Dodaj do ksiązki kucharskiej Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 3 osób łatwe Autor: Koper

Risotto z kurczakiem - składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • woda - 1 litr
  • białe wino - 125 mililitrów

Risotto z kurczakiem - Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ten z zalewy po pomidorach), dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulionetkę wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.
  2. Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

RISOTTO Z KURCZAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ten z zalewy po pomidorach), dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulionetkę wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.

2

Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.

  • 3
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z mięso drobiowe, FASZEROWANY MAKARON, biała kapusta zasmażana, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Bakłażany nadziewane , Risotto z kurczakiem i warzywami, Sos czosnkowy, Przepis z przepis na smażoną rybę, Przepis z filet s kurczaka, Łosoś, Eleganckie kanapki orzechowo-serowe, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sos beszamelowy , deser Euro spoko, Szaszłyki curry z kuskusem, Zupa szczawiowa, Karkówka, Przepis z obiad letni, Leczo, piersi kurczaka z zupą cebulową knorr, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, kuchnia hiszpanska, piersi z kurczaka- duszona, Zupa pieczarkowa, Przepis z slodko, Pasta z serka topionego, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Pstrąg, Kataloński omlet, Ryba, ser rokpol, Cytrynowe podudzia kurczaka, Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami, Kutia, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Gyros, Przepis z makaron spagetti, Przepis z ryż kurczak pieczarki, Ciasto na pizze, Kwaskowaty sos porzeczkowy, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Naleśniki z krewetkami, makaron z bo, ryba mintaj, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z sos do polędwiczek wieprzowych, Przekąskowa pasta ananasowa, Makrela w sosie owocowym, Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami, Sos włoski do spaghetti, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, halibut pieczony w piekarniku, sałatka z makaronem tortelini, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Schab, drobiowa bulionetka, Zupa cebulowa, Pierś z kurczaka, Szpinak, Przepis z Kebab z sosem czosnkowym Knorr, Przepis z sos spaghetti z pomidorów