Dodaj do ksiązki kucharskiej Pizza domowa

Pizza domowa

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób łatwe Autor: martuska

Pizza domowa - składniki:

  • mąka pszenna - 0.5 kilograma
  • ciepła woda - 250 mililitrów
  • drożdże - 2 dekagramy
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 0.5 łyżeczki
  • oliwa - 2 łyżki
  • pieczarki - 0.5 kilograma
  • ser żółty - 30 dekagramów
  • ser mozarella - 20 dekagramów
  • przyprawa do pizzy - 1 łyżeczka
  • suszone oregano - 1 łyżeczka

Pizza domowa - Sposób przygotowania:

  1. Sporządzić rozczyn z połowy ciepłej wody, drozdży, cukru i łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia. .
  2. Do miski przesiać mąkę dodać sól, oliwę, wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę i wyrobiać ciasto przez ok 10 minut. Ciasto można zostawić do wyrośnięcia jednak ja osobiście tego nie robię.
  3. Ciasto rozwałkować i dać na posmarowaną olejem blachę. Pieczarki pokroić, ser zetrzeć i nałożyć składniki na ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PIZZA DOMOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Sporządzić rozczyn z połowy ciepłej wody, drozdży, cukru i łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia. .

2

Do miski przesiać mąkę dodać sól, oliwę, wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę i wyrobiać ciasto przez ok 10 minut. Ciasto można zostawić do wyrośnięcia jednak ja osobiście tego nie robię.

3

Ciasto rozwałkować i dać na posmarowaną olejem blachę. Pieczarki pokroić, ser zetrzeć i nałożyć składniki na ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok 25 minut.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: