Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • prażone migdały - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • ciepła woda - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki

Pierogi z makiem - Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z MAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z makiem
    1.Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  • 2
    Pierogi z makiem
    2.Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  • 3
    Pierogi z makiem
    3.Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • 4
    Pierogi z makiem
    4.Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • 5
    Pierogi z makiem
    5.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  • 6
    Pierogi z makiem
    6.Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • 7
    Pierogi z makiem
    7.W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapka z szynką dojrzewającą i serkiem brie , Kapusta z grochem, Przepis z piersi z, Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem, Zapiekanka z ryżu i jabłek, Przepis z ziemniaki zapiekane z boczkiem, marynata do karkowki, PYSZNA PRZEKĄSKA, Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella , Przepis z dip warzywa, Krem z kalafiora i zielonego groszku, Spaghetti z kruchymi kurkami, Przepis z przepisy na łatwy obiad, Sola w cieście , Obiad, Brokuły, Gyros, Sos z pokrzyw, Przepis z pieczony schab w rękawie, kurczak m, Mini szaszłyki z ryby, Przepis z filet z kurczaka mleko, Leczo z cukinii, Leczo z cukinii, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Przepis z golonka w warzywach i piwie, Pieczeń, Śniadaniowa kanapka z szynką i świeżym ogórkiem , Przepis z piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą, Przepis z młoda kapusta z mięsem, Ryba, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Zupa z kawałkami kurczaka, Rzepa z marchewką i pomarańczami, Przepis z smażona piers kurczaka, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Szpinak, Przepis z sałatki łatwe, Dania z ryżem, Barszcz, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Ajo blanco con uvas, smaczny p, Krokieciki mięsne z pieczarkowym aromatem, Sałatka z buraczków szpinakiem i kozim serem, PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :), zapiekane z ziemniakami, Zapiekanka meksykańska, Rolada ziemniaczana, Kluski farszem chlebowym, Ogórek, Zapiekanka makaronowa, Placki ziemniaczane, marynata do udek kurczaka, Przepis z kurczak -przepisy, ciast, Zupa ogórkowa, Zupa pieczarkowa z pulpetami, Przepis z ser plesniowy, Zapiekanka z pieczarkami, PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :), kurczak miod, Mielone z suszonymi grzybami i sosem borowikowym