Dodaj do ksiązki kucharskiej Racuchy drożdżowe jak pączki

Racuchy drożdżowe jak pączki

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Racuchy drożdżowe jak pączki - składniki:

  • mąka - 0.5 kilograma
  • olej - 1 szklanka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • wiśnie w zalewie - 1 opakowanie
  • roztopione masło - 5 dekagramów
  • cukier - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 1.5 szklanek
  • drożdże - 4 dekagramy
  • sól - 1 szczypta

Racuchy drożdżowe jak pączki - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.
  2. Masło roztop i ostudź.
  3. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.
  4. Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.
  6. Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej

RACUCHY DROŻDŻOWE JAK PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.

2

Masło roztop i ostudź.

3

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.

4

Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

5

Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.

6

Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

krem z czerwonej cebuli, Kutia, Kutia, Gyros, Zupa kalafiorowa, Polędwiczka z grzybami, Przepis z sosy z jogurtem naturalnym, Sos beszamelowy , Kofta z Pesto Miętowym, Przepis z sos z pieprzem marynowanym, bomba malinowa, Przepis z leniwe, Kasza, Leguminka, salatki z salata, Sałatka z czerwoną fasolą i niebieskim serem, Przepis z sos pomidorowy z ziolami, Karkówka, Jajka z pieczarką i szynką, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Potrawy wielkanocne, Potrawy wigilijne, Przepis z sosy knorr do makaronów, Zielona sałata z ziołami, Przepis z filet ryby, sos do zapiekanki makaronowej, Tagliatelle ze szparagami, Chappati, gotowane mięso mielone, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Wykwintny stek Surf&Turf, Placki, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Przepis z posiekana marchewka, Przepis z gs nadziewana, Sos włoski do spaghetti, Sernik wiśniowy, Przepis z ciasto na pi, farsz mięsny do krokietów, Cezar wegetariański, Przepis z Serowy, Soczyste żeberka w coli, Placki ziemniaczane, Grillowany kurczak w sezamie , hummus, Przepis z duszona piers z indyka, Dipy, Przekąski, Sałatka z kozim serem i szpinakiem, Czysta zupa rybna z klopsikami z miruny , Sałatka Cezar - VIDEO, pierś z grilla, Zupa pieczarkowa, Sofrito czyli delikatne mięso cielęce, Farfalle z pesto i boczkiem, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Tajska zupa curry z kurczakiem, Jajka, Polędwiczka z grzybami, zupa z mrożonego szpinaku, Zapiekanka rodzinna, Zupa z soczewicy, Przepis z zapiekanka z brokula