Dodaj do ksiązki kucharskiej Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - składniki:

  • mąka
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mleko
  • cukier - 8 łyżek
  • słoik twardej marmolady - 1 sztuka
  • pół margaryny - 1 gram
  • jajka - 2 sztuki

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z smażona dynia, Smażone jajko, Warzywa, Sałatka drobiowo – brokułowi z migdałami, Pstrąg, Spaghetti a la carbonara, Risotto z dyni, Dynia, Przepis z ryba duszona z warzywami, Obiad na kilka dni, Zupy, fasolka z bu, przystawki z ciasta francuskiego, co z ryżu, Pierogi z kapustą i grzybami, Quesadilla z papryką i chilli , Owoce w czekoladzie, Przepis z gołąbki bez mięsa, Zupa z dyni, Surówka z kapusty pekińskiej, zupy kremowe, Shoarma warzywna , Egzotyczna sałatka na upalne lato, Zapiekanka z ziemniakow, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Kebab, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Sałatka z selera naciowego, Lody bakaliowe, Zupa grzybowa, Dania z makaronem, Przepis z obiad z fileta z kurczaka, sałatka z makrela wędzoną, Kotlety, TAPAS: Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi, Przepis z kurczak z cukinia, Babka majonezowa, Duszone grzyby leśne po włosku, Pomarańcza - prosta sałatka z niczego, Sałatka z kapusty pekińskiej , Schab, Kebab w kajzerce, Kurczęta nadziewane migdałami, biala, Przepis z pieczony kurczak w warzywach, Babka majonezowa, obiad jednogarnkowe, sałatka z kurczakiem selerem naciowym winogronami, Babka majonezowa, Tarta z cukinią, Kieszonki z kurczaka z boczkiem i pomidorkami, Zupa grochowa, Kotlet de volaille - VIDEO, Sałatki z kurczakiem, Tajska zupa curry z kurczakiem, Placki po węgiersku, Parówki z jabłkami, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Sałatka ze smażonym kurczakiem , cukinia zawijana, makaron i sos, Sos beszamelowy , makaron we, kuchnia francuska przystawki