Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab marynowany

Schab marynowany

Drukuj Pobierz PDF
minut 8 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Schab marynowany - składniki:

  • schab bez kości - 1.5 kilogramów
  • masło - 40 gramów
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka
  • sól
  • estragon - 1 łyżeczka
  • ziarna pieprzu - 10 sztuk
  • ziarna kolendry - 5 sztuk
  • ocet winny - 0.2 litra
  • kwaskowate jabłka - 1 kilogram
  • śliwki suszone bez pestek - 250 gramów
  • jagody jałowca - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki

Schab marynowany - Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj ocet z 1/8 l wody dodając: olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu liść laurowy, estragon i 2 łyżeczki soli.
  2. Umyj i oczyść z powięzi mięso i zalej marynatą i trzymaj pod przykryciem przez 4 dni w lodówce.
  3. Po tym czasie zrumień mięso na gorącym tłuszczu i zalej przecedzoną marynata. Duś na średnim ogniu 90 minut często polewając mięso sosem.
  4. W 1/8 l wina duś śliwki przez 10 minut i osącz.
  5. Następnie obierz jabłka, podziel na ćwiartki, wytnij z nich środki i cienko pokrój. Przez około 5 do 8 minut duś je w pozostałym winie po czym je ostudź.
  6. Pokrój mięso i ułóż na półmisku. Obłóż ja śliwkami i jabłkami. Wymieszaj sos z winem w jakim gotowały się śliwki i podawaj osobno.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB MARYNOWANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zagotuj ocet z 1/8 l wody dodając: olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu liść laurowy, estragon i 2 łyżeczki soli.

2

Umyj i oczyść z powięzi mięso i zalej marynatą i trzymaj pod przykryciem przez 4 dni w lodówce.

3

Po tym czasie zrumień mięso na gorącym tłuszczu i zalej przecedzoną marynata. Duś na średnim ogniu 90 minut często polewając mięso sosem.

4

W 1/8 l wina duś śliwki przez 10 minut i osącz.

5

Następnie obierz jabłka, podziel na ćwiartki, wytnij z nich środki i cienko pokrój. Przez około 5 do 8 minut duś je w pozostałym winie po czym je ostudź.

6

Pokrój mięso i ułóż na półmisku. Obłóż ja śliwkami i jabłkami. Wymieszaj sos z winem w jakim gotowały się śliwki i podawaj osobno.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

na owoce, Lekka sałatka z wędzonką, Słodko-kwaśna paella, pieczarek, Przepis z sosy mleko i majonez, Golonka, Zupa brokułowa, Przepis z zapiekanka z makaronem z pieczarkami i warzywami, Przepis z potrawy pieczone, Przepis z makaron z o, Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym , Indyk, Sałatka z kapusty pekińskiej , Gulasz po węgiersku - VIDEO, Salsa, Łosoś smażony, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Przepis z łatwy makaron, Sosy, Placek z warzywami , Przepis z mielone ze schabu, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Słoneczna zupa marchewkowa , Placuszki z cukinii, kotlety cielęce, Marchewka duża, Grzanki w czosnku , Przekąski, Naleśniki chińskie - VIDEO, Przepis z czosnek kurczak, Pstrąg, Zapiekanka z ziemniakow, sos ciemny przepis, Bigosik z kalmarów, Pierś z kurczaka, Dipy, Udka kurczaka w winie, Przepis z warzywa z mięsem, Dania z ryżem, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, Pyszna zapiekanka z tuńczyka, Przepis z po prostu gotuj, Zupa pomidorowa, Przepis z nóżka z kurczaka, sos węgierski przepis, Śledzie, Sałatka z brokułami - VIDEO , paste, sosy do łososia, Wołowina Rogan Josh , Kurczak orientalny z warzywami i makaronem, Ciasto na pierogi, Ziemniaczane rosti z rozmarynem , Dziczyzna duszona, Przepis z salatka ze szczypiorkiem, Zupa pieczarkowa, kremy, Kompot z malin, Quesadillas - VIDEO, Wrapp z kurczaka w pszennej tortilli , Kolorowa sałatka makaronowa z salami i papryką - VIDEO, Kotlety z indyka z migdałami, Warzywne chilli z fetą , Placki ziemniaczane z kremowym szpinakiem