Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierś z kurczaka z pieczarkami

Pierś z kurczaka z pieczarkami

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 2 osób łatwe Autor: Izabella Kulińska

Pierś z kurczaka z pieczarkami - składniki:

  • filet z kurczaka, pojedynczy - 2 sztuki
  • małe pieczarki - 300 gramów
  • olej roślinny albo oliwa - 4 łyżki

Pierś z kurczaka z pieczarkami - Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka umyj i osusz. W miseczce wymieszaj przyprawę do kurczaka z oleje i sosem sojowym. W mieszance obtocz mięso i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  2. Pieczarki oczyść, jeśli trzeba opłucz i osusz. Większe poprzekrawaj na połówki albo ćwiartki.
  3. Mocno rozgrzej głębszą patelnię. Połóż na niej kawałki kurczaka wyjętego z marynaty. Obsmaż na rumiano z obu stron i zdejmij na talerzyk. Na patelnię wrzuć pieczarki i smaż na silnym ogniu aż zaczną się rumienić. Dołóż z powrotem kurczaka, wlej marynatę w której leżał i i 3 - 4 łyżki wody, zmniejsz ogień i duś 10 minut żeby kurczak doszedł w środku.
  4. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej

PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Filety z kurczaka umyj i osusz. W miseczce wymieszaj przyprawę do kurczaka z oleje i sosem sojowym. W mieszance obtocz mięso i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.

2

Pieczarki oczyść, jeśli trzeba opłucz i osusz. Większe poprzekrawaj na połówki albo ćwiartki.

3

Mocno rozgrzej głębszą patelnię. Połóż na niej kawałki kurczaka wyjętego z marynaty. Obsmaż na rumiano z obu stron i zdejmij na talerzyk. Na patelnię wrzuć pieczarki i smaż na silnym ogniu aż zaczną się rumienić. Dołóż z powrotem kurczaka, wlej marynatę w której leżał i i 3 - 4 łyżki wody, zmniejsz ogień i duś 10 minut żeby kurczak doszedł w środku.

4

Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    NATURALNA PRZYPRAWA DO KURCZAKA ŁAGODNA KNORR

    Naturalna Przyprawa do kurczaka łagodna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: