Dodaj do ksiązki kucharskiej Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ryba w galarecie - składniki:

  • ryba - 1.5 kilogramów
  • sos chrzanowy z octem - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka
  • galareta:
  • pozostałości z ryby - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • woda - 1.5 litrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • żelatyna

Ryba w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.
  2. dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.
  3. Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.
  5. Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.
Dodaj do książki kucharskiej

RYBA W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.

2

dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.

3

Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

4

Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.

5

Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną, Barszcz, surowki do obiadow, z pieczarek marynowanych, Leczo, z grilla elektrycznego ziemniaki, Przepis z smażone piersi kurczaka, gotowana ryba, Zupa ogórkowa - VIDEO, Słodko-kwaśne pieczone kurczaki, dorsz smażony w cieście naleśnikowym, Przepis z zielona i czerwona, Majonez, Kocia lasagne , Przepis z przepisy z ciastem francuskim, Słodko-kwaśne pieczone kurczaki, przystawki tortilla, makaron z sosem se, Przepis z knorr z garnkami, Pfefferpotthast – ostry gulasz po westfalsku, Grzyby z winem w śmietanie, przystawki z czosnkiem, Zupa gulaszowa, Przepis z sos do klusek, Meksykańska sałatka z kurczaka i papryki, Ziemniaki, Sałatka z brokułami - VIDEO , Surówka po holendersku, Gyros z kurczakiem, Tortilla, Bulion rybny, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Włoska sałatka z ziemniakami i zieloną fasolką, Karp w szarym sosie, Roladki naleśnikowe z serem, Krupnik, Ciasto naleśnikowe, Spaghetti po bielańsku, Przepis z nalesniki - ciasto, łatwe gotowanie, Kotleciki drobiowe mielone, Zupa cebulowa, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Placuszki z cukinii, mieso ziemniaki, przepisy na im, sok cytrynowy, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Sosy, Kapusta nadziewana w sosie pomidorowym, Homar grillowany , kurczak curry z warzywami i mlekiem kokosowym, drobny makaron, Sałatki z kurczakiem, Aromatyczne krewetki, Szpinak, Sałatka jajeczna, Szparagi z jajkami w sosie maślanym, Dynia, Placki, Gyros z kurczakiem, Kalafior, Szybki chłodnik z buraczków, Warzywne flaczki