Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: Edyta Kyzioł

Pierogi ze szpinakiem - składniki:

  • szpinak mrożony - 450 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • woda - 2 szklanki

Pierogi ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.
  2. Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
  3. A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.

2

Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

3

A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żeberka - VIDEO, grill mieso, Pikantne spaghetti z meksykańską nutą, Sos śmietanowo – jajeczny z pietruszką, Przepis z krewetki smazone, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Zapiekanka Gyros , Muffinki z mikrofali, Przepis z kurczak curry z warzywami, Tłusty czwartek, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Pierogi z kapustą i grzybami, Karp, Przepis z faszerowana papryka serem, fileciki anchois, Zupa cebulowa z grzankami, Zupa tajska z kurczakiem, Chutney kokosowy, sos z karkówki, Przepis z zupa z kapusty, Przepis z plastry łososia, Karkówka, Przepis z smażona pierś z kurczaka, Polędwiczka z grzybami, Zupa z zielonego groszku i pieczarek, Przepis z zurek z biala kielbasa -, Przekąski, Gniazdka szpinakowe , Dipy, obiad bezmiesne, Krupnik, Diabelska kiełbasa z grilla , Lasagne, Pstrąg, Sos z winem madera, Karp w galarecie, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Wiosenny kurczak z warzywami , Krewetki z ananasem, Sałatka makaronowa z sardynkami, sałatka makaron kokardki, Sos czosnkowy , Przepis z mieso z piekarnika, zupa serowa z serków topionych -, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zupa kalafiorowa, na obiad makarony, Pikantne sakiewki, Kurczak duszony w mleku kokosowym, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Marchewkowa chałwa, Kotlet de volaille - VIDEO, niskokaloryczne sałatki, Sałatka z sosem musztardowym, Przepis z zupa na zeberkach, Zupa krem, Przepis z żeberka pieczone -, Sałatka z brokułami - VIDEO , Przepis z surówka kapusta pekińska, Przepis z obiad w pół godziny, Pikantne sakiewki, Indyjski sos z ziemniakami i pomidorami