Dodaj do ksiązki kucharskiej Racuchy drożdżowe jak pączki

Racuchy drożdżowe jak pączki

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Racuchy drożdżowe jak pączki - składniki:

  • mąka - 0.5 kilograma
  • olej - 1 szklanka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • wiśnie w zalewie - 1 opakowanie
  • roztopione masło - 5 dekagramów
  • cukier - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 1.5 szklanek
  • drożdże - 4 dekagramy
  • sól - 1 szczypta

Racuchy drożdżowe jak pączki - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.
  2. Masło roztop i ostudź.
  3. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.
  4. Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.
  6. Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej

RACUCHY DROŻDŻOWE JAK PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.

2

Masło roztop i ostudź.

3

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.

4

Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

5

Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.

6

Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KANAPKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

    Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan pani...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kosmiczne ślimaki, Przepis z sos piersią, Schab, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Farfalle z boczkiem, jajkami i mozzarellą, babeczki z pieczarkami i serem, Przepis z zapiekanka z mięsęm mielonym, Jajka faszerowane i smażone, Sos czosnkowy na wódce, Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa, Przepis z zapiekanka z makaronem knorr, Babcine kapuśniaczki, Przepis z sałatka rukola, Zapiekanka z leśnymi grzybami, Przepis z kostka do mięsa knorr, Ryż z owocami z Kaszmiru, kalmary sałatka, Łosoś pod pesto ze szparagami, Zupa gulaszowa, Przepis z sałatki z łososia wędzonego, Kebab, Zapiekane risotto z kiełbasą, Gotowane klopsy w sosie grzybowym, Zapiekanka meksykańska, Aromatyczne śledzie z cebulką, Kaczka, Pierś z kurczaka w sosie z mleka kondensowanego , Przepis z sałatka z serem feta i suszonymi pomidorami, Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej, Przepis z rolady z mięsa, Przepis z kapusta włoska, Pierś z kurczaka, Rajska szarlotka, salatki z salata, Delikatne leniwe z maślanką , Sałatka Gyros, Zupa serowa z kurkami i ryżem, Żurek, Salsa, Placki, Przepis z bulionetka warzywna, bezy, Kosmiczne ślimaki, Wieniec jogurtowy z kisielem gruszkowym, Przepis z obiad mięso z ryżem, Koszyczki z kaszy , ciasta placki, Przepis z Łyżka m, Przepis z sałatki z kukurydza, Przepis z makaron z szpinak, Przepis z sałatka z kalafiorem i marchewka, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Dania z ryżem, Chłopski kociołek, Zupy, Chrupiące pikantne orzechy, Zupa krem z dyni - VIDEO, Sałatki z makaronem, Zapiekanka z ziemniakow, Zapiekanka ziemniaczano - jaglana, Ryż smażony z warzywami, Tortilla, Zupa cebulowa, Kanapka z szynką, papryką i ogórkiem konserwowym