Dodaj do ksiązki kucharskiej Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: pasibrzuch

Placki z gotowanych ziemniaków - składniki:

  • boczek - 2 plastry
  • pieprz
  • sól morska
  • kolendra - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • szalotka - 1 sztuka
  • kapusta włoska gotowana - 125 gramów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • oliwa

Placki z gotowanych ziemniaków - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.
  2. Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.
  4. Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
  5. Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.
  6. Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.
Dodaj do książki kucharskiej

PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.

2

Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.

3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.

4

Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

5

Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.

6

Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gdański gulasz cielęcy , Przepis z pieczarki pokrojone w ćwiartki, Kremowy szpinak na ciepło, Dipy, Przepis z zupa grochowa z ziemniakami, Zupa gulaszowo pomidorowa, Sałatki, Przepis z fasolka ja, obiad pierś z kurczaka, Gulasz, chili przyprawa, eskalopki z polędwicy, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Zaglówkowa kanapka, potrawy bez miesa, Gyros z kurczakiem, Naleśniki, Sałatka z kurczakiem , sosy do pieczeni jasny, Karp w galarecie, Zupa gulaszowa, Zupa fasolowa po kapitańsku, Kocia lasagne , Przepis z ser domowy, Zupa krem, Przepis z jajko w sa, Bigos - VIDEO, Placki ziemniaczane, Żeberka, Zrazy podhalańskie po makowsku , Francuskie rogaliki z szynką i serem , Schab w pięciu smakach, Zupa grochowa, Przepis z przystawka z serami, Kanapki z oliwkami i żółtym serem “Jacek i Agatka”, Pieczone klopsiki rybne, Złociste pałeczki z kurczaka, Pasztet, zeberka z cola cola, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Barszcz biały, Makrela w sosie cytrynowym, kukurydziane placki tortilla, Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą, Sos a la Rakoczy, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Kebab z grilla , Ryż, Zupa chlebowa, Placki, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z dania grillowe, Zapiekane cannelloni, PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :), Pieczeń, Grzybowy stroganoff pod pierzynką, Przepis z zapiekanka z makaronem kurczakiem, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przepis z piersi z kurczaka z warzywami -, Przepis z puszyste placki z jablkami, przepis smazona ryba, zapiekanka z tartych ziemniakow, łosoś wędzony ze szpinakiem, Kurczak curry z jogurtem - VIDEO