Dodaj do ksiązki kucharskiej Pyszne i proste domowe nalewki!

Pyszne i proste domowe nalewki!

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 6 osób łatwe Autor: maria.anna

Pyszne i proste domowe nalewki! - składniki:

  • spirytus - 1 opakowanie
  • cukier - 20 dekagramów
  • owoce - 35 dekagramów

Pyszne i proste domowe nalewki! - Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
  2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
  3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
  4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
  5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
  6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
  7. Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Dodaj do książki kucharskiej

PYSZNE I PROSTE DOMOWE NALEWKI! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.

2

Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)

3

Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni

4

Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni

5

Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu

6

Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)

7

Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos czosnkowy , Przystawki, Potrawka z kurczaka, Musaka, Gołąbki, Szybka Paella, makaron w sosie bialym, Nadziewane piersi kurczaka, Greckie burgery wołowe, Zupa cebulowa z serową grzanką, Przepis z FASOLA BOCZEK, łosoś swiezy, Surówka z ogórkiem szklarniowym, Placki, Kebab, przyprawy do kaczki, Sałatka ziemniaczana z winem, filet z dorsza, Sałatka z porów, krem ze szpinaku, Przepis z kurczak ostro, ryż z kurczakiem, Kruchy placek z pianką, Zapiekane papryki z kuskusem i fetą, Przepis z placki po wegiersku na ostro, Gulasz, Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem, Sos beszamelowy , Zapiekanka makaronowa, Jajka, Przepis z przepis na potrawkę z kurczaka, Gorąca czekolada z lodami, Kebab w kajzerce, Przepis z makaron faszerowany miesem mielonym, Sałatka Cezar - VIDEO, Pieczony boczek w marynacie musztardowo- miodowej, Przepis z kieszonki z piersi kurczaka -, Sos bazyliowy aioli, Sałatka z rukolą i krewetkami , Przepis z łosoś z kawiorem, Pasztet, Rumowa sałatka orzechowa , Pomidorowy sos do pizzy, Sos musztardowy, Sałatka z kapusty pekińskiej , Smażone rydze z koperkiem, Łosoś zapiekany z koperkiem, Zapiekanka z ziemniakow, posiekany ząbek czosnku, Gulasz po polsku , Przepis z schab z koscia przepisy, Risotto, Sernik, sos do paluszków rybnych, Owocowa sałatka z krewetkami, fasola czerwona z puszki, Bigos, Sos włoski do spaghetti, Przepis z zapiekanka makaron pieczarki, Przepis z krewetki PRZYSTAWKA, sałatka curry z makaronem, Żeberka, Złociste kurczaki w coli, Krem z rydzów