Dodaj do ksiązki kucharskiej Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób łatwe Autor: Agni

Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - składniki:

  • Piersi z kaczki - 4 sztuki
  • czosnek - ząbki - 4 sztuki
  • majeranek - 3 łyżki
  • sok pomarańczowy - 100 mililitrów

Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - Sposób przygotowania:

  1. Piersi myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skórę nacinam nożem w kilku miejscach. Do miseczki wlewam sok pomarańczowy, dodaję posiekany czosnek, delikat i majeranek. W tak przygotowanej marynacie trzymam piersi przez całą noc. Następnego dnia osączam je z marynaty i zrumieniam na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam pozostałą marynatą i wstawiam do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piekę przez 1 godzinę.
  2. W tym czasie przygotowuję jabłka - obieram je, kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne wydrążając je łyżeczką. We wgłębienia nakładam żurawinę "z górką"
  3. Po półgodzinie pieczenia się kaczki - wyjmuję naczynie i obracam piersi na drugą stronę dokładając obok połówki jabłek.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERSI Z KACZKI Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Piersi myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skórę nacinam nożem w kilku miejscach. Do miseczki wlewam sok pomarańczowy, dodaję posiekany czosnek, delikat i majeranek. W tak przygotowanej marynacie trzymam piersi przez całą noc. Następnego dnia osączam je z marynaty i zrumieniam na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam pozostałą marynatą i wstawiam do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piekę przez 1 godzinę.

2

W tym czasie przygotowuję jabłka - obieram je, kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne wydrążając je łyżeczką. We wgłębienia nakładam żurawinę "z górką"

3

Po półgodzinie pieczenia się kaczki - wyjmuję naczynie i obracam piersi na drugą stronę dokładając obok połówki jabłek.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z kotlet tv, Zapiekanka makaronowa z porem, Przepis z przepis na schab w sosie, Gołąbki, Sałatka z brokułami - VIDEO , Placki po węgiersku, pieczarki w occie, Zupa ogórkowa, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z smażony filet z kurczaka, Kalafior, Przepisy świąteczne, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Przepis z obiad piersi kurczaka z, Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym , Pieczeń, Sałatka z mango po indyjsku, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Pikantne sakiewki, mieso ser, Żurek, pizza ciasto, Ryba po grecku, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, salatka z rzodkiewka, Przepis z sałatki z łososia, Cytrusowa zupa meksykańska, Placki, Przepis z sos do tostów, Przepis z sos carbonara, Przepis z sos do makaronu z kurczakiem, mięso kebab przepis, Przepis z pałki z kurczaka pieczone, Sałatka rzodkiewkowo – selerowa , Przepis z sos z pora do ryby, Przystawki, Flaki po liońsku (tripes a la lyonnaise), Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, zeberka w musztardzie, Babeczki z cukinii, Przepis z Przystawki suszone, Kotlet de volaille - VIDEO, Serca z ciasta francuskiego z orzeszkami piniowym i parmezanem, Sałatka Napoli z awokado - VIDEO, Przepis z na potraw, Omlet z cukinią, dynią i burakami, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Sos czosnkowy na wódce, Przepis z karkowka w sosie musztardowym, Zapiekanka Gyros , Ryba, Tagliatelle z pesto , Sałatka Maciejki, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, kotlety kostka, Wyborne placuszki z kiszonej kapusty, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Sos słodko-kwaśny, Kapusta z grochem, Rożki francuskie z szynką i serem, Chińskie sajgonki, Makaron ryżowy na jajku, Ryba po singapursku