Dodaj do ksiązki kucharskiej Sałatka słodko-ostra!

Sałatka słodko-ostra!

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: Martit ^^

Sałatka słodko-ostra! - składniki:

  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • pomidor - 3 sztuki
  • papryka czerwona (pokrojona w kostkę) - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 4 sztuki
  • jajko na twardo - 5 sztuk
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • bułka lub kilka kromek chleba - 2 sztuki
  • płynny miód
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek
  • czarny i biały pieprz
  • sól
  • oregano

Sałatka słodko-ostra! - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.
  2. Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.
  3. Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.
  4. Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^
Dodaj do książki kucharskiej

SAŁATKA SŁODKO-OSTRA! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.

2

Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.

3

Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.

4

Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z marynata do skrzydełek, ryżowa zapiekanka, Sałatki z makaronem, Wege spaghetti, Ziemniaki zapiekane w ziołach, pierś z kurczaka z serkiem wiejskim, Przepis z pikantny sos do miesa, Amok Moan, leczo na obiad, Sos kurkowy, Karkówka, Przepis z miski knorr, Przepis z schab z grilla, Pasztet stołeczny, Ogórek smażony z chili, Kotlety, Przepis z konserwowy kalafior z papryka, mase do deseru, szaszł, zupa z marchewek, Zupa grochowa, Malinowy tort, Przepis z salatki z ananasem, sosy z udkami z kurczaka, Leczo, Przepis z zupa z kapusty białej -, Chapati z twarogiem, Zupa brokułowa, Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą, Dip do grillowanych warzyw , Pomidorowy sos do pizzy, Sałatka z ogórków i białej rzodkwi, Spagetti z tyńczykiem, Przepis z kuchnia hiszpanska, Zapiekanki, Wyśmienita pasta z sardynek, Przepis z główki kapusty włoskiej lub małe główki kapusty białej, Krem brokułowy, Barszcz biały kremowy , Salsa, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Rurki w sosie pieczarkowym z suszonymi pomidorami , Zupa ogórkowa, Grecka uczta - sałatka, Lasagne , Lasagne drobiowa, Rybne pulpeciki z sosem tatarskim , Przepis z pierś z kurczaka w ananasie, Papryka, Przepis z kurczak w salatce, Chrupiące kanapki z łososiem , Sos beszamelowy , Krupnik, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przepis z kurczak dy, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Kluski , Przepis z z piersi indyka, Pasta z kurczakiem i śmietanowym sosem , Dip z rodzynkami, Sałatka Nicejska, Paratha