Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Drukuj Pobierz PDF
minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Schab ze śliwką - składniki:

  • schab karkowy bez kości - 1 kilogram
  • suszone śliwki bez pestek - 200 gramów
  • powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • goździki - 2 sztuki
  • imbir - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • olej - 3 łyżki

Schab ze śliwką - Sposób przygotowania:

  1. Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.
  2. Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.
  3. Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.
  4. Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.
  5. Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.
  6. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.
  7. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB ZE ŚLIWKĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.

2

Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.

3

Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.

4

Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.

5

Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.

6

Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.

7

Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIE WARZYWA. NIEWYCZERPANE BOGACTWO

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placki ziemniaczane z szynką i szpinakiem , Karp w galarecie, Zupa kalafiorowa, Przepis z jajko ser, Masło krewetkowe, Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami, Przepis z zapiekane pomidory, Czerwone curry z mleczkiem kokosowym, Przepis z sos z piersi z kurczaka, Przepis z zupy na bulionie, kuchnia hiszpanska, Przyprawa pikantna do kurczaka Knorr, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Kruche placuszki z rodzynkami, Grillowany kurczak w curry , Kanapka dla dzieci "Rybka", Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Kapusta z grochem, Klopsiki niekoniecznie mięsne, Zupa grochowa, Przepis z ciasto r, Sos kawowy, Przepis z kuchnia angielska, Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku, Warzywa, Kanapka dla dzieci "Potworek'", Kalafior, Domowy hot dog, Barszcz biały, Cynamonowe racuchy ze śliwkami, sera żó, Wołowina po burgundzku, Przepis z klopsiki rybne, Przepis z bulion Knorr, Przepis z makaron obiad, Bajeczna jajecznica w bagietce, Przepis z sałatki z łososia wędzonego, Panierowana ryba z sosem tatarskim , Sałatka gyros z kurczaka, Zupa pieczarkowa, Lasagne, Żeberka - VIDEO, Przepis z zapiekanka z makaronem i rybą, zupa z piersi kurczaka, Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą, mielony z warzywami, Risotto z kurczakiem i warzywami, Karp, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Kurczak, Budyniowa fantazja Kingi, kuchnia tv pl cukinia, Golonka, Przepis z oliwki z, Zupa z wiśni na czerwonym winie, Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem , latwa, faszerowana papryka serem, Kutia, Cygańska zupinka, Pomidorowy sos do pizzy, Kebab w kajzerce, Leniwe z bułką tartą, Zupa gulaszowa