Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab marynowany

Schab marynowany

Drukuj Pobierz PDF
minut 8 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Schab marynowany - składniki:

  • schab bez kości - 1.5 kilogramów
  • masło - 40 gramów
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka
  • sól
  • estragon - 1 łyżeczka
  • ziarna pieprzu - 10 sztuk
  • ziarna kolendry - 5 sztuk
  • ocet winny - 0.2 litra
  • kwaskowate jabłka - 1 kilogram
  • śliwki suszone bez pestek - 250 gramów
  • jagody jałowca - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki

Schab marynowany - Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj ocet z 1/8 l wody dodając: olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu liść laurowy, estragon i 2 łyżeczki soli.
  2. Umyj i oczyść z powięzi mięso i zalej marynatą i trzymaj pod przykryciem przez 4 dni w lodówce.
  3. Po tym czasie zrumień mięso na gorącym tłuszczu i zalej przecedzoną marynata. Duś na średnim ogniu 90 minut często polewając mięso sosem.
  4. W 1/8 l wina duś śliwki przez 10 minut i osącz.
  5. Następnie obierz jabłka, podziel na ćwiartki, wytnij z nich środki i cienko pokrój. Przez około 5 do 8 minut duś je w pozostałym winie po czym je ostudź.
  6. Pokrój mięso i ułóż na półmisku. Obłóż ja śliwkami i jabłkami. Wymieszaj sos z winem w jakim gotowały się śliwki i podawaj osobno.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB MARYNOWANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zagotuj ocet z 1/8 l wody dodając: olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu liść laurowy, estragon i 2 łyżeczki soli.

2

Umyj i oczyść z powięzi mięso i zalej marynatą i trzymaj pod przykryciem przez 4 dni w lodówce.

3

Po tym czasie zrumień mięso na gorącym tłuszczu i zalej przecedzoną marynata. Duś na średnim ogniu 90 minut często polewając mięso sosem.

4

W 1/8 l wina duś śliwki przez 10 minut i osącz.

5

Następnie obierz jabłka, podziel na ćwiartki, wytnij z nich środki i cienko pokrój. Przez około 5 do 8 minut duś je w pozostałym winie po czym je ostudź.

6

Pokrój mięso i ułóż na półmisku. Obłóż ja śliwkami i jabłkami. Wymieszaj sos z winem w jakim gotowały się śliwki i podawaj osobno.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Amerykański rarytas, Kurczak, Boczniak po chińsku, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z desery czekolada, hummus, Potrawy wielkanocne, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, schab z papryka, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Pyszne ziemniaczane babeczki , SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO, Sos śmietanowy, Proste kotleciki z jajka, Przepis z zapiekanki z piersią kurczaka, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, sos-do-makaronu, Dipy, mielony i pieczony boczek, Przepis z ryba z maslem, Wrapp z kurczaka w pszennej tortilli , Kaczka, Sałatka Fitness, sos brokulowy, Przepis z pieczeń z jajkiem, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, wegetariański, grill wo, sałatka z papryką i kukurydzą - -, Sałatki z kurczakiem, mięso jajko, knorr przepisy zupy, chińskie przystawki, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zapiekanka z makaronem, Pieczeń, Kremowa zupa z dyni, NADZIEWANE MAKARONOWE MUSZELKI, SER TY, Przepis z kurczak z rosolu, Gulasz, Polskie knedle ze śliwkami , Przekąska z cykorii, Zupa pieczarkowa, MAZUREK, Kurczak patelnia, Pstrąg, Pizza w kształcie motylka, Udka, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, ryz przepisy, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Indyk, Barszcz biały chrzanowy , Barszcz z jabłkami, Mandarynki z chrupiącym nadzieniem, Pizza ziemniaczana z anchois, hummus, przyprawa na m, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Polędwiczki, Grecka zapiekanka Moussaka , Przepis z obiad po polsku, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO