Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • prażone migdały - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • ciepła woda - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki

Pierogi z makiem - Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z MAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z makiem
    1.Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  • 2
    Pierogi z makiem
    2.Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  • 3
    Pierogi z makiem
    3.Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • 4
    Pierogi z makiem
    4.Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • 5
    Pierogi z makiem
    5.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  • 6
    Pierogi z makiem
    6.Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • 7
    Pierogi z makiem
    7.W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KANAPKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

    Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan pani...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z mielony, Tortilla lejdis, Cielęcina z pieczarkami, Sałatka kebab - VIDEO, Żeberka, Rumiane roladki z kurczaka z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem, Polędwiczki, sałatka z piersi kurczaka, Przepis z łatwe i szybkie obiady, szybki i łatwy obiad, Przepis z sałatki z ryżem, Filet z indyka z groszkiem, Boeuf stroganoff z musztardą, Bezglutenowa kanapka z pastą jajeczną z ogórkiem i rzodkiewką, Sałatka grecka, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Naleśniki z jagodami i śmietaną, Karkówka, Chińskie sajgonki, Opiekane bitki drobiowe, Przepis z potrawka z kurczaka z ryżem -, sałatki z sałaty lodowej -, Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej, Ryż, Przepis z sałatki z kapustą pekińską, Ryba po grecku, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przystawki, szynka wieprzowa, Sałatki z makaronem, Szybkie różki obfitości, Tłusty czwartek, Chińskie sajgonki, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Przepis z soczewica zielona, Chińskie sajgonki, sałatki z kapusty pekinskiej, Przepis z poledwiczki wieprzowe, Lasagne, Łagodna wołowina curry, Fasola po andaluzyjsku, Wykwintna sałatka śledziowa z majonezem , zupa brokułowa -, Rajska szarlotka, zapiekanki z ziemniaków, Zupa z dyni, Przepis z mięso mielone wołowe, Rolada ziemniaczana, Pierogi z kapustą i grzybami, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Delikatna ryba w piwie, łatwy przepis na spaghetti z mięsem mielonym, Włoska sałatka z cieciorką, Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada po mazursku, Przepis z kurczak z warzywami, Hiszpański tapas , Stroganoff z kiełbasy, Mleko bananowe, Zupa ogórkowa - VIDEO, Rosół, Zupy, Przepis z knorr przepisy, Pulpety w liściach szpinaku, Ryba