Dodaj do ksiązki kucharskiej Puszysty biszkopt z jabłkami

Puszysty biszkopt z jabłkami

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 6 osób łatwe Autor: saphira7773

Puszysty biszkopt z jabłkami - składniki:

  • jajka - 5 sztuk
  • mąka - 80 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • jabłka - 5 sztuk

Puszysty biszkopt z jabłkami - Sposób przygotowania:

  1. Jajka obieramy i kroimy wedle uznania, ja preferuję sposób "na ósemki", a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę/blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Do miski wbijamy pięć całych jajek. Miksujemy dodając cukier i cukier puder, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli średnio 20 min.
  3. Jak masa będzie wyglądać odpowiednio dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy.
  4. Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy 3/4 masy. Układamy na niej jabłka. Resztą masy przykrywamy jabłka.
  5. Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180C na ok 40 min. Proces pieczenia należy kontrolować, gdyż może wystarczyć np 35 min, a może trzeba będzie potrzymać 10 min dłużej.
  6. Upieczone i przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej

PUSZYSTY BISZKOPT Z JABŁKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jajka obieramy i kroimy wedle uznania, ja preferuję sposób "na ósemki", a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę/blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2

Do miski wbijamy pięć całych jajek. Miksujemy dodając cukier i cukier puder, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli średnio 20 min.

3

Jak masa będzie wyglądać odpowiednio dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy.

4

Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy 3/4 masy. Układamy na niej jabłka. Resztą masy przykrywamy jabłka.

5

Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180C na ok 40 min. Proces pieczenia należy kontrolować, gdyż może wystarczyć np 35 min, a może trzeba będzie potrzymać 10 min dłużej.

6

Upieczone i przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego :)

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

schab bez kości, Sałatka z jajkami i papryką, zapiekanki z piersią kurczaka, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Przepisy świąteczne, Ziemniaki z niespodzianką, chleb pi, Zupa z dyni, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Przepis z przystawka na zimno, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Lasagne, Zupa gulaszowa, Przepis z przystawki na grilla, Mięsne kulki z niebieskim serem , Biriani - Piersi z kurczaka po indyjsku, Przepis z sosy do jajek, pasztet z jajek, Przepis z po prostu gotuj, Placuszki z cukinii, Gnocci z szałwią i czosnkiem , pomidory z jajkami, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Sałatka grecka z fetą, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Męska sałatka makaronowa, Ryba, marynata do kurczaka, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, masy do ciast, Przepis z tatar z mięsa wołowego, Lody jogurtowo owocowe, Przepis z obiad z spagetti, Sos włoski do spaghetti, Wyborny mus czekoladowy, Kasza, Przepis z SAŁATKA li, kuleczki ryżowe, Farfalle z boczkiem, jajkami i mozzarellą, Zupa ogórkowa, kurczak ryżem, Czosnek, Sos czosnkowy , Meksykańskie chilli con carne z nutą curry, salatki z szynka -, Papryka, Przepis z sałatka z kurczakiem sałatą lodową, zupa z świeżych ogórków, Delikatny schab, Obiad, Szpinak, Potrawka z kurczaka, Zupa pieczarkowa, Sałatka z selerów z zielonym groszkiem , Indyk, gotowana papryka, mięso ze szpinakiem, Zupa pomidorowa, Meksykańskie burittos , Przepis z do makaronu, Risotto, Aromatyczna pieczeń wieprzowa, Zupa kremowa z cebuli