Dodaj do ksiązki kucharskiej Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: pasibrzuch

Placki z gotowanych ziemniaków - składniki:

  • boczek - 2 plastry
  • pieprz
  • sól morska
  • kolendra - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • szalotka - 1 sztuka
  • kapusta włoska gotowana - 125 gramów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • oliwa

Placki z gotowanych ziemniaków - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.
  2. Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.
  4. Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
  5. Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.
  6. Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.
Dodaj do książki kucharskiej

PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.

2

Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.

3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.

4

Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

5

Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.

6

Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta, Kuskus z kurczakiem na ostro, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, sałatki z łososiem, pstrag smazony na patelni, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Bób po katalońsku, Bigos, Gulasz, Barszcz ukraiński, Sałatka gyros warstwowa, Bigos, kuchnia ryby, delikat uniwersalny knorr, Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Sos czosnkowy z chilli, zupa zalewajka, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną, Tłusty czwartek, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Kasza, Placki ziemniaczane w japońskim stylu, Szpinak, Polędwiczki w cieście francuskim, Bigos - VIDEO, Przepis z mieso z jajkiem, Przepis z obiad bezmiesne, Mintaj w płatkach kukurydzianych, Mięsne krokiety ze szpinakiem, Jajka, smażony makaron po chińsku z piersią z kurczaka, Paszteciki grzybowe, Zupa cebulowa, Leczo, ryż curry, Przepis z sałatka z papryką i kukurydzą - -, Sałatka z makaronu ryżowego i brokułami, Pierogi z dodatkiem żółtego sera, Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem , kurczak piersi z kurczaka, Pierogi z kapustą i grzybami, Słodko-kwaśne pieczone kurczaki, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Przepis z SER TY, ryż na słodko, Zupa pieczarkowa, Przepis z czerwona soczewica, Żurek, Zapiekanka makaronowa, kurczak Co, Deser z lodami "Karuzela", Cannelloni serowe ze szpinakiem, Sos czekoladowy, gotowe sosy, zapiekanka z miesem mielonym i pieczarkami, Dania z makaronem, Placki, Makaron rurki zapiekanka z serem i szynką, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty i boczku, Sałatka Nicejska, Przepis z schab smażony, Przepis z puszka knorr