Dodaj do ksiązki kucharskiej Pyszne i proste domowe nalewki!

Pyszne i proste domowe nalewki!

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 6 osób łatwe Autor: maria.anna

Pyszne i proste domowe nalewki! - składniki:

  • spirytus - 1 opakowanie
  • cukier - 20 dekagramów
  • owoce - 35 dekagramów

Pyszne i proste domowe nalewki! - Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
  2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
  3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
  4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
  5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
  6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
  7. Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Dodaj do książki kucharskiej

PYSZNE I PROSTE DOMOWE NALEWKI! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.

2

Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)

3

Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni

4

Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni

5

Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu

6

Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)

7

Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Baranina duszona z porami., Przepis z paluszki surimi, Dynia duszona z morelami, Przepis z miesa gotowane, biała surowa kiełbasa, Bigos - VIDEO, Ostry makaron po seczuańsku, sos na rosole, Przepis z piers z kurczaka w piekarniku, mięso i kasza gryczana, sos curry do kurczaka, miesa na zimno, Naleśniki chińskie - VIDEO, Gulasz drobiowy , Kosmiczne ślimaki, Przepis z przystawki z łososia wędzonego, bazylia, Ryba, Sałatka gyros z kurczaka, Barszcz, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Patisony nadziewane mięsem mielonym, Kaczka, szpinakiem, poledwiczki wieprzowe stek, Pomidory faszerowane kaszą kuskus i serem feta - VIDEO, Spaghetti a la carbonara, Potrawy wigilijne, Żółto-zielone nadzienie do pomidorów, Pierś z kurczaka, hiszpanskie, Kluski leniwe z pomarańczą – VIDEO , Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przepis z do kotleta, Przepis z mięsa wieprzowego, Przepis z pieczone mięso wieprzowe, rude, Dynia, Zupa krem, Potrawka grzybowa z fasolką, Ciasto półkruche, Trufle po hiszpańsku, Przepis z zapiekanka mięso mielone - -, Sałatka Gyros, na obiad z kurczaka, Klasyczny popcorn , Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Masło ziołowe, Zupa jarzynowa, Lasagne, Zupa grzybowa, Sałatka z wędzonym pstrągiem, Risotto, Bigos - VIDEO, Surówka marchewkowo-jabłkowa, Placek drożdżowy z rabarbarem, Krupnik, Lasagne drobiowa, Zupa z soczewicy, Domowe wrapy, Pyzy z mięsem i żółtkiem, Szybka karpatka, sałatka ser szynka