Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • prażone migdały - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • ciepła woda - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki

Pierogi z makiem - Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z MAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z makiem
    1.Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  • 2
    Pierogi z makiem
    2.Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  • 3
    Pierogi z makiem
    3.Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • 4
    Pierogi z makiem
    4.Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • 5
    Pierogi z makiem
    5.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  • 6
    Pierogi z makiem
    6.Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • 7
    Pierogi z makiem
    7.W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z kuchnia polską, grillowane szaszłyki z warzywami, Zupa brokułowa, przystawki do wódki, Zapiekanka z serem, Przepis z gotowanie kaszy, Zapiekanki, Przepis z sos do kurczaka ryżu, kurczak z ananasem, Drobiowe roladki z szynką, ananasem i serem, Ryż smażony z warzywami, Placki, Szpinak, Proste kotleciki z jajka, Sałatka z jagodami, szpinakiem i serem , Przepis z kurczak z jajkiem, Pieczeń, Barszcz biały, Sałatka arbuzowa ze słonecznikiem , Przepis z knorr przyprawa mini, Salsa, Ratatouille, czyli lato na talerzu, Mielone, Sałatki, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Cabillaud au gratin czyli dorsz zapiekany na sposób francuski, Szparagi w sosie jogurtowym, Gołąbki bez zawijania, Sałatka makaronowo-serowa, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Wieprzowina w owocach, Przepis z zapiekanka z warzywami kurczakiem i ziemniakami, Żeberka, Przepis z wiśnie w spirytusie, mieso duszone z cebulą, salatka z papryki, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Pierogi z jagodami, Przepis z przystawki mięsne, Pulpety z mięsa drobiowego, placuszki na słodko, Przepis z ja gotuje zapiekanki, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, Kurczak w porach, przepis na pizze ciasto, Żeberka z musztardą, Zapiekane parówki , sałatka z ziołami, Przepis z domowa, Spaghetti , żeberka pieczone -, Zupa pieczarkowa, obiad z warzyw i ryżu, Sałatka z truskawek i szparagów , Gulasz, Pomidorowa z pierożkami Tortelini, Sałatka gyros warstwowa, Naleśnik z kurczakiem zapiekane w piecu, Sos waniliowy Kaiserschmarn, Przepis z Polędwiczki Wieprzowe z grilla, Dania z makaronem, wołowi, Placek po zbójnicku wersja 1