Dodaj do ksiązki kucharskiej Sałatka słodko-ostra!

Sałatka słodko-ostra!

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: Martit ^^

Sałatka słodko-ostra! - składniki:

  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • pomidor - 3 sztuki
  • papryka czerwona (pokrojona w kostkę) - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 4 sztuki
  • jajko na twardo - 5 sztuk
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • bułka lub kilka kromek chleba - 2 sztuki
  • płynny miód
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek
  • czarny i biały pieprz
  • sól
  • oregano

Sałatka słodko-ostra! - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.
  2. Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.
  3. Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.
  4. Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^
Dodaj do książki kucharskiej

SAŁATKA SŁODKO-OSTRA! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.

2

Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.

3

Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.

4

Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa cebulowa, Surówka z pora, Przepis z kiszenie ogorkow, Sos śliwkowy, Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną - VIDEO, zapiekanka na kolację, Zupa cebulowa, Spaghetti , obiad bez ziemniakow, Sałatka z brokułami - VIDEO , Gulasz po polsku - VIDEO, Muffinki z mikrofali, Potrawka ze szczupaka i jajek, sałatka z octem winnym z ogórkiem i pomidorami, przystawki ze śledziem, co zrobic na obiad ze schab, szynka wieprzowa pieczona, Sałatka gyros z kurczaka, Kanapka z pastą jajeczną pełna warzyw , Włoskie rurki z salami i warzywami, Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów, Chłodnik ogórkowy, Smażona fasolka szparagowa z ziemniakami i pomidorami, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Schab z warzywami po indyjsku, Przepis z ryby w zalewie, Świderki z pieczarkami w zielonym sosie, Pasta z pszenicy, jęczmienia i soi, Ryba po grecku, Zupa kukurydziano-kaparowa, migdałów, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, zapiekana kapusta, Zalewajka na żeberku , Dorsz w sosie pomidorowym, Dania z makaronem, ser pl, Przepis z żeberka pieczone, Kapusta z grochem, Sałatka Gyros, Przepis z babeczki, Piure z awokado, Warzywna zielona zupa z pieczoną kanapką, Szybki obiad, Sosy, Przepis z sałatki do mięsa, Łosoś, Sandwicz z mięsem krabowym, Potrawy wigilijne, Przepis z kuchnia polska mielony, Bigos domowy, Przepis z sola ma, Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem, Przepis z sałatka ser camembert, Bogracz z cukinią, Naleśniki chińskie - VIDEO, Gulasz, Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym, Ciasto na pizze, wędzony filet z łososia, czarne spagetti, Placki ziemniaczane, Karp, Przepis z mielone w cebuli