Dodaj do ksiązki kucharskiej Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ryba w galarecie - składniki:

  • ryba - 1.5 kilogramów
  • sos chrzanowy z octem - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka
  • galareta:
  • pozostałości z ryby - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • woda - 1.5 litrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • żelatyna

Ryba w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.
  2. dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.
  3. Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.
  5. Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.
Dodaj do książki kucharskiej

RYBA W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.

2

dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.

3

Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

4

Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.

5

Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Bawarski krem z sosem owocowym, Przepis z Przepisy karnawałowe, Żurek, Lodowy sernik bezowo-malinowy, kurczak w woreczku, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Zupa ogórkowa - VIDEO, Pieczeń rzymska z pieczarkami, Kremowa zupa z dyni, Przepis z mizeria z ogorka ze smietana -, Przepis z szpinak mrożony na patelni, kostka drobiowa, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Filety z łososia na parze, Kawałki kurczaka z ziemniakami z curry, Sałatka z dynią w curry, Pasztet z łososia, Dynia, Rosół, Wołowina w „papilotach”, drobiowa, Ziołowe risotto z grzybami, Kebab w kajzerce, Gulasz, Indyk, Barszcz biały, Kotlety, Zupa krem, Leczo z cukinii, Przepis z szpinak z jajkiem, sałatki latwe, Galaretkowe witrażyki, Szybka zupka meksykańska, Przepis z udka kurczaka przepisy, Spaghetti z tuńczykiem, Gyros z kurczakiem, Pierś z kurczaka, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z zupa serow, Zapiekanka rodzinna, Papryka, Wołowina ze szczawiem, Rolada pegnitzka, Toffi, Kebab, mieso inaczej, Przepis z góralskie, zupe z pora, Przepis z polędwiczki wieprzowe z pieczonymi ziemniakami, Przepis z sosy do ryżu, Zupa grochowa, Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem , Przepis z smażony makaron z krewetkami, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Gorące rynki ., Obiad z fasoli, Kawa zachodnioindyjska, Marynata pierś z kurczaka, Letnia sałatka z truskawkami i serem mozzarella, Spaghetti a la carbonara, śledzie w oleju, Przepis z zapiekanka z ziemniaka i