Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: Edyta Kyzioł

Pierogi ze szpinakiem - składniki:

  • szpinak mrożony - 450 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • woda - 2 szklanki

Pierogi ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.
  2. Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
  3. A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.

2

Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

3

A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Warzywa, Spaghetti napoli , Kurczak z winogronami, Tortilla, fileta, Dania z makaronem, Zupa cebulowa, Pierogi z jagodami, Raita z kabaczkiem, Lasagne drobiowa, Kebab w kajzerce, FLACZKI !!!, Brokuły, Kotleciki z chleba, Zapiekanka z kaszy gryczanej, Kotlety, sałata z jajkiem, Naleśniki, Ryż smażony z warzywami, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Galaretkowe witrażyki, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Roladki nalesnikowe z jajkiem, Wątróbka cielęca szpikowana boczkiem, Przepis z sos na miodzie, Przepis z deser z owocow, Przepis z mieso we warzywach, Winegret postny zimowy, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Pieczarkowy krem na białym winie, Zapiekanka makaronowa, Przepis z kasza na s, Jajka, Przepis z czosnek cebula, SŁODKA BOMBKA :), Papryka, Aromatyczne śledzie w śmietanie, Przepis z kotlet pl, ryż basmati, Kapusta z grzybami i grochem, Przepis z szaszłyki drobiowe z piekarnika, Quesadillas - VIDEO, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z sałatka z mieszanka sałat, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), WARZYWA NA PATELNIĘ, indyk kuchnia polska, Pstrąg, Przepis z knorr przepisy kurczak, obiad co do ziemniakow, Sałatka z białej kapusty z orzechami i rodzynkami, Placki, Ziemniaki, jajka z cukinią, Zupy, Przepis z drób makaron, Przepis z przystawki z kurczaka, Zupa gulaszowa, Przepis z indyk mielony, Przepis z sos slodko, sosy do wieprzowiny, Sałatka konfetti, Krupnik