Dodaj do ksiązki kucharskiej Racuchy drożdżowe jak pączki

Racuchy drożdżowe jak pączki

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Racuchy drożdżowe jak pączki - składniki:

  • mąka - 0.5 kilograma
  • olej - 1 szklanka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • wiśnie w zalewie - 1 opakowanie
  • roztopione masło - 5 dekagramów
  • cukier - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 1.5 szklanek
  • drożdże - 4 dekagramy
  • sól - 1 szczypta

Racuchy drożdżowe jak pączki - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.
  2. Masło roztop i ostudź.
  3. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.
  4. Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.
  6. Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej

RACUCHY DROŻDŻOWE JAK PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.

2

Masło roztop i ostudź.

3

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.

4

Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

5

Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.

6

Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

salatki zielone, Sałatka z tuńczyka, Królewski tort, Steki rybne po tajsku, Mus pomarańczowy z galaretką, Rolada po pegnitzku, Przepis z kurczak w warzywach, Ryż, Spaghetti a la carbonara, zapiekanka z makaronem i brokułami i z serkiem topionym, Naleśniki, Kremowa zupa marchewkowa , Zupa z soczewicy, Solanka, przyprawa do kurczaka KNORR, Zupa krem z fasolki z parmezanem, makaron we, Zapiekana cukinia z mięsem mielonym, Sałatka kebab - VIDEO, Ratatui a’la Gousto, Kremowa zupa z dyni, Przepis z chłodnik z burakami, Kompot z malin, Spaghetti , Gulasz, Tartaletki z krewetkami i fetą, Ciasto na pierogi, Lekki bigos z warzywami i mięsem, ciasto nalesnikowe ze szpinakiem, gulasz z kurczaka, Przepis z łosoś zapiekany w smietanie, Plemienie grzybowe w śmietanie z żurawinami, Zapiekanka Gyros , Zupa krem, Przepis z zupa krem z serkiem topionym, Surówka z czerwonej kapusty po azjatycku , Pizza sycylijska, Przepis z zupa serowa z grzankami, Gulasz z cukinii, Przepis z sos pomidorowy, Potrawka z kurczaka, Przepis z ryby sum z piekarnika, Rosół, Sałatka z grzybami i smażoną wołowiną, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki, Ratatouille, czyli lato na talerzu, Kluski , Gyros z kurczakiem, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, Szpinak, Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym, Żeberka, Sałatka z pora i ananasa, mięsem, Lasagne drobiowa, kurczak w miodzie i musztardzie, Przepis z obiad z kalafiora, Przepis z kurczak ud, Zupa pomidorowa, pomidory z, obiad - cukinia, Przekąski, Przepis z łosoś na parze