Dodaj do ksiązki kucharskiej Pyszne i proste domowe nalewki!

Pyszne i proste domowe nalewki!

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 6 osób łatwe Autor: maria.anna

Pyszne i proste domowe nalewki! - składniki:

  • spirytus - 1 opakowanie
  • cukier - 20 dekagramów
  • owoce - 35 dekagramów

Pyszne i proste domowe nalewki! - Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
  2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
  3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
  4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
  5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
  6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
  7. Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Dodaj do książki kucharskiej

PYSZNE I PROSTE DOMOWE NALEWKI! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.

2

Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)

3

Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni

4

Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni

5

Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu

6

Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)

7

Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba po grecku, masa do w-z, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Polędwiczki wieprzowe, sos słodko kwaśny do kurczaka, Gyros, Golonka, Sałatki z makaronem, Zupa krem, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, co zrobic na obiad -, Śledzie, Przepis z dania z ziemniaków gotowanych, roztrzepane jajka, Delikatna szynka z melonem, Włościańska zapiekanka z mięsem z dzika, Pikantna przystawka z żołądków, Żeberka, Przepis z kuchnia zimna przepisy, mięso mielone w piekarniku, Medaliony z indyka w sosie pomidorowym -VIDEO, SŁODKA BOMBKA :), Lody Malaga w pieczonym jabłku, Kremowa zupa z dyni, Rolada cappuccino, Pierogi z kapustą i grzybami, Pieczona karkówka pachnąca ziołami, Przepis z roladki schabowe, masy do ciast, Zapiekanka po rzymsku, Przepisy świąteczne, Placki po węgiersku, Przepis z sałatka z zupek chińskich z kukurydzą, Krem brokułowy, Wegetariańska zupa meksykańska, co zrobic z piersi kurczaka na obiad, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Pieczeń, Przepis z biala kielbasa pieczona, Zupa ogórkowa - VIDEO, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z cytryny, KEKS, Przepis z zapiekanka z makaronem miesem mielonym i warzywami, Nadziewany słodki ziemniak, Dynia, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, kuchnia polska śledzie, Przepis z naleśniki bez mleka -, TAPAS: Udka z kurczaka z oliwkami, Zapiekanka z pieczarkami, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Kotleciki z kurczaka z szałwią i szynką, dania niskokaloryczne, Burrito, Naleśniki, deser z mas, Jajka, makaron z kurczak, Gołąbki, Zapiekany makaron z krewetkami , Placki ziemniaczane, pierś ze szpinakiem i serem, Brandade z dorsza