Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Drukuj Pobierz PDF
minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Schab ze śliwką - składniki:

  • schab karkowy bez kości - 1 kilogram
  • suszone śliwki bez pestek - 200 gramów
  • powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • goździki - 2 sztuki
  • imbir - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • olej - 3 łyżki

Schab ze śliwką - Sposób przygotowania:

  1. Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.
  2. Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.
  3. Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.
  4. Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.
  5. Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.
  6. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.
  7. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB ZE ŚLIWKĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.

2

Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.

3

Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.

4

Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.

5

Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.

6

Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.

7

Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

na miodzie, przepisy zu, Małopolskie gołąbki, sosy winegret, pieczen ze schabu, Kremowa zupa z dyni, Kotlety w śmietanowo-musztardowym sosie, Kutia, Kremowe brokuły z kalafiorem i wędzonym łososiem , Brokuły, Przepis z sałatka z jajkami i żółtym serem, Gyros, po prostu gotuj, Ryż po meksykańsku, Ciasto na pierogi, Sałatka z sosem musztardowym, Barszcz, Przepis z dodatki do obiadu, Sałatka z sosem musztardowym, Kalafior, Babeczki z cukinii, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą, Paszteciki drożdżowe z kapustą i mięsem, Kotlet de volaille - VIDEO, Wiosenna sałata ze szczypiorkiem, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z wykwintny obiad, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Sałatka z brokułami - VIDEO , Podpłomyki z cieciorki, Przepis z makarony z ziolami, Kurczak z jabłkami, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Makaron z sosem serowym, brokułami i szynką , Obiad, Sałatki z makaronem, Zapiekany Pan Kartofel, Przepis z roztrzepane jajka, Diabelskie pulpeciki – przepis dla dzieci, Makaron, Dania z ryżem, Dipy, Zajebiste pizza, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, hummus, soczewica zielona, Krupnik, ryż arborio do risotto, Wołowina z fasolą (pikantna), Przepis z ze schabu, Przepis z Pieprz w kulkach, Jarska paella z grilla, kuchnia w, Przepis z zapiekanka bezmięsna, Zapiekanka grecka, Bigos, Ryba po grecku, Hiszpański hot pot z królikiem, Chińskie sajgonki, Zapiekany Pan Kartofel, Przepis z zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, zapiekanka z tartych ziemniaków, Przepis z bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, pieczone mięso wieprzowe