Dodaj do ksiązki kucharskiej Sarnina w sosie

Sarnina w sosie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Bernadetta

Sarnina w sosie - składniki:

  • polędwica z sarny - 60 dekagramów
  • marynata staropolska - 1 sztuka
  • cebula - 1 szt. - 1 sztuka
  • olej - 1 łyżka
  • Śmietana 30% - 150 mililitrów
  • pieprz - 1 sztuka
  • boczek - 20 dekagramów
  • mąka - 1 łyżka

Sarnina w sosie - Sposób przygotowania:

  1. Marynatę mieszamy z olejem i marynujemy w niej pokrojoną na średnie kotlety polędwicę z sarny przez 24 godziny.
  2. Po tym czasie na odrobinie tłuszczu (np. oleju) przesmażamy trochę pokrojony w małe plasterki boczek i dodajemy polędwicę. Dusimy razem na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie (podlewamy w razie potrzeby wodą). Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy razem jeszcze 10 minut. Podlewamy polędwicę śmietaną zmieszaną z łyżeczką mąki i dusimy jeszcze 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej

SARNINA W SOSIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marynatę mieszamy z olejem i marynujemy w niej pokrojoną na średnie kotlety polędwicę z sarny przez 24 godziny.

2

Po tym czasie na odrobinie tłuszczu (np. oleju) przesmażamy trochę pokrojony w małe plasterki boczek i dodajemy polędwicę. Dusimy razem na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie (podlewamy w razie potrzeby wodą). Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy razem jeszcze 10 minut. Podlewamy polędwicę śmietaną zmieszaną z łyżeczką mąki i dusimy jeszcze 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dania z ryżem, Pasta z makreli z twarożkiem , Przepis z zupa czosnkowa z serem, Pałki jogurtowe, Penne z pulpetami w białym sosie, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Dynia, Przepis z sałatka z krewetkami koktajlowymi, Sałatka z porów, sałatka z granatem, Kurczak pieczony po chińsku, Dressing majerankowy, Przepis z knorr pasta, Spaghetti ze szparagami, Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,, , Szaszłyki z salami, Rzepa z marchewką i pomarańczami, Polędwiczki z octem balsamicznym i miodem - VIDEO, Spaghetti z tuńczykiem, ciasto francuskie z kurczakiem, Zupa gulaszowa, Zupa pieczarkowa, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Schab w pięciu smakach, Piwny gulasz wieprzowy, Sos czosnkowy na wódce, Ziemniaki, jablko, naleśniki z mięsem mielonym, Bigos z dziczyzną , Przepis z kurczak łatwy, sum smazony, kurczak w woreczku, Zapiekanka po rzymsku, kotlet z jajka, Pierś z kurczaka na szybko, Ryż smażony z warzywami, Makaron ze szparagami, Przepis z przepisy orientalne, Zupa grochowa, Przepis z przystawki mięsne, GRILLOWANY KABACZEK, Kasza, Mielone, Kremowa zupa z dyni, Przepis z łosoś smażony na patelni, Likier piernikowy, Przepis z makaron smażony, Przepis z sos z serków topionych na zapiekanki, Przepis z zapiekanka z dyni, Żeberka z zapiekaną marchewką , Gołąbki, Obiad, owocowy deser, Baranina z ryżem, ciasto z delicjami, Zupa z dyni, Krupnik, Łosoś, KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI, Schab, Kebab, Przepis z zapiekanka ryżowa, Sałatka z papryki czerwonej