Dodaj do ksiązki kucharskiej Pstrąg z porami w śmietanie

Pstrąg z porami w śmietanie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Pstrąg z porami w śmietanie - składniki:

  • 3 średnie pory
  • 2 szklanki śmietany 36
  • 2 duże ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3 oczyszczone filety z pstrąga
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół pęczka posiekanej natki

Pstrąg z porami w śmietanie - Sposób przygotowania:

  1. No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.
  2. Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.
Dodaj do książki kucharskiej

PSTRĄG Z PORAMI W ŚMIETANIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.

2

Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z zapiekanka ryżowa, Przepis z sałatka z granatem, Szpinak, kurczak w woreczku, Pierogi z kapustą i grzybami, Przepis z przepisy orientalne, Przepis z zupa czosnkowa z serem, Krem brokułowy, kotlet z jajka, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Ciasto półkruche, Różane Lassi, Kaczka, Zupa cebulowa, Pieczeń, Sałatka z papryki czerwonej, kurczak łatwy, Zapiekanka z makaronu - VIDEO, Ciasto na pizze, Przepis z sałatka z krewetkami koktajlowymi, Kalmary z sosem z czarnej fasoli, Pomidorowy sos do pizzy, Barszcz świąteczny, Przepis z jablko, sum smazony, Zupa krem z dyni - VIDEO, Enchiladas z chilli con carne, Zupa krem z dyni - VIDEO, Gulasz z warzyw, przystawki mięsne, makaron smażony, sos z serków topionych na zapiekanki, Jajka na pomidorach i papryce, zapiekanka z dyni, Jajka, Pierś z kurczaka pieczona, KUKURYDZA - ZDROWA PRZEKĄSKA, BEZOWE CAŁUSKI, łosoś smażony na patelni, Zupa jarzynowa, Tarta z truskawkami, Golonka z dzika po hetmańsku, Sałatki z kurczakiem, Conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym, Przepis z ciasto z delicjami, Sandacz z krabami w papilotach - VIDEO, Lasagne, Musaka, Curry z okry, PYSZNE, LEKKIE ŚNIADANIE :), Sałatka gyros z kurczaka, Sałatka z krabów, Przepis z owocowy deser, Tofu pieprzowe, knorr pasta, Smażone polędwiczki z sosem grzybowym, Przepis z ciasto francuskie z kurczakiem, Zupa z soczewicy, Sałatki, Surówka z marchwi i chrzanu, Kaczuszka z jabłkami, Karp, Przekąski, Przepis z naleśniki z mięsem mielonym