Dodaj do ksiązki kucharskiej Rogaliki

Rogaliki

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Rogaliki - składniki:

  • mąka - 1 sztuka
  • drożdże - 1 sztuka
  • szklanka mleka - 1 sztuka
  • trzy żółtka - 1 sztuka
  • masło - 1 sztuka
  • łyżka oleju - 1 sztuka
  • tłuszcz do formy - 1 sztuka
  • jajko do posmarowania rogalików - 1 sztuka
  • marmolada - 1 sztuka

Rogaliki - Sposób przygotowania:

  1. Rogaliki mają w Polsce bardzo długą tradycję. Dziś pokażemy jak przygotować je w najprostszy sposób.
  2. Na początku przygotowywania rogalików należy przygotować rozczyn według przepisu na ciasto podstawowe (można go znaleźć w Internecie), a kiedy powiększy ono swoją objętość, wlać do nieg utarte z cukrem żółtka, oraz wsypać resztę mąki, szczyptę soli, cukier waniliowy. Całą masę dokładnie wyrobić. Następnie dodać olej i roztopione masło. Wszystko ponownie rozrobić, tym razem na klasyczny kształt rogalików i odstawić do rośnięcia. Według naszego uznania można przedtem do środka dostarczyć między innymi powidła, czekoladę lub inny dodatek.
Dodaj do książki kucharskiej

ROGALIKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Rogaliki mają w Polsce bardzo długą tradycję. Dziś pokażemy jak przygotować je w najprostszy sposób.

2

Na początku przygotowywania rogalików należy przygotować rozczyn według przepisu na ciasto podstawowe (można go znaleźć w Internecie), a kiedy powiększy ono swoją objętość, wlać do nieg utarte z cukrem żółtka, oraz wsypać resztę mąki, szczyptę soli, cukier waniliowy. Całą masę dokładnie wyrobić. Następnie dodać olej i roztopione masło. Wszystko ponownie rozrobić, tym razem na klasyczny kształt rogalików i odstawić do rośnięcia. Według naszego uznania można przedtem do środka dostarczyć między innymi powidła, czekoladę lub inny dodatek.

3

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ser plesniowy, Roladki z indyka, Cebiche, Kebab, Łosoś, Przepis z sałatka z warzyw mrożonych, Żurek, Kalafior, Przepis z jajka gotowane, Przepis z kuchnia włoska risotto, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Żeberka, Kopytka kartoflane, przepis na surowego łososia, Przepis z sałatki z feta, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Nadziewane pomidory, Makaron na zielono, obiad z fileta z kurczaka, polędwiczki wieprzowe w sosie, Naleśniki, Spaghetti Bolognese, Ryba morska z grilla, Przepis z makarony smazone, Zupa grzybowa, Plemienie grzybowe w śmietanie z żurawinami, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Przepis z Omlet z miesem mielonym, Gyros, Przepis z soki z owoców, masa serowa do sernika, Przepis z mieso mielone fasola czerwona, Ziemniaki po indyjsku, Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, Pierogi z jagodami, Koktajl z truskawek dla całej rodziny ;), Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Klasyczna szkolna kanapka z kurczakiem , cukinie, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, sałatka z tuńczykiem i ryżem, Przepis z piersi z kurczaka z ryżem, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Zaskakująca surówka , Przekąski, kotlety mielona, Tortilla - VIDEO, Przepis z zapiekanka z makaronem papryka i mięsem mielonym, Spaghetti , Zupa kalafiorowa, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Lekka zupa pomidorowa, Risotto, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zupka brokułowa ze słonecznikiem, Placuszki z farszem mięsnym, Placuszki z cukinii, Czekolada z mleka w proszku, krewetki w zalewie, kurczak w sosie beszamelowym, Sos czosnkowy na wódce, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem