Dodaj do ksiązki kucharskiej Pstrąg z porami w śmietanie

Pstrąg z porami w śmietanie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Pstrąg z porami w śmietanie - składniki:

  • 3 średnie pory
  • 2 szklanki śmietany 36
  • 2 duże ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3 oczyszczone filety z pstrąga
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół pęczka posiekanej natki

Pstrąg z porami w śmietanie - Sposób przygotowania:

  1. No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.
  2. Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.
Dodaj do książki kucharskiej

PSTRĄG Z PORAMI W ŚMIETANIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.

2

Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka gyros warstwowa, Włoska grzybowa Lasagne, makarony sałatka, Przepis z hiszpanskie, makarony z majonezem, Carbonara, Cielęcina z sosem z ikry, Przepis z kiszone rydze, majonez - do sosu, Przepis z dania dietetyczne, Przepis z kurczak owocami, Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami, Dynia, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Sałatka Nicejska, Ośmiorniczki z kurczaka, Musujący koktajl z lodami truskawkowymi, Karp, Kotlety, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, szaszlyki z piekarnika, Żeberka w sosie :), Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Makaron, Tarta z dynią i niebieskim serem pleśniowym, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Przepis z przystawki z łososia wędzonego, Atrakcyjne wstążki z owocami i szynką, Risotto z kurczakiem i warzywami, Szybkie Bolognese, zupa serowa z serków topionych -, duszona w cebuli, Kluski , mięso ze szparagami, salatka z bialej kapusty, Tłusty czwartek, surówka z kapusta pekińska, Przepis z latwa zapiekanka, Sałatka Cezar - VIDEO, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z pierś z kurczaka obiad, Tortilla, Przepis z indyk smażony, Mięso mielone z ziemniakami, karczek pieczony w piekarniku -, Pierś z kurczaka pieczona, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Frittata warzywno-mięsna, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Zapiekanka po rzymsku, Zapiekanka po rzymsku, Mielone, Indyk, Pasztet, Przepis z zapiekanka po, Krewetki w pomidorach po indyjsku, Bitki z majerankiem, Polewka piwna, Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, Faszerowana papryka , duszone grzyby, Sos włoski do spaghetti, Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi