Dodaj do ksiązki kucharskiej Sałatka słodko-ostra!

Sałatka słodko-ostra!

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: Martit ^^

Sałatka słodko-ostra! - składniki:

  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • pomidor - 3 sztuki
  • papryka czerwona (pokrojona w kostkę) - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 4 sztuki
  • jajko na twardo - 5 sztuk
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • bułka lub kilka kromek chleba - 2 sztuki
  • płynny miód
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek
  • czarny i biały pieprz
  • sól
  • oregano

Sałatka słodko-ostra! - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.
  2. Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.
  3. Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.
  4. Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^
Dodaj do książki kucharskiej

SAŁATKA SŁODKO-OSTRA! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.

2

Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.

3

Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.

4

Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka Nicejska, Chrupiąca surówka zimowa, Bigos - VIDEO, Zupa kalafiorowa, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Kasza, Szybka zapiekanka ze szpinakiem, przepisy kuchnia rosyjska, Zupa jarzynowa przecierana, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Ryżowa skorupa, hummus, Sos czosnkowy na wódce, Placki owsiane z warzywami, Przepis z smażenie dorsza, Przepis z kurczaki w panierce, Przepis z piers z kurczaka z grzybami, zupa na udku, Zapiekany dorsz, Przepis z schab pieczony w winie, Przepis z pieczarki z kurczakiem, Przekąska z szynką szwarcwaldzką z dipem BBQ, sos smietanowy do zapiekanki z makaronem, Zapiekanka rodzinna, Szybki obiad, Przepis z serowy q, sałatka z kapusty ogórków papryki cebuli marchwi, Potrawy wigilijne, Salsa, obiad wykwintny, dorsz z piekarnika przepis, Zawijaski z łososiem, roztrzepane jajko, Sałatka z paluszkami krabowymi, Kalmary w cieście naleśnikowym, makaron z serem, Schab, Pikantny gulasz , Przepis z co to jest kuchnia polska, Barszcz biały, Przepis z sałatka z suszonych pomidorów sałata lodowa, Chilli Con Carne - VIDEO, Kosmiczne ślimaki, Naleśniki z kurczakiem i warzywami, Rolada z indyka, Dynia, Pieczeń, Ziemniaczany indiański totem, Sałatka Nicejska, obiad- kurczak, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zupa grochowa, Przepis z sos do ziemniaków, Zupa ogórkowa - VIDEO, Masło rydzowe, Zupa krem, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki, Kurczak lekko ostry, Placki, Sałatka oliwkowa z pomidorami i serem feta , surówki do grilla, Przepis z kurczak z Ry