Dodaj do ksiązki kucharskiej Sałatka ze szpinaku

Sałatka ze szpinaku

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Sałatka ze szpinaku - składniki:

  • szpinak - 400 gramów
  • pomidory - 300 gramów
  • czarne oliwki - 10 sztuk
  • parmezan - 50 gramów
  • bulion warzywny - 250 mililitrów
  • ocet winny - 5 łyżek
  • oliwa - 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kapary - 2 łyżki
  • musztarda gruboziarnista - 1 łyżka

Sałatka ze szpinaku - Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj, obsusz i usuń łodygi. Pomidory pokrój w cząstki a oliwki w plasterki.
  2. Do bulionu dodaj ocet winny, musztardę, kapary, szczyptę soli, cukru i pieprzu oraz połowę parmezanu startego na grubej tarce i całość zmiksuj.
  3. Na półmisku ułóż szpinak, pomidory i oliwki, polej sosem a na górę posyp resztę parmezanu skrojonego nożem na cieniutkie płatki.
  4. Do sałatki podaj ciepłe pieczywo pszenne.
Dodaj do książki kucharskiej

SAŁATKA ZE SZPINAKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szpinak umyj, obsusz i usuń łodygi. Pomidory pokrój w cząstki a oliwki w plasterki.

2

Do bulionu dodaj ocet winny, musztardę, kapary, szczyptę soli, cukru i pieprzu oraz połowę parmezanu startego na grubej tarce i całość zmiksuj.

3

Na półmisku ułóż szpinak, pomidory i oliwki, polej sosem a na górę posyp resztę parmezanu skrojonego nożem na cieniutkie płatki.

4

Do sałatki podaj ciepłe pieczywo pszenne.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE DANIA MIĘSNE. WOŁOWINA Z CIEMNYM PIWEM.

    Pamiętam z dzieciństwa sobotnie wizyty z ojcem u lokalnego rzeźnika. Tata i rzeźnik oddawali...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

ogórek cebula, Pierogi z jagodami, Kanapeczki Bawarskie, kurczak z rozna, Przepis z udka z kurczaka z grzybami, Ciasto półkruche, papryka obiad, tarta warzywna, Ryba, Zapiekanka po rzymsku, SPAGETTI, przepisy kuchni litewskiej, Salsa verde, Risotto z cukinią i pieczarkami, KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI, Zapiekanka makaronowa, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Surówka paprykowo-kukurydziana, Pierogi z kapustą i grzybami, Kalafior, Sałatka z pora, Kurczak, Przepis z stek z warzywami, Żeberka, Przepis z kebab szaszłyk, Sałatka Gyros, Przepis z Kurczak gotowane, Jajka z serem i szczypiorkiem, Zupa grochowa, Przepis z Losos grillowany, Pomidorowy sos do pizzy, Katalońska sałatka pomidorowa, Przepis z sznycel cielecy, Kotlety z selera, Chleb indyjski naan I, Spaghetti , Sałatka do obiadu, Pierogi z jagodami, Mizeria z jogurtem, Młoda kapusta z koperkiem , Hiszpański omlet, Babka ziemniaczana z placków , Przepis z piersi w warzywach, Kapusta z grochem, Golonka, salatki z pomidorow, ze smażonym kurczakiem, Indyk z pesto, kotlet pieczarki, Zapiekanka z pieczarkami, Smażony kurczak w „pięciu smakach”, Pstrąg, Sosy, Shrekowy torcik, Przepis z kurczak z kostką rosołową i oliwą, Makaron z brokułami, Przepis z sałatka z brokułami i sosem czosnkowym, Potrawy wigilijne, Przepis z sosy do tortilli, Golonka pieczona z syropem klonowym , Przepis z salatki z pory, sałatka z kurczakiem i gruszką, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Pierogi z jagodami