Dodaj do ksiązki kucharskiej Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: pasibrzuch

Placki z gotowanych ziemniaków - składniki:

  • boczek - 2 plastry
  • pieprz
  • sól morska
  • kolendra - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • szalotka - 1 sztuka
  • kapusta włoska gotowana - 125 gramów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • oliwa

Placki z gotowanych ziemniaków - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.
  2. Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.
  4. Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
  5. Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.
  6. Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.
Dodaj do książki kucharskiej

PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.

2

Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.

3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.

4

Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

5

Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.

6

Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dania z makaronem, krewetki w zalewie, Boczniaki z sosem sojowym, Przystawki, Wołowina po burgundzku, Placki, Sałatka grecka, pasztet z ryby, Sałatka z wędzonego kurczaka z marchewką, Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Sos „Beata”, Lasagne, Gyros z kurczakiem, o jajku na twardo, Kurczak z octem balsamicznym , Leczo - VIDEO , Placuszki z cukinii, Indyk, Przepis z ryba gotowana przepis, Ryba po grecku, Fasolka szparagowa z boczkiem w kremowo-serowym sosem , Przepis z przepis na surowego łososia, chleb z mi, Curry z bananem, Przepis z sałatka z tuńczykiem i ryżem, makarony na obiad, Przepis z sałatki z feta, Pierś z kurczaka, Krem ze szpinaku i groszku zielonego, kuchnia polska co na obiad, Przystawki greckie, Lazanie z indykiem i warzywami, makarony smazone, Sałatka kebab - VIDEO, Świderki w sosie z dyni, Przepis z obiad z fileta z kurczaka, Faszerowane muszelki, Zupa ogórkowa, Przepis z obiad na zimno, Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Jagnięcina z Kaszmiru, jajka gotowane, Mielone, Zupa krem, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Żeberka, Ryż, Przepis z soki z owoców, Duszony ryż maślany , Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Pieczone kurczę z sezamem, Przepis z zapiekanka z makaronem papryka i mięsem mielonym, Jesienna zupa z kasztanów, Przepis z ciasta i desery, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami, Polewka z piwa, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, polędwiczki wieprzowe w sosie, " Puchar cappuccino ", Sałatka z szynką i serem, Przepis z łątwe obiady