - VIDEO, Rolada ziemniaczana, sarna pieczen