Dodaj do ksiązki kucharskiej Sałatka słodko-ostra!

Sałatka słodko-ostra!

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: Martit ^^

Sałatka słodko-ostra! - składniki:

  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • pomidor - 3 sztuki
  • papryka czerwona (pokrojona w kostkę) - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 4 sztuki
  • jajko na twardo - 5 sztuk
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • bułka lub kilka kromek chleba - 2 sztuki
  • płynny miód
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek
  • czarny i biały pieprz
  • sól
  • oregano

Sałatka słodko-ostra! - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.
  2. Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.
  3. Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.
  4. Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^
Dodaj do książki kucharskiej

SAŁATKA SŁODKO-OSTRA! - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.

2

Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.

3

Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.

4

Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dania z makaronem, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Dietetyczna sałatka z pulpecikami wołowymi, Pierś z kurczaka, Zapiekanki, Grillowane klopsy drobiowe, Dorsz zapiekany w mlecznym sosie, Zapiekanka meksykańska, Zbójnickie placki, Pierogi, Barszcz biały, Bigos świąteczny, nadziewane mięsa, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Sałatka z krewetek i winogron , Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Przepis z z fetą, Pieczeń schabowa przekładana jabłkami, Duszona wołowina z pieczarkami, Gulasz po węgiersku - VIDEO, smazony ryż z owocami morza, Tłusty czwartek, Pyszny ser halloumi w panierce, świeży szpinak sałatka, Przepis z salatka piersi z kurczaka, Penne carbonara z kiełbasą i włoską sałatką, Przepis z placki ziemniaczane przepis, Zupa gulaszowa, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Przepis z kuchnia polska śledzie, Smażona kaczka z jabłkami po chińsku, Przepis z mielone kotlety rybne, Przepis z steki pieczone, pierogi ciasto, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Przepis z jajek ugotowanych na twardo, Zupa gulaszowa, Lasagne, Sałata z fetą, kiwi, truskawkami i awokado, Sałatka grecka, Przepis z sos słodki chili, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Sos czosnkowy , Zupa pieczarkowa, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z sałatka z kurczakiem i serem plesniowym, Zapiekanka z kurczaka z warzywami, Przepis z szparagi biale, konserwowy kalafior z papryka, Zupa szczawiowa, Cebula lub czosnek, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Sałatka makaronowa z kurczakiem , Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Sałatka warzywko, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z rolada wieprzowa, jajka bez jajek, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, naleśniki bez mleka -, Kaczka, Mielone, Warzywa