Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • prażone migdały - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • ciepła woda - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki

Pierogi z makiem - Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z MAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z makiem
    1.Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  • 2
    Pierogi z makiem
    2.Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  • 3
    Pierogi z makiem
    3.Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • 4
    Pierogi z makiem
    4.Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • 5
    Pierogi z makiem
    5.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  • 6
    Pierogi z makiem
    6.Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • 7
    Pierogi z makiem
    7.W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

pieczarki zi, Zupa brokułowa, Kluski francuskie, Dania z makaronem, Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną, obiad z kasza, Przepis z papryka nadziewana serem feta, Faszerowane pomidory zapiekane z beszamelem, Pasztet z królika z ziołami i słoniną, Przepis z lekka kuchnia przepisy, Dania z ryżem, Przepis z żeberka z piekarnika, makaron z warzywami, Pyszna zapiekanka z cukinii, Kapusta z grochem, kurczak curry z makaronem, Ryba w liściach winogron, Zupa gulaszowa, Przystawki, TAPAS: Ser w cieście, Sos czosnkowy na wódce, np ryby, Ziemniaki, Zupa grochowa, Przepis z duszone ziemniaki, Spanakopita, Przepis z ser i makaron, zielona dynia, Łosoś na parze z olejem tabasco, miski knorr, Przepis z sałatki z makaronem ryżowym, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Szybka i prosta sałatka z krewetkami, sznycle z kurczaka, Ciasto na pizze, Karkówka z ogórkami kiszonymi, Przezroczysty ogródek, Przepis z makarony i serem, Kasza, Przepis z soczewica zielona, ciepłe przystawki, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Przepis z sałatki Greckie, Sałatka z zielonej fasolki z pomidorami i serem feta, Marynowany pstrąg w sosie jajecznym, Ryby- sola, Jagnięcina z miętą, Pomidorowy sos do pizzy, Karp w pikantnym sosie, Tortilla - VIDEO, Szybki obiad, Ryż zapiekany z serem i pieczarkami, Zupa kalafiorowa, kostki do makaronu knorr, Dynia, Żeberka - VIDEO, Pierogi z jagodami, Jajka faszerowane pieczarkami, Potrawka z kurczaka z kolorową papryką, Spaghetti cztery sery , Proste kotleciki z jajka, Spaghetti z sosem pomidorowym i indykiem, Sałatki, Zupa szczawiowa