Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • prażone migdały - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • ciepła woda - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki

Pierogi z makiem - Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj ok. 70 min na małym ogniu.
  2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj ok. 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z MAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z makiem
    1.Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj ok. 70 min na małym ogniu.
  • 2
    Pierogi z makiem
    2.Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  • 3
    Pierogi z makiem
    3.Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • 4
    Pierogi z makiem
    4.Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • 5
    Pierogi z makiem
    5.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  • 6
    Pierogi z makiem
    6.Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • 7
    Pierogi z makiem
    7.W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj ok. 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Roladki z kurczaka z szynką i serem, Meksykańska sałatka z boczkiem, Przepis z kurczak piers, Przepis z filet z kurczaka smazony z cebula papryka, Chilli Con Carne - VIDEO, Kofta z sosem czosnkowym, Pierś z kurczaka pieczona, Przepis z obiad SER BIAŁY, Malinowy deser, mielone wieprzowe, Chrupki z serkiem , Zupa kalafiorowa, Bigos, jak gotować grzyby, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Kalafior, Panierowana ryba z sosem tatarskim , sałatka z pomidorami SUSZONYMI, Sałatka kebab - VIDEO, pulpety z mięsa mielonego gotowane, Kotleciki z duszonymi grzybami w śmietanie, Papryka, Kurczak z pieczarkami, Zupa z soczewicy, Przepis z ryba sosem, Przepis z deser włoski, Ciasteczka czekoladowo- kokosowe, Żeberka, spaghetii, Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną, smażone kawalki piersi z kurczaka, Spaghetti , Zupa szczawiowa, Placki ziemniaczane, Schab pod pierzynką, Przepis z smażony ser pleśniowy, Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem, Przystawki, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Grillowane żeberka BBQ, Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem, dzieci, Zupa ogórkowa, Enchiladas z chilli con carne, Marchewki z klonowym karmelem, Sos czosnkowy na wódce, Curry z wołowiną po tajsku, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z ryż z warzywami do obiadu, Przepis z sosy ziołowe, Sałatka gyros warstwowa, farsz do pasztecików z miesem, Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Przepis z leczo z papryki czerwonej, Pierś kurczaka, ziemniaki obiad, Ryba po grecku, Rolada ziemniaczana, Bigos - VIDEO, Zupa jarzynowa, Club Sandwich , Indyk, Przepis z ser żółty plastry