Dodaj do ksiązki kucharskiej Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ryba w galarecie - składniki:

  • ryba - 1.5 kilogramów
  • sos chrzanowy z octem - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka
  • galareta:
  • pozostałości z ryby - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • woda - 1.5 litrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • żelatyna

Ryba w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.
  2. dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.
  3. Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.
  5. Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.
Dodaj do książki kucharskiej

RYBA W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.

2

dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.

3

Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

4

Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.

5

Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

sałatka z serem feta i sałatą lodową, Kanapki z twarożkiem pełne warzyw , Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach , Tarta z papryką, sos do kurczaka z warzywami, Sałatka grecka, Halibut pieczony z winem, Zupa ogórkowa, Placki ziemniaczane, Przepis z obiad z piersią kurczaka, Ryż smażony z warzywami, Sałatka ze szparagami i orzechami pekan, Przepis z kurczak po ugotowaniu, Zupa cebulowa wzbogacona, Zupa grzybowa, Tortilla - VIDEO, Przekąski, Przepis z ciasto na pi, Przepis z zielone pesto, Przepis z sałatka z rybą wędzoną, Barszcz, Karp w galarecie, zupy z makaronem, Przepis z kapusta po chinsku, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Carbonara, Przepis z kurczak z piekarnika przepisy, Przepis z kurczak pikantny, Przystawki, Przepis z bez miesa, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Ziemniaki po gó, Krupnik, Pomidory faszerowane tuńczykiem, boczek ze śliwką, Klopsiki w sosie pomidorowym, Karkówka, Mini kabaczki z pomidorami, Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym, Sałatka gyros z kurczaka, Makaron ryzowy z tilapią w mleczku kokosowym , Przepis z deser-ciasta, Proste kotleciki z jajka, Obiad, Chleb z czosnkiem, Kanapki z twarożkiem, miodem i figą , Suflet szpinakowy, losos z patelni grillowej, Kurczak, SŁODKA BOMBKA :), Aromatyczna karkówka z patelni, Sałatka gyros warstwowa, sałatka z krewetek koktajlowych, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z dania z serem feta, Kataloński omlet, Zupa grochowa, Kofty z sosem jogurtowym , Zupa pieczarkowa, Śledzie w oleju z czosnkiem, Zupa brokułowa, kurczak po tajsku, sos pieczarkow, Quesadillas - VIDEO