Dodaj do ksiązki kucharskiej Sałatka słodko-ostra!

Sałatka słodko-ostra!

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: Martit ^^

Sałatka słodko-ostra! - składniki:

  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • pomidor - 3 sztuki
  • papryka czerwona (pokrojona w kostkę) - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 4 sztuki
  • jajko na twardo - 5 sztuk
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • bułka lub kilka kromek chleba - 2 sztuki
  • płynny miód
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek
  • czarny i biały pieprz
  • sól
  • oregano

Sałatka słodko-ostra! - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.
  2. Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.
  3. Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.
  4. Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^
Dodaj do książki kucharskiej

SAŁATKA SŁODKO-OSTRA! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.

2

Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.

3

Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.

4

Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ogórek, Ciasto czekoladowe, Przepis z piers kurczaka w sosie, Zupa makowa z kluseczkami, Carbonara, filet wołowy, Barszcz, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Dipy, mlekom, risotto z kurczakiem i serem, Zupa z dyni, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Brokuły, Kurczak w sałatce, Potrawy wigilijne, Przepis z faszerowany udziec z indyka, sosy do karkowki, Kaczka, Dania z ryżem, Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami, Przepis z knorr fix do kotletów mielonych, Makaron z serem, Sałatka z brokułami i jajkiem, Ryba, Przepis z sałatka z pora i jajek -, Surówka z selera naciowego i orzechów, Przepisy świąteczne, Lasagne drobiowa, Ziemniaczana zapiekanka z serem, Golonka w kapuście, Sałatka Nicejska, Szybka karpatka, Zapiekanka z ziemniakow, przepisy kuchni chińskiej, Przepis z obiad brokuły, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego, Przepis z obiad z mielonym, Przepis z krewetki grilla, Omlet z szynką i warzywami , Okoń nilowy z papryką , porem i koprem, Chinese please :)))) - czyli kurczak, ryż i warzywka, zapiekane sery, Zapiekanki z ziemniakami, Sałatka z pora, Zupa ogórkowa - VIDEO, Wyśmienita kaszanka z grilla, Zupy, Przepis z kurczak gotowany w warzywach, pierś z kurczaka w sosie, Surówka jarzynowa, Przepis z zapiekanki mięsne, Omlet z otrębami - pyszne śniadanko !!!, Zapiekanka Gyros , Sałatka Cezara, Przepis z bezy na parze, Steki wołowe z grilla, Calzone ze szpinakiem i serem feta , Przepis z ryby gotowane, bulionetka, Kocia lasagne