Dodaj do ksiązki kucharskiej Pyszne i proste domowe nalewki!

Pyszne i proste domowe nalewki!

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 6 osób łatwe Autor: maria.anna

Pyszne i proste domowe nalewki! - składniki:

  • spirytus - 1 opakowanie
  • cukier - 20 dekagramów
  • owoce - 35 dekagramów

Pyszne i proste domowe nalewki! - Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
  2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
  3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
  4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
  5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
  6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
  7. Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Dodaj do książki kucharskiej

PYSZNE I PROSTE DOMOWE NALEWKI! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.

2

Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)

3

Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni

4

Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni

5

Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu

6

Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)

7

Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Błyskawiczna sałatka jarzynowa , Karp w galarecie, Pomidorowe krewetki do ryżu, Zupa kalafiorowa, Polska zupa pomidorowa, Przepis z naleśniki z mięsem i sosem czosnkowym, Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową , Duszona wieprzowina z grzybami i chili, Sosy, Polędwiczki wieprzowe, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, mielone z papryk, jajka bez jajek, Przepis z fasola w sosie, Przepis z krewetki na ciepło, Przepis z ser żółty faszerowany pieczarkami, kuchnia polska placki, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Przepis z zapiekanka z miesem, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką, Przepis z łosoś w śmietanie z koperkiem, wołowina po chińsku z warzywami -, zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Smażone przegrzebki z churrizo , mielony z cebula, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Winegret orientalny, Zupa ogórkowa - VIDEO, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Śledzie, Przepis z sum smazony, Zupa krem, Przepis z makaron tagliatelle z kurczakiem, Risotto z kurczakiem i warzywami, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Szpinak, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Delikatny schab, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Ziemniaki, zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Soczysty indyk na ostro , Spaghetti Bolognese, Przepis z sałatka z zielonego ogórka, Sałatka Nicejska, Risotto, Sałatka grecka, Sałatki, Pstrąg, Mielone, Risotto z białymi szparagami i krewetkami, pieczarek, Zupa krem z pieczonej papryki, Orientalny makaron z warzywami , Gulasz drobiowy, Sos włoski do spaghetti, Sos BBQ (barbecue), Zupa z soczewicy, Gulasz cebulowy, zapiekanka ziemniak, Placki kartoflane z polędwicą i fetą, gulasz do kopytek