Dodaj do ksiązki kucharskiej Pyszne i proste domowe nalewki!

Pyszne i proste domowe nalewki!

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 6 osób łatwe Autor: maria.anna

Pyszne i proste domowe nalewki! - składniki:

  • spirytus - 1 opakowanie
  • cukier - 20 dekagramów
  • owoce - 35 dekagramów

Pyszne i proste domowe nalewki! - Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
  2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
  3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
  4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
  5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
  6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
  7. Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Dodaj do książki kucharskiej

PYSZNE I PROSTE DOMOWE NALEWKI! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.

2

Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)

3

Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni

4

Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni

5

Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu

6

Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)

7

Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Wigilijna czarna kapusta ., ogórki marchew do słoików, mieso na gulasz, Przepis z PO GRECKU, Sałatka Gyros, Śledź po sułtańsku, Sałatki z makaronem, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Zapiekanka z pieczarkami, Warzywa, Zapiekanka meksykańska, Sałatka Cezar - VIDEO, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Przepis z zupa w chlebie, Jogurtowe placki z jabłkami, Przepis z masa do ciasta, Papryka z czerwoną kapustą, obiad piersi kurczaka, Sałatka z arbuzem. , Kremowa zupa z dyni, Przepis z sos do tacos, podgrzybki duszone, Risotto, Mielone, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Omlet z kurczakiem i brokułami, Zupa grochowa, Dania z ryżem, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Przepis z Pieprz i sól, Kremowe spaghetti z chipsami z kabanosa, Brokuły, Sezamowy, Przepis z świeże ogórki, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, hiszpańska kawa, kostka rosołowa wołowa, przepisy na ciepło, Sałatka kalafiorowa w wersji hiszpańskiej, Sałatka śledziowa inaczej, dorsz zapiekany z warzywami, pasta z tunczyka, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Sałatka z ryżem i papryką, Placek po zbójnicku wersja 1, Kotlet de volaille - VIDEO, Zupa pieczarkowa, Ogórek, makaron z serami, Przepisy świąteczne, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Polewka piwna, Spaghetti a la marinara, kasza z suszonymi grzybami, Zapiekanka makaronowa, Zupa węgierska , grill wołowina, skrzydelka kurczaka, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Funghi gratinati, Szaszłyki z piersi indyka, Udka, Marynowana pierś na szpinaku