Dodaj do ksiązki kucharskiej Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ryba w galarecie - składniki:

  • ryba - 1.5 kilogramów
  • sos chrzanowy z octem - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka
  • galareta:
  • pozostałości z ryby - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • woda - 1.5 litrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • żelatyna

Ryba w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.
  2. dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.
  3. Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.
  5. Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.
Dodaj do książki kucharskiej

RYBA W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.

2

dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.

3

Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

4

Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.

5

Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placki z krewetkową niespodzianką, szaszłyki z warzyw, Przepis z sos do pulpetow, Makaron, Zupa z soczewicy, Sałatka z ziemniaków z bulionem , sos czosnek, piersi z kurczaka z kuskusem, Kaczka, Sałatka z kurczakiem i ryżem, sałatka z makaronem kokardki, Sałatki, Parówki w cieście francuskim z sosem serowym, Przepis z filet z kurczaka, Kebab w kajzerce, Gyros, Sałatka z cytrusami, Sałatka z wędzoną rybą , zdrowy obiad przepisy, Krem brokułowy, Kurczak zapiekany z ananasem , Sałatka z uszkami, obiad ciasto francuskie, Przepis z tortilla po meksykańsku, Zupa cebulowa, Śledzie w sosie tzatziki, Krem buraczany z jabłkiem , Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Ryba, Letni jogurt, Musaka, Przepis z zapiekanka z ryżem i warzywami, Śledź po rosyjsku, Spaghetti z anchois i kaparami , Salsa, Kebab w kajzerce, Sos beszamelowy , Przepis z ogórki sa, Farfalle z serem i szpinakiem , Przepis z czerwona fasola sałatka, Przepis z sosy do ziemniakow z warzywami, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Ogórek, Seler, Łosoś, majonez Knorr, ryż - obiad, Zupa krem z dyni - VIDEO, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z sos makaron, Klasyczna amerykańska zupa Chowder, Placki ziemniaczane, Pieczona golonka w ciemnym piwie , Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków, Przepis z zupa grochowa z ziemniakami, Chłodny barszczyk, Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Kebab z grilla , Przepis z sos smietanowy ze szpinakiem, tortilla z mięsem mielonym, Zapiekane nachos z serem, Barszcz biały, Ciasteczka kruche