Dodaj do ksiązki kucharskiej Pyszne i proste domowe nalewki!

Pyszne i proste domowe nalewki!

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 6 osób łatwe Autor: maria.anna

Pyszne i proste domowe nalewki! - składniki:

  • spirytus - 1 opakowanie
  • cukier - 20 dekagramów
  • owoce - 35 dekagramów

Pyszne i proste domowe nalewki! - Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
  2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
  3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
  4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
  5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
  6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
  7. Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Dodaj do książki kucharskiej

PYSZNE I PROSTE DOMOWE NALEWKI! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.

2

Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)

3

Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni

4

Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni

5

Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu

6

Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)

7

Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z marynata do pieczenia schabu, kokosowych, Ryba z ogórkiem i selerem naciowym, Przepis z szparagi zapiekane z serem, Bitki wołowe ze śliwkami, spagetti bolognese z warzywami, Zupa pieczarkowa, Pierogi, Ogórek, Mielone, Pieczony kurczak w pikantnej skórce, grill kurczak, Polędwiczki, sałatka z ka, zupa z zielonej soczewicy, Potrawy wigilijne, przepisy na im, Sałatka z kapusty pekińskiej , Marynata tajska do mięs i ryb, Rolada ziemniaczana, Przepis z przepisy na ciepło, Przepis z sałatka z kurczakiem i imbirem, Przepis z szynka pieczona na soli, Potrawka z cielęciny , Surówka "2 selery", Polewka z wina, Meksykańskie naleśniki na ostro, Zapiekanka rodzinna, Spaghetti z owocami morza, Przepis z kanapki na ciepło, Warzywna sałatka z ciecierzycą , Golonka, Pizza z papryką i pomidorami, Sałatka z owocami jicamy, Carbonara, Przepis z soczewica do mięsa, Spagetti z tyńczykiem, Zupa z awokado, Placki ziemniaczane, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Warzywna sałatka z ciecierzycą , Zupa cebulowa, Sałatka z awokado, Udka, Przepis z ciasto sernik, Zupa z soczewicy, Kurczak z hinduskimi przyprawami, Naleśniki, Ryba po grecku, Kaczka, obiad z piersi z kurczaka, Filet z grilla z ogórkami w sosie koperkowym, Gołąbki z pieczonym karczkiem, Śledzie, Zapiekanka makaronowa, Przepis z sałatki z krewetek, Jesienna biesiada, farsz z natki pietruszki, Wisienki koktajlowe, placki ziemniaczane fix knorr, Pieczeń wołowa z sosem, PRZEPIS KARNAWAŁOWY: PIECZONA KARKÓWKA , mięso w słoikach przepis, Gulasz po węgiersku - VIDEO