Dodaj do ksiązki kucharskiej Rolada serowa

Rolada serowa

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Rolada serowa - składniki:

  • ser gouda - 50 dekagramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki posiekana - 4 łyżki
  • wędlina - 10 plastrów
  • masło - 125 gramów
  • kremowy serek topiony - 2 sztuki
  • jajko - 3 sztuki
  • pieczarki - 30 dekagramów
  • sól - 1 szczypta

Rolada serowa - Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a pieczarki w plastry.
  2. Rozgrzej masło* i podsmaż cebulę oraz pieczarki. Szynkę pokrój na kawałki.
  3. Topione serki rozetrzyj z masłem, dodaj pieczarki z cebulą, jajka i szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj starannie i dopraw masę.
  4. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć wrzuć do niej ser i od razu zdejmij z gazu. Gdy ser stanie się plastyczny, lekko go osusz i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm.
  5. Placek posmaruj farszem pieczarkowym, zwiń w roladę i odłóż na 2 dni do lodówki. Podawaj mocno schłodzone jako przekąskę lub dodatek do kanapek. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

ROLADA SEROWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a pieczarki w plastry.

2

Rozgrzej masło* i podsmaż cebulę oraz pieczarki. Szynkę pokrój na kawałki.

3

Topione serki rozetrzyj z masłem, dodaj pieczarki z cebulą, jajka i szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj starannie i dopraw masę.

4

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć wrzuć do niej ser i od razu zdejmij z gazu. Gdy ser stanie się plastyczny, lekko go osusz i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm.

5

Placek posmaruj farszem pieczarkowym, zwiń w roladę i odłóż na 2 dni do lodówki. Podawaj mocno schłodzone jako przekąskę lub dodatek do kanapek. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żurek, Placuszki z cukinii, sałatki z mięsem, sos do mielonych, Przepis z mięso wieprzowe, Przepis z dania z kurczaka na obiad, kurczak curry z ryżem, ryż z kurczakiem, Dynia, Potrawy wigilijne, Quesadilla z papryką i chilli , Bigos - VIDEO, makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Zapiekanka z cukinii i ziemniaków, Leczo z cukinii, kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, szybkie przystawki, Łosoś po japońsku z wasabi , Szpinak na ostro, Przepis z sos smietanowy do makaronu, Faszerowane jalapenos, Rosół, Kebab, Spaghetti na ostro, Kluski , Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Golonka, Polędwiczki wieprzowe w ananasie, Makaronowa sałatka z tunczykiem, Farfalle z warzywami, Sałata z ogórkiem i fasolką szparagową, Łosoś po japońsku z wasabi , farsz do naleśników, Filety po brneńsku, Chłodna sałatka, Apetyczny smażony oscypek, Farfalle z serem i szpinakiem , Zupa krem, Gulasz z kaszą kuskus , Pomidorowe risotto z kiełbaskami, Szybka zapiekanka z polenty, Zapiekanki, Przepis z sałatki z ryżem, Zapiekane naleśniki po bolońsku, Sałatka z porów, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , NA FASOLE, filet z dorsza, Lasagne, Zupa cebulowa, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z sałatka z makaronem i tuńczykiem -, krewetki mrożone, Przepis z risotto z kurczakiem i warzywami, sałatki ryżowe, Tortilla, Sałatka grecka z fetą, Porowe roladki , Szpinak, Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim, MegaOstra Surówka Porowo-Cebulowo-Rzodkiewkowa, Zapiekanka po rzymsku