Dodaj do ksiązki kucharskiej Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ryba w galarecie - składniki:

  • ryba - 1.5 kilogramów
  • sos chrzanowy z octem - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka
  • galareta:
  • pozostałości z ryby - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • woda - 1.5 litrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • żelatyna

Ryba w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.
  2. dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.
  3. Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.
  5. Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.
Dodaj do książki kucharskiej

RYBA W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.

2

dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.

3

Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

4

Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.

5

Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekany gros, Indyk, Przepis z FASZEROWANY MAKARON, piersi z kurczaka- duszona, Kurczak po chińsku z ananasem i papryką , filet s kurczaka, Oszukany "kotlet" z włoskimi przyprawami, Złociste kurczaki w piwie, Polędwiczki, Przepis z mięso drobiowe, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Przepis z makaron spagetti, Karkówka pieczona na grillu , Karkówka, Zapiekanka z dyni ze śmietaną, Ziemniaki, Tłusty czwartek, Gorące rynki ., Zapiekanki, Przepis z makaron z bo, Potrawy wielkanocne, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Kalafior, Przepis z slodko, Zupa szczawiowa, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Warzywa, Przepis z ryba mintaj, Pikantny sos bolognese , Kebab z sosem czosnkowym Knorr, Przepis z ryż kurczak pieczarki, ser rokpol, Przepis z obiad letni, Sałatka ze śledziami curry, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Leczo z cukinii, Pieczone udka z boczkiem, Barszcz, Spaghetti arrabbiata, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Zapiekanka z ziemniakow, sos spaghetti z pomidorów, biała kapusta zasmażana, Makaron z sosem śmietanowym, Chleb wiejski z cebulką, Galaretkowe witrażyki, Łosoś w glazurze miodowo sojowej , Soczysty kurczak z patelni na ostro , Sałatka z dynią i kremowym łososiem, sos do polędwiczek wieprzowych, halibut pieczony w piekarniku, Przepis z kuchnia hiszpanska, Risotto z kurczakiem i warzywami, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z drobiowa bulionetka, Hiszpańska tortilla z ziemniaków, piersi kurczaka z zupą cebulową knorr, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Pasta polska, Naleśniki, Placuszki z cukinii, Zupa szczawiowa, przepis na smażoną rybę