Dodaj do ksiązki kucharskiej Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - składniki:

  • mąka
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mleko
  • cukier - 8 łyżek
  • słoik twardej marmolady - 1 sztuka
  • pół margaryny - 1 gram
  • jajka - 2 sztuki

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Udka, Gołąbki, naleśniki z farszem -, Sałatka z krabem, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z przystawki na grilla, Sałatka Cezar - VIDEO, Barszcz biały, Sos z zsiadłego mleka z cebulą i szczypiorkiem, Tołpyga w pomidorach i pergaminie, ryba w piekarniku, nadzienia do nalesnikow, Piersi z kurczaka w kokosie, przepis na sos serowy do makaronu, sałatki ryżowe, Przepis z mięso wieprzowe, Kalafiory panierowane, Indyk z ananasem z patelni grillowej, Bigos, zupa na szybko, Żeberka, Zupa krem, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Kluski , Nuggetsy z sosem meksykańskim , Kebab w kajzerce, Zupa z soczewicy, Przystawki, Przepis z mięsa faszerowane, WARZYWA NA PATELNIĘ, Pieczeń wieprzowa po myśliwsku, Ciasto na pizze, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Ogórek, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Mus jogurtowo – brzoskwiniowy, Gorące rynki ., Przepis z knorr przepisy, piersi z kurczaka pieczone -, filet z dorsza, Przepis z sałatki z mięsem, Przepis z obiad ryż, Pieczywo drożdżowe z orzechami, Potrawka z kurczaka, Przepis z farsz do naleśników, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Calzonne paprykowe, Żeberka - VIDEO, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, Sałatka z selera naciowego, Karp w galarecie, Sos czosnkowy na wódce, Pierogi z jagodami, Przepis z kasza kus-kus, Mielone, Sos bułgarski, makaron z warzywami po włosku, Sałatka patisonowa, Przepis z sos sojowy, Placuszki z cukinii, Gorące rynki ., gotowane piersi z kurczaka, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym