Dodaj do ksiązki kucharskiej Pyszne i proste domowe nalewki!

Pyszne i proste domowe nalewki!

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 6 osób łatwe Autor: maria.anna

Pyszne i proste domowe nalewki! - składniki:

  • spirytus - 1 opakowanie
  • cukier - 20 dekagramów
  • owoce - 35 dekagramów

Pyszne i proste domowe nalewki! - Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
  2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
  3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
  4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
  5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
  6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
  7. Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Dodaj do książki kucharskiej

PYSZNE I PROSTE DOMOWE NALEWKI! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.

2

Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)

3

Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni

4

Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni

5

Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu

6

Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)

7

Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE DANIA MIĘSNE. WOŁOWINA Z CIEMNYM PIWEM.

    Pamiętam z dzieciństwa sobotnie wizyty z ojcem u lokalnego rzeźnika. Tata i rzeźnik oddawali...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placek po zbójnicku wersja 1, Zupa szczawiowa, Szpinak z fetą w cieście francuskim, Kluski kładzione z sosem z koźlaków , Sałatka z pieczonej dyni z kaszą kuskus, Placki, Kotlety, salatka z makaronem chinskim, Przepis z marchewka zupa, Zupa z soczewicy, Brzoskwinie zapiekane w jogurcie, Warstwowa sałatka z ananasem, Przepis z makaron pesto z miesem mielonym, mieso schabowe, Przepis z łosoś dzwonki, Kotlet po kowalsku , Papryka, Gruszki w sosie karmelowym, Przepis z kmin rzymski, Przepis z ziemniaki w ziołach, Sałatki z kurczakiem, Przepis z karkówka z żurawiną, Dania z makaronem, Tortilla, Naleśniki faszerowane, Zupa pomidorowa z rulonikami, Naleśniki faszerowane, Polędwiczki z octem balsamicznym i miodem - VIDEO, Sałatka śródziemnomorska z grzankami , Twarożek ziołowy, Sałatka z grillowanym kurczakiem i rabarbarem , Przepis z sosy do pierogów, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Kaczka, Przepis z dania tajskie, Sałatka z fasoli i łososia, sałatka ze smakiem, Przepis z zupa z jajkiem, Naleśniki faszerowane, Wyśmienita sałatka z makaronem, mieso w ciescie, Ryż smażony z warzywami, Sos włoski do spaghetti, Owoce w czekoladzie, Zupa grzybowa, Przepis z łósoś, Gołąbki, Pierś z kurczaka pieczona, Makaron, Przepis z ryba gotowana w mleku, Spaghetti a la carbonara, Ciasto na pierogi, Zapiekanki, Przepis z cebula duża, PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :), Polędwiczki wieprzowe, Zupa krem z dyni - VIDEO, Przepis z kuchnia polska gotowanie, Sałatka z zielonym groszkiem , Przepis z grzybów, Przepis z pieczony filet z ryby, ciasta na zimno, makaron pappardelle przepis, Nadziewane makaronowe muszelki