Dodaj do ksiązki kucharskiej Pstrąg z porami w śmietanie

Pstrąg z porami w śmietanie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Pstrąg z porami w śmietanie - składniki:

  • 3 średnie pory
  • 2 szklanki śmietany 36
  • 2 duże ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3 oczyszczone filety z pstrąga
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół pęczka posiekanej natki

Pstrąg z porami w śmietanie - Sposób przygotowania:

  1. No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.
  2. Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.
Dodaj do książki kucharskiej

PSTRĄG Z PORAMI W ŚMIETANIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.

2

Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierś z kurczaka, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, salatka z ogorkow, makaron z t, Rosół, Zupa krem, Quesadillas - VIDEO, Przepis z placki ziemniaczane po niemiecku, Masło krewetkowe, sos do kotletow schabowych, Przepis z makaron smazony z jajem, Ciasto na pierogi, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Przepis z pieczarki nadziewane mięsem mielonym -, Szynka z rusztu, Sałatka grecka, Przepis z kurczak pikantny, Szybki kurczak z marchewką , pieczarki z makaronem, Zupa z dyni, Placki owsiane z warzywami, Curry z kurczaka z morelami , Przepis z sałatka z kukurydzą i jajkiem, Zupa grochowa, Kotlety schabowe z pigwą, Placki po węgiersku, Sałatka meksykańska z kurczakiem, coś dobrego, Kisiel porzeczkowy, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Sałatka Gyros, sałatka z sałatą rzymską, Babka majonezowa, świeży boczek na obiad, Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere, Sałatki z makaronem, Zupa szczawiowa, Obiad, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Babeczki z cukinii, Zupa jarzynowa z buraczkami, Przepis z pierś z kurczaka kieszonki, Zupa z soczewicy, Przepis z zupa z kukurydzy, Gomasio – przyprawa, Dania z ryżem, Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, salatka z filetem, Duszone ziemniaki z warzywami, Wołowina À la Jaridinière, Spaghetti all’amatriciana , Sos włoski do spaghetti, kurczak sos sojowy, Sałatka z krewetek i winogron , Risotto, Przepis z kalafior z sosem czosnkowym, Pstrąg, Makaron, zapiekanka z ugotowanych ziemniaków, Sałatka z brokułami - VIDEO , obiad z wołowiny, Cukinia z jabłkami pachnąca pietruszką, Przepis z przyprawa do gotowanych ziemniaków