Dodaj do ksiązki kucharskiej Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ryba w galarecie - składniki:

  • ryba - 1.5 kilogramów
  • sos chrzanowy z octem - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka
  • galareta:
  • pozostałości z ryby - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • woda - 1.5 litrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • żelatyna

Ryba w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.
  2. dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.
  3. Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.
  5. Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.
Dodaj do książki kucharskiej

RYBA W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.

2

dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.

3

Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

4

Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.

5

Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KANAPKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

    Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan pani...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

ryba pomidory, Kebab, Aromatyczne śledzie na sposób kujawski, Zapiekanka Gyros , ryż z patelni, Przepis z obiad wieprzowe, Zapiekane risotto z kiełbasą, makrela jako obiad, leczo z papryki czerwonej, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, Przepis z zapiekanka miesem, Zupa grochowa, Tortilla, Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie , Przepis z przepis na filet z kurczaka, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Ciasto na pizze, Chatki Jagi, Karp, marynata do pieczenia schabu, Lasagne drobiowa, Przepis z mielone kotlety rybne, Pieczeń, Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem, Golonka, Biszkopt kokosowy, Przepis z knorr zapiekanka z ziemniaków, Zielona sałata z kozim serem i soczystym kurczakiem , Pieczeń wołowa z sosem, Puree z bobu, Penne z cukinią i papryką, Przepis z filet ryby, Przepis z jAJKO ZAPIEKANE, kurczak z rosolu, Łyżka m, Naleśniki z serem brie, pomidorami w sosie jogurtowym, Szybkie curry warzywne, Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Leczo z cukinii, krem z czerwonej cebuli, Placki po węgiersku, Wykwintna sałatka śledziowa z majonezem , Quesadillas - VIDEO, Bawarski kąsek, Dania z makaronem, Gołąbki, Ryż, Przepis z zupa shreka, Sałatki, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, pasztet warzywny, Zupa pieczarkowa, Pierogi z kapustą i grzybami, Makaronowy tort, Przepis z deser galaretka, Paszteciki z serem feta, Kurczak po Adwokacku, Kremowa zupa z dyni, Zupa ziemniaczana z papryką, Zupy, Szaszłyki w marynacie z oregano, NA FASOLE, Panga pieczona z pomidorem i cukinią