Dodaj do ksiązki kucharskiej Pyszne i proste domowe nalewki!

Pyszne i proste domowe nalewki!

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 6 osób łatwe Autor: maria.anna

Pyszne i proste domowe nalewki! - składniki:

  • spirytus - 1 opakowanie
  • cukier - 20 dekagramów
  • owoce - 35 dekagramów

Pyszne i proste domowe nalewki! - Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
  2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
  3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
  4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
  5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
  6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
  7. Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Dodaj do książki kucharskiej

PYSZNE I PROSTE DOMOWE NALEWKI! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.

2

Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)

3

Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni

4

Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni

5

Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu

6

Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)

7

Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

chilli kurczak, Warzywne flaczki, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, zapiekanka z makaronem miesem mielonym i warzywami, Przepis z mięso mielone wołowe, Kluski , Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Smaczna cebulowa zupa, Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową, dania w naczyniu żaroodpornym, Tortilla, Łosoś grillowany na liściu salaty z borówkami, Dania z makaronem, Przepis z cebuli czerwonej, Zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami, Przepis z ryba w piekarniku, Chińskie sajgonki, Przepis z knorr chili, Udziki bałkańskie, Barszcz, Sałatka Cezar - VIDEO, Przepis z zimne przystawki, Polędwiczki wieprzowe, Polędwiczki, Przepis z kilki, sałatka z zupek chińskich z kukurydzą, Przepis z makaron n, Przepis z rączka gotuje -, Rosół z kluseczkami z wątróbek, drobny, Pizza napolitana, Marchewka z pomarańczową nutą, obiad włoski, makaron do, Zapiekana cykoria z indykiem, Ryż, Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną , piers z kurczaka z warzywami mrozonymi, Kurczak, Udka, Kotleciki panierowane w płatkach owsianych, Przepis z knorr sos francuski, Ryba po grecku, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem , Curry z wieprzowiny po cejlońsku, Chińska potrawka, Żeberka, Ziemniaki z twarogiem, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, Przepis z co zrobic na obiad -, Kotlety z cukinii, Przepis z sałatki do mięsa, Zupa szczawiowa, Leśna zapiekanka ziemniaczana, Sałatka z brokułami i jajkiem, Burrito wegetariańskie , Przepis z pieczona ryba w piekarniku, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Rafaello z migdałami, Kutia, Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką, Pierogi, Zupa kalafiorowa