Dodaj do ksiązki kucharskiej Pstrąg z porami w śmietanie

Pstrąg z porami w śmietanie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Pstrąg z porami w śmietanie - składniki:

  • 3 średnie pory
  • 2 szklanki śmietany 36
  • 2 duże ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3 oczyszczone filety z pstrąga
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół pęczka posiekanej natki

Pstrąg z porami w śmietanie - Sposób przygotowania:

  1. No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.
  2. Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.
Dodaj do książki kucharskiej

PSTRĄG Z PORAMI W ŚMIETANIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.

2

Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierogi ruskie w cieście, Przepis z mięso mielone w słoikach, Polskie pierogi z chrzanem, Naleśniki, Truskawki z sherry, Żeberka, sałatka z makaronem spaghetti, Gulasz po węgiersku - VIDEO, sos słodko kwaśny z makaronem, Spaghetti a la carbonara, Dynia, Sałatka warzywna z tuńczykiem, z pory, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Przepis z rolady z łopatki wieprzowej, Pieczone nogi z kurczaka z pomarańczami, Ogórek, szynka wieprzowa, smalec z papryką, mięso mielone makaron, Tortilla, ciasto j, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Sielawa zapiekana, grzybowa z grzybami, Ryba po grecku, Piersi z kurczaka ze szpinakiem , Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Zupy, Przepis z sos śmietanowy do mięsa, Pasztet drobiowy , Przepis z bułka z, Lody Waniliowe, Zupa krem z dyni - VIDEO, Kutia, Przepis z kostki bazylia, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Wege spaghetti, PIECZYWO Z CZOSNKIEM, Spaghetti Bolognese, Meksykański chłodnik, Quesadilla z papryką i chilli , kiełbasa zwyczajna, Mielone, sałatka z jogurtem naturalnym, Kurczak w kolorowych warzywach, Gazpacho z jogurtem i bazylią, zupy z makaronem, Zapiekane ravioli w kremowym sosie serowym, Koktajl owocowy, Barszcz biały, Karkówka, Przepis z spagetti z warzywami, Ryba, Przepis z przepis na łatwy obiad, Zupa Harira z ciecierzycą, Przepis z ciasta deser, Przystawki, Kutia, Potrawy wigilijne, Pikantne spaghetti z oliwkami, Karkówka z grilla, Zapiekane naleśniki po bolońsku, Smażony ananas w cieście