Dodaj do ksiązki kucharskiej Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ryba w galarecie - składniki:

  • ryba - 1.5 kilogramów
  • sos chrzanowy z octem - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka
  • galareta:
  • pozostałości z ryby - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • woda - 1.5 litrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • żelatyna

Ryba w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.
  2. dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.
  3. Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.
  5. Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.
Dodaj do książki kucharskiej

RYBA W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.

2

dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.

3

Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

4

Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.

5

Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szybki obiad, Przepis z la stroganoff, Przekąski, Przepis z filet z kurczaka z jajkiem, Jajka, Przepis z kurczak ca, Pieczeń, Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem, Placki ziemniaczane, Aromatyczna pasta z tuńczyka, Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika, Żeberka - VIDEO, tradycyjny schabowy, Placki serowe, Lasagne, Bruscetta z marynowanymi pomidorkami, Bolońskie tosty, Zapiekanka z ziemniakow, Zupa z dyni, Kalafior z jajkami i szynką, Soczyste żeberka w coli na ostro , Kaczka, Przepisy świąteczne, Sos beszamelowy , Sałatka z porami, sos do gotowanego kurczaka, gs nadziewana, Śledź po japońsku, Bigos - VIDEO, Zapiekany makaron, ser i groszek, Sałatka ze szpeclami, Przepis z przepisy kuchnia tv, spaghheti, Pierogi leniwe na parze, Kanapka z sera pleśniowego, Przepis z rolady ze schabu, Kremowy barszcz z jabłkiem , szynka faszerowana jajkiem, Szaszłyki z kurczaka z kiełbasą , Ryż, Sałatka gyros warstwowa, Szaszłyki pełne warzyw , Żeberka - VIDEO, Ziołowe żeberka z grilla, Lody kokosowe "Tropikalne wyspy", zapiekanka knorr z kurczaka, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Żeberka z chilli, Pierogi z jagodami, Racuchy z jabłkami, Zupa pieczarkowa, Przepis z kurczak z warzywami w sosie sojowym, ciasta ze zdjęciami, deser owoce i czekolada, orzechowy, Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, makaron w kształcie ryżu, Przepis z makaron i ser żó, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z rolada w ciescie francuskim, ciast, Barszcz biały, Placuszki z cukinii, Spaghetti Bolognese