Dodaj do ksiązki kucharskiej Racuchy drożdżowe jak pączki

Racuchy drożdżowe jak pączki

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Racuchy drożdżowe jak pączki - składniki:

  • mąka - 0.5 kilograma
  • olej - 1 szklanka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • wiśnie w zalewie - 1 opakowanie
  • roztopione masło - 5 dekagramów
  • cukier - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 1.5 szklanek
  • drożdże - 4 dekagramy
  • sól - 1 szczypta

Racuchy drożdżowe jak pączki - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.
  2. Masło roztop i ostudź.
  3. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.
  4. Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.
  6. Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej

RACUCHY DROŻDŻOWE JAK PĄCZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.

2

Masło roztop i ostudź.

3

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.

4

Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

5

Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.

6

Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa krem, Hiszpańska zupa fasolowa, Kolorowe sushi, mieso na s, Sałatka z pora, Zupa z dyni i pora, Zupa tajska z kurczakiem, Pina Colada z lodami waniliowymi, Ciasto półkruche, Polędwiczki, Tłusty czwartek, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, potrawy z mięsa, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Zupa kalafiorowa, Pierś z kurczaka, Zupa pieczarkowa, Babka majonezowa, Przepis z sałatka z selera naciowego i pomarańczy, Sałatka z brokułami i jajkiem, sałatka z tuńczyka z kapusta pekińska, Ryż z migdałami i kurczakiem , Przepis z zupa cebula, Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Przepis z zdrowe gotowanie przepisy, Zupa grochowa, Tortilla, ziemniaki w plasterkach, Zupa gulaszowa, Szpinak, Kotlety z borowików, Przepis z pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym, do spaghetti, Zupa z dyni, Leczo, Sos zielony na zimno, polskie obiady, Ryż, kotlety wa, Placek drożdżowy z rabarbarem, Sałatka z raków, Przepis z risotto z warzywami i kurczakiem, Zapiekanki, Sałatka z kaczką i kozim serem - VIDEO, Omlet z otrębami - pyszne śniadanko !!!, Pieczony kurczak ze śliwką, Przepis z co do ziemniak, Lazania na słodko, Zapiekanka z kabaczka, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Pierogi z mięsem, latwa, sos pieczeniowy jasny, cebula smazona, Sos beszamelowy , Sałatka z tuńczykiem, Przepis z sałatka z makrela wędzoną, koperku, Kutia, Krewetki saute, Przepis z przekąski na grilla, Przepis z pierś z kurczaka przepisy na obiad -