Dodaj do ksiązki kucharskiej Puszysty biszkopt z jabłkami

Puszysty biszkopt z jabłkami

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 6 osób łatwe Autor: saphira7773

Puszysty biszkopt z jabłkami - składniki:

  • jajka - 5 sztuk
  • mąka - 80 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • jabłka - 5 sztuk

Puszysty biszkopt z jabłkami - Sposób przygotowania:

  1. Jajka obieramy i kroimy wedle uznania, ja preferuję sposób "na ósemki", a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę/blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Do miski wbijamy pięć całych jajek. Miksujemy dodając cukier i cukier puder, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli średnio 20 min.
  3. Jak masa będzie wyglądać odpowiednio dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy.
  4. Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy 3/4 masy. Układamy na niej jabłka. Resztą masy przykrywamy jabłka.
  5. Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180C na ok 40 min. Proces pieczenia należy kontrolować, gdyż może wystarczyć np 35 min, a może trzeba będzie potrzymać 10 min dłużej.
  6. Upieczone i przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej

PUSZYSTY BISZKOPT Z JABŁKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jajka obieramy i kroimy wedle uznania, ja preferuję sposób "na ósemki", a następnie na mniejsze plasterki. Tortownicę/blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2

Do miski wbijamy pięć całych jajek. Miksujemy dodając cukier i cukier puder, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli średnio 20 min.

3

Jak masa będzie wyglądać odpowiednio dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas miksujemy.

4

Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy 3/4 masy. Układamy na niej jabłka. Resztą masy przykrywamy jabłka.

5

Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180C na ok 40 min. Proces pieczenia należy kontrolować, gdyż może wystarczyć np 35 min, a może trzeba będzie potrzymać 10 min dłużej.

6

Upieczone i przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego :)

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: