Dodaj do ksiązki kucharskiej Puszysty biszkopt z jabłkami

Puszysty biszkopt z jabłkami

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 6 osób łatwe Autor: saphira7773

Puszysty biszkopt z jabłkami - składniki:

  • jajka - 5 sztuk
  • mąka - 80 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • jabłka - 5 sztuk

Puszysty biszkopt z jabłkami - Sposób przygotowania:

  1. Jajka obieramy i kroimy wedle uznania, ja preferuję sposób "na ósemki", a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę/blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Do miski wbijamy pięć całych jajek. Miksujemy dodając cukier i cukier puder, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli średnio 20 min.
  3. Jak masa będzie wyglądać odpowiednio dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy.
  4. Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy 3/4 masy. Układamy na niej jabłka. Resztą masy przykrywamy jabłka.
  5. Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180C na ok 40 min. Proces pieczenia należy kontrolować, gdyż może wystarczyć np 35 min, a może trzeba będzie potrzymać 10 min dłużej.
  6. Upieczone i przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej

PUSZYSTY BISZKOPT Z JABŁKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jajka obieramy i kroimy wedle uznania, ja preferuję sposób "na ósemki", a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę/blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2

Do miski wbijamy pięć całych jajek. Miksujemy dodając cukier i cukier puder, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli średnio 20 min.

3

Jak masa będzie wyglądać odpowiednio dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy.

4

Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy 3/4 masy. Układamy na niej jabłka. Resztą masy przykrywamy jabłka.

5

Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180C na ok 40 min. Proces pieczenia należy kontrolować, gdyż może wystarczyć np 35 min, a może trzeba będzie potrzymać 10 min dłużej.

6

Upieczone i przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego :)

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

baklazan faszerowany, Szybki obiad, Szlachetny żurek z grzybami - VIDEO, Smaczna cebulowa zupa, papryka kurczak, Gulasz węgierski z wieprzowiny, Mielone, Przepis z sałata z łososiem, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Pożywna sałatka z burakami, świeżymi śliwkami i kozim serem, Clafoutis ze śliwek, Żeberka w kapuście, ciasto j, Chińskie sajgonki, Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami, Kotlety cebulowe, Karkówka, Potrawy wigilijne, tortilla po meksykańsku, Makaron ze szparagami , Spaghetti z tuńczykiem, Sos czosnkowy z chilli, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Tarta pomarańczowa z ricottą , Przepis z Zapiekanka z ryżem i piersią z kurczaka, Krupnik, Sos czosnkowy , Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Brazylijska sałatka ziemniaczana, Golonka pieczona z syropem klonowym , kurczak z ryżem i warzywami a la risotto, sos do rt, ze sliwkami, Gyros, Sałatka koktajlowa , Zapiekana cukinia z ryżem i sosem beszamelowym, Świderki w sosie z dyni, Sałatka z indykiem na słodko , Bo rau thap cam, sosy z bulionu, obiad dla, Zupa kalafiorowa, Przepis z mieso z warzywami, zupa mu, Proste kotleciki z jajka, Zapiekanka rodzinna, ogórki z papryka, Bigos, Przepis z gołąbki smażone, Przepis z sos słodko kwaśny z makaronem, Zupa pieczarkowa, Ryż, Przepis z co do kotletów mielonych, Pieczeń, Przepis z np mięso z kurczaka, Zapiekanka meksykańska, Antrykot bercy, mieso w makaronie, Gęś duszona z jabłkami, Sałatka z brokułami - VIDEO , kostki bazylia, Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami, Sos madera