Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Drukuj Pobierz PDF
minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Schab ze śliwką - składniki:

  • schab karkowy bez kości - 1 kilogram
  • suszone śliwki bez pestek - 200 gramów
  • powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • goździki - 2 sztuki
  • imbir - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • olej - 3 łyżki

Schab ze śliwką - Sposób przygotowania:

  1. Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.
  2. Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.
  3. Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.
  4. Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.
  5. Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.
  6. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.
  7. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB ZE ŚLIWKĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.

2

Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.

3

Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.

4

Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.

5

Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.

6

Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.

7

Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KANAPKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

    Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan pani...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

chleb pi, Kasza, Gulasz po węgiersku z ziemniakami , Lazanie z indykiem i warzywami, zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, Roladki z roszponką i żółym serem, Przepis z kuchnie, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przepis z zapiekanka z makaronem I SEREM ZOLTYM, Kurczak w curry z brokułami, Szyszki z krówek, Sałatka z ogórkiem kiszonym, Penne włosko-polskie, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, Przepis z mrożony szpinak, Potrawy wielkanocne, Pączki błyskawiczne, Pączki błyskawiczne, chleb do, Zupa grzybowa, Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami , Steki z karkówki z leśnymi grzybami, Kapusta z grochem, Przepis z zrazy ze schabu, Dipy, Sałatka z kapusty pekińskiej , Zupa grochowa, Sos beszamelowy , kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Wołowina z ananasem, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Leczo - VIDEO , ciasta na deser, oliwki z, gotowanie sa, Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem, Chińskie sajgonki, Przepis z makaron cebula, Zupa cebulowa, Brokuły, zdrowy obiad przepisy, Bigos - VIDEO, Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym , sos z wołowiny, Risotto, ciasto z tr, Naleśniki chińskie - VIDEO, Surówka "2 selery", Tłusty czwartek, Przepis z domowa, Mielone, Zupa gulaszowa, czarne oliwki, Grillowana golonka z sosem cebulowym, zupa chińska przepis, Przepis z kurczak z kostka, Karkówka, Smażone buraczki z jabłkiem , Sum lub miętus pieczony I, Jajecznica po wiejsku , zupa pieczarkowa z ziemniakami, Sałatka z porów