Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem - składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • prażone migdały - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • ciepła woda - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki

Pierogi z makiem - Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj ok. 70 min na małym ogniu.
  2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj ok. 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z MAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z makiem
    1.Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj ok. 70 min na małym ogniu.
  • 2
    Pierogi z makiem
    2.Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
  • 3
    Pierogi z makiem
    3.Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • 4
    Pierogi z makiem
    4.Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • 5
    Pierogi z makiem
    5.Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
  • 6
    Pierogi z makiem
    6.Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • 7
    Pierogi z makiem
    7.W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj ok. 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szafranowe risotto z kurczakiem, Karkówka z mango, skrzydelka z piekarnika, Sałatka gyros warstwowa, Bakłażan z bazylią, Bigos domowy, i suszonymi pomidorami, Chińskie tofu z warzywami, Sałatka Nicejska, salatka piersi z kurczaka, Spaghetti z pomidorami i mozzarellą , Nugettsy inaczej, Młoda kapusta duszone , Zapiekanka Gyros , sos z piersi z kurczaka, Zupa pieczarkowa, Kurczak, Ciasto na pierogi, Galantyna z kaczki, Kapusta z grochem, śledzie w sosie koperkowo twarogowym, Barszcz czerwony I, Duszone ziemniaki z oliwkami, Sałatka z buraczkami i malinami , Przepis z Roladki z kurczaka z piekarnika, chleb cz, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Przepis z Mięso schab w warzywach, Kebab, Roladki z kurczaka z szynką i serem , Salsa, Placki ziemniaczane, Pstrąg, Zupa grzybowa, kasz kuskus, Sałatka gyros ognista , Przepis z żółta przyprawa, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, ryż na patelni, Przepis z smażona pierś z kurczaka, Śledzie, Indyk, Zupa cebulowa, Przepis z mięso wieprzowe, Aromatyczna gremolata z cukinią, Pizza suprema , Zupa brokułowa, Sałatka arabska, ziemniaki mięso mielone, Przepis z kuskus z warzywami, obiad z piersią kurczaka, Rolada "niedzielna", Kremowa zupa kalafiorawa z curry, krewetki smazone, Golonka, mieso mielone pieczone z farszem, Rurki z pieczarkami , Polędwiczki Wieprzowe z warzywami, Przepis z desery czekolada, ryż curry, Sałatka z porów, Zapiekane nachos z serem, Brokuły