Dodaj do ksiązki kucharskiej Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 3 osób łatwe Autor: Koper

Risotto z kurczakiem - składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • woda - 1 litr
  • białe wino - 125 mililitrów

Risotto z kurczakiem - Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ten z zalewy po pomidorach), dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulionetkę wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.
  2. Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

RISOTTO Z KURCZAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ten z zalewy po pomidorach), dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulionetkę wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.

2

Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.

  • 3
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zalewajka na żeberku , Sałatka gyros z kurczaka, Zapiekanka meksykańska, pieczony filet z kurczaka, Kanapka Caprese z pomidorem , Sałatka z rukoli z łososiem i awokado, Sałatka Gyros, zapiekanka z makaronem miesem mielonym i warzywami, FLACZKI !!!, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Sos włoski do spaghetti, Makaron na szybko, Przepis z mięso wieprzowe, Zupa krem, Steki z karkówki w ziołowym sosie - VIDEO, Aromatyczna karkówka z patelni, Przepis z krewetki mrożone, smażony makaron z kurczakiem i warzywami, papryka mieso mielone, Gulasz, makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Placek po zbójnicku wersja 1, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z SALATKI Z MAJONEZEM, Dipy, Pieczone, pachnące ziemniaki , oliwa z czosnkiem, sałatka z kaszą kuskus, Przepis z żeberka pieczone -, Masło chrzanowe, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Placuszki z żurawiną , gruszką i miętą, Karp w galarecie, Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne, kotlet j, obiad knorr, Kotlety po kaszubsku , Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, obiad piersi kurczaka z ryżem -, Potrawka z kurczaka, Makaron, Sałatka kebab - VIDEO, Surówka z kapusty pekinśkiej, Kurczak korma, Kalafior, zapiekanki z piersią kurczaka, Soczysty kurczak z pieczarkami , Laddu - kuleczki kokosowe, Śledzie, sos do mielonych, kostka knorr sos, Przystawki, Rosół, Schab w pięciu smakach, Potrawy wielkanocne, Salsa, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Chili con carne z kurczakiem i nachos , kluski łyżką kładzione, Świąteczne paszteciki z suszonymi pomidorami, Zupa brokułowa, Burger w bułce z nudli, Zupa z pawii – zuppa pavese