Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Drukuj Pobierz PDF
minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Schab ze śliwką - składniki:

  • schab karkowy bez kości - 1 kilogram
  • suszone śliwki bez pestek - 200 gramów
  • powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • goździki - 2 sztuki
  • imbir - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • olej - 3 łyżki

Schab ze śliwką - Sposób przygotowania:

  1. Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.
  2. Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.
  3. Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.
  4. Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.
  5. Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.
  6. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.
  7. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB ZE ŚLIWKĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.

2

Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.

3

Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.

4

Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.

5

Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.

6

Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.

7

Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

po prostu gotuj, Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem, Homiłki, Zupa brokułowa, Obiad, tatar z mięsa wołowego, Przepis z przystawka na zimno, Dania z ryżem, zupa z świeżych ogórków, Zupa gulaszowa, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z kurczak ryżem, Panzanella, Tartaletki z krewetkami i fetą, Gyros, Pudding kokosowy z wiórkami czekoladowymi, Puerco de la costa, Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem, zapiekanki z piersią kurczaka, Klasyczna szkolna kanapka z kurczakiem , Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Jagnięcina z rozmarynem i jałowcem , Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Mleczko waniliowe, salatki z szynka -, Rosół z ryb, marynata do kurczaka, Kutia, Przepis z sałatka z kurczakiem sałatą lodową, do makaronu, Sałatka Gyros, Przepis z obiad z spagetti, Pieczeń, Czosnek, Sardynki w pomidorach - Sardine al pomodoro, Przepis z sosy do jajek, Udka, szaszłyki drobiowo-boczkowe, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z gotowana papryka, schab bez kości, Barszcz, Kebab, Przepis z masy do ciast, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Bliny z wędzonym łososiem i śmietaną , Kosmiczne ślimaki, Brokuły, Schab w pięciu smakach, Naleśniki, Przepis z mięso ze szpinakiem, Porowa sałatka, Przepis z chleb pi, Potrawy wigilijne, SAŁATKA li, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Makaron z sosem śmietanowym, Sos kokosowy, przystawki na grilla, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Polędwiczki wieprzowe, Zupa ogórkowa, Polędwiczki, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką