Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: Edyta Kyzioł

Pierogi ze szpinakiem - składniki:

  • szpinak mrożony - 450 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • woda - 2 szklanki

Pierogi ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.
  2. Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
  3. A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.

2

Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

3

A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placki ziemniaczane, Żołnierska, Tłusty czwartek, Sałatka Gyros, Kotlety z cieciorki, Przepis z kurczak z jajkiem, Naleśniki chińskie - VIDEO, Steki wołowe z grilla, Przepis z przyprawy do golonki, Musaka, Dipy, Sosy, Aromatyczny przysmak z Kalkuty, Przepis z zupa na wołowinie, Zupa cebulowa, sos do potrawki z kurczaka, Wątróbka po węgiersku, Krokiety mięsne z barszczem, przystawki mięsne, Przepis z makaron na s, co z pieczarek, Lasagne z sosem bolognese , Przepis z sałatka z makaronem i kurczakiem i ananasem, sos pomidorowy knorr, Sałatka z brokułami i jajkiem, domowa, Przepis z zapiekanka z parowkami, knorr pl przepisy, Przepis z jaja smietana, Zapiekany Pan Kartofel, Sałatka Gyros, Przystawki, Ryba, Placki z białym serem i siemieniem lnianym, Kebab, Przepis z pieczeń w sosie, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zajebiste pizza, Wytrawne ciasteczka, Dania z ryżem, Świąteczna kapusta z grzybami, mieso z jajkiem, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Pierś z kurczaka pieczona, Przepis z knorr przyprawa mini, Zupa z roszponki, Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą, żeberka pieczone -, Kurczak w kokosie , Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami, Rosół, Ślimaki kurczakowo- serowe , Dorsz we włoszczyźnie, roladki ze szpinakiem, Kotlet de volaille - VIDEO, Meksykańskie placki fajitas z warzywami, Włoska sałatka caprese z malinami , Zapiekane parówki , Naleśniki, Przepis z mieso z pieczarkami, Pieczeń z piersi indyka w winie z limonką, salatka z papryki, Kremowa zupa z dyni, Leczo