Dodaj do ksiązki kucharskiej Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: pasibrzuch

Placki z gotowanych ziemniaków - składniki:

  • boczek - 2 plastry
  • pieprz
  • sól morska
  • kolendra - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • szalotka - 1 sztuka
  • kapusta włoska gotowana - 125 gramów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • oliwa

Placki z gotowanych ziemniaków - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.
  2. Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.
  4. Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
  5. Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.
  6. Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.
Dodaj do książki kucharskiej

PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.

2

Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.

3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.

4

Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

5

Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.

6

Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

ryz pilaw, makaron z piersią z kurczaka, Sałatka z porów, Gyros z kurczakiem, biała surowa kiełbasa, Placek drożdżowy z rabarbarem, Schab, Kaczka, Ryba po grecku, smażona pierś z kurczaka, obiady miesne, Spaghetti a la carbonara, Sashimi , Włoskie fondue, sałatki hiszpańskie, grill kurczak, makarony z pomidorami, Mięso Gyros, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Zupa szczawiowa, Włoska sałatka caprese z malinami , Karkówka, KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI, Pasta słowacka, Przepis z sałatka z fileta z kurczaka, Polędwiczki wieprzowe, Leczo, Makaron po bałkańsku, Ciasto półkruche, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Kurczak-naturalnie ,że pieczony, Zupa ogórkowa, Plemienie grzybowe z tajgi, Sałatki z kurczakiem, Ciasteczka z żurawiną i czekoladą, Naleśniki, sałatka z jajkami, Przepis z gotowanie pl przepisy, Przepis z sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami, Przepis z smazona kapusta, Przepis z ciasto sh, Przekąski, Pierś indyka smażona na wodzie, papryka pomidor, Zapiekanka Gyros , Jajka na pomidorach i papryce, Przepis z Papryka z jajkiem, Przepis z PO GRECKU, Kotlety, Zapiekane rurki z kurczakiem i brokułami , Przepis z majonez Knorr, Schab w pięciu smakach, Amerykański talerz rozmaitości, Jajka sadzone po meksykańsku, Zapiekanka z arbuza, Pierś z kurczaka, Zupa szczawiowa, Krokiety ze szpinakiem i łososiem, Barszcz, PYSZNA PRZEKĄSKA, Przepis z schab wołowy, sałatka z brokułów i kurczaka, Placek drożdżowy z rabarbarem, Sos Chantilly