Dodaj do ksiązki kucharskiej Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ryba w galarecie - składniki:

  • ryba - 1.5 kilogramów
  • sos chrzanowy z octem - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka
  • galareta:
  • pozostałości z ryby - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • woda - 1.5 litrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • żelatyna

Ryba w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.
  2. dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.
  3. Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.
  5. Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.
Dodaj do książki kucharskiej

RYBA W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.

2

dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.

3

Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

4

Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.

5

Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sos pieczarkowy i mięso mielone, Przepis z sałatka z makaronem suszone pomidory słonecznik kurczak, Bardzo łatwa kapusta , Ciasto biszkoptowe z jabłkami, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Risotto, Przepis z zapiekanka z serem i szpinakiem, Cielęcina duszona w maślakach , Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Bułki z pieczarkami, Przepis z czosnek w winie, obiad gotowane mieso, Zupa serowa z pieczarkami, naleśniki z mielonym, Lwowskie śliwki faszerowane, Kruche rożki orzechowe, Zupa z soczewicy, Bigos - VIDEO, Sałatka Cezar - VIDEO, Gryczane kluski z pieczarkami, Potrawka z kurczaka, Sosy, Krem brokułowy, Kebab w kajzerce, Zupa ogórkowa - VIDEO, leniwe pierogi, gotowane mięso wieprzowe, Przepis z tortilli placki, Schab, Przepis z koperku, Wieprzowina duszona z koprem włoskim, smażone pieczarki, Jajka nadziewane grzybami, bulki, kiszone, Sos beszamelowy , Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, udka w sezamie, dorsz zapiekany, Przystawki, Kebab, Łosoś z salsą verde, Faszerowane pieczarki, Mielone, Łazanki z makiem, miodem, orzechami i rodzynkami, Mieszanka warzywna po liońsku, Pikantna fasolka po bretońsku, Delikatne marynowane małże, Zupa pieczarkowa, knorr przepisy, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, Garbure, Sałatki, przyprawa do ziemniaków, Kasza, zimne przystawki, Zapiekane cykorie, Przepis z sos gu, Łosoś, Przepis z przepis na wz, Wiosenne kanapki dla dzieci "Struś", placuszki z łososia, Kosmiczne ślimaki