Dodaj do ksiązki kucharskiej Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - składniki:

  • mąka
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mleko
  • cukier - 8 łyżek
  • słoik twardej marmolady - 1 sztuka
  • pół margaryny - 1 gram
  • jajka - 2 sztuki

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku „dołek”, wsypujemy do niego jedną łyżkę cukru i kruszymy na to drożdże. Zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Dookoła wsypujemy pozostałe siedem łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże wyrosną, a w tym czasie topimy margarynę w rondelku i odstawiamy, żeby ostygła. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jedno jajko oraz roztopioną margarynę. Wszystko zagniatamy, tak, by masa była gęsta i nie przyklejała się do rąk (możemy dosypywać mąki w miarę potrzeb). Dzielimy ciasto na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na stole przysypanym mąką w mniej więcej równe koło. Wycinamy z ciasta 8 kawałków (tniemy je na krzyż i jeszcze raz, pomiędzy poprzednimi cięciami). Na grubszej stronie układamy trochę marmolady i zawijamy ciasto do środka (do wierzchołka). Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka mięsna z kaszą jęczmienną, Polędwiczka z grzybami, Śledzie, Marynata rozmarynowo- czosnkowa do karkówki, Naleśniki, Karp w galarecie, Przepis z smażona pierś, Marchewka z pomarańczową nutą, zapiekanka z makaronem i brokułami i z serkiem topionym, Przepis z zupa krem z serkiem topionym, Przepis z zupa z białej fasoli, przekąska z kurczaka, Ruskie pierogi, Warzywa, Przepis z mięsem, Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu , sałatka z melonem i kurczakiem, Sosy, surówka do kaczki, schab z marchewka, Przepis z kurczak ud, Makaron Soba , pomidory z, Ryż, Sałatka Gyros, Makaron, Sałatka z marchewki i porzeczek , kurczak ciasto francuskie, zupa z białej fasoli, Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Placki naan, Pieczona łopatka wieprzowa , Dipy, Żeberka - VIDEO, Przepis z przystawka ze sledzi, Pieczona karkówka, Bitki ze schabu, Bigos - VIDEO, Gulasz, Przepis z golonko peklowane, Kalafior, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Kocia lasagne , Kurczak pieczony w mleku z orzechami - VIDEO, Sałatka gyros z kurczakiem i ogórkiem, Mostek z farszem, Sałatka z kiełkami lucerny i z oliwkami, Przepis z kielbasa po meksykansku, Pomidorowy sos do pizzy, Zajebiste pizza, Sos beszamelowy , wołowina sos, Zupa z zielonego groszku przecierana, Włoska sałatka caprese z malinami , Zupa gulaszowa, ciasto na pierogu, Egzotyczna surówka z marchewki i pomarańczy, Lazania ze szpinakiem, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z roladki z mięsa wieprzowego, Szybki obiad, chłodnik z burakami, Zupa ogórkowa, Pierożki z kiełbasą