Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: Edyta Kyzioł

Pierogi ze szpinakiem - składniki:

  • szpinak mrożony - 450 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • woda - 2 szklanki

Pierogi ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.
  2. Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
  3. A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.

2

Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

3

A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Rajska szarlotka, Przepis z grill wołowina, Zupa grzybowa, Przepis z przepisy na ciepło, Kotlety, dorsz zapiekany z warzywami, Baskijski dorsz z warzywami, Sałatka z ryżem i papryką, skrzydelka kurczaka, Zupa grochowa, Spaghetti Bolognese, Bezglutenowa kanapka z pastą jajeczną z ogórkiem i rzodkiewką, Przepis z podgrzybki duszone, Sałatka Gyros, Pita z jagnięciną i warzywami, Barszcz czerwony z mięsnymi kulkami , Placki po węgiersku, makaron z serami, Pączki błyskawiczne, Przepis z obiad piersi kurczaka, Placki ziemniaczane, Dorsz w curry z chrupiącą posypką, Bitki wieprzowe z truskawkami, Ryba, Pieprz i sól, Kaczka, Kuskus z kurczakiem na ostro, pasta z tunczyka, hiszpańska kawa, „Potrójna” szkolna kanapka, Zupa poziomkowa, Barszcz, Zupa cebulowa, sos do tacos, Zupa krem, kasza z suszonymi grzybami, mieso na gulasz, Dania z ryżem, ogórki marchew do słoików, Risotto z cukinią i kukurydzą, Sałatka włoska z oliwkami , Suflet parmezanowo bazyliowy , Jajka z czosnkiem, Przepis z świeże ogórki, Sałatka Nicejska, Kebab, Żeberka - VIDEO, Sezamowy, Kaczka po poznańsku, Sałatki z kurczakiem, Gołąbki Mocy Świątecznej, zupa w chlebie, Przepis z masa do ciasta, Sos paprykowy, Bigos, Zupa cebulowa, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Kluski śląskie z sosem grzybowym - VIDEO, Wołowina w marynacie jogurtowej - VIDEO, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , ryż z wo, placek z truskawkami, Carbonara, PO GRECKU