Dodaj do ksiązki kucharskiej Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ryba w galarecie - składniki:

  • ryba - 1.5 kilogramów
  • sos chrzanowy z octem - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka
  • galareta:
  • pozostałości z ryby - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • woda - 1.5 litrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • żelatyna

Ryba w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.
  2. dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.
  3. Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.
  5. Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.
Dodaj do książki kucharskiej

RYBA W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.

2

dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.

3

Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

4

Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.

5

Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ciasto - Pijak, Golonka, Kotleciki panierowane w płatkach owsianych, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Golonka Qingdao, Schab w pięciu smakach, Przepis z marynata do skrzydełek, Ogórek, hummus, Sałatka z grillowanym stekiem oraz crostini, Przepis z desery w pucharkach, Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą, Przepis z sałatki z ryżem, Ostre nuggetsy, Tortilla - VIDEO, Przepis z Zapiekanka z kurczaka z warzywami, Sajgonki, Soczysty kurczak z serem feta, Zupa z dyni, Szaszłyki na słodko, Sos słodko-kwaśny, Ryba, placek węgierski - -, Zupa Tajska , Pizza z chorizo, Gulasz węgierski z kurczakiem, Obiad, Potrawy wigilijne, Sałatka z sosem musztardowym, Przepis z świeży szpinak sałatka, Zupa cebulowa, Przepis z sojowe, Barszcz, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, do ziemniaków, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami, ryż z kurczakiem, Przepis z gulasz angielski, leczo z cukinii z kielbasa, Naleśniki, Pierś z kurczaka, Przepis z obiad z ryby, Przepisy świąteczne, Dania z makaronem, Przepis z kurczak curry z makaronem, Sałatka z sosem musztardowym, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Przepis z mieso z piekarnika, Zupa jarzynowa, mięso mielone pieczarki, naleśniki bez mleka -, Obiad ryż z warzywami, Sałatka z salami i suszonymi pomidorami, Sos beszamelowy , skrzydelka z grilla, Delikatne kopytka, mielone kotlety rybne, Przepis z sos z wołowiny, Pierś z Kostką rosołową z kury, Jajka, Ziemniaczane kulki, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO