Dodaj do ksiązki kucharskiej Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ryba w galarecie - składniki:

  • ryba - 1.5 kilogramów
  • sos chrzanowy z octem - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka
  • galareta:
  • pozostałości z ryby - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • woda - 1.5 litrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • żelatyna

Ryba w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.
  2. dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.
  3. Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.
  5. Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.
Dodaj do książki kucharskiej

RYBA W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.

2

dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.

3

Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

4

Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.

5

Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pikantne sakiewki z indyka - VIDEO, Szybki obiad, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, sos do zapiekanki z makaronem i kurczakiem, Przepis z sos do polędwiczek wieprzowych, Kotlety z selera, sałatka kuskus, kurczak po ugotowaniu, kostki do makaronu knorr, Warzywa w curry z jogurtem, Pieczeń cielęca z estragonem, Zapiekanka z kalafiora, Kosmiczne ślimaki, Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką, Zupa z boczkiem i kiełkami, Krewetki w tajskim sosie chilli, Placki ziemniaczane, Wesołe kanapki z twarożkiem "Kotki" , przyprawa do indyka knorr, mieso w smietanie, Glazurowana szynka z goździkami, Przepis z zielona f, Makaron z szynką i winogronami, Zupa cebulowa, Przepis z makaron wloski, Kosmiczne ślimaki, Przepis z Pieczona piers, Coleslaw z rodzynkami, Kapusta z grochem, Sos czosnkowy na wódce, Sosy, Przepis z kuchnia chińska knorr, Zupa z soczewicy, Galaretka kawowa ze śmietaną, Zapiekanka po rzymsku, Golonka, Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem, Sałatka Nicejska, Pieczona karkówka, Kocia lasagne , Szybkie faszerowane ziemniaki , Delikatna zapiekanka z kurczakiem, Przepis z pomidorowa z pomidorów, Przepis z zapiekanka ziemniak, obiad z ryżem, papryka pomidor, Zupa krem z dyni - VIDEO, Pasztet strasburski z wątróbek, Włoskie cannelloni z mięsem , Pierogi, Przepis z bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, Bigos, Lasagne, Przepis z ryż z curry, Pieczona karkówka, Przepis z mieso sos, Przepis z piersi z kurczaka pieczone w piekarniku, Sałatka gyros warstwowa, Gulasz z kurczakiem, ziemniakami i ogórkiem , Przepis z polędwiczki wieprzowe smazone, Sałatka grecka z fetą, Zupa grochowa, Warzywa, Pikantne ziemniaki z papryką