Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • prażone migdały - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • ciepła woda - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki

Pierogi z makiem - Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj ok. 70 min na małym ogniu.
  2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj ok. 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z MAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z makiem
    1.Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj ok. 70 min na małym ogniu.
  • 2
    Pierogi z makiem
    2.Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  • 3
    Pierogi z makiem
    3.Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • 4
    Pierogi z makiem
    4.Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • 5
    Pierogi z makiem
    5.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  • 6
    Pierogi z makiem
    6.Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • 7
    Pierogi z makiem
    7.W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj ok. 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z kasz kuskus, Korma warzywna, Zupa cebulowa, Przepis z kotlety mielonego, Omlet po cesarsku, Żurek, Pasta śródziemnomorska, Bitki wołowe ze śliwkami, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką , Gyros, barszcz ukrainski, Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika, ROLADKI Z SERA, Przepis z salatka z jajkiem, Naleśniki z pieczarkami i grzybami, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Carbonara, Przepis z sos czerwona cebula, Gołąbki, Rosół, Spaghetti z suszonymi pomidorami , Kolorowa sałatka makaronowa z salami i papryką, Zupy, Przepis z obiad- ryby, Makaron ze śmietaną i cukrem, Pieczona karkówka z zielonym pieprzem , Makaronowe torciki z kurczakiem, Placki, Przepis z sałatka z kurczakiem selerem naciowym winogronami, Zupa krem z dyni - VIDEO, wołowina pieczona w piekarniku, Leczo - VIDEO , Zupa krem, potrawy z imbirem, wołowina z suszonymi owocami, Barszcz biały, Pikantne sakiewki z indyka - VIDEO, Kurczak w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej) - VIDEO, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Łosoś i sandacz w miłosnym splocie, ryba w soli, Przepis z sera białego, skrzydełka z kurczaka, Jajka, Zupa ze świeżych ogórków (na zimno), zakąski zimne, Przepis z żeberka duszone, Potrawy wielkanocne, Tortilla - VIDEO, Dania z ryżem, Polędwiczka z grzybami, Zapiekanka makaronowa z porem, Przepis z zimna woda, Zupa cebulowa, sałatka do wina, Kocia lasagne , Kawowy duet z lodami czekoladowymi, Szybka sałatka do grilla, Przepis z przyprawa serowa, Deser z lodami "Sowa", Ziołowe żeberka z grilla, Przepis z zupa warzywa, schab smażony, Gulasz po węgiersku - VIDEO