Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab marynowany

Schab marynowany

Drukuj Pobierz PDF
minut 8 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Schab marynowany - składniki:

  • schab bez kości - 1.5 kilogramów
  • masło - 40 gramów
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka
  • sól
  • estragon - 1 łyżeczka
  • ziarna pieprzu - 10 sztuk
  • ziarna kolendry - 5 sztuk
  • ocet winny - 0.2 litra
  • kwaskowate jabłka - 1 kilogram
  • śliwki suszone bez pestek - 250 gramów
  • jagody jałowca - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki

Schab marynowany - Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj ocet z 1/8 l wody dodając: olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu liść laurowy, estragon i 2 łyżeczki soli.
  2. Umyj i oczyść z powięzi mięso i zalej marynatą i trzymaj pod przykryciem przez 4 dni w lodówce.
  3. Po tym czasie zrumień mięso na gorącym tłuszczu i zalej przecedzoną marynata. Duś na średnim ogniu 90 minut często polewając mięso sosem.
  4. W 1/8 l wina duś śliwki przez 10 minut i osącz.
  5. Następnie obierz jabłka, podziel na ćwiartki, wytnij z nich środki i cienko pokrój. Przez około 5 do 8 minut duś je w pozostałym winie po czym je ostudź.
  6. Pokrój mięso i ułóż na półmisku. Obłóż ja śliwkami i jabłkami. Wymieszaj sos z winem w jakim gotowały się śliwki i podawaj osobno.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB MARYNOWANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zagotuj ocet z 1/8 l wody dodając: olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu liść laurowy, estragon i 2 łyżeczki soli.

2

Umyj i oczyść z powięzi mięso i zalej marynatą i trzymaj pod przykryciem przez 4 dni w lodówce.

3

Po tym czasie zrumień mięso na gorącym tłuszczu i zalej przecedzoną marynata. Duś na średnim ogniu 90 minut często polewając mięso sosem.

4

W 1/8 l wina duś śliwki przez 10 minut i osącz.

5

Następnie obierz jabłka, podziel na ćwiartki, wytnij z nich środki i cienko pokrój. Przez około 5 do 8 minut duś je w pozostałym winie po czym je ostudź.

6

Pokrój mięso i ułóż na półmisku. Obłóż ja śliwkami i jabłkami. Wymieszaj sos z winem w jakim gotowały się śliwki i podawaj osobno.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Rolada z kurczaka, z grzybami na parze, Kebab w kajzerce, Zupy, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Tofu Ma Po, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem , Ryż smażony z warzywami, Sałatki z makaronem, Przepis z sos curry do kurczaka, Zupa jarzynowa z szynką , Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, obiad z porem, Meksykańskie burrito, Sałatka Gyros, Przepis z danie na obiad z szynki, Kutia, Pierścienie kalmarów marynowane w sosie z oliwy, świeżych ziół i octu winnego, Łosoś, placek słonecznikowy, Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem, Zupa ogórkowa - VIDEO, pasztety z jajkami, sałatka z kiełkami słonecznika, Przepis z np kluski ziemniaczane, Zupa grochowa, Przepis z desery na Boże Narodzenie, Stroganoff z kiełbasy, Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka, Indyk, Przepis z na wieprzowine, żurawina suszona, Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem, Żeberka, Dania z ryżem, Delikatne marynowane kuropatwy, Amerykańska zapiekanka makaronowa, Barszcz, Zupa pieczarkowa, Sos napoleoński, Przepis z kurczak przepisy przepis, Golonka, Warzywa, smażenia, ostre zupy, Przepis z kuchnia tv pl chleb, Przepis z jaja faszerowane mięsem, Przepis z kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym, Sznycelki drobiowe po francusku, kuchnia domowa przepisy, Przepis z czarna, Bogracz tradycyjny, Zupa cebulowa, Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym, Sałatki z kurczakiem, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Pierogi z jagodami, Przepis z zrazy z boczkiem, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, Meksykańskie kąski, Fiesta Nachos, puree ziemniaków, Szpinak