Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • prażone migdały - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • ciepła woda - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki

Pierogi z makiem - Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z MAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z makiem
    1.Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  • 2
    Pierogi z makiem
    2.Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  • 3
    Pierogi z makiem
    3.Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • 4
    Pierogi z makiem
    4.Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • 5
    Pierogi z makiem
    5.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  • 6
    Pierogi z makiem
    6.Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • 7
    Pierogi z makiem
    7.W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Karp w jasnym sosie z rodzynkami , sałatka z serem żółtym, Babka majonezowa, Sałatka gyros warstwowa, Gołąbki, Mielone, Zwiebelkuchen, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Ciabatta z serem , Lekki bigos z warzywami i mięsem, Przepis z sałatka z cukinia -, Sos słodko-kwaśny, Leczo, Zupa cebulowa, sałatka z kurczakiem z makaronem chińskim, Zapiekanka z ziemniakow, żurawina do mięsa, zielona sałatka, Sos po kapitańsku I, Pieczeone parówki ze śliwką, Sałatka gyros ognista , Sznycel po wiedeńsku , Przepis z marynaty do mi, smażone warzywa z patelni, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Roszponka ze smażonym tofu, makaron ze szpinakiem kurczakiem i serkiem topionym, na ostro, kurczak na marchewce, Pstrąg, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Sałatki z kurczakiem, Sałatka z sosem musztardowym, Karp, kapusta pekińska surówka -, Przepis z sałatka z szpinaku, Pożywna i szybka sałatka szefa, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Bigos domowy, Słodko-ostry chłodnik z winogronami, Zupa dahl, Przepis z obiad wielkanocny, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, filety a kurczaka, Szparagi z czosnkiem i kaparami, sos pieczarkowy knorr, Kasza, Tajska zupa curry z kurczakiem, Zupa krem, Pierogi, Sałatka paprykowa z fetą i oliwkami, Zupa pomidorowa z duszonymi warzywami i dipem, sos winegrety, Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy, Sosy, Tartaletki z cukinią i czarnymi oliwkami, zapiekanka z piersi kurczaka z pieczarkami, kotlety ze sp, sałatki ze słonecznikiem, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Gulasz, Przepis z pieczarki cebula, Risotto z kurczakiem i warzywami, Chińskie sajgonki