Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: Edyta Kyzioł

Pierogi ze szpinakiem - składniki:

  • szpinak mrożony - 450 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • woda - 2 szklanki

Pierogi ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.
  2. Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
  3. A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.

2

Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

3

A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierożki staroruskie, zapiekanka mięso mielone - -, Szybki obiad, kurczak pieczony w ciescie, Sos beszamelowy , Pstrąg, plastry sera żółtego, Przepis z krewetki w masle, Pierś z kurczaka pieczona, przepisy z miesa, Sałatka Gyros, Mielone, Przystawki, Chińskie sajgonki, Przepis z sałatka z selera naciowego i jajek, Zupa z zielonego groszku i pieczarek, Placki twarogowe, Galaretkowe witrażyki, Gomasio – przyprawa, Przepis z zupa kasza, szaszłyk z grilla, Żeberka, Przepis z sosy do pizzy, Przepis z dania z papryki, Lasagne drobiowa, Grillowany bakłażan z czosnkiem , Karmelowe gofry belgijskie, Gulasz z kurczakiem, ziemniakami i ogórkiem , Przepis z przepisy na sery, Przepis z cebuli czerwonej, Czerwony barszczyk z uszkami, Sałatka Nicejska, Przepis z kapusta ziemniaki kiełbasa, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Pomidory faszerowane szpinakiem, Szpinak, Zupa kalafiorowa, Pierogi leniwe z cynamonem , Duszone warzywa, Zupa grochowa, Kebab w kajzerce, musztarda knorr, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, makaron ze słodkim sosem, Sałatka do obiadu, Dipy, Kebab, Kurczak sezamowo - cytrynowy, Zupa brokułowa, Kotlety, Kolorowe kanapki “Owocowy raj”, Pikantna sałatka, Przepis z ciasto z warzywami, Zapiekanka makaronowa, Sos włoski do spaghetti, obiad szynka wieprzowa, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Krabowe ciasteczka, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, sos smietankowy, sos curry do kurczaka, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, mieso na slodko