Dodaj do ksiązki kucharskiej Pstrąg z porami w śmietanie

Pstrąg z porami w śmietanie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Pstrąg z porami w śmietanie - składniki:

  • 3 średnie pory
  • 2 szklanki śmietany 36
  • 2 duże ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3 oczyszczone filety z pstrąga
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół pęczka posiekanej natki

Pstrąg z porami w śmietanie - Sposób przygotowania:

  1. No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.
  2. Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.
Dodaj do książki kucharskiej

PSTRĄG Z PORAMI W ŚMIETANIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.

2

Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z krem ze szpinaku, Risotto, Barszcz biały na grzybowo , kurczak ostro, Zupa krem z dyni - VIDEO, Okoń morski w ostrym pistou, zapiekanka makaron pieczarki, Zupa cebulowa, Śledzie w oleju z czosnkiem, Pasztet z królika z ziołami i słoniną, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Spaghetti Bolognese, Przepis z fasola czerwona z puszki, Przepis z filet z dorsza, Sałatka z selera naciowego, przepis na potrawkę z kurczaka, Przepis z placki po wegiersku na ostro, Kotlety, Przepis z kieszonki z piersi kurczaka -, Kanapka wrap z warzywami, Sałatki z kurczakiem, Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym, Chłodnik z buraków i kurczaka, Przepis z sos do paluszków rybnych, Przepis z makaron w sosie bialym, Gulasz z jagnięciny, Śledzie, Sałatka Gyros, sałatka curry z makaronem, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, Gulasz, Pieczone polędwiczki myśliwskie, Podudzia kurczaczka z majerankiem , Przepis z posiekany ząbek czosnku, Terrine z sera i krabów, Sałatka kachumber, Przepis z ryż z kurczakiem, RAFAELLO, Cukinia po włosku, łosoś z kawiorem, Tortilla, Proste kotleciki z jajka, Sałatka z brokułami - VIDEO , schab z koscia przepisy, Gyros, Czeko-naleśniki z serkiem i owocami, Rolada ziemniaczana, Zapiekanka z ziemniakow, Warzywa, łosoś swiezy, krewetki PRZYSTAWKA, Przepis z przyprawy do kaczki, Kolorowa sałatka z grillowaną wołowiną, Sałatki z makaronem, Zupa z soczewicy, makaron faszerowany miesem mielonym, Zupa brokułowa, Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem , Sałatka ryżowo - mięsna, Brokuły, Drobiowe roladki z nadzieniem, Przepis z FASOLA BOCZEK, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO