Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • prażone migdały - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • ciepła woda - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki

Pierogi z makiem - Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z MAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z makiem
    1.Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  • 2
    Pierogi z makiem
    2.Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  • 3
    Pierogi z makiem
    3.Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • 4
    Pierogi z makiem
    4.Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • 5
    Pierogi z makiem
    5.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  • 6
    Pierogi z makiem
    6.Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • 7
    Pierogi z makiem
    7.W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

potrawka z kurczaka z rosołu, Włoska sałatka z fasolką szparagową, Przepis z sosy knorr do makaronów, Kapusta z grochem, Placki, Sałatka Gyros, Zupa krem, Kotlet de volaille - VIDEO, Greckie fondue, kurczak z czosnkiem, Przepis z mieso z piersi kurczaka, Zapiekanki, Przepis z majonez Knorr, Mizeria z jogurtem, Risotto, Przepis z ryż curry, Kebab, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Wieprzowina z białą kapustą, Karp w galarecie, Przepis z Kurczak marynata, Ryba w warzywach, sałatka z rybą wędzoną, Ruska babka, Zupa pomidorowa, Jajeczka z farszem z twarożku i ogórków, Naleśniki faszerowane, GALARETKA DROBIOWA, Przepis z makaron obiad, Zupa grzybowa na żeberkach, Zapiekanka Gyros , Pierogi z jagodami, Sałatka Gyros, Spaghetti z tuńczykiem, Gołąbki, PO GRECKU, przepis na polędwiczkę wieprzową, Frytki z sosem Aioli - VIDEO, Sos beszamelowy , Dobre lody truskawkowe z polewą malinową, Przepis z pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, Sałatka Nicejska, ryż - obiad, Wafle czekoladowe, Kaczka, Ryba w warzywach, Pierś z kurczaka na szybko, Łosoś, kurczak w woreczku, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Przepis z miesa na zimno, Przepis z mięso łopatka obiad, Polędwiczka z grzybami, Sos pomidorowo – bazyliowy, Frytki z klasycznym sosem koktajlowym , pierś z kurczaka obiad, łosoś dzwonki, Przepis z makaron smażony, Tagliatelle z tuńczykiem , Chinese please :)))) - czyli kurczak, ryż i warzywka, Curry z soczewicy i jajek, Sałatka z kapusty pekińskiej , obiad z kabaczka, Danie Szady