Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Drukuj Pobierz PDF
minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Schab ze śliwką - składniki:

  • schab karkowy bez kości - 1 kilogram
  • suszone śliwki bez pestek - 200 gramów
  • powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • goździki - 2 sztuki
  • imbir - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • olej - 3 łyżki

Schab ze śliwką - Sposób przygotowania:

  1. Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.
  2. Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.
  3. Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.
  4. Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.
  5. Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.
  6. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.
  7. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB ZE ŚLIWKĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina.

2

Na tarce zetrzyj imbir i połącz ze śliwkami.

3

Schab dokładnie umyj, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, posmaruj powidłami.

4

Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie.

5

Ze schabu zrób rulon i obwiąż mocno nitką.

6

Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je do brytfanny, wlej wino w którym moczyły się śliwki, wrzuć goździki oraz 2-4 łyżki wody. Posyp pieprzem.

7

Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ugotowani sałatki, Hamburger szefa kuchni, Przepis z rolada w ciescie francuskim, kurczak z warzywami w sosie sojowym, Zupa ogórkowa, Kapuśniak staropolski , Schab w pięciu smakach, Przepis z zupa z piersi kurczaka, knorr sos do sałatek, sos sojowy przepis, Wiejskie pierogi z kaszy gryczanej, Dipy, Rolada ziemniaczana, Grzybionka, obiad z kopytkami, Przepis z spaghheti, Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Kotlety, Pasztet, Musaka, filety z dorsza, Pieczeń, Zupa pomidorowa, Zupa krem z dyni - VIDEO, Gazpacho, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Przystawki, Tost z kurczakiem i jajkiem (club sandwich) , placki ziemniaczane fix knorr, kawior czarny z jajkiem, mielony z farszem, Makrela w sosie owocowym, Kapuśniak staropolski , Hiszpańskie ziemniaki na ostro , żołądki w sosie z dodatkiem curry , Krewetki w maśle ziołowym, Pieczony dorsz, Śledzie w occie winnym z estragonem, Zupy, Przepis z dania z makaronem i kurczakiem, sos do gotowanego kurczaka, Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Przepis z czosnek cebula, Musaka, Gyros z kurczakiem, Zapiekanka po rzymsku, Golonka, tradycyjny schabowy, Sałatki z kurczakiem, gotowe sosy, Przepis z szklanki wody, Przepis z gs nadziewana, Naleśniki doskonałe, Sałatka z pieczonym łososiem, Cynamonowy kurczak, Schab w pięciu smakach, Pierś z kurczaka pieczona, Przepis z łopatka wieprzowa, Pstrąg, Bułeczki z pietruszką, Kebab, Kotlety mielone z serkiem i cukinią