Dodaj do ksiązki kucharskiej Pstrąg z porami w śmietanie

Pstrąg z porami w śmietanie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Pstrąg z porami w śmietanie - składniki:

  • 3 średnie pory
  • 2 szklanki śmietany 36
  • 2 duże ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3 oczyszczone filety z pstrąga
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół pęczka posiekanej natki

Pstrąg z porami w śmietanie - Sposób przygotowania:

  1. No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.
  2. Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.
Dodaj do książki kucharskiej

PSTRĄG Z PORAMI W ŚMIETANIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.

2

Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIE WARZYWA. NIEWYCZERPANE BOGACTWO

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

sałatka selerem, Przepis z przepis na roladki wolowe, Indyk, Kurczak, Przepis z pstrag, Zupa grochowa, Zupa z kawałkami wołowiny i makaronem, Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem , Sałatka na Jesień, Quesadilla z papryką i chilli , Sałatka z porów, Obiad, Przepis z WĘDZONY SER, Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli, Sos włoski do spaghetti, Łosoś, Mielone, przystawki z łososia wędzonego, Przepis z kotlety mielone przepisy, Chilli Con Carne - VIDEO, Kanapka włoska , przepisy na cielecine z grzybami, sałatka z pieczarkami i pomidorami, Świderki w sosie z dyni, Naleśniki z truskawkami i białą czekoladą, Przepis z naleśniki z jajkami, wafle z mleka w proszku, Ognista karkówka z grilla , Spaghetti Bolognese, Przepis z poledwiczki wieprzowe z warzywami, Przepis z sos z kostki, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Risotto z kurczakiem i warzywami, Naleśniki, Pulpety z kapustą pekińską, Sałatka gyros z kurczaka, Ogórek, obiad z grzybami - - -, TAPAS: Grzanki z chleba, Sałatka Gyros, Kurczak z boczkiem pieczony w cieście , Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną, Pieczarkowe kapelusze Pana Kapelusznika , Kebab w kajzerce, obiad z ryzem i warzywami, serowa pasta, sąłatki, Makaron z jagodami, Pasta z cebulą i bryndzą, Przepis z co mozna zrobic na obiad, sałatka ananas kurczak, Zapiekanka z ziemniakami, Rurki z pieczarkami , Sałatki z makaronem, Pierś z kurczaka, Zupa pieczarkowa, Zupa dyniowa, Chińskie sajgonki, Przepis z dania główne z wołowiny, kotlety z piersi indyka, Placki po węgiersku, Spaghetti Bolognese, Penne rigatte z orzechowym pesto i serem , Zupy