Dodaj do ksiązki kucharskiej Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Pulpety w sosie pieczarkowym - składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
  • pieczarki - 150 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • bułka pszenna - 1 sztuka
  • mąka - 4 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • śmietana 36% - 50 mililitrów
  • woda - 1 litr
  • oliwa - 50 mililitrów
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • mleko do namoczenia bułki
  • gorąca woda - 1 litr

Pulpety w sosie pieczarkowym - Sposób przygotowania:

  1. Bulkę namocz w mleku a następnie odciśnij. Mięso przełóż do miski i wyrób dokładnie z jajkami, połową posiekanej natki oraz bułką. Masę dopraw do smaku.
  2. Z mięsnej masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w mące. Następnie obsmaż z każdej strony na złoty kolor i zdejmij z patelni.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na tej samej patelni. W tym czasie pokrój pieczarki w ósemki i dodaj do cebuli. Dodaj pozostałą mąkę, wymieszaj i zalej szklanką wrzącej wody – gotuj chwilę.
  4. Zawartość patelni przelej do garnka, uzupełnij pozostałą ilością wody i dodaj bulionetkę Knorr – dodaj śmietanę i zagotuj.
  5. Do gotującego sosu włóż pulpety, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Gotowe podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Pulpety w sosie pieczarkowym
    1.Bulkę namocz w mleku a następnie odciśnij. Mięso przełóż do miski i wyrób dokładnie z jajkami, połową posiekanej natki oraz bułką. Masę dopraw do smaku.
  • 2
    Pulpety w sosie pieczarkowym
    2.Z mięsnej masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w mące. Następnie obsmaż z każdej strony na złoty kolor i zdejmij z patelni.
  • 3
    Pulpety w sosie pieczarkowym
    3.Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na tej samej patelni. W tym czasie pokrój pieczarki w ósemki i dodaj do cebuli. Dodaj pozostałą mąkę, wymieszaj i zalej szklanką wrzącej wody – gotuj chwilę.
  • 4
    Pulpety w sosie pieczarkowym
    4.Zawartość patelni przelej do garnka, uzupełnij pozostałą ilością wody i dodaj bulionetkę Knorr – dodaj śmietanę i zagotuj.
  • 5
    Pulpety w sosie pieczarkowym
    5.Do gotującego sosu włóż pulpety, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Gotowe podawaj z ziemniakami lub kaszą.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Surówka po chińsku, Barszcz biały, Przepis z zapiekanka z makaronem i miesem, Biriani - Piersi z kurczaka po indyjsku, Sałatka wiosenna z awokado, na slodko, Żeberka - VIDEO, Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Koreczki kurczakowo - sezamowe, Potrawy wielkanocne, Przepis z smażony ryż z warzywami, zupa neapolitańska z serem, Przepis z co do golonki, Brochettes z indyka w owocowej salsie , Indyk, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Kluski , Kebab, Barszcz czerwony zabielany , risotto warzywami, Zupa fasolowa, Przepis z piersi z kury, Zapiekanki, Zupa pieczarkowa, Przepis z gotowane ziemniaki, Okoń zapiekany ze szpinakiem, Zapiekanka po rzymsku, Szybki chłodnik ogórkowy, Indyk w śmietanie , ryba cytryna, Przepis z kurczak piers, schab a la stroganoff, Chrupiące, czekoladowe kulki, Gyros, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Pasta z soczewicy, Bigos domowy, Sos rosyjski, Gulasz, Przystawki, Greckie steki z karkówki na grilla, Sosy, Parówki w sosie pomidorowym, Przepis z ser sałatkowy, Ciasteczka z dżemem, Przepis z baklazan z warzywami, Przepis z sałatka ze świeżych ogórków, Krokiety z kurczaka, makaron z t, Zupa z dyni, Kebab w kajzerce, przyprawy do kapuśniaka, Zupa krem, ryz smazony, pierś z kurczaka w mące, Sos cebulowo – jabłkowy do wątróbki, Ratatui a’la Gousto, Kluchy na parze z sosem brzoskwiniowym, Ryba po grecku, Kalifornia rolls , Przepis z obiad z ryżem, Zupa cebulowa, Żeberka z chilli