Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab marynowany

Schab marynowany

Drukuj Pobierz PDF
minut 8 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Schab marynowany - składniki:

  • schab bez kości - 1.5 kilogramów
  • masło - 40 gramów
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka
  • sól
  • estragon - 1 łyżeczka
  • ziarna pieprzu - 10 sztuk
  • ziarna kolendry - 5 sztuk
  • ocet winny - 0.2 litra
  • kwaskowate jabłka - 1 kilogram
  • śliwki suszone bez pestek - 250 gramów
  • jagody jałowca - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki

Schab marynowany - Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj ocet z 1/8 l wody dodając: olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu liść laurowy, estragon i 2 łyżeczki soli.
  2. Umyj i oczyść z powięzi mięso i zalej marynatą i trzymaj pod przykryciem przez 4 dni w lodówce.
  3. Po tym czasie zrumień mięso na gorącym tłuszczu i zalej przecedzoną marynata. Duś na średnim ogniu 90 minut często polewając mięso sosem.
  4. W 1/8 l wina duś śliwki przez 10 minut i osącz.
  5. Następnie obierz jabłka, podziel na ćwiartki, wytnij z nich środki i cienko pokrój. Przez około 5 do 8 minut duś je w pozostałym winie po czym je ostudź.
  6. Pokrój mięso i ułóż na półmisku. Obłóż ja śliwkami i jabłkami. Wymieszaj sos z winem w jakim gotowały się śliwki i podawaj osobno.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB MARYNOWANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zagotuj ocet z 1/8 l wody dodając: olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu liść laurowy, estragon i 2 łyżeczki soli.

2

Umyj i oczyść z powięzi mięso i zalej marynatą i trzymaj pod przykryciem przez 4 dni w lodówce.

3

Po tym czasie zrumień mięso na gorącym tłuszczu i zalej przecedzoną marynata. Duś na średnim ogniu 90 minut często polewając mięso sosem.

4

W 1/8 l wina duś śliwki przez 10 minut i osącz.

5

Następnie obierz jabłka, podziel na ćwiartki, wytnij z nich środki i cienko pokrój. Przez około 5 do 8 minut duś je w pozostałym winie po czym je ostudź.

6

Pokrój mięso i ułóż na półmisku. Obłóż ja śliwkami i jabłkami. Wymieszaj sos z winem w jakim gotowały się śliwki i podawaj osobno.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos śliwkowy, Nadziewana pieczeń wołowa, Sosy, pulpety w zupie, sos slodko, Sos porzeczkowy, Żeberka, Sałatki, Zielone curry z kurczakiem, Kurczak w liściach bananowca, Sałatka z kapusty pekińskiej , Chińskie sajgonki, Kotlety, Przepis z sos so miesa, Musaka, Śledzie, Sos ziemniaczany do pieczeni, Zupa pomidorowa, Piadina romangola z naggetsami, WITAMINOWA SURÓWKA, Faszerowane pomidory z ricottą , Rosół na sposób niemiecki, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Śledź z kapustą kiszoną i kurkami, Farfalle z pieczarkami i szynką, Zupa kalafiorowa, Smażona ryba w sosie, Przepis z szaszłyki z mięsa mielonego z grilla, Quesadillas - VIDEO, Przepis z mieso we warzywach, Sałatka Cezar - VIDEO, Pyszna sałatka gryczana, Przepis z czarna, Korczak Generała Tso, Letnia sałatka z arbuzem i fetą, sos na miodzie, szaszłyki drobiowe z piekarnika, sos koperkowo grzybowy, Przepis z mielona wieprzowina, Gołąbki, Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem, Pasztet, Ryba, kasza na s, omlet z mlekiem, fix danie chińskie, drób makaron, Przepis z baklazan z piersią kurczaka, Owocowa hiszpańska sałatka, Zupa krem, Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami, Przepis z sałatka z mieszanka sałat, Obiad, kotlet z jajka, Zupa pomidorowa, Przepis z pizza sos, Kremowa zupa z dyni, deser z owocow, Carbonara, Spaghetti a la carbonara, Sos z awokado do potraw z grilla, indyk mielony, Smażona fasolka szparagowa z ziemniakami i pomidorami, Gulasz cielęcy