Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pierogi z suszonymi śliwkami - składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • woda - 3 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • suszone śliwki bez pestek - 15 sztuk
  • cukier waniliowy - 4 łyżki
  • miód - 150 mililitrów
  • masło - 200 gramów

Pierogi z suszonymi śliwkami - Sposób przygotowania:

  1. Z mąki i wody zagnieć ciasto. Jeśli lubisz odrobinę twardsze - dodaj jeszcze jajko. Zwiń ciasto w kulę i przykryj ściereczką.
  2. Śliwki zalej ciepłą wodą, odstaw na 10 minut, a następnie odcedź.
  3. Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wytnij krążki, na których ułóż po jednej śliwce.
  4. Zlep brzegi ciasta i gotuj pierogi we wrzącej wodzie, posłodzonej 2 łyżeczkami cukru waniliowego.
  5. W rondelku stop masło, dodaj miód i pozostałe 2 łyżeczki cukru waniliowego. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  6. Pierogi podawaj polane miodowo-maślanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pierogi z suszonymi śliwkami
    1.Z mąki i wody zagnieć ciasto. Jeśli lubisz odrobinę twardsze - dodaj jeszcze jajko. Zwiń ciasto w kulę i przykryj ściereczką.
  • 2
    Pierogi z suszonymi śliwkami
    2.Śliwki zalej ciepłą wodą, odstaw na 10 minut, a następnie odcedź.
  • 3
    Pierogi z suszonymi śliwkami
    3.Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wytnij krążki, na których ułóż po jednej śliwce.
  • 4
    Pierogi z suszonymi śliwkami
    4.Zlep brzegi ciasta i gotuj pierogi we wrzącej wodzie, posłodzonej 2 łyżeczkami cukru waniliowego.
  • 5
    Pierogi z suszonymi śliwkami
    5.W rondelku stop masło, dodaj miód i pozostałe 2 łyżeczki cukru waniliowego. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  • 6
    Pierogi z suszonymi śliwkami
    6.Pierogi podawaj polane miodowo-maślanym sosem.
  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KANAPKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

    Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan pani...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos czosnkowy , Przepis z gotowanie mies, Pstrąg, sałatka z sałaty lodowej i kurczaka, zupy wiosenne, Kanapka Caprese z pomidorem , sosy na grilla, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, kostki mas, Schab, Kalafior, Przepis z ryż z warzywami na patelnie, Pieczeń, Kluski lane, Golonka po bawarsku , Barszcz biały, Kanapka z grillowanymi warzywami doskonała na drugie śniadanie, Przepis z makaron z pieczarkami, Mielone, Wyśmienity pilaw, Gratin ziemniaki zapiekane, obiad zapiekanki, Przepis z makaron z kurczaka, Wykwintna sałatka śledziowa z majonezem , Amerykańskie śniadanie, Carbonara, kapusta po, farszu, kurczak z ryżem po chinsku, Bigos domowy, Przepis z zapiekanka ze szpinakiem, Potrawka z kurczaka, Sałatki z kurczakiem, Zupa grochowa, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Zupa cebulowa, Kotlety z selera, Spaghetti z owocami morza, Pieczeone parówki ze śliwką, Przepis z sos gulaszowy, Placek węgierski, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, mlode ziemniaki, Przepis z latwe ciasta, Krem z brokuł , Polędwiczki wieprzowe z gnocchi, Kremowa zupa z dyni, po chinsku, Makaron z suszonymi pomidorami, Przepis z Obiad- z miesa mielonego wolowego, Roladki z indyka z orzechami, Sałatka z komosą i szparagami, Szpinak, Zupa krem, łosoś wędzony w cieście francuskim, Kuskus z kurczakiem na ostro, Zupa drobiowa z melonem, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Leczo - VIDEO , Ząbek czosnku, Zapiekanka meksykańska, Sałatka z mielonką tyrolską, Krem z marchewki z curry i czarnuszką, Kebab w kajzerce