Dodaj do ksiązki kucharskiej Puszysty biszkopt z jabłkami

Puszysty biszkopt z jabłkami

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 6 osób łatwe Autor: saphira7773

Puszysty biszkopt z jabłkami - składniki:

  • jajka - 5 sztuk
  • mąka - 80 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • jabłka - 5 sztuk

Puszysty biszkopt z jabłkami - Sposób przygotowania:

  1. Jajka obieramy i kroimy wedle uznania, ja preferuję sposób "na ósemki", a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę/blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Do miski wbijamy pięć całych jajek. Miksujemy dodając cukier i cukier puder, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli średnio 20 min.
  3. Jak masa będzie wyglądać odpowiednio dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy.
  4. Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy 3/4 masy. Układamy na niej jabłka. Resztą masy przykrywamy jabłka.
  5. Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180C na ok 40 min. Proces pieczenia należy kontrolować, gdyż może wystarczyć np 35 min, a może trzeba będzie potrzymać 10 min dłużej.
  6. Upieczone i przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej

PUSZYSTY BISZKOPT Z JABŁKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jajka obieramy i kroimy wedle uznania, ja preferuję sposób "na ósemki", a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę/blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2

Do miski wbijamy pięć całych jajek. Miksujemy dodając cukier i cukier puder, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli średnio 20 min.

3

Jak masa będzie wyglądać odpowiednio dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy.

4

Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy 3/4 masy. Układamy na niej jabłka. Resztą masy przykrywamy jabłka.

5

Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180C na ok 40 min. Proces pieczenia należy kontrolować, gdyż może wystarczyć np 35 min, a może trzeba będzie potrzymać 10 min dłużej.

6

Upieczone i przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego :)

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Krewetki w sosie musztardowym, Przepis z łosoś dzwonki, Ciasto na pizze, Tołpyga ze szpinakiem, mięso łopatka obiad, Przepis z makaron obiad, Sałatka à la kebab , Przepis z Kurczak marynata, Tłusty czwartek, Zupa z dyni, Złociste paluszki z kurczaka, Zapiekane gnocchi w sosie napoli z bazylią, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Pasztet, makarony z pomidorami, wykwintny obiad, Chrupiące skrzydełka na ostro, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przystawki, Przepis z sos sojowy ryż, Sałata zielona z jajkami, Risotto, pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, Por na białym winie z tymiankiem (dodatek do mięsa), Deser bananowo-truskawkowy, Kurczak, Ostra zapiekanka, Jesienna biesiada, Gyros z kurczakiem, Kromki z maślanki, Przepis z szpinak mrożony z czosnkiem duszony, ryz z tunczykiem, Zupa grzybowa, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Rurki z warzywami, Gyros, Dipy, przepis na polędwiczkę wieprzową, Krewetki pesto, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, pierogi z kapustą, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Meksykańskie kąski, sałatka z rybą wędzoną, Przepis z ciasto francuskie z kurczakiem, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Zapiekanka makaronowa, Steki po włosku, Przepis z obiad z kabaczka, pieczone ziemniaki w piekarniku, Przepis z sałatka awokado, pierogi z kapustą, Zupa krem, Placki, sosy knorr do makaronów, Gulasz myśliwski z kiełbasą , Sałatka warzywna z tuńczykiem, sałatka z jajkami, Jajka nadziewane grzybami, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, obiad z ziemniaka, Makaron z kapustą i grzybami, obiad bezmiesne, Śledzie