Dodaj do ksiązki kucharskiej Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie

Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 3 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie - składniki:

  • polędwica wieprzowa - 1 sztuka
  • masło - 2 łyżki
  • olej z pestek winogron - 0.25 szklanki
  • słodka śmietanka 18 % - 0.5 szklanki
  • miód - 1 łyżeczka

Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie - Sposób przygotowania:

  1. Przygotować marynatę do natarcia mięsa mieszając 1/4 szklanki oleju z miodem, papryka, pieprzem mielonym, Delikatem w płynie. Natrzeć mięso i zostawić na 1 godzinę.
  2. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć polędwicę na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce 45 minut.
  3. Wyjąć mięso i odłożyć by odetchnęło.
  4. Do sosu ( powinno go zostać ok. 1/2 szklanki ) dolać śmietankę - zagotować. Doprawić do smaku Delikatem uniwersalnym i pieprzem.
  5. Polędwicę pokroić w ukośne plastry , polewać sosem .
Dodaj do książki kucharskiej

POLĘDWICA WIEPRZOWA W ORZECHOWYM SOSIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotować marynatę do natarcia mięsa mieszając 1/4 szklanki oleju z miodem, papryka, pieprzem mielonym, Delikatem w płynie. Natrzeć mięso i zostawić na 1 godzinę.

2

Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć polędwicę na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce 45 minut.

3

Wyjąć mięso i odłożyć by odetchnęło.

4

Do sosu ( powinno go zostać ok. 1/2 szklanki ) dolać śmietankę - zagotować. Doprawić do smaku Delikatem uniwersalnym i pieprzem.

5

Polędwicę pokroić w ukośne plastry , polewać sosem .

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placek po góralsku, Kaczka, Zapiekane parówki , Sałatka z sosem musztardowym, Przepis z dania z patelni, Sos beszamelowy , Kremowa zupa z dyni, Soczysta kaczka w jabłkach i coli , Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Przepis z chińska patelnia przepis, Zupa z dyni, sałatka z sałatą masłową, Przekąska z szynką, Naleśniki z pieczarkami i mięsem mielonym, Przekąski, Zupa pomidorowa, Sos czosnkowy na wódce, Przepis z sosy z miesa wolowego, Kremowa zupa z dyni, wątróbka z cebulą, pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, Przepis z curry z, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Sałatka gyros warstwowa, Skrzydełka słodko- pikantne, Jagnięcina duszona po chorwacku, Jajka w pomidorach, gotowane mięso przepisy, Brokuły w białym sosie, zasmazka do bigosu, Przepis z kuchnia włoska makarony, Sałatka z kurczakiem, Szpinakowe naleśniki z sosem pomidorowym i mozzarellą, Przepisy świąteczne, Pyszne czekoladowe Brownie, boczek z gr, pieczona szynka wieprzowa, Pierniczki Choinkowe, Przystawki, dzieci, Schab z makaronem sojowym, Zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami, Żeberka w kapuście, Karkówka, ser ricotta, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Pomidorowe kopytka z brokułami , Przepis z ryz smazony z warzywami po chinsku, Przepis z szpinak z serem w ciescie francuskim, Przepis z meksykańskie, Carbonara, Makaron, Przepis z przepisy z ziemniakami, Schab, Truskawkowe semifreddo, Sałatka grecka, Spaghetti z tuńczykiem, Sałatka arbuzowa z serem feta , Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową, Salsa, Pasztet, maka mleko maka, Nadzienie z orzeszkami piniowymi i rodzynkami, ziemniaki w mundurkach