Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: Edyta Kyzioł

Pierogi ze szpinakiem - składniki:

  • szpinak mrożony - 450 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • woda - 2 szklanki

Pierogi ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.
  2. Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
  3. A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.

2

Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

3

A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

WITAMINOWA SURÓWKA, sosy z mięsem, Sałatka z makaronem ryżowym , Przepis z z ananasem, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, danie bezmięsne, Placuszki z cukinii, Panir, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, Lody kokosowe "Tropikalne wyspy", Przepis z surówki do mięs, Gulasz, Indyk, sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą, Przepis z ZIEMNIAKI MŁODE, Sałatka Cezar - VIDEO, Mielone, Pierogi z jagodami, Przepis z roladki z piersi z kurczaka, Potrawy wigilijne, Ziemniaki, Zupa krem porowa, Azjatycki ryż , Sos serowy z orzechami, Dania z ryżem, Ryż, Kluski leniwe z pomarańczą - VIDEO , Cukinia z nasionami kozieradki, Sałatka Nicejska, Pierogi z jagodami, Placki ziemniaczane, Bigos hultajski, zapiekanka ryżowa, Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami , Przepis z zapiekanka knorr, Pstrąg, zapiekanka z pieczarkami i makaronem, Ratatui a’la Gousto, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, kuchnia włoska makarony, Przepis z przystawki na grilla, Przepis z mieso z piekarnika, ryba gotowana w sosie, Zupa z bazylii, Sałatki, polędwiczka, Żeberka z chilli, Sałatka z smażonymi przegrzebkami , Quesadillas - VIDEO, Przepis z salatka z oliwami, Mielone figurki na listku sałaty, Dania z makaronem, Pomidorowa zapiekanka, Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami , obiad z kielbasy, Łosoś pieczony w folii, Sałatka wiosenna z awokado, mięso ze szpinakiem, Sos czekoladowy, Klopsy w sosie koperkowym, Przepis z zupa czosnkowa z serem, sałatki z łososiem, Kaczka