Dodaj do ksiązki kucharskiej Pstrąg z porami w śmietanie

Pstrąg z porami w śmietanie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Pstrąg z porami w śmietanie - składniki:

  • 3 średnie pory
  • 2 szklanki śmietany 36
  • 2 duże ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3 oczyszczone filety z pstrąga
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół pęczka posiekanej natki

Pstrąg z porami w śmietanie - Sposób przygotowania:

  1. No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.
  2. Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.
Dodaj do książki kucharskiej

PSTRĄG Z PORAMI W ŚMIETANIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.

2

Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kurczak patelnia, Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg", Przepis z kurczak z rosolu, Kedgeree czyli ryz z ryba i jajkiem, Przepis z obiad po polsku, Sałatka z ryżem i tuńczykiem I, Zupa szczawiowa, Udka, Smaczne filety rybne w rzodkiewce, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Gołąbki, Gyros, mielony i pieczony boczek, Przepis z knorr przepisy zupy, Kremowa zupa z dyni, Przepis z SER TY, Ryż, Przepis z chińskie przystawki, Zupa gulaszowa kolorowa, zapiekanki z piersią kurczaka, Delikatny schab, Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym , Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Przepis z ryz przepisy, Duszone warzywa, Placuszki z cukinii, Przepis z wegetariański, Sałatka Nicejska, Udka kurczaka w pomidorach z miodem, Ogniste pałeczki z kurczaka, przyprawa na m, Kartoflanka z grzybowym smakiem , Śledź z kapustą kiszoną i kurkami, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, sałatka z papryką i kukurydzą - -, Karp w galarecie, ryba z maslem, sos-do-makaronu, Smażony kurczak w „pięciu smakach”, Gyros z kurczakiem, Przepis z mieso w cieście, mięso jajko, Musaka, Sałatka Grecka, Jajka, Golonka, Schab z zalewy, Gulasz, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Gorące rynki ., Sałatki z makaronem, Duszone warzywa, Placuszki z cukinii, Leczo, Kluski z mąki gryczanej, Bażant w śmietanie, Przepis z sos brokulowy, pieczeń z jajkiem, Zupa gulaszowa, Ziemniaki, Potrawy wigilijne, schab z papryka, Karkówka, Przepis z desery czekolada