Dodaj do ksiązki kucharskiej Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - składniki:

  • mąka
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mleko
  • cukier - 8 łyżek
  • słoik twardej marmolady - 1 sztuka
  • pół margaryny - 1 gram
  • jajka - 2 sztuki

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z łatwe dania z kurczaka, Ryż smażony z warzywami, Marzenie owocowe, Przepis z smażony makaron na patelni, Kaczka, Kaczka pieczona z jabłkami, Risotto z kurczakiem i warzywami, marynata do pieczenia schabu, zapiekanki makaronowe, Zapiekane risotto z kiełbasą, co z ryżu, Zrazy wołowe zawijane, Zupa cebulowa, sałatka z fileta z kurczaka, Przepis z obiady miesne, Sałatka z kaszy kuskus, Zapiekane cykorie, Dania z ryżem, ciasto j, Przepis z zupa brokułowa -, Zapiekanka z ravioli i szpinakiem, Zupa gulaszowa, Karkówka w ziołach i piwie, Przepis z ciasto sh, Przepis z zielona papryka, Polędwiczki wieprzowe, Śledzie z ziemniakami, Pierogi, Sałatka Nicejska, Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym, Papryka, Karp w jasnym sosie z rodzynkami , Przepis z majonez Knorr, Ciasto na pizze, Krem marchewkowy z kuminem, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Gulasz po polsku - VIDEO, Chrupiące pikantne orzechy, Golonka, sznycel wołowy, Warzywa, Przepis z sojowe, sosy z jogurtem naturalnym, PO GRECKU, Stroganoff z kiełbasy, Przepis z piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą, Kapusta z grochem, Pasztet, Ogórek, Przepis z czerwona fasola, obiad z ryba, Przepis z makaron n, Piwna polewka, Zapiekanka jajeczna, Żeberka w kapuście, Gulasz, Barszcz postny czerwony, Placki po węgiersku z sosem grzybowym, Kurczak nadziewany ryżem i papryką, Pasta oliwkowa z twarogiem, Pierś z kurczaka pieczona, Sałatka Gyros, Królik duszony w czerwonym winie, Quesadillas - VIDEO