Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: Edyta Kyzioł

Pierogi ze szpinakiem - składniki:

  • szpinak mrożony - 450 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • woda - 2 szklanki

Pierogi ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.
  2. Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
  3. A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.

2

Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

3

A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

sos do zapiekanki makaronowej, Kocia lasagne , Potrawy wigilijne, na owoce, Ryż, Przepis z przepis na sos spaghetti z pomidorów, Przepis z latwe gotowanie, Salsa, Kluski , Przepis z na miodzie, Stek z łososia na szpinaku , Śniadanie mistrzów, Kurczak, Chińskie pierożki Dim Sum, zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, zeberka z grilla, Brazylijskie krokiety z kurczaka, Sałatka Nicejska, Przepis z zapiekanka z tartych ziemniaków, Sałatka grecka, Sałatka Nicejska, Przepis z po prostu gotuj, Sałatki, Przepis z bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, Przepis z krem z g, Brokuły gotowane, Aromatyczne krewetki, Placuszki z cukinii, Surówka z pora, marchwi i jabłka , Szybki chłodnik z buraczków, Przepis z rozgrzewające zupy, Łosoś w sosie szczawiowym, Sos cebulowy z suszonymi pomidorami, Sałatka Gyros, Zupa z grillowanych warzyw, Smaczna fasolka szparagowa z cebulką, Soczewica z owocami, Dobre lody truskawkowe z polewą malinową, Kanapki pita, soczewica zielona, Sos beszamelowy – mleczny, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Kabaczek, Przepis z mieso warzywa, Lasagne drobiowa, Spaghetti a la carbonara, Ryba po grecku, Placki ziemniaczane, Sałata z pieczarkami i bekonem , Sałatka z zielonej fasolki z pomidorami i serem feta, zapiekanka makaronowa z kurczakiem, Przepis z pieczone mięso wieprzowe, Zupa pieczarkowa, Gulasz, przystawki z ciasta francuskiego, Gyros, mieso wieprzowe, Masło koperkowo-melisowe, Przepis z przepisy zu, Ogórki nadziewane mięsem z dzika i ryżem, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z kuchnia w, Barszcz biały, Spaghetti z tuńczykiem