Dodaj do ksiązki kucharskiej Potrawka z królika

Potrawka z królika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Potrawka z królika - składniki:

  • mięso z królika bez kości - 500 gramów
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 2 łyżki
  • ocet jabłkowy - 4 łyżki
  • wytrawne wino białe - 1 szklanka
  • cebula biała - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • mały por - 1 sztuka
  • pieczarki - 6 sztuk
  • groszek zielony mrożony - 80 gramów
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka
  • bulion drobiowy - 400 mililitrów
  • słodka śmietana 36% - 1 szklanka
  • musztarda - 1 łyżka
  • olej - 60 mililitrów
  • pieprz w ziarenkach - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ocet jabłkowy - 4 łyżki

Potrawka z królika - Sposób przygotowania:

  1. Mięso królika podziel na mniejsze kawałki.
  2. W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj wino z octem, dodaj pieprz, liść laurowy, cebulę i czosnek pokrojone w plastry oraz przyprawę Knorr. Umieść mięso w marynacie na 2 godziny.
  3. Marchewkę i pora pokrój w drobną kostkę. Pieczarki na cząstki.
  4. W rondlu rozgrzej olej. Podsmaż mięso wraz z warzywami z marynaty. Jak mięso nabierze rumianych kolorów dodaj pozostałe warzywa i całość podsmaż.
  5. Wlej bulion oraz śmietanę i musztardę. Całość duś około 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  6. Pod koniec duszenia, gdy sos zgęstnieje, dodaj zielony groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Ponownie zagotuj i podawaj samodzielnie lub z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej

POTRAWKA Z KRÓLIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Potrawka z królika
    1.Mięso królika podziel na mniejsze kawałki.
  • 2
    Potrawka z królika
    2.W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj wino z octem, dodaj pieprz, liść laurowy, cebulę i czosnek pokrojone w plastry oraz przyprawę Knorr. Umieść mięso w marynacie na 2 godziny.
  • 3
    Potrawka z królika
    3.Marchewkę i pora pokrój w drobną kostkę. Pieczarki na cząstki.
  • 4
    Potrawka z królika
    4.W rondlu rozgrzej olej. Podsmaż mięso wraz z warzywami z marynaty. Jak mięso nabierze rumianych kolorów dodaj pozostałe warzywa i całość podsmaż.
  • 5
    Potrawka z królika
    5.Wlej bulion oraz śmietanę i musztardę. Całość duś około 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  • 6
    Potrawka z królika
    6.Pod koniec duszenia, gdy sos zgęstnieje, dodaj zielony groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Ponownie zagotuj i podawaj samodzielnie lub z ziemniakami.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO KARKÓWKI KNORR

    Przyprawa do karkówki Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tłusty czwartek, Zupa grzybowa, Udka, Przepis z mięso mielone z indyka z ryzem, Kebab, Zupa pomidorowa, Przepis z ryba salatka, Bezglutenowa kanapka z pastą jajeczną z ogórkiem i rzodkiewką, Przepis z poledwiczki wieprzowe z warzywami, Carbonara, Przepis z szparagi zapiekane z serem, Barszcz, Kuskus z kurczakiem na ostro, Przepis z mase do deseru, Przepis z kiszone ogórki, Kotlet de volaille - VIDEO, Ciasto bomba, Szaszłyki fantazja, Gazpacho z czerwonej papryki i z rzeżuchą, Zupy, Pianka ziemniaczana ze skiełkowaną rzepą, Wędzona ryba z teriyaki , Antrykot po prowansalsku, Sałatka paprykowa z fetą i oliwkami, Bezglutenowa kanapka z pastą jajeczną z ogórkiem i rzodkiewką, obiad dla, Puszysta surówka z selera, mleko mąka, Przepis z naleśniki z jajkami, mieso mielone ciasto francuskie, szaszłyk kurczak, Eintopf jarzynowy w tyrolskich chlebkach, Zapiekane brokuły z kalafiorem w sosie serowym - VIDEO, Kocia lasagne , Sałatka oliwkowa w pomidorach , Gołąbki Mocy Świątecznej, hiszpanskie, sałatka z serem francuskim, Sos beszamelowy , Leczo, Przepis z czas pieczenia, Musaka, Kuskus z kurczakiem na ostro, Zupa brokułowa, Przepis z makaron z parówką, salatka me, Przepis z losos pieczony z serem, Zapiekanka z ravioli i szpinakiem, Przysmak bananowy, Orientalna ryba z kasztanami wodnymi i bok choy, Przepis z brokuły z piekarnika, Kanapeczki z kurczakiem, Placek po zbójnicku wersja 1, Golonka, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Duszona wątróbka wieprzowa, Przepis z kurczak smażony w oleju, Potrawy wielkanocne, Przepis z sosy mieso, Tortilla - VIDEO, Sałatka grecka, Bigos - VIDEO, Zupa ogórkowa - VIDEO